Blaha Korčokovi: “Koho záujmy hájite?!”

Blaha Korčokovi: “Koho záujmy hájite?!”

Bratislava 11. júla 2020 (HSP/Foto:SITA-Branislav Bibel)

 

Minister zahraničných vecí Ivan Korčok čelil na zahraničnom výbore ostrej kritike kvôli jeho rozhodnutiu uznať pučistu Juana Guaidóa za prezidenta Venezuely. Najviac mu naložil poslanec Ľuboš Blaha(SMER-SD), ktorý obvinil Korčoka aj celú vládu, že neslúži záujmom Slovenska, ale záujmom Spojených štátov Amerických

Na snímke Ľuboš Blaha

Minister zahraničných vecí Slovenskej republiky Ivan Korčok, bez poslancov parlamentu a bez schválenia vládou, uznal venezuelského pučistu Juana Guaidóa za prezidenta tejto latinskoamerickej krajiny.

Reklama

Guaidó sa pritom za prezidenta Venezuely pred rokom a pol vyhlásil sám, bez toho, aby ho ľudia zvolili v riadnych voľbách. Regulérne zvoleným prezidentom je dosiaľ Nicolas Maduro, ktorého si ako hlavu štátu zvolili občania Venezuely.

Korčoka si kvôli tomuto kontroverznému rozhodnutiu podali viacerí poslanci najsilnejšej opozičnej strany strany SMER-SD. Predsedovi zahraničného výboru Jurajovi Blanárovi sa nepáčilo najmä to, že Korčok spravil tento krok bez schválenia vládou, či bez súhlasu poslancov parlamentu.

Reklama

Asi najväčším kritikom Korčoka bol poslanec Ľuboš Blaha, ktorý si rozhodne servítku pred ústa nedával. Na zahraničnom výbore povedal Korčokovi do očí skutučne drsné slová.

Blaha najprv označil Korčokovo konanie za farizejské:

“V čase, kedy sme my uznať Guaidóa nechceli, vtedy ste nepovedali ani slovo. Hovoril som s pánom Lajčákom, diskutovali sme vtedy o týchto veciach … a vy ste vtedy nič nepovedali. Mohli ste, ak máte taký silný hodnotový postoj, ale vy ste nemali záujem. Dnešný váš postoj považujem za farizejský.”

Následne vysvetlil Korčokovi, prečo je jeho svojvoľné rozhodutie nebezpečné pre Slovensko:

“Slovensko stojí na medzinárodnom práve a na princípe národnej suverenity, čo je zaznamené v charte OSN. Takže my už najnovšie nerešpektujeme chartu OSN? Keď si dovolíme namiesto Venezuelčanov rozhodovať, kto má byť prezidentom Venezuely – suverénneho štátu?!”

Reklama

Podľa Blahu to, akého prezidenta budú mať Venezuelčania, je ich vec a nie vec Američanov, Európskej únie ani Slovenska: “Keď nabudúce takto Američania povedia, že naše voľby sa im nepáčia a vyberú si niekoho iného za prezidenta, alebo za predsedu vlády, tak to budeme rešpektovať? – je to proti všetkým našim zásadám a princípom.”

Podporovatelia pučistu Guaidóa pritom často argumentujú, že Madura nemôžu uznávať za prezidenta, lebo vo Venezuele zaviedol nedemokratický systém.

Blaha však poukazuje na pokryteckosť a dvojaký meter týchto ľudí:

“Podľa všetkých dostupných štatistík je Afganistan ešte horšie na tom z hľadiska demokracie než Venezuela. Čiže my uznávame afganského prezidenta? Lebo to by bolo samozrejme v rozpore s tým, čo tvrdí pán Korčok,” pýta sa Blaha a dodáva ďalšie príklady nedemoratických režimov, ako napríklad Saudská Arábia.

Kritici často poukazujú na chudobu Venezuely, ktorú má vraj na svedomí prezident Maduro. Blaha si však myslí, že za chudobou môžu v skutočnosti byť sankcie Spojených štátov Amerických:

Reklama

“Kľúčovým problémom Venezuely sú dneska sankcie Spojených štátov Amerických. Venezuela je z 90 % exportne závislá na vývoze ropy. Do Ameriky predovšetkým, a keď Američania zablokovali vývoz ropy, tak Venezuelčania jednoducho kľakli. Američania ich idú vyhladovať a my sa teraz tvárime, že akí su nešikovní tí Madurovci a Chávezisti, pretože nezvládajú ekonomiku. Šak ich Američania stopli. Toto je podľa mňa kriminálny akt, čo spravili Spojené štáty Americké. ”

Podľa Blahu sa Američania snažia takto zbaviť svojho úhlavného nepriateľa vo Venezuele, Nicolasa Madura. Blaha odmieta, aby sme im pri tom asistovali:

“My im máme preboha asistovať?! My sme Slovenská republika, my nie sme pobočka Pentagonu, pán minister. Ja verím tomu, že vy nedostávate také pokyny. Slovenským záujmom nie je porušovať princíp národnej suverenity,” vyhlásil SMERácky poslanec.

Blaha sa tiež obáva, že Korčok môže v budúcnosti rovnakým spôsobom uznať Kosovo:

“Tá procedúra, ktorou ste postupovali, je obrovským precedensom do budúcnosti. Pokiaľ by ste sa takto nabudúce zobudili a rozhodli, že uznáte Kosovo a nebudete informovať ani parlament, dodatočne informujete vládu, takto hodláte pokračovať v zahraničnej politike?”

Blahovi sa tiež nepáči, že Korčok svoj postup zdôvodňoval aj tým, že Guaidóa za venezuelského prezidenta uznali aj ďalšie západné krajiny:

“My sme suverénna akrajina, my by sme mali mať aj vlastné argumenty, a keď vám hovorím, že nie je v našom záujme, aby sme porušovali chartu OSN, princíp národnej zvrchovanosti…tak toto je podľa mňa v rozpore so suverénnou Slovenskou politikou. A nedá sa len odvolávať na to, čo chce Washington a Brusel.”

SMERácky poslanec poukázal na podobnosť Korčokovho uvažovania s uvažovaním komunistov:

“Skúsme sa vyhnúť tejto politike kmeňovej studenej vojny, že pretože naši súdruhovia v Sovietskom Zväze, chcú takýmto spôsobom rozhodnúť,tak aj my musíme … Toto je analógia toho istého, pretože Brusel a Washington takto rozhodli, tak aj my musíme. Totho sa zbavme. ”

Blaha mu na záver položil otázku: “Ja sa pýtam, koho záujmy hajíte?! A keďže vieme, aké má v tejto oblasti záujmy Washington, tak moja otázka, či slúžite Slovensku alebo im, je na mieste.”

Reklama

Poslanec Ľuboš Blaha si na túto otázku odpovedal hneď vo svojom statuse: “Plní minister zahraničných vecí Ivan Korčok pokyny Washingtonu? Chce Slovensko premeniť na pobočku Pentagonu? Korčok nemá čo hľadať na čele rezortu zahraničia. To, že uznal Guaidóa, je škandál. Potvrdil, že táto vláda neslúži Slovensku, ale USA.”

Videá zo zahraničného výboru, kde poslanci SMERu kritizovali tento akt ministra Korčoka si môžete pozrieť tu:

https://www.facebook.com/2047997592105476/videos/404076000564056

https://www.facebook.com/2047997592105476/videos/274911760485691

Samuel Gdovin

Reklama

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

17:06

Arbitrážny súd v Petrohrade zmrazil ruské aktíva niekoľkých európskych bánk vrátane Deutsche Bank. Informovala agentúra DPA.

Súd prijal opatrenie na žiadosť RusChimAllianz, čo je dcérska spoločnosť Gazpromu, ktorá prevádzkuje terminál na skvapalnený zemný plyn (LNG) v Baltskom mori, uviedla v sobotu ruská štátna tlačová agentúra Tass.

Súd zablokoval aktíva vo forme cenných papierov patriacich Deutsche Bank a ďalším spoločnostiam, v ktorých má podiel, ako aj vo forme nehnuteľností a peňazí na bankových účtoch.

17:05

Gruzínska prezidentka Salome Zurabišviliová v sobotu vetovala zákon o zahraničnom vplyve, informovali agentúry AFP a Reuters.

Prezidentka Zurabišviliová v minulosti viackrát avizovala, že zákon bude v prípade schválenia vetovať. Vládna strana Gruzínsky sen má však v parlamente dostatok hlasov na prelomenie jej veta.

17:02

Pápež František vstal v sobotu počas ceremónie v starovekej aréne vo Verone, aby objal dvoch mužov, ktorých príbuzných zabili Hamas a izraelské sily. Informovala agentúra Reuters.

Pápežova návšteva Verony po troch týždňov od návštevy Benátok minulý mesiac je testom jeho výdrže po sérii ochorení v poslednom roku.

14:48

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan udelil milosť siedmim generálom. Boli odsúdení za úlohu pri vojenskom prevrate, ktorý v roku 1997 zvrhol islamistickú vládu, informujú dekréty zverejnené v sobotu. Správu priniesla agentúra AFP.

14:33

Vietnamská komunistická strana nominovala ministra pre verejnú bezpečnosť To Lama do funkcie nového prezidenta krajiny. V sobotu o tom informovali štátne médiá, uviedla agentúra AFP.

Budúci prezident Lam (66) je ministrom verejnej bezpečnosti od roku 2016 a voči hnutiam za ľudské práva v komunistickej krajine presadzoval tvrdý postoj.

14:31

Rusko by mohlo dodávať Číne svoju ropu tou istou trasou, akou má prechádzať navrhovaný plynovod. Vyhlásil to v piatok (17. 5.) ruský prezident Vladimir Putin. Informovala agentúra Reuters.

Putin na záver dvojdňovej návštevy Číny uviedol, že spolu so svojimi hostiteľmi potvrdil záujem o pokračovanie v navrhovanom plynovode s názvom Sila Sibíri 2.

13:54

Poľský premiér Donald Tusk v piatok vyhlásil, že Varšava vynaloží na ochranu svojej východnej hranice viac než 2,3 miliardy eur. Zdieľa ju s Ukrajinou, Bieloruskom a ruskou exklávou Kaliningrad, informuje agentúra AFP.

Poľsko taktiež modernizuje svoju armádu a na obranu vynakladá až štyri percentá hrubého domáceho produktu (HDP), čo je najviac v EÚ.

13:42

Nemecko zažíva nebezpečnú eskaláciu politickej agresie, čo sa prejavuje prudkým nárastom útokov proti politicky aktívnym ľuďom. Spolková ministerka vnútra Nancy Faeserová (SPD) to napísala v článku pre nemecký denník Welt. Informovala agentúra DPA.

“Musíme jednoznačne ukázať, že právny štát nebude tolerovať toto násilie – ani voči zeleným, ani voči politikom AfD, ani voči predstaviteľom inej strany,” uviedla.

Nemecká ministerka vnútra Nancy Faeserová
Na snímke nemecká ministerka vnútra Nancy Faeserová
13:17

Prudké dažde viedli v noci na sobotu k povodniam v častiach Nemecka, Belgicka i Holandska. Voda zaplavila ulice aj budovy, v niektorých oblastiach museli evakuovať aj obyvateľov, informuje TASR podľa agentúry AFP.

V juhozápadnej nemeckej spolkovej krajine Sársko stála na uliciach voda a na snímkach zdieľaných na sociálnych sieťach bolo vidieť záchranné zložky, ako evakuujú ľudí do bezpečia.

12:59

Gruzínsky premiér Irakli Kobachidze sa v piatok pridal k desaťtisícom ľudí, ktorí pochodovali hlavným mestom Tbilisi pri príležitosti tzv. dňa čistoty rodiny. Obdobné pochody sa konali aj v približne 20 ďalších gruzínskych mestách, informuje TASR podľa agentúry AP.

Na piatkovom pochode v Tbilisi sa zúčastnil premiér Kobachidze aj predseda parlamentu Šalva Papuašvili.

V Tbilisi sa konal pochod za tradičné rodiny
Na snímke ľudia s gruzínskymi vlajkami počas pochodu za tradičné rodiny pri príležitosti tzv. dňa čistoty rodiny v Tbilisi
Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Mravec sa živí kvetom púpavy počas slnečného dňa v mestskom parku v estónskom Talinne

Autor: AP/Sergei Grits

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Peter Haršáni

Marek Brna

Erik Majercak

Pavel Jacz

Gustáv Murín

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali