Čaká Slovensko druhá utečenecká vlna z Ukrajiny a sme na ňu pripravení?

Čaká Slovensko druhá utečenecká vlna z Ukrajiny a sme na ňu pripravení?

Bratislava 29. novembra 2022 (HSP/Foto:TASR/AP-Bernat Armangue)

 

Košičania sa už niekoľko dní stretávajú s čoraz väčším počtom utečencov z Ukrajiny či už na uliciach, zastávkach MHD, alebo v obchodoch. O tom, že sa niečo deje svedčia aj nekonečné rady čakajúcich áut na ukrajinskej strane hraničného priechodu Užhorod. Ako ďalším faktorom, ktorý by mohol zohrať významnú úlohu v čoraz väčšom nápore na slovenské hranice je prichádzajúca zima a výpadky elektrickej siete na Ukrajine. Za indikátor novej utečeneckej vlny by sme mohli považovať aj pohyb 300 000 ukrajinských občanov smerom do Zakarpatska a celkovo zhoršujúce sa podmienky života Ukrajincov v dôsledku tam prebiehajúceho vojnového konfliktu

ukrajina rusko autobus
Na snímke Ukrajinci sa pripravujú na nástup do autobusu smerujúceho do Poľska na autobusovej stanici v ukrajinskom meste Ľvov 1. marca 2022

„Hraničný priechod Vyšné Nemecké bol dnes ráno úplne prázdny. Až som bol sám prekvapený, že jediné auto, ktoré tam bolo, bolo moje. Ale na druhej strane, hraničný priechod Užhorod bol zase úplne plný a keď som sa teraz vracal naspäť, tak prakticky tie čakacie doby sú plus-mínus desať hodín. Pretože tých áut je veľa smerom k nám, ktoré cestujú alebo čakajú na colné vybavenie,” vysvetľuje poradca predsedu vlády pre cezhraničnú spoluprácu Eduard Buraš.

Reklama

K náporu na hraničný priechod Užhorod došlo aj v dôsledku aktuálneho výpadku elektrického prúdu v Užhorode a jeho okolí.

„Už je aj oficiálne potvrdené, že viac ako polovica elektrickej infraštruktúry Ukrajiny je narušená, zničená. Môže to byť spôsobené aj tým, že sú tam nejaké opravy, výpadky alebo nadmerný odber, k čomu môže takisto dôjsť. Môže to byť aj to, že sa snažia presunúť elektrickú energiu do oblastí, ktoré ju potrebujú viac,” doplnil Buraš.

Reklama

Zvýšený nápor cestujúcich zaznamenala aj železničná doprava, čo môže byť spôsobené aj tým, že si Ukrajinci môžu tankovať pohonné hmoty do svojich vozidiel už len na základe obmedzeného množstva pridelených kupónov.

To či Slovensko zvládne druhú utečeneckú vlnu, po skúsenostiach s prvou, kde nastali mnohé organizačné peripetie sa ukáže už počas tejto zimy.

Poradca predsedu vlády pre cezhraničnú spoluprácu Eduard Buraš vidí celú záležitosť takto: „My máme kontingenčný plán, ktorý je pripravený, ktorý bol prijatý 25. 10., ktorý vláda schválila a určuje, akým spôsobom by sa malo postupovať. Otázka je, ak to príde návalovo, ako sa to bude zvládať. Skúsenosti máme z tých prvých dní a z toho, čo prešlo. Aj tie informácie, ktoré mám k dispozícii, hovoria o tom, že do Zakarpatska môže v týchto dňoch prísť okolo 200 až 300-tisíc vnútorných presídlencov.”

Podľa posledného aktuálneho zdroja, sa na území EÚ v súčasnosti nachádza už 4,8 milióna utečencov z Ukrajiny, ktorí získali dočasnú ochranu v členských štátoch  Európskej únie.

EÚ 4. marca 2022 aktivovala smernicu o dočasnej ochrane, ktorej cieľom je umožniť vysídleným osobám požívať harmonizované práva v celej EÚ, kde patrí pobyt, prístup na trh práce a k bývaniu. Ukrajinci môžu využívať aj lekársku pomoc, sociálnu starostlivosť či prístup k vzdelávaniu detí.

Reklama

Dočasná ochrana je núdzový mechanizmus, ktorý možno aktivovať v prípadoch hromadného prílevu vysídlencov a ktorého zámerom je poskytnúť okamžitú a kolektívnu ochranu vysídleným osobám, ktoré sa nemôžu vrátiť do svojej krajiny pôvodu. Dočasná ochrana bude trvať aspoň jeden rok (do 4. marca 2023) a maximálne tri roky – v závislosti od vývoja situácie na Ukrajine.

EÚ vyčlenilo humanitárna pomoc pre utečencov v hodnote 523 miliónov EUR. Samotné členské štáty EÚ zmobilizovali takmer 957 miliónov EUR.

EÚ v rokoch 2014 až 2022 podporila Ukrajinu prostredníctvom viacerých po sebe nasledujúcich operácií makrofinančnej pomoci (MFA), ktorých výška presiahla 7 miliárd EUR vo forme úverov a grantov. Cieľom tejto finančnej pomoci je posilniť stabilitu na Ukrajine a riešiť jej bezprostredné a najnaliehavejšie finančné potreby.

Hlavy štátov alebo predsedovia vlád EÚ na zasadnutí Európskej rady 30. – 31. mája 2022 uviedli, že EÚ je pripravená poskytnúť Ukrajine v roku 2022 novú mimoriadnu makrofinančnú pomoc vo výške až 9 miliárd EUR.

Z celkovej sumy 9 miliárd EUR Rada v júli 2022 schválila uvoľnenie prvej miliardy EUR. V septembri 2022 sa naliehavo prijal ďalší balík vo výške 5 miliárd EUR.

Reklama

Mário Micenko

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:16

Fínski hokejoví reprezentanti zvíťazili v piatkovom prípravnom zápase pred MS 2024 nad Švédskom 2:1 po predĺžení. O ich triumfe rozhodol v 65. minúte Ahti Oksanen. Suomi odplatili súperovi štvrtkovú prehru 0:4. Švédi budú na šampionáte súpermi Slovákov v základnej B-skupine.

Včera 19:39

Ľudskoprávna organizácia Human Rights Watch (HRW) v piatok vyzvala parlament v Gambii, aby zamietol návrh zákona, ktorého cieľom je zrušiť zákaz mrzačenia ženských pohlavných orgánov.

Včera 19:39

Bývalý ruský bankár a expremiér vlády Náhorného Karabachu Ruben Vardanjan, ktorý je zadržiavaný v Azerbajdžane, vyhlásil vo väzení v Baku hladovku.

Včera 19:38

Pokiaľ bude mať Maďarsko národnú vládu, nepodporí žiadnu zo strán rusko-ukrajinskej vojny. Na oficiálnom otvorení kampane vládnucej aliancie Fidesz-KDNP pred júnovými voľbami do Európskeho parlamentu to v piatok v Budapešti povedal maďarský premiér Viktor Orbán.

Včera 19:15

Argentínsky tenista Tomas Martin Etcheverry postúpil do semifinále dvojhry na antukovom turnaji ATP v Barcelone. Trinásty nasadený hráč vyradil vo štvrťfinále Brita Camerona Norrieho 7:6 (4), 7:6 (1). Trojka “pavúka” Casper Ruud si poradil s Matteom Arnaldim z Talianska 6:4, 6:3.

Včera 18:59

Počas záplav v Spojených arabských emirátoch (SAE) prišli o život traja pracovní migranti z Filipín. Dve ženy sa počas záplav udusili vo svojom vozidle a jeden muž utrpel zranenia s následkom smrti, keď jeho vozidlo spadlo do priehlbiny, uviedlo vo vyhlásení filipínske ministerstvo pre migrujúcich pracovníkov.

Včera 18:33

Polícia v piatok vo švédskom meste Vasteras postrelila a zadržala muža, ktorý vraj s pomocou ostrého objektu spôsobil zranenia trom starším ženám.

Včera 18:28

Americká tenistka Sloane Stephensová postúpila na antukovom turnaji WTA v Rouene do semifinále. V pozícii nasadenej šestky vyhrala vo štvrťfinále nad štvorkou podujatia Jüan Jüe z Číny 6:2, 6:2.

Včera 18:27

Kazašská tenistka Jelena Rybakinová postúpila do semifinále dvojhry na antukovom turnaji WTA v Stuttgarte. Ako štvrtá nasadená zdolala vo štvrťfinále Jasmine Paoliniovú z Talianska 6:3, 5:7 a 6:3. Češka Markéta Vondroušová vyradila druhú nasadenú Arinu Sobolenkovú z Bieloruska 3:6, 6:3, 7:5. Medzi elitné kvarteto ide Poľka Iga Swiateková, turnajová jednotka vyhrala nad Britkou Emmou Raducanuovou 7:6 (2), 6:3.

Včera 18:25

Taliansko a Francúzsko by mali svoje výdavky redukovať výraznejšie, než momentálne plánujú, naopak Nemecko by malo ísť opačným smerom a objem výdavkov zvýšiť. Uviedol to v piatok Medzinárodný menový fond (MMF).

Včera 18:24

Hlavný ukazovateľ nezamestnanosti PDU v marci dosiahol úroveň 3,88 %, čo je o 0,04 percentuálneho bodu (p. b.) menej ako vo februári. Medziročne klesol o 0,41 p. b. Počet nezamestnaných evidovaných na úradoch práce v marci tohto roka dosiahol najnižšiu úroveň od konca roka 2019. Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny (ÚPSVR) SR o tom v piatok informovalo na svojej internetovej stránke.

Včera 18:23

V Poľsku zadržali Bielorusa, ktorý údajne nariadil marcový útok na ruského opozičného politika Leonida Volkova v litovskom Vilniuse. Oznámil to v piatok poľský premiér Donald Tusk. Litovský prezident Gitanas Nauséda krátko predtým informoval, že v Poľsku zadržali aj dve osoby podozrivé zo spáchania zmieneného útoku.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke rozkvitnuté pole repky olejnej (Brassica napus) pri obci Zemplínske Hradište v okrese Trebišov

Autor: FOTO TASR-Roman Hanc

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali