Časti opozície na čele s prezidentom republiky nejde o vyšetrenie prípadu, ale opäť len o prevzatie moci

Časti opozície na čele s prezidentom republiky nejde o vyšetrenie prípadu, ale opäť len o prevzatie moci

Bratislava 4. augusta 2018 (HSP/Foto:Screenshot YouTube)

 

Opozícia koncom tohto pracovného týždňa na základe jedného článku v ich protežovanom Denníku N rozpútala peklo a požaduje predčasné voľby. Podľa podozrení, ktoré vznieslo spomínané periodikum, o únose vedeli slovenské orgány a konkrétne vraj aj bývalý šéf rezortu vnútra Róbert Klaliňák. Ten špekulácie vyvrátil. Podľa politického analytika a kandidáta na post prezidenta SR Eduarda Chmelára je potrebné kauzu podrobne vyšetriť a nepokúšať sa na nej naháňať svoje vlastné politické body, ako to predvádza opozícia spoločne so súčasným prezidentom, keďže tu podľa neho ide o dobré meno a stabilitu štátu.

Na snímke poslankyňa NR SR Veronika Remišová

Chemlár uviedol, že je krajne znepokojený obvineniami, že štátne orgány Slovenskej republiky boli zapojené do únosu bývalého politika a obchodníka Trinh Xuan Thanha, ktorý zorganizovali vietnamské tajné služby. “Keďže ide o povesť a dôveryhodnosť našej vlasti, je v našom najvyššom záujme, aby sa tento šokujúci čin urýchlene vyšetril a aby orgány činné v trestnom konaní čo najskôr verejnosti objasnili, čo sa v čase únosu naozaj dialo na území Slovenskej republiky. Dokonca je to viac v záujme Slovenska ako Nemecka.”

Reklama

Doplnil, že ako kandidát na prezidenta republiky sa nebude zapájať do spravodajských hier a podporovať politizáciu celého prípadu, kým nebudú k dispozícii dôveryhodné informácie. “Čudujem sa svojim kolegom, ktorí na túto vlnu demagógie a populizmu naskočili, lebo v hre je čosi viac ako osobné politické body. V hre je stabilita štátu. Musím sa pýtať, prečo táto kauza prepukla až po roku, prečo prezident republiky nekonal okamžite, keď mal podľa vlastných slov správy o tomto prípade (aj zo spravodajských služieb), prečo sa hovorí len o zlyhaní slovenských, a nie aj nemeckých orgánov.”

“Nemôžem si nevšimnúť, že celý problém sa opäť zjednodušil a vyústil do volania opozície po predčasných voľbách a nemôžem v celom prípade nevidieť aj iné motivácie ako dosiahnutie spravodlivosti. Som sklamaný, ale už nie prekvapený, že Andrej Kiska sa opäť nespráva ako hlava štátu, ale ako hlava opozície. Prezident republiky má hovoriť, rozhodovať a konať na základe komplexných, hodnoverných a kvalifikovaných informácií, nie dohadov. Nemôže svoje stanoviská zostaviť z klebiet a ohováraní a nemôže domnienky vydávať za fakty. A najmä by mal mať nadhľad. Zodpovedný štátnik najprv kladie otázky príslušným orgánom, až potom predstúpi s vyhlásením pred verejnosť. Andrej Kiska to však urobil naopak, čo je nielen nehodné majestátu hlavy štátu, ale v tomto prípade zbytočne poškodzuje už aj tak dosť naštrbený obraz Slovenska.”

Reklama

Eduard Chmelár sa obáva, že časti opozície na čele s prezidentom republiky nejde o vyšetrenie prípadu, ale opäť len o prevzatie moci. “Rovnako sa obávam, že vládna koalícia sa usiluje problém zamiesť pod koberec. Preto som presvedčený, že v tejto chvíli potrebujeme rovnako rýchlosť ako aj zdržanlivosť. Rýchlosť vyšetrovateľov a zdržanlivosť politikov. Preto vyzývam na urýchlené konanie orgánov činných v trestnom konaní a maximálnu zdržanlivosť predstaviteľov našej politickej scény. Je to v najvyššom záujme všetkých, ktorí majú radi Slovensko.”

“V plnej miere podporujem stanovisko Generálnej prokuratúry SR, ktorá v tejto chvíli ako jediný štátny orgán postupuje vysoko profesionálne, pokúša sa zabrániť politizácii tohto prípadu a usiluje sa zabezpečiť nezávislosť a zákonnosť jeho objasnenia. Právny štát nevybudujeme tak, že budeme vopred vynášať rozsudky ako to robí opozícia. Ešte som nevidel demokratickú krajinu, v ktorej by politici určovali orgánom činným v trestnom konaní, koho by mali uväzniť. Na druhej strane premiér nemá čo posielať do Nemecka zástupcu generálnej prokuratúry, to nie je jeho podriadený. Predseda vlády musí rešpektovať nezávislosť justičnej moci a jej oddelenie od moci výkonnej. Rovnako si myslím, že jeho rozhodnutie poslať do Nemecka ministerku vnútra a policajného prezidenta je teatrálne a zbytočné, lebo ani pani Saková, ani pán Lučanský nie sú orgánmi činnými v trestnom konaní – s nemeckými vyšetrovateľmi majú spolupracovať slovenskí vyšetrovatelia. Nikto na Slovensku nepochybuje, že ide o mimoriadne vážny problém. Ale nedovoľme ho politicky zneužiť, lebo nikomu to nepomôže.”

Chmelár tiež dodal, že predčasné voľby nevyriešia problém. “Tak ako som upozorňoval na jar tohto roku počas protestov „za slušné Slovensko“, bez systémových požiadaviek, jasnej koncepcie a konkrétnej predstavy, čo chceme robiť, sa každá revolta skončí ako krátky závan nádeje neúspechom a ešte väčšou frustráciou, ktorá môže prerásť až do apatie niečo zmeniť. A to sa aj potvrdilo. Nikam to neviedlo. Názory niektorých opozičných politikov a novinárov, že každá vláda je lepšia ako táto, sú smiešne a priehľadne účelné. Skutočná moc už dávno neleží vo volených štruktúrach. Skutočnými vládcami Slovenska nie sú Fico, Kaliňák, Danko a Bugár, ale Brhel, Haščák, Tkáč a Kmotrík. Voľbami tento fakt nezmeníte. Svedčí o tom aj fakt, že kauza Gorila zlomila moc SDKÚ, ale šéf Penty, ktorý bol s ňou spájaný, sa rýchlo preorientoval na nové vládne štruktúry a dnes má dvojnásobný majetok ako vtedy.”

“Krikľúni a táraji, ktorí zdevalvovali slová zlodej a podvodník, nedosiahli vôbec nič. Musíme sa vzdelávať a organizovať, aby sme porozumeli, ako tento systém funguje a ako obnoviť demokraciu. Musíme sa vrátiť k ideálom Pražskej jari a pochopiť, že jej odkaz nie je v nenávisti voči sovietskym okupantom, ale v nedokončenom pokuse o samosprávnu demokraciu. Lebo inak vymieňame len správcov majetku oligarchov.”

Svoj príspevok uzavrel tým, že zužovať náš problém len na personálne požiadavky podľa neho už dávno nestačí. “Bez konkrétneho a realistického programu to jednoducho nepôjde. Preto nemám obavu o to, či sa táto vláda čoskoro skončí. Mám obavu o to, čo príde po nej,” uviedol.

Reklama

 

 

Kiska chce vyšetrovať

Podľa súčasného prezidenta ľudia majú nárok dozvedieť sa pravdu od slovenských vyšetrovateľov, či sa naše štátne orgány podieľali na únose občana Vietnamu. “Ak tomu niekto bráni, je potrebné prijať personálne opatrenia a odstrániť všetky prekážky poctivému vyšetrovaniu podozrení z účasti na medzinárodnom únose. Nesmieme nikomu dovoliť, aby vrátil Slovensko späť do mečiarizmu, do čias, keď štátne orgány unášali ľudí a potom zločin kryli.,” napísal Kiska na sociálnej seiti

Reklama

Dodal, že v tejto súvislosti sa v pondelok stretne s predsedom vlády Petrom Pellegrinim.

 

 

Opozícia už dávno prípad vyriešila

Poslanci opozičných strán SaS, OľaNO, Sme rodina a Spolu sa predbiehajú v tom ako počastovať bývalého ministra vnútra Róberta Kaliňáka, ktorý je podľa nich priamo zodpovedný za únos vietnamského podnikateľa, ktorý vyšetrujú nemecké orgány. Reakcie prichádzajú po článku redaktorky Moniky Tódovej z Dennika N, v ktorom vypovedajú policajti, že slovenské orgány o únose vedeli. Kaliňák nazval týchto policajtov imaginárnymi.

Medializované informácie o priebehu únosu vietnamského občana a zapojení slovenskej strany do kauzy sú mimoriadna obludnosť. Pre TASR to uviedol poslanec Národnej rady SR a exminister vnútra Robert Kaliňák (Smer-SD). “Za roky som si naozaj zvykol na klamlivé a zavádzajúce články, toto je ale mimoriadna obludnosť. Sú to vymyslené veci a snaha pošpiniť Slovensko, zatiahnuť ho do tejto veci, v ktorej nefiguruje a nijako sa na tom nepodieľalo,” deklaroval.

Policajtov, ktorí mali vypovedať o priebehu únosu, označil Kaliňák za imaginárnych. “To sa proste nestalo. Mnoho veci vyvrátil aj samotný šéf protokolu Radovan Čulák. Tento článok rozbije aj nemecká policajná správa. Žiaden takýto človek na palube vládneho špeciálu nebol. Nebol tam nikto zranený či spútaný. To nie je pravda,” vyhlásil exminister s tým, že nerozumie, ako mohol byť článok napísaný tak vzdialene od reality. “Nestál som pred hotelom Bôrik, netelefonoval som,” tvrdí (viac v článku).

Ľubomír Galko z SaS sa domnieva, že “slučka okolo Kaliňáka sa sťahuje, Nemcov Slovensko nechutne podrazilo. Môže byť submisívna ministerka vnútra Saková voči svojmu bývalému šéfovi lojálna, koľko chce, je len otázka času, kedy ho premiér Pellegrini hodí cez palubu, aby si zachránil aké také zvyšky reputácie do budúcnosti. Neľutujme ho. Mafiánsky čin vždy zostane mafiánskym činom. A únos človeka z jednej krajiny do druhej a pomoc pri tomto únose mafiánskymi činmi nesporne sú.

 

Reklama

Podľa predsedníčky poslaneckého klubu OĽaNO Veroniky Remišovej je neprijateľné, že naša vláda sa mala podieľať na únose a nechala sa zneužiť tajnou službou rozvojovej krajiny. “Ak dovolíme, aby sa takto zneužívali štátne orgány, sme opäť v mečiarizme. Zneužitie vládneho hotela a vládneho lietadla na operácie cudzej tajnej služby hrubo porušujú suverenitu Slovenska,” myslí si.

Podľa jej slov Kaliňák a všetci, ktorí únos kryli, mohli spáchať viacero trestných činov. “Generálny prokurátor Jaromír Čižnár by mal okamžite vytvoriť vyšetrovací tím a začať konať. Ak bude pasívny ako doteraz, svojou nečinnosťou tieto skutky kryje. Čižnár musí konať okamžite, ak existujú podozrenia. A nie až potom, ako na niečo upozornia médiá či opozícia. To, že to doteraz odmietli vyšetrovať, je obrovským zlyhaním,” odkázala.

 Remišová je presvedčená, že okrem Smeru-SD zlyhala aj koaličná SNS. Šéf SIS Anton Šafárik je totiž nominantom národniarov. “Načo nám je taká SIS, keď pod jej nosom si robí operáciu tajná služba inej krajiny? Ak o tom SIS vedela a neinformovala, pomáhala kryť tieto závažné trestné činy. Ak to nevedela, treba okamžite odvolať jej vedenie,” vyhlásila opozičná poslankyňa.

Je preto presvedčená, že za ohrozenie bezpečnosti a suverenity SR by mal premiér spoločne s celou vládou podať demisiu. “Stratili právo ďalej vládnuť. Vyzerá to tak, že Pellegrini zavádzal spojencov z Nemecka a vlastných občanov. Vláda robí neodpustiteľnú hanbu Slovensku, poškodzuje jeho dobré meno,” dodala.

 

Reklama

 

Podľa lídra Sme rodina Borisa Kollár “zverejnené svedectvá slovenských policajtov naplno odhaľujú, ako nám štátna mafia pod vedením Fica, Danka a Kaliňáka ukradla štát. Zneužívanie štátnych orgánov pokračuje. Toto je príklad spolupráce dvoch mafiánskych skupín, kde na jednej strane mame našu štandardnú štátnu mafiu a na druhej komunistickú mafiu z Vietnamu.”

 

“V roku 2012 som Kaliňákovi povedal, že má šarm balkánskeho banditu. Dnes vieme, že nie na Balkán, ale priamo na Sicíliu stiahol so sebou aj celé Slovensko,” vyjadril sa poslanec Miroslav Beblavý, líder zoskupenia Spolu.

Reklama

 

 

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:27

Ruský prezident Vladimir Putin sa v máji chystá navštíviť Čínu. Bude to jeho prvá zahraničná cesta od znovuzvolenia v prezidentskej funkcii v rámci snahy Moskvy o prehĺbenie vzťahov s Pekingom.

Včera 20:06

Pre Ukrajinu ešte nie je neskoro, aby zvíťazila nad Ruskom, ak spojenci splnia sľuby o dodaní ďalších zbraní. Uviedol to generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg,

Včera 20:05

Izraelské médiá informovali, že z mesta Rafah v Pásme Gazy ušli pred blížiacou sa izraelskou ofenzívou desaťtisíce ľudí. TASR prevzala informácie zo správy tlačovej agentúry DPA.

Včera 19:41

Prokuratúra v Madride odporučila, aby predbežné vyšetrovanie manželky španielskeho premiéra Pedra Sáncheza bolo zrušené. Uviedli to televízna stanica RTVE, noviny El País a ďalšie médiá s odvolaním sa na justíciu.

Včera 19:39

Švajčiarska potravinárska spoločnosť Nestlé odmietla tvrdenia mimovládnej organizácie Public Eye, podľa ktorej do svojich výrobkov v rozvojových krajinách pridávala cukor. V rovnakých výrobkoch na európskom trhu ich predáva bez cukru.

Včera 19:35

Európsky parlament hlasoval v Štrasburgu za zriadenie nového orgánu pre etické štandardy, ktorý bude bojovať proti korupcii v inštitúciách Európskej únie a sledovať pravidlá lobingu a korupcie. 

Včera 19:06

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg ocenil predbežnú dohodu medzi Nemeckom a Francúzskom o spoločnej výrobe moderných obranných systémov. 

Stoltenberg v Nemecku
Na snímke generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg, ktorý sedí v stíhačke Eurofighter, sa usmieva pred štartom počas návštevy taktickej letky 73 Steinhoff v meste Laage neďaleko Rostocku na severe Nemecka
Včera 19:05

Predsedu bulharského parlamentu Rosena Žeľazkova odvolali z funkcie, pretože bývalý koaličný partner ho obvinil z neplnenia si pracovných povinností.

Včera 19:02

Európsky policajný úrad rozbil zločineckú skupinu, ktorá sa zameriavala na cenné starožitné knihy. 

Včera 18:49

Benátky začali skúšobne vyberať poplatok od turistov, ktorí toto mesto navštívia na jeden deň bez prespania. Cieľom je obmedziť turistický nával, opatrenie však čelí aj kritike.

Včera 18:47

Vyšetrovatelia vlaňajšej tragickej streľby na Univerzite Karlovej sú blízko oznámenia motívu útočníka. Na rokovaní bezpečnostného výboru Poslaneckej snemovne to povedala dozorujúca štátna zástupkyňa (prokurátorka) Jana Murínová. Strelec podľa nej netrpel duševnou poruchou. 

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Plagát portugalskej Karafiátovej revolúcie sa nachádza v mestskom parku v Lisabone. Karafiátová revolúcia ukončila pred 50 rokmi diktatúru v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Armando Franca

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali