Bieloruský prezident Lukašenko nie je partner na spoluprácu, tvrdí eurokomisárka Johanssonová

Bieloruský prezident Lukašenko nie je partner na spoluprácu, tvrdí eurokomisárka Johanssonová

Nikózia 28. septembra 2021 AKTUALIZOVANÉ (SITA/TASR/AP/HSP/Foto:TASR/AP-Francisco Seco, Pool)

 

Európska únia (EÚ) si pevne stojí za režimom sankcií proti bieloruskému prezidentovi Alexandrovi Lukašenkovi. Vyhlásila to v utorok európska komisárka pre vnútorné záležitosti Ylva Johanssonová

Ylva Johanssonová
Na snímke eurokomisárka pre vnútorné veci Ylva Johanssonová

Autoritársku hlavu štátu obvinila, že „zo zúfalstva“ tlačí migrantov na územie európskeho bloku. „Lukašenko nie je partner, s ktorým sme pripravení spolupracovať,“ uviedla ďalej Johanssonová.

Reklama

„Vidíme, že Lukašenko je zúfalý človek, na ktorého sú teraz uvalené sankcie Európskej únie a on si s tým naozaj nevie poradiť,“ povedala eurokomisárka po rokovaniach s cyperským ministrom vnútra Nicosom Nourisom.

„Takže koná… zo zúfalstva, dováža ľudí za jediným účelom, aby ich poslal, alebo vlastne dotlačil, do Európskej únie. A to, samozrejme, nemôžme akceptovať,“ zdôraznila Johanssonová

Reklama

Do členských štátov EÚ Poľska a Litvy smerujú v posledných mesiacoch z Bieloruska nezvyčajne vysoké počty migrantov z Blízkeho východu a Afriky. Ich prílev sa začal po tom, čo západné krajiny uvalili sankcie na režim bieloruského prezidenta Alexandra Lukašenka v reakcii na sporné prezidentské voľby v roku 2020 a prenasledovanie opozície.

Poľská a litovská vláda zaviedli na hraniciach s Bieloruskom výnimočný stav. V pásme širokom jeden kilometer platí zákaz vstupu s výnimkou pohraničnej stráže, armády a bezpečnostných služieb. Pozdĺž hraníc s Bieloruskom tiež stavajú ploty z ostnatého drôtu.

Pri pokuse dostať sa cez husté lesy a močiare z Bieloruska do Poľska a Litvy doteraz zahynulo najmenej päť migrantov.

 

EÚ plánuje dosiahnuť s Tureckom dohodu o zastavení toku migrantov

Európska únia môže na októbrových rozhovoroch v Ankare nájsť spôsob, ako zastaviť tok migrantov z Turecka na Cyprus a do ďalších členských krajín EÚ. Uviedla to v utorok eurokomisárka pre vnútorné záležitosti Ylva Johanssonová.

Reklama

Nájsť spôsob, ako zabrániť odchodom migrantov z Turecka na Cyprus, podľa Johanssonovej nie je nemožné. Počet migrantov, ktorí na Cyprus prichádzajú, podľa nej v porovnaní s počtom utečencov v Turecku nie je veľký. Komisárka však nevedela povedať, ako bude dohoda s Tureckom vyzerať, píše agentúra AP.

Eurokomisárka sa podľa svojich slov chce najskôr oboznámiť s ťažkosťami, ktorým čelia obyvatelia etnicky rozdeleného Cypru. Počas návštevy ostrova si takisto pozrela stredisko pre migrantov na predmestí Nikózie.

“V našom vzťahu s Tureckom čelíme mnohým výzvam,” povedala po rozhovore s cyperským ministrom vnútra Nikosom Nurisom.

Dodala však, že v súčasnosti sú tieto vzťahy lepšie.

Nuris Turecko obvinil, že migrantov “systematicky a na dennej báze” povzbudzuje, aby prichádzali na územie Tureckom okupovanej časti Cypru na severe tohto ostrova, prekračovali nárazníkovú zónu kontrolovanú OSN a vstupovali na medzinárodne uznávaný juh ostrova, kde chcú získať azyl. Podľa cyperských úradov 80 percent migrantov prichádza na juh ostrova práve zo severnej časti.

Reklama

Cyprus podľa Nurisa posilňuje svoju námornú políciu, hliadky a elektronický monitorovací systém v okolí nárazníkovej zóny.

Minister uviedol, že úrady od začiatku tohto roka zamietli 7000 z 8500 žiadostí o azyl. Repatriovali však len 300 ľudí z dôvodu “slabiny” v politike EÚ.

Johanssonová uviedla, že má “otázky” v súvislosti s dohodou medzi Cyprom a Libanonom z minulého roka o návrate migrantov, ktorí sa priblížia k cyperskému pobrežiu. Eurokomisárka pripomenula, že ľudia nachádzajúci sa v oblasti námorných hraníc Európskej únie majú podľa pravidiel EÚ právo žiadať o azyl.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

18:53

V nefungujúcom hoteli v juhobrazílskom meste Porto Alegre vypukol v piatok požiar. Zahynulo najmenej desať ľudí a ďalší sú zranení, informovali úrady.

18:40

Ceny ropy sa v piatok popoludní mierne zvýšili. A aj za celý týždeň smerujú k zisku po dvoch týždňoch strát. Podporili ich vyhlásenia ministerky financií USA Janet Yellenovej, že tempo rastu americkej ekonomiky v 1. štvrťroku by mohlo byť revidované smerom nahor, a že inflácia sa zmierni. Obavy z ponuky podporili tiež ceny komodity, keďže napätie na Blízkom východe pokračuje.

18:33

Obrovské množstvo trosiek vrátane nevybuchnutej munície v palestínskom Pásme Gazy sa bude odstraňovať približne 14 rokov, uviedol v piatok predstaviteľ OSN.

18:30

Stretnutie tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana s americkým prezidentom Joeom Bidenom v Bielom dome, plánovné na 9. mája, odložili. Povedal to v piatok turecký predstaviteľ pre agentúru AFP.

18:23

Osemnásťročná žena bola v piatok zranená pri útoku nožom v meste Ramla v strednom Izraeli juhovýchodne od Tel Avivu, uviedla polícia.

18:20

Rumunský súd v piatok schválil začatie pojednávania s kontroverzným influencerom Andrewom Tateom a jeho bratom Tristanom v kauze obchodovania s ľuďmi. Dátum však zatiaľ nestanovil.

18:04

Poľskí colníci zablokovali výjazd Ukrajincov, ktorí na Ukrajinu privážajú približne 20 áut, vrátane áut pre potreby ukrajinských ozbrojených síl.

Podľa internetových správ škandál vypukol na hraničnom priechode Zosin-Ustilug.

18:03

Poľský minister zahraničných vecí Radoslaw Sikorski vyjadril nádej, že ruský prezident Vladimir Putin nebude taký šialený a nezaútočí na Severoatlantickú alianciu (NATO). Povedal to v piatok počas živého streamovania na sociálnych sieťach.

17:56

Pápež František sa zúčastní na pracovnom zasadnutí o umelej inteligencii, ktoré sa uskutoční v júni na summite G7 v Taliansku. Informovala o tom v piatok talianska premiérka Giorgia Meloniová a dodala, že vôbec prvýkrát v histórií sa pápež zúčastní na takýchto stretnutiach v rámci G7.

17:49

Spojené štáty odložili plány na sankcie voči jednotkám izraelskej armády pre porušovanie ľudských práv v Predjordánsku. Vyplýva to z piatkových informácií televízie ABC News.

17:43

Európska únia poskytne Beninu takmer 50 miliónov eur na podporu bezpečnosti a boj proti terorizmu, uviedol v piatok predseda Európskej rady Charles Michel.

17:26

Bábätko zachránené z maternice svojej umierajúcej matky v Pásme Gazy zomrelo, informoval v piatok jeho strýko.

17:06

Novinári talianskej verejnoprávnej spoločnosti RAI plánujú 6. mája vstúpiť do 24-hodinového štrajku na protest proti snahám vlády zasahovať im do práce a nevyhovujúcim pracovným podmienkam. Oznámilo to v piatok odborové hnutie USIGrai.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke meotar a ďalšie učebné pomôcky v Múzeu školstva a pedagogiky, ktoré otvorili po niekoľkých rokoch od rekonštrukcie nových priestorov, sťahovania a budovania múzejného zázemia v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves

Autor: TASR - Dano Veselský

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Dušan Hirjak

Marek Brna

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali