Béla Bugár trvá na tom, že Gašparov odchod by uľahčil obsadenie postu ministra

Béla Bugár trvá na tom, že Gašparov odchod by uľahčil obsadenie postu ministra

Bratislava 17. apríla 2018 AKTUALIZOVANÉ (TASR/HSP/Foto:TASR-Jakub Kotian)

 

Béla Bugár trvá na tom, že Gašparov odchod by uľahčil obsadenie postu ministra

Na snímke podpredseda NR SR Béla Bugár

Odchod policajného prezidenta Tibora Gašpara by zjednodušil obsadenie kresla ministra vnútra, ktoré sa uvoľnilo po demisii Tomáša Druckera (nominant Smeru-SD), zopakoval predseda Mosta-Híd Béla Bugár svoje stanovisko, ktoré uviedol už po oznámení Druckerovej rezignácie.

Reklama

Bugár trvá na tom, že každý verejný činiteľ, vrátane policajného prezidenta, by mal mať cit pre realitu a vnímať spoločenské súvislosti. “Odchod súčasného šéfa Policajného zboru by určite zjednodušil obsadenie kresla ministra vnútra. Nepochybujem o tom, že si to uvedomuje aj predseda vlády Peter Pellegrini (Smer-SD), ktorý musí prísť s novým návrhom na ministra vnútra,” zdôraznil Bugár.

 

Reklama

Blanár oceňuje profesionalitu policajného prezidenta Tibora Gašpara

Podpredseda Smeru-SD Juraj Blanár oceňuje profesionalitu policajného prezidenta Tibora Gašpara a víta, že je pripravený rešpektovať rozhodnutie ministra vnútra. Povedal to pre TASR v reakcii na Gašparovo rozhodnutie zostať vo funkcii a odísť z nej, ak ho o to požiada minister vnútra.

Na snímke Juraj Blanár (SMER-SD)

“Oceňujem profesionalitu policajného prezidenta Tibora Gašpara, ktorú potvrdili aj všetci bývalí prezidenti Policajného zboru za predchádzajúcich vlád. Vítam jeho dnešné vyjadrenie, že je pripravený prijať rozhodnutie ministra vnútra,” uviedol Blanár.

Tibor Gašpar zatiaľ ostáva vo funkcii policajného prezidenta. Oznámil to na tlačovej konferencii s tým, že je profesionál, nepolitik a zodpovednosť za jeho pôsobenie musí zobrať do rúk minister vnútra. Ak ho požiada, aby odišiel, urobí to. Gašpar si nemyslí, že on ako osoba je ten, kto polarizuje spoločnosť.

 

Reklama

Jaroslav Paška: Rešpektujem Gašparovo rozhodnutie, nový minister sa bude hľadať ťažko

Na snímke Jaroslav Paška (SNS)

Podpredseda SNS Jaroslav Paška rešpektuje rozhodnutie policajného prezidenta Tibor Gašpara zotrvať vo funkcii a odísť z nej, až keď ho o to požiada minister vnútra. Zároveň si myslí, že v súčasnej situácii sa bude hľadať nový minister vnútra, ktorý nahradí Tomáša Druckera (nominant Smer-SD), ťažko.

“Treba zachovať rozhodovací systém, kde o osobe policajného prezidenta rozhoduje minister, ktorý má všetky dostupné informácie o jeho práci. Nie je šťastné, ak do hodnotenia vstupujú politici a široká verejnosť,” myslí si Paška.

Pripúšťa, že hľadania Druckerovho nástupcu v rezorte vnútra bude zložité. Bolo by podľa Pašku dobré hľadať odborníka, ktorý sa v rezorte orientuje a nie krízového manažéra. Je presvedčený, že takí ľudia v tejto brandži sú.

 

Reklama

Boris Kollár: Zotrvanie Tibora Gašpara vo funkcii dokazuje, že štát ovláda mafia

Na snímke poslanec Boris Kollár (Sme Rodina)

Rozhodnutie policajného prezidenta Tibora Gašpara zostať vo funkcii a odísť z nej, ak ho o to požiada minister vnútra, je podľa lídra opozičného hnutia Sme rodina Borisa Kollára dôkazom, že tento štát ovláda mafia a ľudia z pozadia.

“Tá rozhoduje, kto a kde bude. Keď už sa rozhodne, že Tibor Gašpar zotrvá na svojom mieste, tak pokojne položí aj ministra vnútra,” povedal Kollár pre TASR. Dnes je podľa neho vidno, kde sa nachádza v hierarchii moci Gašpar, a že je podstatne silnejší ako nejaký minister. “Pre mňa bola najsilnejšia veta, ktorú povedal, že ak bude mať minister odvahu, nech ma odvolá, potom odstúpim. V tejto vete bolo obsiahnuté absolútne všetko,” podotkol líder Sme rodina.

Nesúhlasí s hodnotením, že je polícia v najlepšom stave. Dôkazom sú podľa neho aj farmári z východného Slovenska, ktorých terorizovala mafia a okradla ich o pôdu, úrodu i dotácie. “Dokonca keď podali trestné oznámenie a snažili sa domôcť svojej pravdy, tak ich ešte dobili na tom ich vlastnom poli. Policajný prezident Gašpar sa tvári, akoby sa nič nedialo. Skutok sa nestal, naši ľudia môžu všetko,” skonštatoval Kollár. Ako tvrdí, vyriešená korupcia za Gašpara je potrestanie človeka, ktorý zobral vajcia, klobásy či fľašu vína.

 

OĽaNO: Tibor Gašpar zlyhal v boji voči korupcii a zabezpečuje beztrestnosť mocných

Na snímke zľava poslanci Igor Matovič a Veronika Remišová (obaja OĽaNO-NOVA)

Policajný prezident Tibor Gašpar si stále neuvedomuje, že je kľúčovou príčinou, pre ktorú ľudia na Slovensku dôverujú polícii najmenej zo všetkých európskych krajín. V reakcii na Gašparovo rozhodnutie zostať vo funkcii a odísť z nej, ak ho o to požiada minister vnútra, to uviedol líder opozičného hnutia OĽaNO Igor Matovič.

Gašpar podľa jeho slov na celej čiare zlyhal v boji voči korupcii a len jeho nečinnosť primäla novinára Jána Kuciaka písať o nevyšetrovanej korupcii, pre ktorú bol so snúbenicou zavraždený. “Celé jeho pôsobenie možno zhrnúť do konštatovania, že dlhoročne zabezpečuje beztrestnosť mocných ľudí, ktorí si sprivatizovali políciu a svoj úspech postavili na tunelovaní štátu. Takýto človek je škodná Policajného zboru a jeho najväčšou hanbou,” skonštatoval Matovič.

Gašpar podľa predsedníčky poslaneckého klubu OĽaNO Veroniky Remišovej vystupoval v utorok skôr ako politik, než nestranný policajný profesionál. Policajný prezident sa podľa nej nevyjadril k najväčším výhradám, ktoré k jeho práci má odborná a občianska verejnosť. “Za pôsobenia Tibora Gašpara najväčšie korupčné kauzy boli zametené pod koberec, vyšetrovali sa najmä ľudia, čo dali ako úplatok darčekovú tašku alebo fľašu slivovice,” povedala. Policajný prezident sa podľa nej vyjadril, že sa v prvom rade bude riadiť vnútorným pocitom a nedá si žiadosť o uvoľnenie z funkcie.

“Slovensko však prechádza ťažkým obdobím, ľudia strácajú dôveru v inštitúcie a spoločnosť sa polarizuje. V tomto čase by mal byť národný záujem Slovenska nadradený osobným pocitom jedného človeka,” podotkla Remišová.

Reklama

 

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:26

Spojené štáty vo štvrtok odsúdili ruské veto, ktorým Moskva na pôde Bezpečnostnej rady OSN zablokovala predĺženie dohľadu expertov OSN nad dodržiavaním sankcií zavedených voči Severnej Kórei.

Včera 20:20

Nemecký tenista Alexander Zverev postúpil do semifinále dvojhry na turnaji ATP 1000 v Miami. Vo štvrťfinále zdolal v pozícii nasadenej štvorky Maďara Fábiána Maroszána 6:3, 7:5.

Včera 20:07

Jozef Bíreš končí na pozícii ústredného riaditeľa Štátnej veterinárnej a potravinovej správy (ŠVPS) SR. Jeho presný dátum odchodu má byť dohodnutý dodatočne.

Včera 20:04

Medzinárodný súdny dvor (MSD) vo štvrtok nariadil Izraelu prijatie viacerých opatrení v súvislosti so zlou situáciou v Pásme Gazy. Prikázal otvoriť ďalšie pozemné hraničné priechody s cieľom umožniť prísun potravín, vody, pohonných hmôt a ďalších zásob do tejto vojnou zničenej palestínskej enklávy.

Včera 19:11

Ceny ropy vo štvrtok po dvoch dňoch poklesu ožili a vzrástli. Investori očakávajú totiž napätejšie dodávky. Vychádzajú pritom z predpokladu, že najväčší svetoví producenti z aliancie OPEC+ budú pokračovať v doterajšej politike obmedzovania ťažby.

Včera 19:04

Vo štvrtok skoro ráno sa na ulici v rímskej štvrti Quadraro vytvorila diera v zemi s priemerom a aj hĺbkou desať metrov, ktorá pohltila dve zaparkované autá, informovali talianske médiá s odvolaním na miestnu políciu.

Včera 19:04

Ruský prezident Vladimir Putin šíri propagandu, ak tvrdí, že Moskva zostrelí akúkoľvek stíhačku F-16 dodanú Ukrajine Západom, dokonca aj na letiskách NATO, vyhlásil vo štvrtok taliansky minister zahraničných vecí a vicepremiér Antonio Tajani.

Včera 18:59

Britské múzeum vo štvrtok oznámilo, že jeho novým riaditeľom sa stal historik umenia Nicholas Cullinan. Vo funkcii nahradil Hartwiga Fischera, ktorý odstúpil po tom, čo sa ukázalo, že v múzeu došlo k sérii krádeží.

Včera 18:38

Zakladateľ skrachovanej burzy kryptomien FTX Sam Bankman-Fried pôjde na 25 rokov do väzenia, rozhodol vo štvrtok americký súd. Očakáva sa, že sa Bankman-Fried proti rozsudku odvolá.

Včera 18:37

Pápež František vo štvrtok umyl a pobozkal nohy 12 väzenkyniam v rímskej väznici Rebibbia. Išlo o súčasť obradov Zeleného štvrtka.

Včera 18:36

Najdôležitejšie bilaterálne otázky a aktuálne medzinárodné politické záležitosti boli hlavnými témami štvrtkového telefonického rozhovoru maďarského prezidenta Tamása Sulyoka s izraelským prezidentom Jicchakom Hercogom,

Včera 18:33

Biely dom vo štvrtok označil tvrdenia ruských predstaviteľov o útoku islamistických teroristov na koncertnú sálu pri Moskve za rozširovanie “nezmyslov”. Reagoval na pokus spojiť útok s Ukrajinou.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Veľké vlny na pláži Nazare v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Viktor Pondělík

Miro Majerník

Pavel Jacz

Vanda Rybanská

Pavol Lemko

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali