Bombardovanie sýrskej základne vyvolalo viacero otáznikov

Bombardovanie sýrskej základne vyvolalo viacero otáznikov

Damask 09. apríla 2017 (HSP/Foto:TASR/AP-DigitalGlobe/U.S. Department of Defense via AP)

 

Bombardovaniu sýrskej leteckej základne al-Shayrat sa venoval aj ruský analytik Jevgenij Krutikov na portáli vzgljad

Bombardovanie sýrskej leteckej základne al-Shayrat americkými raketami tomahawk s cieľom dosiahnuť vojenský úspech sa ukazuje byť  z vojenského hľadiska diskutabilným. Na základni sa totiž nachádzali antikvariátne a boja neschopné stroje Mig-21 a Mig-23, na politickom a informačnom poli sa však ukazuje byť americká vojenská akcia senzáciou a u niektorých nervóznejších jedincov dokonca môže vyvolať paniku.

Reklama
Na satelitnej snímke zverejnenej americkým ministerstvom obrany pohľad na zničený hangár bojových lietadiel po zasiahnutí raketami Tomahawk na leteckej základni Šajrát v Sýrii

Reálne však operácia pre Damask nepriniesla reálne vojenské straty. Útok na sýrsku vojenskú základňu mal propagandistický efekt a význam útoku niektoré médiá značne prehnali. Praktické výsledky útoku sú minimálne, propagandistický efekt vysoko prevyšuje význam vojenskej akcie.

Začnem tým, že Tomahawky pri útoku boli vybavené klasickými protipechotnými bojovými hlavicami. Tie ničia živú silu nepriateľa, zničiť nimi vzletovú a pristávaciu dráhu naozaj nie je možné. Američania trafili cieľ, síce nie všetkými raketami, ale predsa trafili, na základni zahynulo údajne 5 sýrskych vojakov. Samozrejme, základňu obsluhuje niekoľko desiatok vojakov, tým sa nič nestalo, čo svedčí o tom, že sa pred útokom stiahli do bezpečia.

Reklama

Čo sa týka Američanov, keď tvrdia, že útok je odvetou za chemický útok na Idlib, ktorý sa uskutočnil lietadlami z tejto základne, prečo Američania nezbombardovali sklady z chemickými zbraňami, ktoré sa mali na tejto základni nachádzať?

Ak by tu tieto zbrane boli, celá oblasť by už bola zamorená bojovými otravnými látkami a stopy po týchto látkach by sa nachádzali v celom okolí. Nič také sa samozrejme nestalo, pretože žiadne chemické zbrane neexistujú (Sýria zničila svoje chemické zbrane pod dohľadom OSN a Ruska), ide o klasické klamstvo Američanov, rovnaké ako použili v prípade útoku voči Saddámovi, keď tvrdili, že Irak vlastní zbrane hromadného ničenia.

Škoda je Mig-21 a Mig-23, ktoré sa na základni nachádzali. Išlo už naozaj o muzeálne typy, ktoré sa zúčastnili ešte 6 dňovej vojny voči Izraelu v roku 1967 a Sýrčania s nimi bojovali svojho času aj na Golanských výšinách. Základňa slúžila ako tankovacia stanica pre ruské vrtuľníky, vykonávali sa tu drobné opravy. Ruské vrtuľníky, ktoré boli na základni prítomné okamžite opustili základňu a nič sa im nestalo.

Znova podčiarkujem, sýrske lietadlá, ktoré sa na základni al-Sharyat nachádzali boli archívne kusy, dôležité boli len dva cvičné Mig-23, na ktorých sa učili pilotáž budúci sýrski vojenskí piloti. Zvyšné sýrske lietadlá sa využívali ako zdroj náhradných dielov pre uvedené dva cvičné stroje. Vystreliť na takýto cieľ 60 Tomahawkov (z ktorých časť ani nedoletí do cieľa) je finančne nevýhodné, cena Tomahawkov bola určite vyššia ako cena sýrskych lietadiel. Američania ale majú dostatok Tomahawkov a americkí vojaci si mohli precvičiť streľbu s ostrou muníciou – čo je pre Američanov určite pozitívum, rovnako ako propagandistický dopad akcie na laickú verejnosť.

Laická verejnosť takisto netuší, že torpédoborce, ktoré vystrelili Tomahawky sú momentálne bezbranné, pretože doplniť na mori nové Tomahawky z muničnej lode proste nemôžu. Musia sa vrátiť do niektorého z prístavov a tam si doplniť rakety. Rovnako sú na tom aj naše ruské lode, ktoré sa takisto po vystrelení Kalibrov museli vrátiť do vojenských prístavov.  Ďalší problém je to, že americké torpédoborce, ktoré vystrelili uvedené Tomahawky používajúce odpaľovací systém Mark 41, sú loďami, ktoré možno používať na viacero funkcií – na streľbu bojových rakiet,  ako plávajúci systém protivzdušnej obrany, alebo ako protiponorkové lode. Nie je ale možné použiť tento druh lodí na viacero úloh naraz v tom istom čase.

Reklama

Neexistuje možnosť, aby tieto lode boli vyzbrojené naraz Tomahawkami, protivzdušnou obranou a k tomu aby naháňali nepriateľské ponorky.

Z toho dôvodu je zrejmé, že v prípade USA nešlo o rýchle rozhodnutie, ale operácia sa pripravovala už dlhšiu dobu a ak si pozriete na grafy pohybu oboch torpédoborcov Ross a Porter, tak si uvedomíte, že vyplávali ešte pred inauguráciou Donalda Trumpa, v čase kým bol prezidentom ešte Obama. Obe lode boli pričlenené k americkej 6. flotile so sídlom v Neapoli. Obe lode boli nasadené do pohotovosti a misie ako lode palebnej podpory a nie ako krycie lode. Prístav v Neapole má jednu nevýhodu, je pod drobnohľadom odborníkov, nielen ruských. Takže keď sa americké lode vrátia do Neapola, Rusko bude okamžite vedieť, akou muníciou sa lode znova vyzbroja, z čoho sa bude dať vydedukovať aj ich ďalšie pôsobenie.

To, že obe lode torpédoborce  boli vyzbrojené okrídlenými raketami Tomahawk s protipechotnými hlavicami svedčí o tom, že sa USA pripravovali na nejakú pozemnú akciu údernej skupiny. To že sa tieto rakety vystrelili nezmyselne na nedôležité ciele na nevýznamnej leteckej základni al-Shayrat má takisto vysokú vypovedaciu hodnotu. Donald Trump vystrelil z nabitej zbrane, pripravenej ešte za Obamu a momentálne budú Američania minimálne mesiac dopĺňať výzbroj oboch lodí, aby boli lode schopné nasadenia v ďalšej ľubovoľnej misii. Za mesiac môže Trump posilniť svoje pozície a možnosti amerických jastrabov sa ešte viac môžu oslabiť.  Trump navyše celej Amerike ukázal, že je rozhodným americkým prezidentom, ktorý dokáže rozhodne šermovať raketami.  Uvidíme, čo sa udeje v najbližšej dobe.

Takže aby som to zhrnul – na papieri všetko vyzerá krásne. Obrovská flotila, množstvo lodí, množstvo rakiet, množstvo možností. Najstrašnejšia bojová sila na svete. No realita je iná. Lode sa musia vrátiť vždy do prístavu, prezbrojiť a pripraviť na ďalšie pôsobenie, za ten čas sa situácia vyvinie ináč. Inými slovami –  odborníkov americká akcia nevystrašila, skôr vyvolala množstvo otáznikov. Napríklad aj ten, že ak Američania chceli naozaj reálne v Sýrii pôsobiť, prečo nepoužili lietadlovú loď George Bush v Perzskom zálive.

Na záver by som rád vysvetlil aj to, prečo nereagovali systémy ruskej protivzdušnej obrany. Tie sú určené prioritne na ochranu ruských základní v Hmeimim a v Tartuse, hoci nevylučujem po americkom útoku aj možnosť, že ich rádius sa rozšíri a koncepcia ruskej protivzdušnej obrany sa zmení.

Reklama

Čo sa týka budúceho vývoja, nechcem byť zlým prorokom, ale  Američania už oznámili že sa chystajú znova obnoviť svoju vojenskú prevahu v regióne a chcú aj vyhlásiť bezletovú zónu nad Sýriou. Nezaujíma ich reakcia medzinárodného spoločenstva, názory OSN či medzinárodné právo. Prvé zostrelené americké lietadlo môže vyvolať medzinárodnú krízu, pri ktorej sa bude spomínať na Karibskú krízu ako na detský problém. No a potom sa môže zostreliť ďalšie americké lietadlo, pretože život vyžaduje odpoveď na nehorázne vmiešavanie sa do záležitosti iných suverénnych štátov.

Jevgenij Krutikov

 

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

12:00

Pri izraelskom útoku v sýrskej provincii Aleppo zahynulo najmenej 42 ľudí vrátane šiestich militantov z libanonského hnutia Hizballáh, uviedlo v piatok Sýrske pozorovateľské centrum pre ľudské práva (SOHR) so sídlom v Británii.

Podľa sýrskej agentúry SANA došlo k útoku približne o 01.45 h miestneho času.

10:37

Daňové licencie, ktoré od budúceho roka prinesú minimálne zdanenie firiem bez ohľadu na ich hospodársky výsledok, ovplyvnia viac než 43 % slovenských spoločností. Komplikácie vzniknú predovšetkým malým a neaktívnym firmám. Ich majitelia by si preto mali zvážiť, ako ďalej postupovať, upozornil zakladateľ účtovno-poradenskej spoločnosti Bonitax Patrik Kasáš.

Daňové licencie majú byť podľa odborníka pákou na právnické osoby, ktoré sa daňovej povinnosti doteraz vyhýbali. Zasiahnu však aj podnikateľov, ktorí majú neaktívne spoločnosti.

09:48

Čím vyšší príjem a úroveň vzdelania, tým ochotnejší sú ľudia presťahovať sa za prácou do zahraničia. Urobilo by tak 22 % ľudí, pričom 69 % takúto možnosť odmieta. Vyplýva to z prieskumu spoločnosti Alma Career, ktorý sa uskutočnil na viac ako 76.000 respondentoch z 13 krajín.

V strednej Európe, na Balkáne a v regiónoch Pobaltia a Fínska je vyhliadka na lepší plat najpresvedčivejším dôvodom na zváženie zamestnania v zahraničí. Ako kľúčový motivačný faktor ju uviedlo približne 60 percent respondentov.

09:05

Srbský tenista Novak Djokovič stále nevie, kto bude jeho nový tréner. Prvý muž svetového rebríčka ukončil v stredu spoluprácu s Goranom Ivaniševičom, ktorý nahradil na prelome rokov 2021 a 2022 Slováka Mariána Vajdu.

Djokovič ukončil spoluprácu s Ivaniševičom
Na snímke z januára 2023 srbský tenista Novak Djokovič (vľavo) a jeho vtedajší tréner Goran Ivaniševič počas tréningu pred grandslamovým turnajom Australian Open v Melbourne
08:51

Nasadením pozemných jednotiek členského štátu NATO na Ukrajine by sa automaticky nestali všetky ostatné krajiny Aliancie účastníkmi konfliktu s Ruskom. Vyplýva to zo zatiaľ nepublikovanej správy odborného panelu nemeckého parlamentu, na ktorú sa odvoláva agentúra DPA.

Francúzsky prezident Emmanuel Macron koncom februára odmietol vylúčiť vyslanie západných vojsk na Ukrajinu v budúcnosti.

08:30

Barack Obama, Bill Clinton a niekoľko veľkých mien zo sveta americkej zábavy sa vo štvrtok večer zišli v New Yorku, aby pomohli na akcii prezidentovi Joeovi Bidenovi získať rekordnú sumu 25 miliónov dolárov na kampaň za jeho znovuzvolenie. Informovala agentúra AP.

Nálada vo vypredanej koncertnej sále Radio City Music Hall v New Yorku bola elektrizujúca. Obama ocenil Bidenovu ochotu hľadať spoločnú pôdu a povedal: “Toto je ten typ prezidenta, akého chcem.”

Joe Biden Barack Obama Bill Clinton Stephen Colbert
Stephen Colbert spoločne s Bidenom, Obamom a Clintonom v New Yorku
08:03

Teroristické hnutie Islamský štát (IS) vo štvrtok vyhlásilo, že bude podnikať ďalšie útoky proti “židom a kresťanom” po celom svete. Informuje agentúra DPA.

Hovorca IS Abú Huzajfa al-Ansárí v 40-minútovej novej zvukovej nahrávke, zverejnenej médiom hnutia al-Furkán, vyzval “osamelých vlkov na útoky proti križiakom (kresťanom) a židom všade vo svete, predovšetkým v Európe, Spojených štátoch a v srdci židovského štátu, meste al-Kuds, a v Palestíne počas ramadánu”.

07:52

Súd v ruskej exkláve Kaliningrad vo štvrtok odsúdil novinára Michaila Feldmana na dva roky odňatia slobody za kritiku ruskej vojenskej ofenzívy na Ukrajine. Polícia v Moskve počas 24 hodín zadržala ďalších piatich reportérov, informuje agentúra AFP.

07:30

Autobus s približne 60 cestujúcimi havaroval vo štvrtok večer na diaľnici v západnom Nemecku, zranenia utrpelo vyše 20 ľudí. 

Podľa policajného hovorcu autobus prevážal študentov strednej odbornej školy vo Warburgu. Vracali sa z výletu v Anglicku.

07:20

V pražskej Fakultnej nemocnici na Bulovke sa stal v pondelok 25. marca fatálny incident. Personál vykonal potrat zdravej žene v štvrtom mesiaci tehotenstva, pretože si splietol pacientky. Vo štvrtok to potvrdila tlačová hovorkyňa nemocnice Eva Stolejda Libigerová. Prípadom sa zaoberá polícia, informoval portál iDNES.cz.

Tehotná žena išla na bežnú kontrolu, kým druhej žene mali lekári urobiť zákrok, ktorý sa vykonáva napríklad pri liečbe chorej maternice, ale je možné ním tiež ukončiť tehotenstvo.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Gaucho alebo juhoamerický kovboj kúpe koňa počas festivalu ródea Criolla Week v Montevideu v Uruguaji

Autor: AP/Matilde Campodonico

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Marek Brna

Viktor Pondělík

Miro Majerník

Pavel Jacz

Vanda Rybanská

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali