Bude Rusko rozširovať svoj vplyv aj v Červenom mori a v Adenskom zálive?

Bude Rusko rozširovať svoj vplyv aj v Červenom mori a v Adenskom zálive?

Moskva 8. augusta 2017 (HSP/warfiles/Foto:TASR/AP

 

Na portáli warfiles vyšiel článok o možnosti Ruska vybudovať  okrem Sýrie vojenskú námornú základňu aj na jemenskom ostrove Sokotra v Červenom mori

Rusko získalo v Sýrii a Líbyi dostatok nových skúseností s reguláciou konfliktov na Blízkom východe a takisto (výrazne na úkor USA) Rusko rozšírilo svoj vplyv v blízkovýchodnom regióne. Podľa viacerých expertov by mohla na jemenskom ostrove Sokotra vzniknúť nová ruská vojenská základňa.

Reklama
Ilustračné foto

Podľa odborníkov Rusko až do nedávna zaujímalo opatrnú pozíciu v otázke riešenia jemenskej krízy a dištancovalo sa od účastníkov konfliktu.  Podľa Jemenčanov existuje možnosť, že Rusko vytvorí na území Jemenu svoju novú námornú základňu. O tejto možnosti hovoril už pred niekoľkými rokmi  bývalý jemenský prezident Ali Abdall Saleh a takisto jemenský prezident Abdrabbuh Mansur Hadi. (Abdrabbuh Mansur Hadi utiekol počas konfliktu do exilu v Saudskej Arábii, odkiaľ sa snaží nad Jemenom vládnuť, Ali Abdall Saleh ako šiítsky politik udržuje priateľské kontakty so Sýriou, Iránom a Hizballáhom).

Momentálna situácia v Jemene je katastrofálna. V krajine zúri občianska vojna, v ktorej už zahynulo viac ako 11 tisíc Jemenčanov. Jemenskí šiíti už útočia na južnú časť Saudskej Arábie, Saudom sa nedarí napriek petrodolárom a podpore USA Jemenčanov poraziť. Jemen okrem toho sužuje aj vlna cholery, už 2 tisíc ľudí v Jemene na choleru umrelo. V krajine zúri humanitárna katastrofa.

Reklama

Svojho času ZSSR ekonomicky a politicky podporoval Národne-demokratickú republiku Jemen. ZSSR tak mali možnosť vybudovať základňu neďaleko pobrežia Somálska pri vchode do Adenského prielivu, na ostrove Sokotra. Tento ostrov spadal do záujmovej oblasti 8 “Indickej” operatívnej eskadry vojnového námorníctva ZSSR.

O význame strategickej základne na ostrove Sokotra informoval ruský admirál Felix Gromov, ktorý velil 8 “Indickej” operatívnej eskadry vojnového námorníctva ZSSR v rokoch 1982 – 1984. Podľa jeho slov má Jemen a Sokorta veľký strategický význam, Sokorta kontroluje námorné cesty v Adenskom zálive. V oblasti sa už nachádzajú základne Francúzska, Saudskej Arábie, Číňanov, Japoncov a Američanov.

Ak by sa Rusko rozhodlo na Sokotre základňu vybudovať, treba podľa Felixa Gromova zvážiť, o aké jemenské kruhy sa môžu Rusi oprieť. Z čias existencie ZSSR existovala dohoda o vytvorení sovietskej vojenskej základne, pričom podľa dohody ZSSR mohlo základňu využívať 50 rokov. Po páde ZSSR všetky plány na vytvorenie základne v Jemene padli. Rusko nie je ZSSR a určite nebude Jemenu pomáhať bez garancií, takáto eventualita je podľa Felixa Gromova vylúčená.

Podľa Alexandra Lomanova sa v oblasti Adenského zálivu nachádza množstvo vojenských základní, vrátane najnovšej vybudovanej čínskej základne. U Číňanov ide v prípade základne v Džibuti o prvú vojenskú základňu v zahraničí. Podľa Lomanova to Číňania so svojím rozvojom morskej flotily myslia vážne a vybudovanie čínskej základne je asymetrickou odpoveďou na americké zasahovanie v oblasti Juhočínskeho mora.

Vladimír Dudčenko, ktorý v roku 1970 v Jemene pôsobil ako vojenský tlmočník tri roky potvrdil, že na ostrove Sokotra ZSSR nikdy nevytvoril plnohodnotnú bojovú morskú základňu. Na ostrove pôsobil menší kontingent ruskej námornej pechoty, ruskí inštruktori cvičili príslušníkov  jemenských námorných síl. Výzbroj, ktorú mali Jemenci k dispozícii bola staršia, nechýbali ani tanky T-34. Tieto staré T-34, ktoré patrili jemenskej armáde sa nachádzajú na Sokotre dodnes a väčšina turistov si myslí, že ide o tanky patriace Sovietom.

Reklama

Podľa Dudčenka v Brežnevovej dobe sa uvažovalo na ostrove Sokotra vybudovať základňu, ktorá by bola konkurentom americkej leteckej základni Diego Garcia v Indickom oceáne. Sokotra sa však nachádza v plytkých vodách, takže tu by nemohli pôsobiť sovietske ponorky, čo znižovalo vojenskú atraktivitu ostrova. Vybudovanie základne sa však ukázalo nakoniec príliš drahým a v pomere k cene aj nevýhodným, takže sa sovietska námorná základňa na Sokotre nevybudovala.

Sergej Serebrjov, z Ústavu orientálnych štúdií Ruskej akadémie vied, ktorý sa zaoberá situáciou  v Jemene uviedol, že netreba zabúdať na skutočnosť, že v Jemenskej kríze Irán nie je aktívnym účastníkom. O zasahovaní Iránu do záležitosti Jemenu hovoria najmä Saudská Arábia a USA. Američania a Saudi chcú Jemen rozdeliť kvôli svojím geopolitickým cieľom. Aktívne v jemenskej kríže pôsobia aj Briti. Američania a Briti sa snažia udržať pod kontrolou Červené more, Adenský záliv i Stredozemné more. Jemen je bránou k Stredozemnému moru, prípadná ruská vojenská základňa v Jemene by bola pre USA nepríjemným faktorom.

Súčasne má Jemen 23 miliónov obyvateľov, počtom obyvateľov prevyšuje mnohé arabské krajiny. Obyvateľstvo je autochtónneho pôvodu a Jemen má obrovský historicko-kultúrny význam v arabskej civilizácii. Saudi sa snažia Jemenčanov zlomiť Jemenčania sú však hrdým národom a uštedrili Saudom niekoľko tvrdých porážok, pričom jemenské skupiny už prenikli aj na územie Saudskej Arábie. Saudom nepomáhajú ani nálety namierené proti humanitárnym centrám, školám a nemocniciam.

Podľa Sergeja Serebrjova oproti sovietskym časom sa situácia v Jemene kardinálne zmenila. zmenil sa jemenský režim, Ruská politika voči Jemenu bola v poslednom období veľmi opatrná, Rusi sa veľmi nehrnuli podporovať jemenských šiítov v boji proti Saudom. Jemenu momentálne hrozí rozpad a prehĺbenie rovnakého chaosu ako v Sýrii, Iraku a Líbyi.

Sergej Serebrjov uviedol, že prípadný vznik ruskej základne na Sokotre by priniesol so sebou potrebu riešiť viacero problémov, dnes sa na ostrove angažujú Spojené Arabské emiráty, ktoré sledujú vlastné záujmy. Ako vojenská základňa môže mať Sokortra niekoľko nedostatkov (najväčším je nemožnosť rozvinúť plnohodnotnú ponorkovú základňu), napriek tomu o Sokotru prejavujú záujem vojenskí experti z viacerých krajín. Momentálne ostrov začínajú objavovať turisti.

Reklama

Podľa Serebrjova by bolo potrebné v prípade Jemenu v prvom rade  zrušiť rezolúciu OSN z apríla 2015, ktorá uzákonila saudské zasahovanie do riešenia jemenskej krízy. Jemenskí šiíti sa spoliehajú, že Rusi im pomôžu, rovnako ako pomohli Sýrii a Líbyi.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:08

Francúzsko a Nemecko v piatok potvrdili plány na spoločný vývoj bojového tanku novej generácie. Ministri obrany Francúzska a Nemecka – Sébastien Lecornu a Boris Pistorius – počas slávnostnej ceremónie v Paríži podpísali memorandum o porozumení, ktoré spečatilo rozdelenie výroby pokročilého bojového tanku s označením Main Ground Combat System (MGCS) v pomere 50:50.

Včera 20:05

Americký prezident Joe Biden v piatok povedal, že je ochotný neskôr na jeseň debatovať so svojím pravdepodobným republikánskym oponentom Donaldom Trumpom. Ide o jeho doteraz najrozhodnejšie vyjadrenie na túto tému.

Včera 19:57

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v piatok vyhlásil, že od nového generálneho tajomníka Severoatlantickej aliancie (NATO) očakáva, že uprednostní riešenie obáv Turecka súvisiacich s terorizmom.

Včera 19:43

Včera 19:41

Americký minister obrany Lloyd Austin v piatok oznámil nový balík pomoci pre Ukrajinu vo výške šesť miliárd dolárov (5,6 miliardy eur).

Včera 19:37

Čína vyzýva na začatie medzinárodného vyšetrovania teroristického útoku na plynovod Nord Stream pod záštitou OSN.

Na zasadnutí Bezpečnostnej rady OSN to oznámil predstaviteľ krajiny pri OSN.

Včera 19:10

Podpora členstva v Európskej únii v Poľsku klesla na najnižšiu úroveň za vyše desaťročie. V piatok to ukázali výsledky prieskumu verejnej mienky. EÚ sa pritom pripravuje na voľby do Európskeho parlamentu.

Včera 18:53

V nefungujúcom hoteli v juhobrazílskom meste Porto Alegre vypukol v piatok požiar. Zahynulo najmenej desať ľudí a ďalší sú zranení, informovali úrady.

Včera 18:40

Ceny ropy sa v piatok popoludní mierne zvýšili. A aj za celý týždeň smerujú k zisku po dvoch týždňoch strát. Podporili ich vyhlásenia ministerky financií USA Janet Yellenovej, že tempo rastu americkej ekonomiky v 1. štvrťroku by mohlo byť revidované smerom nahor, a že inflácia sa zmierni. Obavy z ponuky podporili tiež ceny komodity, keďže napätie na Blízkom východe pokračuje.

Včera 18:33

Obrovské množstvo trosiek vrátane nevybuchnutej munície v palestínskom Pásme Gazy sa bude odstraňovať približne 14 rokov, uviedol v piatok predstaviteľ OSN.

Včera 18:30

Stretnutie tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana s americkým prezidentom Joeom Bidenom v Bielom dome, plánovné na 9. mája, odložili. Povedal to v piatok turecký predstaviteľ pre agentúru AFP.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke meotar a ďalšie učebné pomôcky v Múzeu školstva a pedagogiky, ktoré otvorili po niekoľkých rokoch od rekonštrukcie nových priestorov, sťahovania a budovania múzejného zázemia v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves

Autor: TASR - Dano Veselský

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Dušan Hirjak

Marek Brna

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali