Bývalí premiéri kritizujú Johnsonov kontroverzný návrh zákona

Bývalí premiéri kritizujú Johnsonov kontroverzný návrh zákona

Londýn 13. septembra 2020 (SITA/AP/HSP/Foto:SITA/AP-Stefan Rousseau)

 

Dvaja bývalí britskí premiéri, ktorí zohrali kľúčové úlohy v severoírskom mierovom procese, v nedeľu spojili sily, aby vyzvali zákonodarcov na odmietnutie vládnych plánov porušiť vyrokovanú dohodu o brexite s tým, že to ohrozuje mier a tiež poškodzuje reputáciu Spojeného kráľovstva

Boris Johnson, prmeiér, kritika, Británia
Na snímke Boris Johnson

V článku, ktorý publikoval nedeľník The Sunday Times, John Major a Tony Blair kritizujú súčasnú britskú vládu za to, že kontroverzným návrhom zákona zahanbuje krajinu. Major, ktorý bol v rokoch 1990 až 1997 premiérom z radov Konzervatívcov, a jeho labouristický nasledovník Blair, ktorý na poste strávil desaťročie, konštatujú, že legislatívny návrh premiéra Borisa Johnsona spochybňuje integritu Veľkej Británie.

Reklama

“Vláda týmto krokom zahanbuje sama seba a strápňuje našu krajinu,” uviedli.

Major a Blair, ktorí ostro vystupovali proti brexitu, tiež upozornili, že zákon ohrozuje mierovú dohodu z roku 1998, ktorá ukončila desaťročia násilností v Severnom Írsku.

Reklama

Legislatíva, o ktorej samotná vláda priznala, že porušuje medzinárodné právo, vyvolala rozhorčenie v únii, britskej opozícii aj medzi Johnsonovými straníckymi kolegami. Britskí zákonodarcovia by o nej mali rokovať budúci týždeň.

Keďže vláda zatiaľ ani náznakom nehodlá ustúpiť zo svojich pozícií, rastú obavy, že by v priebehu niekoľkých týždňov mohli stroskotať rokovania o obchodnej dohode medzi EÚ a Spojeným kráľovstvom.

Kontroverzný zákon sa týka takzvaného Severoírskeho protokolu, ktorý je zameraný na to, aby medzi Severným Írskom a Írskou republikou zostali otvorené hranice. Podľa Britov má predstavovať akúsi záchrannú sieť v prípade, ak by strany do konca roka neuzavreli obchodnú dohodu. Kritici však upozorňujú, že porušuje medzinárodné právo a poškodí medzinárodnú reputáciu krajiny. Únia tiež varovala, že v prípade potreby podnikne právne kroky.

Británia opustila euroblok 31. januára, keď sa zároveň začalo prechodné obdobie, ktorého cieľom je uzavrieť obchodnú dohodu. Tá by mala zmierniť ekonomický dopad brexitu. Toto obdobie sa skončí 31. decembra. Premiér Boris Johnson však v pondelok uviedol, že ak nedosiahnu dohodu do európskeho samitu, ktorý je naplánovaný na 15. októbra, obe strany by mali ísť ďalej a prijať to, že Británia odíde zo spoločného trhu bez dohody. Zástupcovia EÚ trvajú na tom, že rokovania treba uzavrieť do konca októbra.

Rokovania o obchodnej dohode by mali pokračovať v pondelok v Bruseli.

Reklama

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

11:02

Medziročná miera inflácie v Turecku sa v apríli zvýšila na 69,8 % z marcovej úrovne 68,5 %, čo signalizuje, že centrálnej banke krajiny sa napriek zvýšeniu úrokových sadzieb stále nedarí zastaviť prudký rast spotrebiteľských cien.

10:51

Mexické úrady vo štvrtok oznámili, že už takmer týždeň pátrajú po dvoch Austrálčanoch a jednom Američanovi. Trojica vyrazila surfovať do mexického štátu Baja California, ktorý je obľúbenou turistickou destináciou, no zároveň ho sužuje násilie kartelov.

10:30

Austrálska federálna polícia v piatok uviedla, že zadržala muža podozrivého z pašovania 120 kilogramov kokaínu v mrazených kuracích výrobkoch. Informovala agentúra DPA.

10:23

Európa sa v tejto chvíli v otázke vojny a mieru zahráva s ohňom. Maďarsko sa ale nenechá vtiahnuť do vojny, povedal v piatok v rozhovore pre verejnoprávny rozhlas Kossuth Rádió predseda maďarskej vlády Viktor Orbán.

10:09

Propalestínski demonštranti sa v piatok zhromaždili v univerzitných areáloch po celej Austrálii. V Sydney sa niektorí z nich dostali do potýčok s proizraelskými protestujúcimi.

10:01

Taiwanské ministerstvo obrany v piatok oznámilo, že za uplynulých 24 hodín zaznamenalo v okolí ostrova 26 čínskych vojenských lietadiel a päť bojových lodí.

09:51

Najmenej 20 ľudí zahynulo po tom, ako sa v hornatej oblasti na severe Pakistanu zrútil do priepasti autobus vezúci niekoľko desiatok ľudí. Oznámili to v piatok pakistanské úrady.

09:44

Irán prepustil posádku zadržanej lode plávajúcej pod portugalskou vlajkou, ktorá je údajne napojená na Izrael. Plavidlo však ostáva pod kontrolou Teheránu, oznámil v piatok iránsky minister zahraničných vecí Hosejn Amír Abdollahján.

09:37

Do budovy gymnázia v meste Litvínov v českom Úsťanskom kraji v piatok násilne vstúpila neznáma osoba. Polícia evakuovala desiatky študentov, po podozrivom pátra.

09:16

Ruskí vojaci vstúpili na leteckú základňu v Nigeri, ktorá hostí americké jednotky, uviedol v piatok vysokopostavený predstaviteľ amerického rezortu obrany. Tento krok prišiel po rozhodnutí nigerskej junty o odchode jednotiek USA z krajiny.

09:04

Kandidát britskej opozičnej Labouristickej strany Chris Webb zvíťazil vo štvrtkových doplňujúcich parlamentných voľbách v obvode Blackpool South na severozápade Anglicka.

Webb získal 58,7 percenta hlasov a jeho konzervatívny súper David Jones 17,4 percenta. Tretí skončil kandidát strany Reform UK.

08:52

Ruské ministerstvo obrany v piatok oznámilo, že jeho protivzdušná obrana zničila v noci šesť dronov, ktorými útočila Ukrajina.

08:43

Belgická polícia zadržala 78-ročného muža podozrivého z vraždy ženy spred 30 rokov. K posunu v odloženom prípade došlo po náleze telesných pozostatkov počas výkopových prác v záhrade, uviedla vo štvrtok prokuratúra.

08:34

Ceny ropy v piatok ráno vzrástli, za celý týždeň však smerujú k poklesu. Investori sa obávajú, že Federálny rezervný systém (Fed) v USA posunie rozhodnutie o znížení úrokových sadzieb až na jeseň tohto roka, čo môže zabrzdiť hospodársky rast v krajine, ktorá je najväčším svetovým spotrebiteľom ropy na svete. Dopyt tlačí nadol aj vývoj konfliktu na Blízkom východe, ktorý zatiaľ neviedol k významnejšiemu narušeniu globálnych dodávok ropy.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Žena pózuje medzi tulipánmi počas návštevy Harrisonovho tulipánového festivalu v Agassiz v Britskej Kolumbii

Autor: AP/Darryl Dyck/The Canadian Press via AP

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Andrej Sablič

Erik Majercak

Marek Brna

Matúš Pestrý

Marian Kotleba

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali