Čaputovej prejav pre OSN: Už nikdy nebudeme môcť žiť ako predtým. Koronavakcína musí byť poskytnutá každému človeku

Čaputovej prejav pre OSN: Už nikdy nebudeme môcť žiť ako predtým. Koronavakcína musí byť poskytnutá každému človeku

Bratislava 23. septembra 2020 (SITA/HSP/Foto:Screenshot video)

 

Prezidentka SR Zuzana Čaputová vo svojom prejave na Valnom zhromaždení Organizácie Spojených národov (OSN) hovorila najmä o dôležitých lekciách, ktoré nám dala pandémia COVID-19 a o oblastiach, v ktorých sme sa ako štáty a celé medzinárodné spoločenstvo ukázali zraniteľní

Zuzana Čaputová, prezident, prejav, OSN
Na snímke Zuzana Čaputová

V tlačovej správe o tom informoval hovorca prezidentky Martin Strižinec. Čaputová vystúpila vo všeobecnej rozprave v rámci 75. Valného zhromaždenia OSN, ktoré sa vzhľadom na pandémiu koná po prvý raz v histórii online.

Reklama

Podľa prezidentky sa musíme zamerať na odstránenie našich zraniteľných miest, medzi ktoré patrí dostupnosť a kvalita zdravotnej starostlivosti, zmazávanie sociálnych rozdielov a pripravenosť štátov a ich inštitúcií čeliť náročným globálnym hrozbám. Prezidentka zdôraznila význam solidarity, dôvery, zodpovednosti politických lídrov a medzinárodnej spolupráce.

Čaputová rovnako vyzvala na solidaritu pri vývoji vakcíny na COVID-19 a apelovala na výmenu informácií medzi vedcami, výrobcami a vládami.

Reklama

„Nesmieme dovoliť, aby sa z vývoja a výroby očkovacej látky a ochranných prostriedkov stala opäť ďalšia globálna súťaž,“ vyhlásila.

Svetoví lídri podľa nej nesú zodpovednosť za nastolenie rovnakej situácie vo vzťahoch medzi národmi aj vzhľadom na aktuálnu pandémiu.

„Musíme poskytnúť očkovaciu látku každému obyvateľovi našej planéty, bez ohľadu na to, či si ju môže dovoliť zaplatiť,“ doplnila.

 

Celý prejav prezidentky Čaputovej

Reklama

Naše nezvyčajné stretnutie je dôkazom toho, že pandémia COVID-19 zmenila svet, aký sme doposiaľ poznali. Formát nášho stretnutia je však zároveň aj dôkazom toho, že sa dokážeme prispôsobiť a konať.

Vznik tejto organizácie pred 75 rokmi podnietila jednoduchá myšlienka – prínosy spolupráce vždy prevažujú nad sebeckosťou a konfliktom. Dnes, viac než kedykoľvek predtým, naliehavo potrebujeme, aby sa táto myšlienka stala realitou.

Z pandémie COVID-19 sa veľmi rýchlo stala hrozba pre celý svet. A jej koniec je v nedohľadne. Už dnes sme sa však poučili: nikdy nebudeme môcť žiť rovnako ako predtým.

Kríza spôsobená COVID-19 odhalila naše slabiny a zraniteľné miesta. Z ľudí na pokraji chudoby sa stali chudobní. Ľudia, ktorí už predtým mali problém dostať sa k zdravotnej pomoci, sa ocitli bezbranní. A tí, čo už pred pandémiou mali obmedzený prístup k vzdelaniu, stratili nádej na lepšiu budúcnosť. Obrovské ekonomické a sociálne problémy sa nevyhli dokonca ani stabilným a silným štátom.

Jedným z najdôležitejších poučení, ktorých sa nám dostalo v priebehu prvých mesiacov pandémie je, že obyčajní ľudia dokážu neobyčajné veci, ak ich vedie vzájomná solidarita a súcitenie. Ľudia na celom svete pochopili, že zodpovedné správanie zachraňuje životy, i keď to znamená, že sa musia vzdať vlastného pohodlia a prijať svoj diel zodpovednosti za ochranu seba aj druhých. Dovolím si dokonca povedať, že pandémia vyniesla na povrch to najlepšie v nás.

Reklama

Ako lídri nesieme zodpovednosť za to, aby sme nastolili rovnakú situáciu vo vzťahoch medzi národmi. A preto potrebujeme skutočnú globalizáciu súcitu. Konkrétne: nesmieme dovoliť, aby sa z vývoja a výroby očkovacej látky a ochranných prostriedkov stala opäť ďalšia globálna súťaž. Veď sú to základné a život zachraňujúce komodity. Ich poskytovanie by malo byť známkou ľudskosti, nie vecou zisku. Z tohto dôvodu si musíme vymieňať informácie a podporovať partnerstvá medzi vedcami, výrobcami a vládami. Musíme poskytnúť očkovaciu látku každému obyvateľovi našej planéty, bez ohľadu na to, či si ju môže dovoliť zaplatiť.

Ak sa chceme úspešne vyhnúť akejkoľvek kríze, potrebujeme zodpovedné vedenie. V konečnom dôsledku je zodpovednosťou vlád a politických lídrov prijímať rozhodnutia založené na faktoch a poznatkoch, nie na politických kalkuláciách alebo sebeckých záujmoch tých, čo sú pri moci. Pretože opak – nekompetentnosť, dezinformácie a populizmus – má fatálne následky.

Zodpovedné vedenie znamená tiež ochotu vidieť spoločný globálny záujem. Zachovať to najlepšie z existujúcej architektúry medzinárodných organizácií a režimov spolupráce. Pretože práve ony sú často hnacími motormi účinných riešení. Uvedomujem si, že ich práca nie je vždy dokonalá. Ale namiesto toho, aby sme sa voči nim začali nenávistne vymedzovať a rušili ich financovanie, treba hľadať spôsoby, ako ich zlepšiť.

A napokon, dôvera. Dôvera občanov v to, že ich vlády konajú správne. Ľudia potrebujú vedieť, že sú pod ochranou a že im nikto neklame.

Ochrancami týchto zásad musia byť slobodné a nezávislé médiá, renomovaní odborníci a vedci, ako aj aktívna občianska spoločnosť. A našou zodpovednosťou je vytvoriť také prostredie, kde budú môcť slobodne pracovať. Ak na nich budeme útočiť, budeme podrývať našu vlastnú schopnosť kolektívneho riešenia problémov. Budeme prehlbovať zraniteľnosť našich vlastných spoločností, vrátane zraniteľnosti voči dezinformáciám a hoaxom, ktoré sa najmä v súvislosti so zdravotnými otázkami ukázali ako mimoriadne nebezpečné.

Aj preto nesmieme dovoliť, aby sa akákoľvek kríza stala ospravedlnením pre potláčanie ľudských práv a slobôd. Musíme zabezpečiť, aby všetky obmedzenia boli úmerné, dočasné a právne podložené. A tieto zásady musíme uplatňovať univerzálne.

Žiaľ, nie vždy je tomu tak. Príliš často sme vo svete svedkami situácií , kedy sú ľudia vystavení zastrašovaniu, bitiu, alebo im ide o život. Tak, ako nedávno v Bielorusku, či v prípade Alexeja Navaľnyjho a mnohých ďalších. A to len preto, že sa postavili na ochranu svojich práv. Šírenie choroby autoritárstva je hrozbou pre náš všetkých.

Vážené dámy a páni,

COVID-19 nám priniesol ešte jedno cenné poučenie. Často počúvame, že určité zmeny nie je možné dosiahnuť alebo že by trvali roky. Tentokrát tomu bolo inak.

Zažili sme, v akom rozsahu a ako rýchlo sme ich schopní urobiť, ak sme ochotní uvedomiť si spoločnú hrozbu, zmeniť naše správanie a pracovať spoločne na jej odvrátení. Ak sme sa dokázali zomknúť voči COVID-19, dokážeme to aj pri iných globálnych hrozbách.

Reklama

Predovšetkým zoči-voči zmene klímy, ktorá je bezpochyby najväčšou hrozbou pre našu spoločnú budúcnosť. Odborníci odhadujú, že zmena klímy prinesie do roku 2100 päťnásobne viac obetí než COVID-19. Dokázali sme sa zorganizovať a vytvoriť viac ako 20 tímov, ktoré sa po celom svete súčasne snažia vytvoriť očkovaciu látku proti COVID-19, pretože nám chýbali také potrebné poznatky. Pri zmene klímy vieme všetci, čo treba urobiť. Musíme ukázať naozajstnú vôľu a konať všetci spoločne ako jeden. Považovať tento boj za skutočnú prioritu. A nechať sa viesť vedou, inováciami, ale zároveň aj solidaritou.

Vážené dámy a páni,

prijmime poučenie z COVIDU-19 za základ pre naše konanie v budúcnosti. Podobne ako poučenie z dvoch svetových vojen pred 75 rokmi, ktoré viedlo k celosvetovému záväzku medzi národmi riešiť vzájomné spory mierovou cestou a spolupracovať.

Obnovme medzi sebou tento záväzok, posuňme ho ešte vyššie – v duchu spomínaných zásad solidarity, zodpovednosti a dôvery – a rozhodnime sa, že budeme konať tak, ako sme to dokázali počas aktuálnej pandémie. Potom dokážeme zmeniť akúkoľvek hrozbu – či už COVID-19 alebo zmenu klímy – na príležitosť v prospech nás všetkých.

 

Reklama

 

 

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

10:37

Daňové licencie, ktoré od budúceho roka prinesú minimálne zdanenie firiem bez ohľadu na ich hospodársky výsledok, ovplyvnia viac než 43 % slovenských spoločností. Komplikácie vzniknú predovšetkým malým a neaktívnym firmám. Ich majitelia by si preto mali zvážiť, ako ďalej postupovať, upozornil zakladateľ účtovno-poradenskej spoločnosti Bonitax Patrik Kasáš.

Daňové licencie majú byť podľa odborníka pákou na právnické osoby, ktoré sa daňovej povinnosti doteraz vyhýbali. Zasiahnu však aj podnikateľov, ktorí majú neaktívne spoločnosti.

09:48

Čím vyšší príjem a úroveň vzdelania, tým ochotnejší sú ľudia presťahovať sa za prácou do zahraničia. Urobilo by tak 22 % ľudí, pričom 69 % takúto možnosť odmieta. Vyplýva to z prieskumu spoločnosti Alma Career, ktorý sa uskutočnil na viac ako 76.000 respondentoch z 13 krajín.

V strednej Európe, na Balkáne a v regiónoch Pobaltia a Fínska je vyhliadka na lepší plat najpresvedčivejším dôvodom na zváženie zamestnania v zahraničí. Ako kľúčový motivačný faktor ju uviedlo približne 60 percent respondentov.

09:05

Srbský tenista Novak Djokovič stále nevie, kto bude jeho nový tréner. Prvý muž svetového rebríčka ukončil v stredu spoluprácu s Goranom Ivaniševičom, ktorý nahradil na prelome rokov 2021 a 2022 Slováka Mariána Vajdu.

Djokovič ukončil spoluprácu s Ivaniševičom
Na snímke z januára 2023 srbský tenista Novak Djokovič (vľavo) a jeho vtedajší tréner Goran Ivaniševič počas tréningu pred grandslamovým turnajom Australian Open v Melbourne
08:51

Nasadením pozemných jednotiek členského štátu NATO na Ukrajine by sa automaticky nestali všetky ostatné krajiny Aliancie účastníkmi konfliktu s Ruskom. Vyplýva to zo zatiaľ nepublikovanej správy odborného panelu nemeckého parlamentu, na ktorú sa odvoláva agentúra DPA.

Francúzsky prezident Emmanuel Macron koncom februára odmietol vylúčiť vyslanie západných vojsk na Ukrajinu v budúcnosti.

08:30

Barack Obama, Bill Clinton a niekoľko veľkých mien zo sveta americkej zábavy sa vo štvrtok večer zišli v New Yorku, aby pomohli na akcii prezidentovi Joeovi Bidenovi získať rekordnú sumu 25 miliónov dolárov na kampaň za jeho znovuzvolenie. Informovala agentúra AP.

Nálada vo vypredanej koncertnej sále Radio City Music Hall v New Yorku bola elektrizujúca. Obama ocenil Bidenovu ochotu hľadať spoločnú pôdu a povedal: “Toto je ten typ prezidenta, akého chcem.”

Joe Biden Barack Obama Bill Clinton Stephen Colbert
Stephen Colbert spoločne s Bidenom, Obamom a Clintonom v New Yorku
08:03

Teroristické hnutie Islamský štát (IS) vo štvrtok vyhlásilo, že bude podnikať ďalšie útoky proti “židom a kresťanom” po celom svete. Informuje agentúra DPA.

Hovorca IS Abú Huzajfa al-Ansárí v 40-minútovej novej zvukovej nahrávke, zverejnenej médiom hnutia al-Furkán, vyzval “osamelých vlkov na útoky proti križiakom (kresťanom) a židom všade vo svete, predovšetkým v Európe, Spojených štátoch a v srdci židovského štátu, meste al-Kuds, a v Palestíne počas ramadánu”.

07:52

Súd v ruskej exkláve Kaliningrad vo štvrtok odsúdil novinára Michaila Feldmana na dva roky odňatia slobody za kritiku ruskej vojenskej ofenzívy na Ukrajine. Polícia v Moskve počas 24 hodín zadržala ďalších piatich reportérov, informuje agentúra AFP.

07:30

Autobus s približne 60 cestujúcimi havaroval vo štvrtok večer na diaľnici v západnom Nemecku, zranenia utrpelo vyše 20 ľudí. 

Podľa policajného hovorcu autobus prevážal študentov strednej odbornej školy vo Warburgu. Vracali sa z výletu v Anglicku.

07:20

V pražskej Fakultnej nemocnici na Bulovke sa stal v pondelok 25. marca fatálny incident. Personál vykonal potrat zdravej žene v štvrtom mesiaci tehotenstva, pretože si splietol pacientky. Vo štvrtok to potvrdila tlačová hovorkyňa nemocnice Eva Stolejda Libigerová. Prípadom sa zaoberá polícia, informoval portál iDNES.cz.

Tehotná žena išla na bežnú kontrolu, kým druhej žene mali lekári urobiť zákrok, ktorý sa vykonáva napríklad pri liečbe chorej maternice, ale je možné ním tiež ukončiť tehotenstvo.

07:00

Francúzsky prezident Emmanuel Macron vo štvrtok vyhlásil, že členovia skupiny G20 sa budú musieť zhodnúť, či pozvú ruského lídra Vladimira Putina na novembrový summit v Brazílii. Informovala agentúra AFP.

Brazília sa postavila proti snahe izolovať a potrestať Rusko za jeho inváziu na Ukrajinu a tvrdí, že ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj a západné krajiny nesú časť viny za vojnu.

06:40

Francúzske úrady počas uplynulých dní v rámci rozsiahlych policajných razií vo viacerých mestách zadržali 1357 osôb podozrivých z drogovej trestnej činnosti. Vo štvrtok to v meste Dijon vyhlásil francúzsky minister vnútra Gérald Darmanin. Informovala agentúra DPA.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Gaucho alebo juhoamerický kovboj kúpe koňa počas festivalu ródea Criolla Week v Montevideu v Uruguaji

Autor: AP/Matilde Campodonico

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Marek Brna

Viktor Pondělík

Miro Majerník

Pavel Jacz

Vanda Rybanská

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali