Budeme mať aj deň pamiatky obetí kapitalizmu? Čarnogurský st.: To bude môcť urobiť až nová generácia politikov

Budeme mať aj deň pamiatky obetí kapitalizmu? Čarnogurský st.: To bude môcť urobiť až nová generácia politikov

Bratislava 8. septembra 2020 (HSP/Foto:TASR-František Iván,SITA-Ľudovít Vaniher)

 

Poslanci OĽaNO a občianske združenie Historická pamäť navrhujú vyhlásiť 24. jún za Deň pamiatky obetí komunistického režimu. Lenže ten režim, to boli aj milióny čestných ľudí, ktorí verili a stále veria ideálom triedne spravodlivej spoločnosti

pamätná tabuľa obetiam komunizmu
Ilustračné foto: Na snímke pamätná tabuľa obetiam komunizmu

Mediálny tím OĽaNO uviedol, že predošlý režim na Slovensku uväznil vyše 70 tisíc ľudí, nespravodlivo popravil 50 ľudí, 13 tisíc ľudí poslal na nútené práce, internoval takmer päťtisíc rehoľníkov a rehoľníčok. Poslanci OĽaNO spolu s občianskym združením Historická pamäť preto navrhujú vyhlásiť 24. jún za Deň pamiatky obetí komunistického režimu (písali sme o tom TU).

Reklama

Od tých čias prešlo vyše tridsať rokov a zdá sa, že sa odvtedy zmenila aj verejná diskusia o tomto období. V roku 1989 drvivá väčšina ľudia nehovorila o „zločinnom komunistickom režime“, ba väčšinou ani o úplnom odstránení socializmu, ale skôr o jeho reforme. Starší, ktorí si ten systém pamätajú, však postupne odchádzajú a novodobí udatní bojovníci proti totalite, ktorí ju nikdy nezažili (a pamätníci so znepokojením pozorujú, že mnohí z nich nevedomky do svojho svätého džihádu preberajú práve jej podstatu), vo svojich postojoch výrazne pritvrdzujú.

Áno, v tom období sa v mene režimu diali nepekné veci. Podstatou učenia filozofa Karola Marxa však nikdy nebolo zneužívanie moci na trestné činy v rozpore s platnými zákonmi. Vtedy, tak isto ako aj dnes, tie zločiny páchali podliaci, ktorí sa infiltrovali do systému a v jeho mene robili všetko predovšetkým pre upevnenie svojej moci a pre svoj osobný prospech. V tejto súvislosti sme na tlačovom brífingu venovanom návrhu na vyhlásenie Dňa pamiatky obetí komunistického režimu položili otázku autorom tejto iniciatívy.

Reklama

 

Hlavné správy: Hovoríte o „obetiach komunizmu“ a je to dobre, lebo tí ľudia, tie obete, tie zločiny si zaslúžia, aby sa na ne nezabudlo. Lenže keď sa hovorí o „komunizme“, tak sa do jedného vreca hádže režim z 50. a 60. rokov spolu s miliónmi slušných ľudí, ktorí úprimne verili v ideály komunizmu, socializmu, triedne spravodlivej spoločnosti a snažili sa budovať lepší svet. A preto moja otázka je, či by nebolo rovnako spravodlivé stotožniť tento systém, v ktorom žijeme, takzvanú demokraciu či kapitalizmus, s konkrétnymi vládami a ich zločinmi. A teda, či by nebolo vhodné urobiť aj deň obetí kapitalizmu a spomenúť tisíce bezdomovcov, státisíce obetí exekúcií, Jána Kuciaka…?

Jozef Hajko, občianske združenie Historická pamäť: „Ja by som povedal toľko, že v našich zákonoch máme odsúdené totalitné režimy, ktoré boli na území Slovenska, a medzi ne patria režimy prvej Slovenskej republiky a komunistický režim. Takže myslím si, že je namieste, aby sme si pripomínali práve tieto dva totalitné režimy. Nevidím dôvod na to, aby sme spomínali niečo iné.“

 

Neuspokojila vás takáto odpoveď? Zrejme ani Jána Čarnogurského, niekdajšieho disidenta, bývalého predsedu vlády SR, ktorý potreboval za potrebné túto odpoveď ešte doplniť.

Reklama
Ján Čarnogurský
Na snímke Ján Čarnogurský

Čarnogurský: „Vaša otázka možno bude námetom na novelizáciu predmetného zákona pre poslancov budúcej generácie. Pretože až čas oddelí, povedzme ,čistú‘ obeť režimu od nejakej ,nie celkom čistej‘“.

 

Hlavné správy: Mnohým ľuďom na tom však prekáža práve ten moment, že keď hovoríme o „komunizme“, nerozlišujú sa čestní ľudia, presvedčení komunisti, ktorí verili svojim ideálom, a junta, ktorá si ten systém ukradla pre seba. Samozrejme, socializmus ako systém bol taký, aký bol, ale stotožňovať ekonomické a spoločenské zriadenie s konkrétnymi zločincami a ich zločinmi, to nie je celkom spravodlivé…

Čarnogurský: „To je azda to, čo som naznačil vo svojej odpovedi: boli aj čestní komunisti, ktorí tomu verili, ale režim ako celok sa dopúšťal takých zločinov, aké spáchal na Silvestrovi Krčmérym a mnohých ďalších, ktorí boli popravení, prenasledovaní, atď. Až čas oddelí, ktoré činy boli dôsledkom čoho. A preto dnes váš návrh nie je možné zahrnúť do návrhu zákona.“

 

Reklama

Hlavné správy: Isteže to bol provokatívny návrh, chcieť od tohto systému, aby vyhlásil pamätný deň pamiatky svojich vlastných obetí. Ale ak hovoríte o tom, že sa to bude môcť prehodnotiť s odstupom času, naznačujete, že jedného dňa príde zase nejaký inakší systém, ktorý bude kriticky hodnotiť tento dnešný?

Čarnogurský: „Nevylučujem novelizáciu zákona o obetiach systému.“

 

Na deň pamiatky obetí kapitalizmu, resp. dnešnej tzv. „demokracie“ teda budeme musieť ešte nejaký čas počkať, keď tento zločinecký režim nahradí niečo iné. Zločinecký – toto slovo môžeme v danom kontexte spokojne použiť už teraz, lebo ak predošlé režimy boli zločinecké, tak tento je taký tiež, keďže aj s jeho predstaviteľmi a mechanizmom fungovania je bez najmenších pochybností spojený celý rad zločinov a obetí. Už teraz sa dá písať zoznam tých, ktorých tento režim (resp. konkrétni ľudia, ktorí sa s ním stotožňujú, oligarchovia, politici, exekútori, úradníci, policajti, sudcovia, atď.) zavraždil, prenasledoval, pripravil o zamestnanie či inak poškodil.

Každý z čitateľov by iste vedel dopísať nejaké meno do zoznamu obetí tohto spoločenského a ekonomického systému, ktorý sa môže začať napríklad Alexandrom Dubčekom a pokračovať povedzme cez ďalšie vraždy (napríklad Jána Duckého, Jána Kuciaka), bezdôvodné terorizovanie ozbrojeným komandom (Jána Dudáša, Tibora Eliota Rostasa), vyhodenie zo zamestnania (trebárs Martina Lacka, Antona Čulena, Jána Cupera), ekonomickú likvidáciu (prakticky všetky protisystémovo orientované tlačoviny, bezdomovectvo), atď., atď.

A ak sa na vec pozrieme nielen v slovenskom, ale aj vo svetovom meradle, môžeme obete svetového spoločenstva tzv. „demokratických“ krajín, resp. krajín globálneho koloniálneho a neskôr neokoloniálneho Západu rátať na miliardy – či už tých, ktorí umreli priamo v imperiálnych vojnách, alebo ich život bol dramaticky skrátený v baniach, fabrických otrokárňach, getách či inde na následky zotročenia, liečiteľných chorôb, drog či inej kriminality ako neoddeliteľnej súčasti tohto plutokratického režimu, ktorý sa hlási k ľudským právam a trhovej ekonomike, ale pritom je jeho skutočnou podstatou bezprávie a zneužívanie slabších.

A áno, treba si dobre pamätať a pripomínať všetko zlé, čo história priniesla, lebo ako hovorí starý citát: národ, ktorý nepozná svoju históriu, je odsúdený ju prežiť znova. Ale táto minca má aj druhú stranu, a tú azda najlepšie vystihuje iný citát, ktorý by sme mali mať tiež na zreteli: „Musíme stále putovať z tábora do tábora, spolu s pravdou, tou utečenkyňou z tábora víťazov.“ Povedal to Ján Pavol II.

Ivan Lehotský

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:15

Slovenský reprezentant v boxe Dávid Michálek postúpil na ME v Belehrade do osemfinále kategórie do 63,5 kg. V 1. kole zdolal Poliaka Olafa Pera jednoznačne 5:0 na body. Jeho ďalším súperom bude druhý nasadený Armén Narek Manasyan, informovala o tom Slovenská boxerská asociácia prostredníctvom facebooku.

20:10

Slovenská tenistka Anna Karolína Schmiedlová neuspela v 2. kole dvojhry na antukovom turnaji WTA v Rouene. Druhej nasadenej domácej Francúzke Caroline Garciovej podľahla hladko 1:6, 0:6.

19:58

Úrad pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) navrhuje pomoc Ukrajine pri zachovaní tranzitu plynu aj implementácii európskej legislatívy. Vyplynulo to z rokovania predsedu ÚRSO Jozefa Holjenčíka s námestníkom ministra energetiky Ukrajiny Mykolom Kolisnykom 11. apríla v Michalovciach. Prebrali na ňom viaceré kľúčové oblasti vzájomnej spolupráce v oblasti energetiky a regulácie.

19:53

Úrady španielskeho autonómneho regiónu Katalánsko sužovaného suchom vo štvrtok informovali, že plánujú uviesť do prevádzky dočasné plávajúce zariadenie na odsoľovanie morskej vody, ktoré zabezpečí pre metropolu Barcelona zásoby pitnej vody.

19:45

Na území Poľska bol v stredu zadržaný jeho občan podozrivý z poskytovania citlivých informácií ruskej tajnej službe. Tie by jej potenciálne mohli uľahčiť vykonať atentát na ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského.

19:29

Časť fasády kodanskej historickej budovy, v ktorej svojho času sídlila burza, sa vo štvrtok zrútila v dôsledku požiaru, s ktorým hasiči bojujú už tretí deň. Oznámil to miestny hasičský a záchranný zbor.

19:23

Ak sa Bulharsku nepodarí splniť inflačné ciele stanovené Európskou centrálnou bankou, jeho vstup do eurozóny plánovaný na začiatok roka 2025 sa môže oneskoriť o niekoľko mesiacov. Povedal to vo štvrtok guvernér bulharskej centrálnej banky Dimitar Radev.

19:19

Ak Izrael zaútočí na iránske jadrové zariadenia, Teherán v odvete zaútočí na tie izraelské, pohrozil vo štvrtok generál iránskych Revolučných gárd Ahmad Haghtalab.

19:10

Rusko vo štvrtok uviedlo, že Nemecko neposkytlo žiadne dôkazy proti údajným zatknutým dvom ruským špiónom.

19:10

Všetky členské štáty EÚ si uvedomujú, že v Európe je preukázateľný vplyv Ruska a je potrebné mu aktívne čeliť. Vedie sa debata o tom, či posilniť právomoci európskej prokuratúry alebo inštitúcií, ktoré by mohli účinne brániť pokusom o ovplyvňovanie európskej politiky. Po skončení mimoriadneho summitu EÚ to povedal český premiér Petr Fiala.

19:09

Vojenský vrtuľník na palube s čelnými predstaviteľmi kenskej armády vrátane jej hlavného veliteľa generála Francisa Omondiho Ogollu sa zrútil vo štvrtok na západe Kene, uviedla tamojšia polícia.

19:04

Vďaka spolupráci úradov činných v trestnom konaní v 19 európskych krajinách sa podarilo ukončiť činnosť jednej z najväčších phishingových platforiem na svete LabHost. Prostredníctvom nej bolo odcudzených viac ako milión hesiel a údajov o kreditných kartách. Informovala o tom vo štvrtok agentúra DPA s odvolaním sa na oznámenie Európskeho policajného úradu (Europol).

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke zemiaky na vlečke na poli pri Spišskej Belej

Autor: TASR-Adriána Hudecová

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali