BRATISLAVA: Vlastníci bytov v Petržalke nie sú spokojní so správou ich majetku

BRATISLAVA: Vlastníci bytov v Petržalke nie sú spokojní so správou ich majetku

Bratislava 15. marca (TASR) – Vlastníci a nájomcovia bytových domov, ktoré sú v správe Bytového družstva Bratislava–Petržalka (BDP), čoraz intenzívnejšie prejavujú nespokojnosť so správou ich majetku. Dokonca naznačujú niektoré nekalé praktiky súvisiace so spôsobom netransparentného riešenia niektorých problémov, ktoré im vznikli pri správe bytov.

Namietajú porušovanie, respektíve nové znenie Stanov BDP, nezohľadňovanie ich pripomienok na členských schôdzach v bytových domoch a dokonca aj nehospodárnosť správcovskej spoločnosti pri nakladaní s ich majetkom. Jeden zo zástupcov v spravovanom bytovom dome dokonca verejne označil v Petržalských novinách (30. novembra 2012) správcovstvo BDP za nekalé a schôdze zo strany predstavenstva za zmanipulované.

BDP malo už aj pred týmto podnetom nejednu sťažnosť. Ich odpoveď majiteľom a nájomcom bytom sa dá zovšeobecniť, napríklad stanoviskom v zápisnici k sťažnosti obyvateľov na Macharovej ulici (zo 6. augusta 2012), v ktorom BDP uvádza, že "správca nemá vedomosť o tom, že by sa dopúšťal vo vzťahu k vlastníkom akéhokoľvek protiprávneho konania a z jeho strany nedochádza k používaniu takzvaných nátlakových metód".

Tieto tvrdenia však odmieta predsedníčka výboru samosprávy na Macharovej ulici Eva Tarabová. "Okrem netransparentného riešenia problémov majiteľov a nájomcov bytov v Petržalke zo strany BDP vznikli aj iné nerešpektovania v ekonomickej oblasti správy domov. Preto sme vyzvali Predstavenstvo BDP, aby na nadchádzajúcom tohtoročnom zhromaždení delegátov BDP predložilo nevybavené a neriešené podnety zo strany majiteľov a nájomcov bytov, ktoré už pred časom dostala Kontrolná komisia BDP a neboli dosiaľ prešetrené ani vysvetlené," uviedla Tarabová.

Reklama

Petržalské bytové družstvo čakajú blížiace sa nové voľby predstavenstva a ďalších orgánov. Ich nadchádzajúci priebeh kalí aj súdna žaloba voči zmenám Stanov BDP. Súdne pojednávanie je ohlásené na 21. marca. "Zápisnicu zo zhromaždenia delegátov (14. apríla 2012), ktoré nebolo uznášaniaschopné, overila len jedna overovateľka, druhý s výhradami a ďalší dvaja overenie podpísať odmietli. Napriek tomu Bytové družstvo Petržalka podľa takýchto Stanov postupuje," uviedol k žalobe predseda výboru samosprávy na Bohrovej ulici Ľudovít Liška.

Petržalské bytové družstvo už jednu žalobu z roku 1997 prehralo. O negatívnych dopadoch prijatých uznesení na zhromaždení delegátov BDP 27. septembra 1997 musel v konečnom dôsledku rozhodnúť až Najvyšší súd. Vyhlásil ich za neplatné. Ale to až v roku 2012 po 15 rokoch.

Reklama

Predseda BDP Vladimír Kesegh s touto kritikou zásadne nesúhlasí. Považuje ju za neobjektívnu, tendenčne načasovanú bezprostredne pred konaním zhromaždenia delegátov BDP, ktoré bude 23. marca. Ako tvrdí, "ide o skreslený názor malej skupinky členov družstva. Hospodárenie družstva bolo v posledných troch rokoch riadne schválené a overené správou audítora. Neevidujeme, že by niektorý z členov družstva namietal neplatnosť uznesení. Družstvo hospodári tak, aby minimalizovalo náklady," uviedol V. Kesegh.

Sťažnosť obyvateľov z Macharovej ulice prešetrila kontrolná komisia. V jej stanovisku sa okrem iného uvádza, že "ekonomika družstva nevykazuje žiadne z negatívnych vlastností, na ktoré poukazujú sťažovatelia. Tí dosiaľ nepredložili žiadny konkrétny údaj, ktorým by svoje tvrdenia dokázali."

Podľa predsedu BDP sú súčasné stanovy družstva platné. "Boli schválené kvalifikovanou väčšinou po viac ako dvojročnej príprave. Z celého znenia stanov je v návrhu podanom na súd namietaná neplatnosť len jediného článku. Delegáti na zhromaždení však odmietli pozmeňujúci návrh na zmenu stanov v znení, v akom sa ho domáha žalobca na súde. Predstavenstvo družstva zaradilo do nadchádzajúceho programu zhromaždenia delegátov všetky podnety a materiály, ktoré sa týkajú údajne nevyriešených problémov pri správe bytových domov," doplnil V. Kesegh.

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:08

Francúzsko a Nemecko v piatok potvrdili plány na spoločný vývoj bojového tanku novej generácie. Ministri obrany Francúzska a Nemecka – Sébastien Lecornu a Boris Pistorius – počas slávnostnej ceremónie v Paríži podpísali memorandum o porozumení, ktoré spečatilo rozdelenie výroby pokročilého bojového tanku s označením Main Ground Combat System (MGCS) v pomere 50:50.

20:05

Americký prezident Joe Biden v piatok povedal, že je ochotný neskôr na jeseň debatovať so svojím pravdepodobným republikánskym oponentom Donaldom Trumpom. Ide o jeho doteraz najrozhodnejšie vyjadrenie na túto tému.

19:57

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v piatok vyhlásil, že od nového generálneho tajomníka Severoatlantickej aliancie (NATO) očakáva, že uprednostní riešenie obáv Turecka súvisiacich s terorizmom.

19:43

19:41

Americký minister obrany Lloyd Austin v piatok oznámil nový balík pomoci pre Ukrajinu vo výške šesť miliárd dolárov (5,6 miliardy eur).

19:37

Čína vyzýva na začatie medzinárodného vyšetrovania teroristického útoku na plynovod Nord Stream pod záštitou OSN.

Na zasadnutí Bezpečnostnej rady OSN to oznámil predstaviteľ krajiny pri OSN.

19:10

Podpora členstva v Európskej únii v Poľsku klesla na najnižšiu úroveň za vyše desaťročie. V piatok to ukázali výsledky prieskumu verejnej mienky. EÚ sa pritom pripravuje na voľby do Európskeho parlamentu.

18:53

V nefungujúcom hoteli v juhobrazílskom meste Porto Alegre vypukol v piatok požiar. Zahynulo najmenej desať ľudí a ďalší sú zranení, informovali úrady.

18:40

Ceny ropy sa v piatok popoludní mierne zvýšili. A aj za celý týždeň smerujú k zisku po dvoch týždňoch strát. Podporili ich vyhlásenia ministerky financií USA Janet Yellenovej, že tempo rastu americkej ekonomiky v 1. štvrťroku by mohlo byť revidované smerom nahor, a že inflácia sa zmierni. Obavy z ponuky podporili tiež ceny komodity, keďže napätie na Blízkom východe pokračuje.

18:33

Obrovské množstvo trosiek vrátane nevybuchnutej munície v palestínskom Pásme Gazy sa bude odstraňovať približne 14 rokov, uviedol v piatok predstaviteľ OSN.

18:30

Stretnutie tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana s americkým prezidentom Joeom Bidenom v Bielom dome, plánovné na 9. mája, odložili. Povedal to v piatok turecký predstaviteľ pre agentúru AFP.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke meotar a ďalšie učebné pomôcky v Múzeu školstva a pedagogiky, ktoré otvorili po niekoľkých rokoch od rekonštrukcie nových priestorov, sťahovania a budovania múzejného zázemia v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves

Autor: TASR - Dano Veselský

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Dušan Hirjak

Marek Brna

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali