Atletika-MS: Zlatý jamajský blesk Bolt: Je skvelé opäť zasadnúť na trón (6)

Atletika-MS: Zlatý jamajský blesk Bolt: Je skvelé opäť zasadnúť na trón (6)

Moskva: Vrchol dňa i celého šampionátu si už tradične prisvojila stovka mužov s opradeným Jamajčanom Usainom Boltom a ten nesklamal, so zlatom v sezónnom maxime 9,77 vpadol do cieľa pred Američanom Justinom Carterom 9,85 a bronzovým krajanom Nestom Carterom 9,95.

V Moskve si naplánoval Bolt tradičnú porciu troch disciplín, čo predstavovalo dovedna osem štartov. Na stovke sa účasť už pred MS vyčistila od dopingových hriešnikov Gaya i Powella, neštartoval zranený obhajca ďalší Jamajčan Blake a papierovo nemal kto Bolta ohroziť, najviac si trúfal Američan Gatlin. Štyria Jamajčania proti zvyšku sveta, Bolt v 6. dráhe, nezvyčajne vážny, no určite nie od drobného dažďa, ktorý ho prinútil na originálnu pantomínu s imaginárnym dáždnikom v ruke. V ceste za tromi zlatými si nemohol dovoliť omyl, najmä vydarený štart mal pre neho obrovský význam. Prebudili sa aj diváci, atmosféra zhustla a aj si zgustla na šprintérskom vrchole. V protivetre -0,3 m/s a už v hustom daždi Bolt s reakčným časom na štarte 0,163 opäť nemal optimálnu prvú polovicu stovky, no druhá mu už patrila a z titulu sa radoval v sezónnom maxime, pred druhým Američanom Justinom Gatlinom a tretím svojím krajanom Nestom Carterom.

Usain Bolt sa nastavil na zlato dokonale. "Cítil som formu, nemal som problémy, no chcel som bežať rýchlejšie, po semifinále mi však malá bolesť zavelila, aby som bol opatrný. Je skvelé, že som sa vrátil na trón, teraz som už úplne zmazal ten môj uliaty štart v Dägu. Bol som presvedčený, že sa mi to podarí. Úvodnú päťdesiatka som si zaumienil zabehnúť tak, aby som bol čo najviac vpredu a veľa nestratil, no a v tej druhej som mal všetku moju rýchlosť rozbaliť."

Justin Gatlin bol so striebrom spokojný, aj keď po jeho víťazstve v Ríme tohto roku nad Boltom by sa mohlo zdať, že opäť rovnako na neho zaútočí. "Vrátil som sa po zranení a striebro spojené s najlepším sezónnym výkonom pre mňa veľa znamená. Ešte sa sezóna neskončila a trúfam si bežať ešte rýchlejšie. Rád by som pomohol aj štafete, keby sme boli zlatí, bolo by to pre mňa fantastické."

Reklama

Vo finále behu na 10.000 m žien sa skloňoval hlavne návrat 27-ročnej Etiópky Tiruneš Dibabovej, všeobecne považovanú za kráľovnú tejo disciplíny. Dvojnásobná olympijská víťazkana 10.000 m, dvakrát zlatá na MS na desiatke, sa usilovala dokázať, že sa po zranení opäť vrátila do vrcholnej formy a že si punc vytrvalkyne, ktorá významnú desiatku v kariére vždy zvládla s víťazstvom, udrží aj po komplikáciách so zdravím. V polovici finále sa ako had ťahala za sebou sedmička, no Dibabová nasadila v záverečnej štvrtke povestný drvivý finiš, na ktorý nikto rovnocenne nezareagoval.

Vo finále ženského disku nebolo čo riešiť na zlatej pozícii a bolo to naozaj veľké divadlo úradujúcej olympijskej víťazky Chorvátky Sandry Perkovičovej, tak ako sa očakávalo. V kvalifikácii bez platného pokusu skončila tabuľková dvojka Gu Siju a Chorvátke odpadla jedna drobná starosť. V sérii so 67,52 – 67,99 – x – 67,80 – x – x výrazne odskočila od súperiek, tak ako pravidelne v role jasnej tabuľkovej líderky na mítingoch v sezóne. "Som mladá a už som veľa dosiahla, dnes mi vyšlo všetko, čo som si zaumienila, aj keď v kruhu to trochu kĺzalo. Už v úvodných pokusoch som hádzala ďaleko a na víťazstvo. Dúfam, že zdravie vydrží a budem aj naďalej vyhrávať," zaželala si len 23-ročná Perkovičová.

Reklama

Finálové výsledky

100 m mužov: 1. Usain Bolt (Jam.) 9,77, 2. Justin Gatlin (USA) 9,85, 3. Nesta Carter 9,95, 4. Kemar Bailey Cole 9,98, 5. Nickel Ashmeade (všetci Jam.) 9,98, 6. Michael Rodgers (USA) 10,04, 7. Christophe Lemaitre (Fr.) 10,07, 8. James Dasaolu (V. Brit.) 10,21

10.000 m žien: 1. Riruneš Dibabová (Et.) 30:43,35, 2. Gladys Cheronová (Keňa) 30:45,17, 3. Belayneš Oljirová (Et.) 30:46,98, 4. Emily Chebetová (Keňa) 30:47,02, 5. Hitomi Niijová (Jap.) 30:56,70, 6. Šitaje Ešeteová (Bahr.) 31:13,79

disk žien: 1. Sandra Perkovičová (Chorv.) 67,99, 2. Melina Robertová-Michonová (Fr.) 66,28, 3. Yarelis Barriosová (Kuba) 64,96, 4. Nadine Müllerová (Nem.) 64,47, 5. Gia Lewis-Smallwoodová (USA) 64,23, 6. Jian Tan (Čína) 63,34, 7. Zaneta Glancová (Poľ.) 62,90, 8. Denia Caballerová (Kuba) 62,80

Reklama

dd

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:27

Ruský prezident Vladimir Putin sa v máji chystá navštíviť Čínu. Bude to jeho prvá zahraničná cesta od znovuzvolenia v prezidentskej funkcii v rámci snahy Moskvy o prehĺbenie vzťahov s Pekingom.

20:06

Pre Ukrajinu ešte nie je neskoro, aby zvíťazila nad Ruskom, ak spojenci splnia sľuby o dodaní ďalších zbraní. Uviedol to generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg,

20:05

Izraelské médiá informovali, že z mesta Rafah v Pásme Gazy ušli pred blížiacou sa izraelskou ofenzívou desaťtisíce ľudí. TASR prevzala informácie zo správy tlačovej agentúry DPA.

19:41

Prokuratúra v Madride odporučila, aby predbežné vyšetrovanie manželky španielskeho premiéra Pedra Sáncheza bolo zrušené. Uviedli to televízna stanica RTVE, noviny El País a ďalšie médiá s odvolaním sa na justíciu.

19:39

Švajčiarska potravinárska spoločnosť Nestlé odmietla tvrdenia mimovládnej organizácie Public Eye, podľa ktorej do svojich výrobkov v rozvojových krajinách pridávala cukor. V rovnakých výrobkoch na európskom trhu ich predáva bez cukru.

19:35

Európsky parlament hlasoval v Štrasburgu za zriadenie nového orgánu pre etické štandardy, ktorý bude bojovať proti korupcii v inštitúciách Európskej únie a sledovať pravidlá lobingu a korupcie. 

19:06

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg ocenil predbežnú dohodu medzi Nemeckom a Francúzskom o spoločnej výrobe moderných obranných systémov. 

Stoltenberg v Nemecku
Na snímke generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg, ktorý sedí v stíhačke Eurofighter, sa usmieva pred štartom počas návštevy taktickej letky 73 Steinhoff v meste Laage neďaleko Rostocku na severe Nemecka
19:05

Predsedu bulharského parlamentu Rosena Žeľazkova odvolali z funkcie, pretože bývalý koaličný partner ho obvinil z neplnenia si pracovných povinností.

19:02

Európsky policajný úrad rozbil zločineckú skupinu, ktorá sa zameriavala na cenné starožitné knihy. 

18:49

Benátky začali skúšobne vyberať poplatok od turistov, ktorí toto mesto navštívia na jeden deň bez prespania. Cieľom je obmedziť turistický nával, opatrenie však čelí aj kritike.

18:47

Vyšetrovatelia vlaňajšej tragickej streľby na Univerzite Karlovej sú blízko oznámenia motívu útočníka. Na rokovaní bezpečnostného výboru Poslaneckej snemovne to povedala dozorujúca štátna zástupkyňa (prokurátorka) Jana Murínová. Strelec podľa nej netrpel duševnou poruchou. 

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Plagát portugalskej Karafiátovej revolúcie sa nachádza v mestskom parku v Lisabone. Karafiátová revolúcia ukončila pred 50 rokmi diktatúru v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Armando Franca

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali