Bojnický zámok prináša príbeh o láske, zrade a pomste

Bojnický zámok prináša príbeh o láske, zrade a pomste

Bojnice 26. apríla 2024 (TASR/HSP/Foto:TASR – Radovan Stoklasa)

 

Príbeh o láske, zrade a pomste prináša na Bojnický zámok podujatie Strašidelný zámok s podtitulom Spiritus Mortis. Návštevníkom ho autori priblížia nielen prostredníctvom viac ako 70 účinkujúcich, ale i hudby, výtvarného umenia či tieňového divadla. Podujatie si môžu pozrieť do nedele (28. 4.) a od 4. do 8. mája

strašidelný zámok s podtitulom Spiritus Mortis na Bojnickom zámku
Na snímke režisér Peter Serge Butko sa prihovára hercom počas podujatia Strašidelný zámok s podtitulom Spiritus Mortis, ktoré prináša príbeh o láske, zrade a pomste na Bojnický zámok

Divadelné predstavenie sa odohráva na 28 zastaveniach počas prehliadky zámku. “Je to príbeh o láske, zrade, smrti v rámci podujatia Strašidelný zámok. Tento rok sme ho poňali trošku inak, pretože nehráme sa na strach ako taký, ale rozprávame ľúbostný príbeh, ktorý končí tragicky a je hrôzostrašný,” povedal pre TASR režisér podujatia Peter Serge Butko.

Reklama

Okrem hercov príbeh podľa neho priblížia videoprojekcie, ázijské tieňové divadlo, živá hudba či poézia.

PR manažérka Slovenského národného múzea (SNM) – Múzea Bojnice Petra Gordíková ozrejmila, že tento ročník podujatia je iný ako predchádzajúce. “Múzeum spolupracuje s režisérom, ktorý je pre bojnických divákov viac menej novinkou. Má veľmi zaujímavý spôsob práce s jednotlivými interiérmi, využíva svetlo a hudbu. Hudba na podujatie bola komponovaná špeciálne pre tento projekt a vyrobili ju v Srbsku. Podobne ako projekcie, ktoré budú môcť návštevníci vidieť na jednotlivých zastaveniach,” priblížila.

Reklama
strašidelný zámok s podtitulom Spiritus Mortis na Bojnickom zámku
Na snímke Príbeh o láske, zrade a pomste prináša na Bojnický zámok podujatie Strašidelný zámok s podtitulom Spiritus Mortis

Do projektu múzeum podľa nej zakomponovalo viac ako 70 účinkujúcich, niektorí hrajú, niektorí robia tieňové divadlo, hrajú alebo spievajú. “Ide o širokú paletu rôznych druhov umenia. Tento ročník je charakteristický tým, že ide o umenie v umení, pretože sme si prizvali viacerých umelcov, ktorí nám pomáhali so spomínanými projekciami alebo výtvarnými inštaláciami na prehliadkovej trase múzea,” doplnila.

SNM – Múzeum Bojnice tento rok zvolilo tému, ktorá je trochu komplikovaná na to, aby sa vysvetľovala detskému návštevníkovi. Preto odporúča rodičom, aby na podujatie deti nevodili, uzavrela Gordíková.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

18:01

Päť osôb zomrelo v pondelok na talianskej Sicílii po nadýchaní sa jedovatých plynov pri údržbe kanalizácie. “Päť pracovníkov zomrelo, šiesty bol intubovaný a odvezený do nemocnice,” vyhlásil Giovanni di Giacinto, starosta obce Casteldaccia neďaleko Palerma.

17:51

Izrael začal letecké útoky na Rafah v pásme Gazy.

Katarské médiá informovali, že v dôsledku ostreľovania Rafahu zahynulo 26 ľudí, medzi nimi 11 detí a 8 žien.

Zároveň sa uvádza, že údery sú začiatkom izraelskej vojenskej operácie v Rafahu. Deklarovaným cieľom je likvidácia štyroch práporov militantov, odstránenie vodcov Hamasu a pokus o záchranu izraelských rukojemníkov.

17:47

Francúzsko odmieta, že by už vyslalo svojich vojakov na Ukrajinu, ako o tom informovali médiá.

“Dezinformačné kampane týkajúce sa podpory Francúzska Ukrajine sa nezastavujú. Nie, Francúzsko nevyslalo svojich vojakov na Ukrajinu,” uviedlo francúzske ministerstvo zahraničných vecí v X.

17:31

Česká republika si v súvislosti s kybernetickými útokmi na vládne inštitúcie a infraštruktúru predvolala ruského veľvyslanca Alexandra Zmejevského, informoval v pondelok český minister zahraničných vecí Jan Lipavský.

17:10

Rusko v pondelok varovalo Spojené kráľovstvo, že Moskva môže podniknúť útoky proti britským vojenským objektom a zbraniam na Ukrajine či inde vo svete, ak Ukrajina počas útokov na ruskom území použije britské zbrane.

16:53

Prezident USA Joe Biden bude v pondelok hovoriť s izraelským premiérom Benjaminom Netanjahuom o plánovanej ofenzíve izraelskej armády v meste Rafah na juhu Pásma Gazy. Oznámil to Biely dom.

16:37

Najmenej jeden z podozrivých z útoku na nemeckého poslanca Európskeho parlamentu (EP) je členom pravicovej politickej scény, informovala v pondelok polícia v Sasku.

16:33

Jedna z najbohatších rodín v Holandsku chce každý rok prostredníctvom siete charitatívnych organizácií splácať dlhy 1000 rotterdamským rodín, ktoré sa ocitli v núdzi.

16:20

Úrokové sadzby Európskej centrálnej banky (ECB) sa v tomto roku znížia trikrát, pričom k prvej redukcii dôjde v júni. Uviedol to v pondelok člen Rady guvernérov ECB a predseda predstavenstva lotyšskej centrálnej banky Gediminas Šimkus.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Husi odpočívajú v plytkej vode v Tallinskom zálive Baltského mora v estónskom Tallinne

Autor: AP/Sergei Grits

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Gustáv Murín

Dušan Hirjak

Juraj Tušš

Andrej Sablič

Erik Majercak

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali