Čakajú nás štrajky v slovenských fabrikách? VZDOR – strana práce organizuje pracujúcich k odporu!

Čakajú nás štrajky v slovenských fabrikách? VZDOR – strana práce organizuje pracujúcich k odporu!

Bratislava 1. apríla (PR článok/Foto:Vzdor)

 

Radikálne ľavicový VZDOR – strana práce, fungujúca len pár mesiacov, už stihla narobiť vrásky niektorým závodom na Slovensku. Netají sa tým ani na svojich webových stránkach www.vzdor.org, kde doslova vyzýva „pracujúcich a vykorisťovaných ľudí“, aby strane zasielali svoje skúsenosti a problémy zo svojho zamestnania. „Na stole už máme desiatky podnetov vykorisťovaných ľudí z celého Slovenska, či už je to zo závodov KIA, LEONI, US STEEL, FOXCONN, YURA, EMBRACCO či iných,  podľa Vlády SR serióznych investorov, ale aj (zatiaľ) štátneho Carga,“ tvrdí pre našu redakciu Miroslav Pomajdík, člen vedenia strany a kandidát do Európskeho parlamentu.

Štrajk

Niektoré spoločnosti podľa neho porušujú mnohé zákony, ba dokonca aj základné ľudské práva. „Niektorí ľudia pracujú v otrasných podmienkach a za otrasné mzdy. Celý tento kapitalistický systém je jedna fraška, na jednej strane máte vraj možnosť výberu, môžete dať výpoveď… To sa ale ťažko uskutočňuje v regiónoch ako sú Gelnica, Stropkov, Spišská Nová Ves a iné. Vezmime si len príklad vranovských šičiek, ktoré pracovali za mzdy okolo 300 €, napriek tomu, že majiteľ mal daňové prázdniny a 800 tisícovú dotáciu! Potom tu máme aj prípad stavby domova dôchodcov v Hriňovej, kde 20 chlapov údajne nedostalo výplaty za 4 mesiace. “, tvrdí Pomajdík.

Reklama

Organizácia v rámci pomoci pracujúcim a nezamestnaným zriadila právne poradenstvo. Ľudia sa môžu obracať na e-mail pravnapomoc@vzdor.org. Hľadajú aj právnikov, ktorí sú ochotní nezištne pomáhať. „Momentálne dávame dokopy skupinu právnikov a študentov práva, ktorí počas svojho voľného času budú poskytovať týmto zdieraným ľuďom právnu podporu. My zasa dokážeme informácie uverejňovať a dať dokopy ľudí, ktorí sa v danej spoločnosti zomknú ku konkrétnym akciám. Formy odporu sú rôzne, od štrajku až po nátlakové akcie ako okupácia pracovísk,“ dodáva mladý komunista.

Strana však podľa Pomajdíka nie je a nemôže byť stranou, ktorá „zvonku“ vyrieši všetky problémy ľudí. „My sme rovnakí ľudia ako drvivá vykorisťovaná väčšina obyvateľov Slovenska. Nie sme tu na to, aby sme riešili problémy iných. My všetci si musíme pomôcť navzájom. Aj preto ma teší, že na naše výzvy reaguje množstvo ľudí a už na druhý deň sa po vydaní inzerátu „do služby ľudu“ hlásilo niekoľko právnikov. Chceme byť organizátorom, nielen pomocníkom.” Skupina okolo strany už dlhodobo aktívne podporuje zhromaždenia zamestnancov rôznych odvetví, s niektorými odborovými zväzmi vyvíja aktívnu spoluprácu a sama organizuje zhromaždenia. Strana tiež nedávno zriadila Fond solidarity, do ktorého môže každý prispieť, pričom peniaze budú použité na čo najlepší chod strany, na priamu pomoc zamestnancom i na pomoc ľuďom v núdzi. Samotná strana združuje ľudí mnohých profesií a zameraní, ktorých hlavným cieľom je poraziť kapitalistický systém.

Reklama

„Čo si ľudia nevybojujú, to nemajú. Ľudia si konečne musia uvedomiť, že jedinou silou je naša jednota, jedine tá premôže moc peňazí, ktoré oni nakradli a teraz nimi držia v rukách doslova celý svet! Zároveň však treba dodať, že my nejdeme len cestou boja za vyššie platy, ale aj politickou cestou za zrušenie kapitalistického hospodárstva, kde sú celé národy len nástrojom k zisku pre pár ľudí.” Zverejňujú už prvé informácie o stave, v akých ľudia pracujú v jednotlivých závodoch. Medzi nimi sa do pozornosti dostáva automobilka KIA, ktorá neďaleko Žiliny zamestnáva tisíce ľudí. Okolo strany sa vytvára silná komunita aj na sociálnej sieti www.facebook.com/vzdorhp , kde stranu podporuje už cez 5 000 ľudí a obracajú sa o pomoc.

 

KIA Slovakia: Vyrob viac za menej!

VZDOR – strana práce zverejnila jeden z prvých rozhovorov so zamestnancami, ktorí sa obrátili o pomoc. Znenie prinášame v neskrátenej podobe tak, ako bolo uverejnené na stránke organizácie. Upozorňujeme, že od publikácie textu došlo vo fabrike ku zmenám, ktorým sa organizácia bude venovať, až bude mať konkrétne čísla.

Tabuľka - Počet vyrobených áut v KMS

Príchod veľkej zahraničnej spoločnosti je veľký úspech, pretože prinesie prácu. Ale je úspech aj to, že my ako štát im poskytujeme daňové úľavy?

Reklama

Medzi takéto spoločnosti patrí aj spoločnosť KIA Motors Slovakia s.r.o., ktorá na Slovensku pôsobí od roku 2004, kedy sa v danom závode začalo s reálnou produkciou.

Prijatí zamestnanci pracovali v tom čase za 14 000 – 16 000 Sk v hrubom. Je normálne, že po začiatkoch rozbehu firmy a so zvýšenou produkciou by mali úmerne stúpať aj platy. Píše sa rok 2014, spoločnosť KIA má zhruba 4000 zamestnancov, ročná kapacita závodu je 300 000 kusov vozidiel ročne, teda 75 kusov na zamestnanca. Je jasné, že tak, ako rastie produkcia, rastie aj zisk spoločnosti.  

Tabuľka - Čistý zisk KMS

Podľa tlačovej správy spoločnosti bolo na Slovensku v roku 2013 vyrobených 313 000 automobilov, oproti plánovaným 290 000. Už rok 2012 bol pre automobilku rokom vysokej produkcie. Vyrobil sa rekordný počet – 292 000 automobilov a 490 000 motorov. Už rok 2012 znamenal 15% medziročný nárast. V roku 2013 výroba narástla o ďalších 7 %. Zatiaľ čo v roku 2007 jeden zamestnanec na páse vyrobil za hodinu okolo 35 kusov, v roku 2014 je to okolo 60 kusov.

Ale rastú rovnakým tempom aj platy zamestnancov? Keďže zamestnávateľ nemá záujem na zvyšovaní platov, v podniku je vysoká fluktuácia. Počas 8 rokov brány závodu opustilo približne 6000 ľudí. Táto spoločnosť napriek tomu o sebe tvrdí, že vytvára „Šťastnú KIA rodinu“. Je toto spoločnosť, kde robotník vydrží pracovať 5, 10, 20 alebo dokonca 40 rokov? Automobilka s tým zrejme počíta, nakoľko zamestnanci ani po 5 rokoch práce neprekročia tarifnú skupinu C alebo D. Len výnimočne sa dostanú do skupiny E. (tabuľka má pritom 9 stupňov).

Tabuľka - Počet zamestnancov

 

Reklama

Produkcia sa drží vo vysokom štádiu, ale môže sa aj zamestnanec (a nie len vedenie firmy so štatistikami) s radosťou pochváliť, kde pracuje a hlavne aký plat dostáva za akú prácu? Platy radových zamestnancov sa pohybujú medzi 450-750 eurami mesačne.

Za celé obdobie pôsobenia spoločnosti na Slovensku mzdy stúpali priemerne o infláciu, teda o 2 až 3%. Firma však dostáva na pracovné miesta dotácie od štátu, takže v konečnom dôsledku si to platíme my. Odborárska organizácia v dodatku č. 6 ku kolektívnej zmluve minulý rok požadovala navýšenie základnej mzdy o 50 eur. To však bolo zamietnuté, pretože podľa zamestnávateľa by šlo o „okrádanie firmy“. Kolektívne vyjednávanie napokon dopadlo tak, že vedúci pracovníci dostali za úlohu zavolať si jednotlivých zamestnancov a vysvetliť im, že by bolo dobré, aby podpísali 25 € navýšenie, inak im nemusí byť predĺžená pracovná zmluva.

Ilustračné foto

Väčšina z dôvodu zlej ekonomickej situácie podpísala. Firma, ktorá má daňové prázdniny aspoň na 10 rokov a dotácie od štátu, mala v roku 2012 čistý zisk 155 mil. eur. (V roku 2011 68,6 mil., v roku 2010 42,9 mil.)

Na druhej strane manažment má platy okolo 10 000 – 15 000 eur mesačne a bojí sa o svoje pozície. Aj preto niet divu, že počas návštevy prezidenta spoločnosti muselo všetko v podniku vyzerať dokonalo. Brigádnici tu obtrhávali aj zožltnuté ihličie zo stromčekov a cvičili sa nástupy.

Strane poskytol informácie „Kolektív KIA rodiny“

Upozornenie: Upozorňujeme čitateľov, že tento materiál je uverejnený v rámci Inzertnej textovej služby a za jeho obsah nesie zodpovednosť zadávateľ. 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

17:20

Štátna spoločnosť MH Invest v pôsobnosti Ministerstva hospodárstva SR podpísala kúpnu zmluvu so spoločnosťou Winkelmann Building + Industry Slovakia. MH Invest predáva časť pozemku priemyselného parku v Rimavskej Sobote za 3.542.537 eur bez DPH, ktorú určil znalecký posudok a na ktorom Winkelmann Group postaví závod na výrobu zásobníkov teplej vody. Informovala o tom Mária Pavlusík, hovorkyňa MH SR. Spoločnosti MH Invest sa podľa nej podarilo odovzdať pozemky 28. marca.

17:19

Taliansko odsúdilo trest smrti pre iránskeho rappera za podporovanie celoštátnych protestov, vyvolaných smrťou mladej Kurdky Mahsy Amíníovej.

16:57

Namiesto rozvoja a prosperity Slovensku pre rozvrat právneho štátu hrozí úplné zastavenie eurofondov. Opozičná poslankyňa parlamentu Veronika Remišová (hnutie Slovensko, Za ľudí, KÚ) tak reagovala na vyhlásenia premiéra Roberta Fica (Smer-SD) a ministra investícií Richarda Rašiho (Hlas-SD) po kontrolnom dni na Ministerstve investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie (MIRRI) SR.

16:56

Potraviny na Slovensku sú drahšie ako v Poľsku o takmer 40 %. S vysokými cenami energií a pohonných látok vládny kabinet nechce nič robiť napriek predvolebným sľubom. Uviedli to predstavitelia opozičného hnutia Slovensko pri hodnotení polročného pôsobenia vlády Roberta Fica (Smer-SD).

16:55

 Lídri Spojených štátov, Británie, Francúzska a vyše desiatich ďalších krajín vyzvali v spoločnom vyhlásení palestínske militantné hnutie Hamas, aby prepustilo množstvo rukojemníkov, ktorých zadržiava. 

16:54

Nemecká veľvyslankyňa v Číne Patricia Florová uviedla, že si ju čínske úrady predvolali v spojitosti so zatknutím štyroch Nemcov podozrivých zo špionáže v prospech Číny. 

16:52

Belgicko predvolá izraelského veľvyslanca, aby vysvetlil úmrtie humanitárneho pracovníka belgickej rozvojovej agentúry Enabel a členov jeho rodiny pri vzdušnom útoku v Pásme Gazy.

16:51

Najvyšší súd amerického štátu New York zrušil rozsudok nad hollywoodskym producentom Harveym Weinsteinom z roku 2020, v ktorom ho uznali za vinného zo sexuálnych trestných činov. Nariadil zároveň nový proces v prípade.

16:50

Švédsko na budúci rok prispeje zredukovaným práporom do síl NATO v Lotyšsku. Cieľom je podporiť tento pobaltský štát po ruskej invázii na Ukrajinu, oznámil švédsky premiér Ulf Kristersson.

16:49

Spolkový snem, dolná komora nemeckého parlamentu, výraznou väčšinou schválila 15. jún ako národný Deň veteránov. V tento deň si každoročne uctia vojakov, ktorí slúžia či slúžili krajine.

16:48

Šéf bieloruskej KGB vyhlásil, že jeho krajina zabránila pokusu o dronové útoky z Litvy, ktoré mierili na hlavné mesto Minsk a okolité oblasti. Litva obvinenia rázne odmietla.

16:43

Ruského občana odsúdili v severopoľskom Gdansku na dva a polročné väzenie za špionáž v prospech Moskvy. V Poľsku dlhodobo legálne žil a podnikal.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Plagát portugalskej Karafiátovej revolúcie sa nachádza v mestskom parku v Lisabone. Karafiátová revolúcia ukončila pred 50 rokmi diktatúru v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Armando Franca

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali