Desať tradícií okolo narodenia a výchovy detí v kráľovskej rodine

Desať tradícií okolo narodenia a výchovy detí v kráľovskej rodine

Londýn 22. júla (TASR/HSP/Foto:TASR)

 

Tradície v kráľovskej rodine

Britský princ William a jeho manželka Catherine

Britský princ William a jeho manželka Catherine sú novými tvárami stáročnej inštitúcie, ktorá zachováva dávne tradície a súčasne kráča s časom. Prinášame prehľad desiatich vecí, ktoré sa v britskej kráľovskej rodine zmenili v súvislosti s pôrodmi a výchovou detí v uplynulých rokoch.

Reklama

 

1. Domáci pôrod

Reklama

Väčšina ľudí dnes považuje za normálny pôrod v nemocnici, ale pred zopár desaťročiami sa kráľovské deti, rovnako ako deti bežných občanov, rodili doma.

Kráľovná Alžbeta II. sa narodila v súkromnom rodinnom dome v Londýne, na Bruton Street 17 a svojich synov Charlesa, Andrewa a Edwarda porodila v Buckinghamskom paláci. Jej jediná dcéra Anne prišla na svet v paláci Clarence House.

To sa zmenilo v 80. rokoch, kedy princezná Diana porodila oboch synov, Williama i Harryho, v súkromnom krídle nemocnice St. Mary’s v Londýne, kde rodí aj Williamova manželka Catherine.

 

2. Domáca škola

Reklama

Kráľovské deti sa vzdelávali doma. Kráľovnú vyučoval jej otec, učitelia a vychovávateľky, nikdy sa nedostala medzi bežné deti na základnej, strednej či vysokej škole.

Jej syn princ Charles bol prvým kráľovským dieťaťom, ktoré začalo chodiť do školy a William a Catherine už oba navštevovali nezávislé školy, ako bude istotne aj ich dieťa.

 

3. Otec na pôrodnej sále

Princ William povedal, že “má plne v úmysle” zotrvať pri Kate v jej ťažkej hodine, v súlade s očakávaniami moderných rodičov. Ide v šľapajach svojho otca Charlesa, ktorý sa v liste svojej krstnej mame Patrícii Brabourneovej priznal, že mal zo svojej prítomnosti pri pôrode obrovskú radosť.

Reklama

Keď začala rodiť jeho mama, budúca kráľovná, jej manžel princ Philip išiel hrať squash, pretože nevládal z nervozity obsedieť.

 

4. Člen vlády ako svedok pri pôrode

Začiatkom 20. storočia aj predtým zvyk diktoval, že pri príchode člena kráľovskej rodiny na svet musí byť prítomný zástupca vlády. Keď sa v roku 1926 narodila kráľovná Alžbeta, medzi lekármi bol pri pôrode aj minister vnútra.

Terajšia ministerka vnútra, Theresa Mayová, povedala, že vtedy bol svedok potrebný, aby “dokázal, že ide o kráľovského potomka a nie nejaké prepašované dieťa”. Túto prax zrušil už kráľ Juraj VI.

 

5. Počet mien

Väčšina členov kráľovskej rodiny má tri alebo štyri krstné mená, zvyčajne na počesť bývalých monarchov či príbuzných. Kráľovná Alžbeta II. sa celým menom volá Alžbeta Alexandra Mary po mame, starej mame a prababke, princ William je celým menom William Arthur Philip Louis.

Podľa stávkových kancelárií by sa jeho potomok mohol volať Alexandra Charlotte Alžbeta, ak to bude dievča, alebo George či James v prípade chlapca. V oboch prípadoch môže stanovenie mena chvíľu trvať, keď sa narodil William, meno zverejnili až po týždni.

 

Reklama

6. Priezvisko

Monarchovia nepotrebujú priezvisko. Dieťa princa Williama a Catherine bude mať titul Jeho či Jej kráľovská výsosť princ či princezná (meno) z Cambridge. Ak je treba, členovia kráľovskej rodiny môžu použiť priezvisko Mountbatten-Windsor, ktoré v roku 1960 schválili pre všetky deti kráľovnej.

 

7. Krstiny

Kráľovské deti absolvujú krstiny niekoľko dní až týždňov po narodení a je niekoľko miest, ktoré prichádzajú do úvahy. Kráľovnú krstili v súkromnej kaplnke v Buckinghamskom paláci, zatiaľ čo Williama i jeho otca Charles pokrstili v Hudobnej izbe paláca.

Reklama

 

8. Podstavec s oznamom verzus Twitter.

Kráľovský palác tradične oznamuje narodenie dieťaťa svetu so starobylým pôvabom. Posol dovezie správu z nemocnice autom do Buckinghamského paláca na papieri, kde je uvedené pohlavie dieťaťa, jeho váha a čas narodenia. Tento oznam je potom vyvesený na drevenom podstavci pred palácom, aby si ho mohol každý prečítať.

V minulosti zverejňoval správu o narodení kráľovského potomka rozhlas, dnes ho nahradil internet a sociálne médiá. Len čo vyvesia oznam pred palácom, zverejnia správu na sociálnych sieťach.

 

Reklama

9. Pestúnka

William a Catherine sa nevyjadrili, či si najmú pestúnku, aby im pomáhala so starostlivosťou o dieťa. Mnohí očakávajú, že budú viac rodičmi ako predchádzajúce kráľovské generácie a tiež sa očakáva, že novopečenej matke budú pomáhať jej rodičia, Michael a Carole Middletonovci.

V minulosti mali pestúnky v kráľovskej rodine veľký význam. Princ Charles mal vrelý vzťah k svojim pestúnkach a známa bola aj pestúnka Williama a Harryho, Tiggy-Leggeová-Bourkeová, dokonca sa o nej často písalo v správach.

 

10. Privítanie s delovými salvami

Niektoré veci sa však nemenia. Privítanie narodenia kráľovského potomka 62 salvami z dela z londýnskeho Toweru a 41 salvami z Green parku pri Buckinghamskom paláci bude celkom rovnaké, ako keď sa narodili predchádzajúce deti v rodine.

Ak sa dieťa narodí v pracovný deň, delové salvy zaznejú do šiestich hodín. Ak sa narodí počas víkendu, salvy zaznejú až v pondelok, citovala agentúra Associated Press ministerstvo obrany.

Reklama

as

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:15

Slovenský reprezentant v boxe Dávid Michálek postúpil na ME v Belehrade do osemfinále kategórie do 63,5 kg. V 1. kole zdolal Poliaka Olafa Pera jednoznačne 5:0 na body. Jeho ďalším súperom bude druhý nasadený Armén Narek Manasyan, informovala o tom Slovenská boxerská asociácia prostredníctvom facebooku.

20:10

Slovenská tenistka Anna Karolína Schmiedlová neuspela v 2. kole dvojhry na antukovom turnaji WTA v Rouene. Druhej nasadenej domácej Francúzke Caroline Garciovej podľahla hladko 1:6, 0:6.

19:58

Úrad pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) navrhuje pomoc Ukrajine pri zachovaní tranzitu plynu aj implementácii európskej legislatívy. Vyplynulo to z rokovania predsedu ÚRSO Jozefa Holjenčíka s námestníkom ministra energetiky Ukrajiny Mykolom Kolisnykom 11. apríla v Michalovciach. Prebrali na ňom viaceré kľúčové oblasti vzájomnej spolupráce v oblasti energetiky a regulácie.

19:53

Úrady španielskeho autonómneho regiónu Katalánsko sužovaného suchom vo štvrtok informovali, že plánujú uviesť do prevádzky dočasné plávajúce zariadenie na odsoľovanie morskej vody, ktoré zabezpečí pre metropolu Barcelona zásoby pitnej vody.

19:45

Na území Poľska bol v stredu zadržaný jeho občan podozrivý z poskytovania citlivých informácií ruskej tajnej službe. Tie by jej potenciálne mohli uľahčiť vykonať atentát na ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského.

19:29

Časť fasády kodanskej historickej budovy, v ktorej svojho času sídlila burza, sa vo štvrtok zrútila v dôsledku požiaru, s ktorým hasiči bojujú už tretí deň. Oznámil to miestny hasičský a záchranný zbor.

19:23

Ak sa Bulharsku nepodarí splniť inflačné ciele stanovené Európskou centrálnou bankou, jeho vstup do eurozóny plánovaný na začiatok roka 2025 sa môže oneskoriť o niekoľko mesiacov. Povedal to vo štvrtok guvernér bulharskej centrálnej banky Dimitar Radev.

19:19

Ak Izrael zaútočí na iránske jadrové zariadenia, Teherán v odvete zaútočí na tie izraelské, pohrozil vo štvrtok generál iránskych Revolučných gárd Ahmad Haghtalab.

19:10

Rusko vo štvrtok uviedlo, že Nemecko neposkytlo žiadne dôkazy proti údajným zatknutým dvom ruským špiónom.

19:10

Všetky členské štáty EÚ si uvedomujú, že v Európe je preukázateľný vplyv Ruska a je potrebné mu aktívne čeliť. Vedie sa debata o tom, či posilniť právomoci európskej prokuratúry alebo inštitúcií, ktoré by mohli účinne brániť pokusom o ovplyvňovanie európskej politiky. Po skončení mimoriadneho summitu EÚ to povedal český premiér Petr Fiala.

19:09

Vojenský vrtuľník na palube s čelnými predstaviteľmi kenskej armády vrátane jej hlavného veliteľa generála Francisa Omondiho Ogollu sa zrútil vo štvrtok na západe Kene, uviedla tamojšia polícia.

19:04

Vďaka spolupráci úradov činných v trestnom konaní v 19 európskych krajinách sa podarilo ukončiť činnosť jednej z najväčších phishingových platforiem na svete LabHost. Prostredníctvom nej bolo odcudzených viac ako milión hesiel a údajov o kreditných kartách. Informovala o tom vo štvrtok agentúra DPA s odvolaním sa na oznámenie Európskeho policajného úradu (Europol).

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke zemiaky na vlečke na poli pri Spišskej Belej

Autor: TASR-Adriána Hudecová

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali