Berényi: Chcem dokázať, že občan maďarskej národnosti vie viesť región

Berényi: Chcem dokázať, že občan maďarskej národnosti vie viesť región

Trnava 28. októbra 2017 (TASR/HSP/Foto:TASR/Michal Svítok)

 

Kandidát Strany maďarskej komunity (SMK) na predsedu a súčasný podpredseda Trnavského samosprávneho kraja (TTSK) József Berényi (50) považuje pri svojej kandidatúre za najväčšiu výzvu preukázať, že občan maďarskej národnosti dokáže viesť región k spokojnosti obyvateľov. Jeho prioritami sú rozvoj sociálnych zariadení, rekonštrukcie ciest a efektívne využitie eurofondov. 

Na snímke predseda strany Strany maďarskej komunity (SMK) József Berényi

-Čo vás viedlo ku kandidatúre na predsedu Trnavského samosprávneho kraja, čím môžete byť pre TTSK na poste predsedu prínosom?-

Reklama

Podrobne poznám kompetencie, finančné možnosti, regionálne rozdiely TTSK. Vychádzajúc z týchto poznatkov si myslím, že dokážem viesť tento kraj rovnomerným spôsobom tak, aby každý sa tu cítil ako doma.

-Aké sú vaše priority v oblasti školstva, dopravy, zdravotníctva, cezhraničných projektov a využitia eurofondov?-

Reklama

Najväčšou finančnou výzvou pre TTSK je oprava ciest II. a III. triedy. Zvýšená kamiónová doprava spôsobuje, že cesty vyžadujú častejšie opravy. Budem presadzovať, aby boli spoplatnené aj cesty II. triedy s výnimkou pre miestnych podnikateľov. Takáto zmena by priniesla menšiu zaťaženosť týchto ciest.
V oblasti školstva treba pokračovať v rekonštrukcii škôl tak, aby budovy a vybavenie školských zariadení splnili požiadavky moderného vzdelávania.
V oblasti zdravotníctva vidím potrebu regulovať sieť poskytovateľov zdravotnej starostlivosti v kraji na základe objektívnych kritérií v spolupráci s viacerými inštitúciami, ako sú zdravotné poisťovne, ministerstvo zdravotníctva či Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou a podobne.
Čo sa týka cezhraničnej spolupráce a eurofondov chcem naďalej spolupracovať so susednými župami Česka, Maďarska, Rakúska, nadviazať na doterajšie úspechy a podať ešte viac spoločných úspešných projektov. Eurofondy plánujem využiť najmä v oblasti navýšenia kapacít sociálnych zariadení a opravy ciest.

-V čom je podľa vás TTSK silný, výnimočný, resp. aké sú jeho slabé miesta?-

TTSK je silný z hľadiska dobrých hospodárskych výsledkov aj z hľadiska nízkej nezamestnanosti. Rôznorodosť kraja pri danom manažmente môže byť taktiež prínosom pre celý kraj. Slabé miesta vidím v spomenutej dopravnej vyťaženosti a v ťažkostiach okolo vybudovania spoločnej regionálnej identity.

-Na čo z práce doterajšieho vedenia by ste nadviazali?-

Nakoľko som bol štyri roky podpredsedom TTSK, nadviazal by som na viaceré súčasné aktivity kraja. Mojou najväčšou výzvou je, aby som preukázal, že občan maďarskej národnosti dokáže viesť tento región k spokojnosti.

Reklama

-Vyskytli sa kauzy Čistý deň v Galante, piešťanské letisko, neodvolanie riaditeľa poľnohospodárskej školy v Trnave, ako by ste ich v danej situácii riešili vy?-

Pokiaľ ide o Čistý deň, tak TTSK má kompetencie výlučne v oblasti poskytovania finančných prostriedkov pre podobné zariadenia. Naša kontrola siahala len na kontrolu vyúčtovania príspevku za príslušný rok. Samotný výkon opatrení schvaľuje a kontroluje Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny, ktoré udeľuje respektíve odoberá akreditáciu.
V prípade Letiska Piešťany, a.s. ide o to, že toto regionálne letisko v blízkosti Bratislavy a letiska vo Viedni samotný TTSK financovať nedokáže. Ak sa do riešenia nezapojí vláda SR, respektíve silný investor, tak letisko zanikne.
Okamžité odvolanie riaditeľa Strednej odbornej školy poľnohospodárskej v Trnave tak, ako to požadovala hlavná školská inšpektorka, nerieši situáciu, ktorá vyplynula z výsledkov komplexnej inšpekcie na škole. Považujem za dôležité, aby vzniknuté nedostatky odstránil riaditeľ, ktorý bol vo funkcii počas konania inšpekcie. Vzhľadom na tieto dôvody zmena vo funkcii riaditeľa školy by mala byť riešená až na základe vyhodnotenia plnenia opatrení na odstránenie zistených nedostatkov.

-Kandidujete aj na post poslanca. Je to poistka, keby predsedníctvo nevyšlo?-

Nie je to nezvyčajné, že predsednícky kandidát je aj kandidátom za poslanca kraja, podobné prípady sú bežné aj v prípade komunálnych volieb, keď kandidát na primátora je aj kandidátom na poslanca.

-Akú kompetenciu by ste vyšším územným celkom (VÚC) pridali a prečo?-

Reklama

V oblasti Regionálneho operačného programu (eurofondy) by som úlohu riadiaceho orgánu posunul na úroveň VÚC. Poskytol by som zákonnú možnosť vyrubenia poplatkov na nákladnú dopravu na cestách II. a III. triedy.

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

18:38

Zakladateľ skrachovanej burzy kryptomien FTX Sam Bankman-Fried pôjde na 25 rokov do väzenia, rozhodol vo štvrtok americký súd. Očakáva sa, že sa Bankman-Fried proti rozsudku odvolá.

18:37

Pápež František vo štvrtok umyl a pobozkal nohy 12 väzenkyniam v rímskej väznici Rebibbia. Išlo o súčasť obradov Zeleného štvrtka.

18:36

Najdôležitejšie bilaterálne otázky a aktuálne medzinárodné politické záležitosti boli hlavnými témami štvrtkového telefonického rozhovoru maďarského prezidenta Tamása Sulyoka s izraelským prezidentom Jicchakom Hercogom,

18:33

Biely dom vo štvrtok označil tvrdenia ruských predstaviteľov o útoku islamistických teroristov na koncertnú sálu pri Moskve za rozširovanie “nezmyslov”. Reagoval na pokus spojiť útok s Ukrajinou.

18:14

Obyvatelia Slovenska plánujú v rámci príprav na veľkonočné sviatky minúť priemerne 97,1 eura. Najviac peňazí majú v úmysle minúť ľudia, ktorí si ich spájajú s kresťanskými tradíciami, ako aj staršie generácie a obyvatelia Prešovského kraja. Vyplýva to z aktuálneho online prieskumu agentúry NMS Market Research, na ktorom sa zúčastnilo 1030 respondentov.

18:13

Dvaja ľudia zahynuli po páde do Atlantického oceánu na severnom pobreží Španielska, oznámili vo štvrtok záchranné služby autonómneho spoločenstva Astúria. Ďalšie dve osoby prišli o život v Katalánsku.

18:12

Vo veku 90 rokov zomrel v stredu psychológ Daniel Kahneman, ktorý v roku 2002 získal Nobelovu cenu za ekonómiu.

18:12

Ruské vojenské lietadlo sa vo štvrtok zrútilo do mora pri polostrove Krym. Pilotovi sa podarilo katapultovať.

17:59

Francúzske úrady rozmiestnia počas veľkonočných sviatkov pred všetky katolícke a protestantské kostoly príslušníkov bezpečnostných síl. Reagujú tak na minulotýždňový útok v Moskve.

17:31

Zmeny v tretej verzii novely zákona o verejnom obstarávaní (VO) vytvárajú priestor na korupciu a klientelizmus. Ide napríklad o obmedzovanie právomoci Úradu pre verejné obstarávanie (ÚVO) či odvolávanie jeho predsedu bez udania dôvodu. Uviedlo to vo štvrtok opozičné Progresívne Slovensko (PS).

16:57

Francúzske úrady odhalili webovú stránku s falošným náborom francúzskych dobrovoľníkov do vojny na Ukrajine. Oznámilo to vo štvrtok francúzske ministerstvo obrany.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Veľké vlny na pláži Nazare v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali