Brutálne zbitie Tyra Nicholsa políciou zachytené na videu

Brutálne zbitie Tyra Nicholsa políciou zachytené na videu

Washington 29. januára 2023 (HSP/apnews/Foto:screenshot)

 

Úrady v piatok zverejnili videozáznam, na ktorom je vidieť, ako Tyra Nicholsa bije päť memphiských policajtov, ktorí černošského motoristu držali na zemi a opakovane ho bili päsťami, čižmami a obuškami

Policajti, ktorí na smrt dobili černocha Tyra Nicholsa
Policajti, ktorí na smrt dobili černocha Tyra Nicholsa

Video je plné násilných momentov, na ktorých je vidieť, ako policajti, ktorí sú tiež čierni, naháňajú a mlátia Nicholsa a nechávajú ho ležať na chodníku opretého o služobné auto, zatiaľ čo si búchajú päsťami a oslavujú svoje činy.

Reklama

Zábery sa objavili deň po tom, ako boli policajti obvinení z vraždy v prípade Nicholsovej smrti. Mrazivé zábery ďalšieho černocha, ktorý zomrel rukou polície, obnovili ťažké otázky o tom, ako smrteľné stretnutia s orgánmi činnými v trestnom konaní pokračujú aj po opakovaných výzvach na zmenu.

Protestujúci sa zhromaždili na prevažne pokojných demonštráciách vo viacerých mestách vrátane Memphisu, kde niekoľko desiatok demonštrantov zablokovalo most Interstate 55, po ktorom vedie doprava cez rieku Mississippi smerom na Arkansas. Polovice nákladných áut boli na určitú vzdialenosť zastavené. Vo Washingtone sa desiatky protestujúcich zhromaždili v Lafayette Parku, oproti Bielemu domu a neďaleko námestia Black Lives Matter Plaza.

Reklama

Na nahrávke je vidieť, ako polícia tri minúty brutálne bije 29-ročného pracovníka spoločnosti FedEx, pričom počas celého útoku na neho kričí vulgarizmy. Právny tím Nicholsovej rodiny prirovnal útok k neslávne známemu policajnému bitiu losangeleského motoristu Rodneyho Kinga v roku 1991.

Po tom, čo prvý policajt hrubo vytiahne Nicholsa z auta, počuť, ako Nichols hovorí: “Ja som nič neurobil,” keď ho skupina policajtov začne mlátiť na zemi.

Jeden z policajtov kričí: “Dajte mu taser! Dajte mu paralyzér!”

Nichols pokojne hovorí: “Dobre, som na zemi.”

“Vy toho teraz robíte naozaj veľa,” hovorí Nichols. “Ja sa len snažím ísť domov.”

Reklama

“Prestaň, ja nič nerobím,” zakričí o chvíľu neskôr.

Potom je vidieť, ako Nichols uteká, keď naňho policajt vystrelí taser. Policajti potom začnú Nicholsa prenasledovať.

Privolajú ďalších policajtov a nasleduje pátranie, kým Nicholsa nechytia na inej križovatke. Policajti ho bijú obuškom, kopú a udierajú.

Na zázname z bezpečnostnej kamery je vidieť, ako traja policajti obkľúčili Nicholsa, ktorý leží na ulici zahnaný do kúta medzi policajnými autami, pričom štvrtý policajt je neďaleko.

Dvaja policajti držia Nicholsa na zemi, keď sa pohybuje, a potom sa zdá, že tretí ho kope do hlavy. Nichols sa zrúti na chodník, pričom ho obklopujú všetci traja policajti. Ten istý policajt ho opäť kopne.

Reklama

Potom k nemu pristúpi štvrtý policajt, vytiahne obušok a drží ho na úrovni ramien, zatiaľ čo dvaja policajti držia Nicholsa vo vzpriamenej polohe, akoby sedel.

“Vyrazím z teba obušok,” je počuť, ako hovorí jeden z policajtov. Jeho telesná kamera ukazuje, ako zdvihol obušok, zatiaľ čo najmenej jeden ďalší policajt drží Nicholsa. Policajt udrie Nicholsa obuškom trikrát za sebou po chrbte.

Potom sa zdá, že ostatní policajti zdvihli Nicholsa na nohy, pričom sa zmietal ako bábka a sotva sa udržal na nohách.

Jeden z policajtov ho potom udrie do tváre, zatiaľ čo policajt s obuškom ho naďalej ohrozuje. Nichols sa potáca a otáča, stále držaný dvoma policajtmi. Policajt, ktorý ho udrel, potom obíde Nicholsa spredu a udrie ho ešte štyrikrát. Potom sa Nichols zrúti.

Potom je vidieť dvoch policajtov, ako ležia na zemi na Nicholsovi, pričom tretí je neďaleko, asi 40 sekúnd. Potom pribehnú ďalší traja policajti a jedného z nich možno vidieť, ako kope Nicholsa na zemi.

Keď Nichols padá na auto, ani jeden z policajtov mu neposkytne pomoc. Na zázname z telesnej kamery je z prvej osoby vidieť, ako jeden z nich siahne dolu a zaviaže mu topánku.

Trvá viac ako 20 minút, kým je Nichols zbitý a leží na chodníku, kým mu je poskytnutá akákoľvek lekárska pomoc, hoci do 10 minút prišli na miesto dvaja príslušníci hasičského zboru so zdravotníckym vybavením.

V celom videozázname policajti uvádzajú tvrdenia o Nicholsovom správaní, ktoré nie sú podložené zábermi alebo ktoré sa podľa okresného prokurátora a ďalších úradníkov nestali. Na jednom z videí policajt tvrdí, že počas prvého zastavenia Nichols pred útekom siahol po zbrani a takmer mal ruku na rukoväti, čo na videu nie je vidieť.

Po tom, ako je Nichols v putách a opretý o policajné auto, viacerí policajti tvrdia, že musel byť sfetovaný. Neskôr jeden z policajtov hovorí, že v jeho aute sa žiadne drogy nenašli, a iný policajt hneď oponuje, že Nichols musel pri úteku niečo odhodiť.

Úrady nezverejnili pitevnú správu, ale uviedli, že zastavenie na ceste zrejme nemalo opodstatnenie a v aute sa nenašlo nič pozoruhodné.

Reklama

Video vyvolalo otázky o úlohe a možnej vine ďalších policajtov na mieste činu, okrem piatich obvinených. Na zázname je vidieť, že po zbití stojí okolo niekoľko ďalších policajtov.

Memphiský policajný riaditeľ Cerelyn “CJ” Davis uviedol, že ďalší policajti sú vyšetrovaní za svoju účasť na zatýkaní.

Davis opísal konanie piatich policajtov ako “ohavné, bezohľadné a neľudské”.

Počas zastavenia dopravného prostriedku je na videu vidieť, že policajti “už boli naštartovaní, asi na desiatku”, povedala. Policajti boli “agresívni, hlasní, používali vulgárne výrazy a pravdepodobne pána Nicholsa od začiatku vystrašili”.

“Polícia je vyškolená tak, aby pochopila, že ľudia môžu utiecť len preto, že sú vystrašení,” povedal Geoffrey Alpert, kriminológ z Univerzity v Južnej Karolíne, ktorý sa zaoberá používaním sily.

Reklama

Mestá po celej krajine sa pripravovali na demonštrácie. V piatok večer boli naplánované protesty v Bostone, Chicagu, Detroite, New Yorku a Portlande v štáte Oregon.

Nicholsovi príbuzní vyzvali svojich priaznivcov, aby protestovali pokojne.

“Nechcem, aby sme podpálili naše mesto, roztrhali ulice, pretože to nie je to, za čo sa môj syn postavil,” povedala vo štvrtok Nicholsova matka RowVaughn Wellsová. “Ak ste tu kvôli mne a Tyrovi, potom budete protestovať pokojne.”

Christopher Taylor bol v piatok jedným z protestujúcich na moste cez diaľnicu 55. Povedal, že si pozrel video. Rodák z Memphisu povedal, že bolo hrozné, že sa zdalo, že policajti sa smejú, keď stáli okolo po zbití.

“Plakal som,” povedal. “A to, že práve tam, ako nielen ja sám otec, ale som aj syn, moja matka stále žije, som mohol byť ja.”

Reklama

Prezident Joe Biden v piatok v prejave v Bielom dome uviedol, že je “veľmi znepokojený” vyhliadkami na násilie, a vyzval, aby protesty zostali pokojné.

Biden uviedol, že sa predtým počas dňa rozprával s Nicholsovou matkou a povedal jej, že sa chystá Kongresu “predložiť argumenty”, aby prijal zákon Georgea Floyda o spravodlivosti v policajnej oblasti, “aby sa to dostalo pod kontrolu”. Cieľom tohto právneho predpisu, ktorého prijatie sa zastavilo, je riešiť nesprávne konanie polície a nadmerné použitie sily a posilniť úsilie o zodpovednosť na federálnej a štátnej úrovni.

Zo súdnych záznamov vyplýva, že všetkých päť bývalých policajtov – Tadarrius Bean, Demetrius Haley, Desmond Mills Jr, Emmitt Martin III a Justin Smith – bolo vzatých do väzby.

Každý z policajtov čelí obvineniu z vraždy druhého stupňa, útoku s priťažujúcimi okolnosťami, únosu s priťažujúcimi okolnosťami, služobného pochybenia a služobného útlaku. Podľa súdnych a väzenských záznamov štyria z piatich policajtov do piatkového rána zložili kauciu a boli prepustení z väzby.

Za vraždu druhého stupňa hrozí podľa zákonov štátu Tennessee trest odňatia slobody na 15 až 60 rokov.

Šerif okresu Shelby Floyd Bonner v piatok neskoro večer vo vyhlásení uviedol, že dvaja zástupcovia, ktorí sa po zbití objavili na mieste činu, boli až do výsledku interného vyšetrovania uvoľnení zo služby.

Patrick Yoes, národný prezident Policajného bratstva, odsúdil údajné konanie memphiských policajtov.

Reklama

“Udalosť, ako nám bola opísaná, nepredstavuje legitímnu policajnú prácu ani nevydarenú dopravnú zastávku. Ide o kriminálny útok pod zámienkou zákona,” uviedol Yoes vo vyhlásení.

Keďže štátne a federálne vyšetrovanie pokračuje, Davis prisľúbil “plnú a úplnú spoluprácu” policajného oddelenia.

 

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

19:43

19:41

Americký minister obrany Lloyd Austin v piatok oznámil nový balík pomoci pre Ukrajinu vo výške šesť miliárd dolárov (5,6 miliardy eur).

19:37

Čína vyzýva na začatie medzinárodného vyšetrovania teroristického útoku na plynovod Nord Stream pod záštitou OSN.

Na zasadnutí Bezpečnostnej rady OSN to oznámil predstaviteľ krajiny pri OSN.

19:10

Podpora členstva v Európskej únii v Poľsku klesla na najnižšiu úroveň za vyše desaťročie. V piatok to ukázali výsledky prieskumu verejnej mienky. EÚ sa pritom pripravuje na voľby do Európskeho parlamentu.

18:53

V nefungujúcom hoteli v juhobrazílskom meste Porto Alegre vypukol v piatok požiar. Zahynulo najmenej desať ľudí a ďalší sú zranení, informovali úrady.

18:40

Ceny ropy sa v piatok popoludní mierne zvýšili. A aj za celý týždeň smerujú k zisku po dvoch týždňoch strát. Podporili ich vyhlásenia ministerky financií USA Janet Yellenovej, že tempo rastu americkej ekonomiky v 1. štvrťroku by mohlo byť revidované smerom nahor, a že inflácia sa zmierni. Obavy z ponuky podporili tiež ceny komodity, keďže napätie na Blízkom východe pokračuje.

18:33

Obrovské množstvo trosiek vrátane nevybuchnutej munície v palestínskom Pásme Gazy sa bude odstraňovať približne 14 rokov, uviedol v piatok predstaviteľ OSN.

18:30

Stretnutie tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana s americkým prezidentom Joeom Bidenom v Bielom dome, plánovné na 9. mája, odložili. Povedal to v piatok turecký predstaviteľ pre agentúru AFP.

18:23

Osemnásťročná žena bola v piatok zranená pri útoku nožom v meste Ramla v strednom Izraeli juhovýchodne od Tel Avivu, uviedla polícia.

18:20

Rumunský súd v piatok schválil začatie pojednávania s kontroverzným influencerom Andrewom Tateom a jeho bratom Tristanom v kauze obchodovania s ľuďmi. Dátum však zatiaľ nestanovil.

18:04

Poľskí colníci zablokovali výjazd Ukrajincov, ktorí na Ukrajinu privážajú približne 20 áut, vrátane áut pre potreby ukrajinských ozbrojených síl.

Podľa internetových správ škandál vypukol na hraničnom priechode Zosin-Ustilug.

18:03

Poľský minister zahraničných vecí Radoslaw Sikorski vyjadril nádej, že ruský prezident Vladimir Putin nebude taký šialený a nezaútočí na Severoatlantickú alianciu (NATO). Povedal to v piatok počas živého streamovania na sociálnych sieťach.

17:56

Pápež František sa zúčastní na pracovnom zasadnutí o umelej inteligencii, ktoré sa uskutoční v júni na summite G7 v Taliansku. Informovala o tom v piatok talianska premiérka Giorgia Meloniová a dodala, že vôbec prvýkrát v histórií sa pápež zúčastní na takýchto stretnutiach v rámci G7.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke meotar a ďalšie učebné pomôcky v Múzeu školstva a pedagogiky, ktoré otvorili po niekoľkých rokoch od rekonštrukcie nových priestorov, sťahovania a budovania múzejného zázemia v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves

Autor: TASR - Dano Veselský

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Dušan Hirjak

Marek Brna

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali