Budaj: Pýtam sa, či je koaličný návrh na zrušenie amnestií myslený úprimne

Budaj: Pýtam sa, či je koaličný návrh na zrušenie amnestií myslený úprimne

Bratislava 15. marca 2017 (TASR/HSP/Foto:TASR-Jakub Kotian)

 

Vládna koalícia dnes prišla s nečitateľnou a zložitou koncepciou zrušenia tzv. Mečiarových amnestií a je otázka, či je tento návrh myslený vážne a úprimne. Na dnešnej tlačovej konferencii to vyhlásil predkladateľ pôvodného návrhu na zrušenie amnestií Ján Budaj (OĽaNO-NOVA).

Na snímke opozičný poslanec NR SR Ján Budaj (OĽANO-NOVA)

“Dostal som nečakanú správu, že politici, ktorí to doteraz odmietali, sa rozhodli podporiť zrušenie amnestií a po tejto stránke sa teším. Na druhej strane prišli s nečitateľnou a zložitou koncepciou, o ktorej sme sa dozvedeli len teraz,” povedal Budaj. Opozičný poslanec pripomenul, že právnické kapacity podporili práve jeho ústavný zákon a ani líder Mostu-Híd Béla Bugár v ňom podľa jeho slov nevidel nedokonalosť. “Teraz sa im to zdá nedokonalé a hľadajú zložitú cestu,” myslí si.

Reklama

Budaj zdôraznil, že Ústavný súd (ÚS) SR už v roku 1993 rozhodol o otázke, aké postavenie majú ústavné zákony v našom ústavnom systéme. “Rozhodol, že sú rovnocenné s ústavou a nemožno ich skúmať ústavným súdom. Od roku 1993 tak ÚS žiaden ústavný zákon neskúmal,” argumentoval. Budaj sa preto pýta, prečo má byť teraz práve prípad amnestií posudzovaný ústavným súdom. “Prečo má byť oklieštená možnosť poslancov hlasovať o ústavných zákonoch a má sa to preverovať ústavným súdom? Oni teraz navrhujú zmenu vzťahu medzi najvyššími ústavnými inštitúciami, a toto veľmi problematizuje môj pohľad na iniciatívu premiéra Roberta Fica (Smer-SD). Obávam sa, že to šili horúcou ihlou,” podotkol.

Podľa jeho slov koalícia nemyslela ani na to, že v súčasnosti sa amnestie a milosti dávajú už inak. Prezident nimi už nemôže napr. zastaviť trestné stíhanie. “Namiesto odstránenia nádoru Mečiarových amnestií sa mení vzťah medzi NR SR a ÚS, kde sa parlament podrobuje kontrole, ktorá nie je potrebná. Popri tom, že robíme dobrú vec, nemôžeme robiť zlú alebo nezmyselnú vec,” upozornil.

Reklama

Budaj aktuálne konzultuje s právnikmi aj aktivistami, ako sa postaviť k tejto náhlej zmene postoja koalície. “Treba si to naštudovať, zatiaľ si to netrúfam zhodnotiť,” dodal.

Poslanec Martin Poliačik v mene SaS vyhlásil, že dnes už občanov nezaujíma, kto a ako amnestie zruší. “Ale na Slovensku nemôže platiť, že ústavné je to, čo za ústavné vyhlási premiér. Ak 26 odborníkov povedalo, že sa amnestie majú a dajú zrušiť ústavným zákonom, tak neexistuje dôvod, prečo by mal byť premiérov názor platnejší. SaS rešpektuje názor 26 právnikov,” uistil.

Podľa Poliačika je však neakceptovateľné, aby návrh koalície išiel v skrátenom legislatívnom konaní. “Nerozumiem, prečo Bugár a Fico nedokážu počkať pár týždňov na normálne legislatívne konanie a musia to hnať. V prvom rade sme pripravení podporiť Budajov návrh, kým nedostaneme argument, prečo sa 26 právnikov mýli,” odkázal.

Líder OĽaNO-NOVA Igor Matovič upozornil, že väčšina súčasných ústavných sudcov sú práve nominanti Vladimíra Mečiara. “A oni majú rozhodovať, či zrušia amnestie. Toto je perfídny návrh Fica,” vyhlásil. To, ako bude poslanecký klub OĽaNO-NOVA o koaličnom návrhu hlasovať, bude podľa jeho slov závisieť najmä od Budajovho postoja.

Opozičné hnutie Sme rodina by vládou schválený balík malo podporiť, pokiaľ tam nebude nejaký háčik. “V prípade, že to bude v poriadku, zrušia sa Mečiarove amnestie a nebude to len úskok vládnej koalície, tak tento návrh podporíme,“ povedal pre TASR predseda hnutia Boris Kollár.

Reklama

K návrhom koalície sa vyjadrilo aj mimoparlamentné KDH, ktoré sa roky o zrušenie Mečiarových amnestií v parlamente pokúšalo. “KDH podporuje všetky aktivity a legislatívne riešenia, ktoré prinesú zrušenie tzv. Mečiarových amnestií. Sme presvedčení, že poslanci NR SR, ako najvyšší zákonodarný orgán na Slovensku, majú právo ústavným zákonom zrušiť tieto Mečiarove amnestie,“ povedal podpredseda KDH Pavol Zajac.

Novela Ústavy SR a návrh ústavného zákona na zrušenie tzv. Mečiarových amnestií dnes získali podporu vlády. Tá tiež odsúhlasila, že legislatívny materiál pripravený odborníkmi vládnej koalície sa bude schvaľovať v zrýchlenom konaní. Návrh sa netýka iba roky diskutovanej otázky zrušenia Mečiarových amnestií, ale zakotvuje aj novú kompetenciu Národnej rady SR do budúcnosti.

Parlament by mal mať možnosť zasiahnuť v prípade individuálneho zlyhania prezidenta SR pri udelení amnestie alebo milosti. Rozhodnutie poslancov musí následne v lehote 60 dní potvrdiť Ústavný súd SR. To má platiť i v prípade dnes vládou schváleného návrhu na zrušenie Mečiarových amnestií a milosti prezidenta Michala Kováča. O tom má parlament rokovať na marcovej schôdzi.

Amnestie udelené v roku 1998 vtedajším premiérom Vladimírom Mečiarom sa týkajú prípadu zavlečenia prezidentovho syna Michala Kováča ml. do cudziny, ako aj zmareného referenda. Zo skutku zavlečenia bolo podozrievané vtedajšie vedenie SIS. S prípadom súvisí aj vražda Róberta Remiáša.

 

Reklama

 

 

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:26

Spojené štáty vo štvrtok odsúdili ruské veto, ktorým Moskva na pôde Bezpečnostnej rady OSN zablokovala predĺženie dohľadu expertov OSN nad dodržiavaním sankcií zavedených voči Severnej Kórei.

20:20

Nemecký tenista Alexander Zverev postúpil do semifinále dvojhry na turnaji ATP 1000 v Miami. Vo štvrťfinále zdolal v pozícii nasadenej štvorky Maďara Fábiána Maroszána 6:3, 7:5.

20:07

Jozef Bíreš končí na pozícii ústredného riaditeľa Štátnej veterinárnej a potravinovej správy (ŠVPS) SR. Jeho presný dátum odchodu má byť dohodnutý dodatočne.

20:04

Medzinárodný súdny dvor (MSD) vo štvrtok nariadil Izraelu prijatie viacerých opatrení v súvislosti so zlou situáciou v Pásme Gazy. Prikázal otvoriť ďalšie pozemné hraničné priechody s cieľom umožniť prísun potravín, vody, pohonných hmôt a ďalších zásob do tejto vojnou zničenej palestínskej enklávy.

19:11

Ceny ropy vo štvrtok po dvoch dňoch poklesu ožili a vzrástli. Investori očakávajú totiž napätejšie dodávky. Vychádzajú pritom z predpokladu, že najväčší svetoví producenti z aliancie OPEC+ budú pokračovať v doterajšej politike obmedzovania ťažby.

19:04

Vo štvrtok skoro ráno sa na ulici v rímskej štvrti Quadraro vytvorila diera v zemi s priemerom a aj hĺbkou desať metrov, ktorá pohltila dve zaparkované autá, informovali talianske médiá s odvolaním na miestnu políciu.

19:04

Ruský prezident Vladimir Putin šíri propagandu, ak tvrdí, že Moskva zostrelí akúkoľvek stíhačku F-16 dodanú Ukrajine Západom, dokonca aj na letiskách NATO, vyhlásil vo štvrtok taliansky minister zahraničných vecí a vicepremiér Antonio Tajani.

18:59

Britské múzeum vo štvrtok oznámilo, že jeho novým riaditeľom sa stal historik umenia Nicholas Cullinan. Vo funkcii nahradil Hartwiga Fischera, ktorý odstúpil po tom, čo sa ukázalo, že v múzeu došlo k sérii krádeží.

18:38

Zakladateľ skrachovanej burzy kryptomien FTX Sam Bankman-Fried pôjde na 25 rokov do väzenia, rozhodol vo štvrtok americký súd. Očakáva sa, že sa Bankman-Fried proti rozsudku odvolá.

18:37

Pápež František vo štvrtok umyl a pobozkal nohy 12 väzenkyniam v rímskej väznici Rebibbia. Išlo o súčasť obradov Zeleného štvrtka.

18:36

Najdôležitejšie bilaterálne otázky a aktuálne medzinárodné politické záležitosti boli hlavnými témami štvrtkového telefonického rozhovoru maďarského prezidenta Tamása Sulyoka s izraelským prezidentom Jicchakom Hercogom,

18:33

Biely dom vo štvrtok označil tvrdenia ruských predstaviteľov o útoku islamistických teroristov na koncertnú sálu pri Moskve za rozširovanie “nezmyslov”. Reagoval na pokus spojiť útok s Ukrajinou.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Veľké vlny na pláži Nazare v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Viktor Pondělík

Miro Majerník

Pavel Jacz

Vanda Rybanská

Pavol Lemko

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali