USA to vzdali: Začalo sa sťahovanie amerických jednotiek zo Sýrie

USA to vzdali: Začalo sa sťahovanie amerických jednotiek zo Sýrie

Washington 19. decembra 2018 (TASR/HSP/Foto:TASR/AP Photo/Jim MacMillan)

 

Spojené štáty začali so sťahovaním svojich vojsk zo Sýrie. Boj proti extrémistickej organizácii Islamský štát (IS) tým zároveň vstupuje do novej fázy. Píše sa to v stredajšom vyhlásení Bieleho domu, o ktorom informovala agentúra DPA

Ilustračné foto

USA tak vlastne utrpeli prvú porážku za mnoho rokov, čo vystupovali ako svetový policajt, čo v preklade znamená, že uskutočňovali svoju agresívnu politiku po celom svete podľa svojej ľubovôle. S najväčšou pravdepodobnosťou to je prvá z mnohých prehier na medzinárodnom poli, ktoré USA budú v nasledujúcich rokoch sprevádzať.

Reklama

Sýria bola na kolenách a Islamský štát rástol neskutočným tempom. Zdalo sa, že nič ho nemôže zastaviť. Čierni a zelení hrdlorezi z IS a rôznych protivládnych teroristických skupín už boli na predmestiach Damasku. Pád Asadovho režimu sa považoval za nevyhnutný. Prezident Asad v tom čase a robí tak dodnes, otvorene obviňoval USA, Izrael, Saudskú Arábiu, Katar a ďalšie krajiny z podpory IS a ďalších teroristických bánd.

V poslednej chvíli do konfliktu na jeseň roku 2015 zasiahli Rusi. Prišli do Sýrie a sýrska Asadova armáda s ich podporou, hlavne leteckou, zvrátila priebeh vojny a porazila teroristov. Dnes je už 90 % sýrskeho územia v rukách sýrskeho ľudu a teroristi sa nachádzajú iba v niekoľkých enklávach a to aj v oblastiach, ktoré sú pod ochranou USA.

Reklama

USA tento svoj ústup z pozícii na blízkom východe, ak to nenazveme rovno porážkou, podávajú ako odchod po víťaznej vojne a porážke ISIL. “Pred piatimi rokmi bol Islamský štát na Blízkom východe nesmierne mohutnou a nebezpečnou silou, avšak Spojené štáty tento územný kalifát už porazili,” uviedla napríklad v utorok vo vyhlásení hovorkyňa Bieleho domu Sarah Sandersová.

“Uvedené víťazstvá nad IS nenaznačujú koniec globálnej koalície (proti IS) alebo jej ťaženia,” konštatuje sa ďalej vo vyhlásení Bieleho domu, podľa ktorého USA začali so sťahovaním svojich jednotiek zo Sýrie, pretože prechádzajú do “nasledujúcej fázy tohto ťaženia”.

USA a ich spojenci budú podľa vyhlásenia aj naďalej pripravení “zasahovať na všetkých úrovniach”, aby tak bránili záujmy Spojených štátov. Budú tiež pokračovať v spolupráci s cieľom zabrániť IS zmocniť sa územia, vykonávať finančné transakcie, získavať podporu či prenikať na územie USA.

Americký prezident Donald Trump v utorok v súvislosti so správami o pripravovanom sťahovaní vojenských jednotiek zo Sýrie na Twitteri uviedol, že extrémistická organizácia Islamský štát bola v tejto krajine porazená. Podľa neho to bol jediný dôvod pre americkú vojenskú prítomnosť v Sýrii počas jeho mandátu.

Noviny The Wall Street Journal s odvolaním sa na zdroje skôr oznámili, že sa Ozbrojené sily USA chystajú úplne opustiť severovýchod krajiny. Podľa CNN, ktorá sa odvoláva na zdroje na vojenskom rezorte, Donald Trump toto rozhodnutie prijal. CNN tiež uvádza, že sa v Sýrii v danú chvíľu nachádza dvetisíc amerických vojakov.

Reklama

V reakcii na to zástupca Izraela, ktorý už vie, že prišiel o najväčšiu podporu, ktorú v oblasti mal, Danny Dannon v OSN, na briefingu vyhlásil, že Izrael bude pokračovať v boji proti iránskym vojakom, aj keby sa Američania stiahli.

“Máme svoje obavy kvôli Sýrii a kvôli prítomnosti iránskych vojsk v Sýrii. Urobíme všetko, aby sme ochránili náš ľud, a to bez ohľadu na americké vojská, ruské vojská alebo nejaké ďalšie národy. Budeme pokračovať v našej politike, ktorá sa zakladá na tom, aby sme nedovoľovali Iráncom budovať základne vedľa našich hraníc,” povedal Dannon novinárom.

Biely dom oznámil, že víťazstvo nad IS v Sýrii neznamená, že koalícia prestane existovať či preruší svoju prácu. Tiež vyhlásil, že prechádza k novej fáze kampane v Sýrii, pokiaľ ide o stiahnutie vojsk. Washington tiež uviedol, že USA aj spojenci sú pripravení znovu chrániť americké záujmy, ak to bude potrebné.

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:15

Slovenský reprezentant v boxe Dávid Michálek postúpil na ME v Belehrade do osemfinále kategórie do 63,5 kg. V 1. kole zdolal Poliaka Olafa Pera jednoznačne 5:0 na body. Jeho ďalším súperom bude druhý nasadený Armén Narek Manasyan, informovala o tom Slovenská boxerská asociácia prostredníctvom facebooku.

20:10

Slovenská tenistka Anna Karolína Schmiedlová neuspela v 2. kole dvojhry na antukovom turnaji WTA v Rouene. Druhej nasadenej domácej Francúzke Caroline Garciovej podľahla hladko 1:6, 0:6.

19:58

Úrad pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) navrhuje pomoc Ukrajine pri zachovaní tranzitu plynu aj implementácii európskej legislatívy. Vyplynulo to z rokovania predsedu ÚRSO Jozefa Holjenčíka s námestníkom ministra energetiky Ukrajiny Mykolom Kolisnykom 11. apríla v Michalovciach. Prebrali na ňom viaceré kľúčové oblasti vzájomnej spolupráce v oblasti energetiky a regulácie.

19:53

Úrady španielskeho autonómneho regiónu Katalánsko sužovaného suchom vo štvrtok informovali, že plánujú uviesť do prevádzky dočasné plávajúce zariadenie na odsoľovanie morskej vody, ktoré zabezpečí pre metropolu Barcelona zásoby pitnej vody.

19:45

Na území Poľska bol v stredu zadržaný jeho občan podozrivý z poskytovania citlivých informácií ruskej tajnej službe. Tie by jej potenciálne mohli uľahčiť vykonať atentát na ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského.

19:29

Časť fasády kodanskej historickej budovy, v ktorej svojho času sídlila burza, sa vo štvrtok zrútila v dôsledku požiaru, s ktorým hasiči bojujú už tretí deň. Oznámil to miestny hasičský a záchranný zbor.

19:23

Ak sa Bulharsku nepodarí splniť inflačné ciele stanovené Európskou centrálnou bankou, jeho vstup do eurozóny plánovaný na začiatok roka 2025 sa môže oneskoriť o niekoľko mesiacov. Povedal to vo štvrtok guvernér bulharskej centrálnej banky Dimitar Radev.

19:19

Ak Izrael zaútočí na iránske jadrové zariadenia, Teherán v odvete zaútočí na tie izraelské, pohrozil vo štvrtok generál iránskych Revolučných gárd Ahmad Haghtalab.

19:10

Rusko vo štvrtok uviedlo, že Nemecko neposkytlo žiadne dôkazy proti údajným zatknutým dvom ruským špiónom.

19:10

Všetky členské štáty EÚ si uvedomujú, že v Európe je preukázateľný vplyv Ruska a je potrebné mu aktívne čeliť. Vedie sa debata o tom, či posilniť právomoci európskej prokuratúry alebo inštitúcií, ktoré by mohli účinne brániť pokusom o ovplyvňovanie európskej politiky. Po skončení mimoriadneho summitu EÚ to povedal český premiér Petr Fiala.

19:09

Vojenský vrtuľník na palube s čelnými predstaviteľmi kenskej armády vrátane jej hlavného veliteľa generála Francisa Omondiho Ogollu sa zrútil vo štvrtok na západe Kene, uviedla tamojšia polícia.

19:04

Vďaka spolupráci úradov činných v trestnom konaní v 19 európskych krajinách sa podarilo ukončiť činnosť jednej z najväčších phishingových platforiem na svete LabHost. Prostredníctvom nej bolo odcudzených viac ako milión hesiel a údajov o kreditných kartách. Informovala o tom vo štvrtok agentúra DPA s odvolaním sa na oznámenie Európskeho policajného úradu (Europol).

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke zemiaky na vlečke na poli pri Spišskej Belej

Autor: TASR-Adriána Hudecová

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali