Komunálne voľby: Zmeny v obciach i malých mestách

Komunálne voľby: Zmeny v obciach i malých mestách

Bratislava 12. novembra 2018 AKTUALIZOVANÉ (TASR/HSP/Foto:TASR-Pavel Neubauer)

 

V sobotnajších komunálnych voľbách si občania zvolili svojich zástupcov na poste primátora i starostu ako aj na postoch poslancov. Prinášame vám ďalšie informácie týkajúce sa výsledkov volieb v obciach a menších mestách

Ilustračné foto

 

Reklama

Okres Prievidza

Približne tretina starostov obcí v Prievidzskom okrese nemala v sobotňajších (10.11.) komunálnych voľbách protikandidáta. Okres tvorí 48 obcí a štyri mestá, v 15 obciach sa o funkciu uchádzal len súčasný starosta alebo starostka. Išlo o Dlžín, Kocurany, Kostolnú Ves, Lazany, Liešťany, Nevidzany, Nitrianske Rudno, Oslany, Podhradie, Poluvsie, Ráztočno, Rudniansku Lehotu, Seč, Tužinu a Zemianske Kostoľany

Reklama

Svoj post spomedzi viacerých kandidátov obhájili súčasní starostovia a starostky v ďalších 19 obciach okresu, vyplýva z oficiálnych výsledkov volieb, ktoré zverejnil Štatistický úrad SR. Ide o Cigeľ, Diviacku Novú Ves, Diviaky nad Nitricou, Dolné Vestenice, Hornú Ves, Horné Vestenice, Chrenovec-Brusno, Chvojnicu, Jalovec, Kamenec pod Vtáčnikom, Kanianku, Lipník, Nitrianske Sučany, Opatovce nad Nitrou, Pravenec, Šútovce, Temeš, Valaskú Belú a Veľkú Čausu.

Ešte pred voľbami do orgánov samosprávy obcí obyvatelia ďalších deviatich obcí vedeli, že na starostovskej stoličke dôjde s určitosťou k zmene, keďže sa súčasní predstavitelia o svoj mandát rozhodli opätovne neuchádzať. Bystričany po novom povedie 28-ročný obchodný manažér Filip Lukáč, Čavoj samostatne zárobkovo činná osoba (SZČO) Viliam Halaška, Kľačno SZČO Jozef Ďuriš, Koš stavebný majster Peter Závadinka, Lehotu pod Vtáčnikom štátny zamestnanec Ján Daňo, Nedožery-Brezany konateľ spoločnosti Jaroslav Pekár, Nitrianske Pravno učiteľ Andrej Richter, Porubu výkonný riaditeľ Tomáš Tóth a Sebedražie samostatná odborná inšpektorka Dana Kolláriková.

Mandát na nasledujúce štyri roky neobhájil starosta Čerenian Ján Mokrý, ktorého nahradí prednosta tamojšieho obecného úradu Richard Masný. Na svojom poste končí i starosta Malej Čausy Peter Vido, pričom na jeho miesto príde elektrotechnik Jozef Krpelan. Malinovú po novom namiesto Márie Luprichovej povedie operátor výroby Juraj Stiffel, Nitricu namiesto Miroslava Beňadika IT špecialista Miroslav Jemala a Radobicu namiesto Stanislava Bartoša vedúca referátu kultúry, cezhraničnej spolupráce a občianskych aktivít Elena Valenteje.

Starostovské posty v komunálnych voľbách v Prievidzskom okrese ovládli nezávislí kandidáti, v rámci všetkých 48 obcí ich obyvatelia zvolili do vedenia v 30 z nich. Nasleduje Smer-SD, ktorý bude mať starostu v 13 obciach okresu, kandidáti SNS zvíťazili v dvoch obciach. Po jednom starostovi budú mať strany Spolu-občianska demokracia, Sme rodina a KDH.

Najmladším starostom v okrese bude 27-ročný Tomáš Tóth (nezávislý), ktorý zasadne do vedenia Poruby. Najstarším starostom 66-ročný Ivan Škrteľ (Smer-SD), ktorý obhájil svoj post v Ráztočne.

Reklama

 

V Omastinej si voľby zopakujú, nemali kandidáta na starostu

V jednej z najmenších obcí okresu Bánovce nad Bebravou Omastinej si voľby do orgánov samosprávy obcí zopakujú. V sobotu (10. 11.) si tam obyvatelia volili len poslancov, nenašiel sa tam totiž žiaden kandidát na starostu. Voľby budú opakovať i v Cimennej, a to pre nedostatočný počet kandidátov na poslancov.

Omastinú, ktorá má 41 obyvateľov, by mal až do doplňujúcich volieb viesť súčasný starosta Viliam Kusý. Svoje rozhodnutie odôvodnil financiami, pre ich nedostatok sa totiž podľa neho obec nemôže rozvíjať.

V územnom obvode okresu Bánovce nad Bebravou je 42 obcí a mesto Bánovce nad Bebravou. Z oficiálnych výsledkov volieb, ktoré zverejnil Štatistický úrad SR, ďalej vyplýva, že v 15 obciach sa o starostovskú stoličku uchádzal len jeden kandidát, vo všetkých prípadoch išlo o súčasných starostov a starostky. Ide o obce Malé Hoste, Pravotice, Prusy, Uhrovec, Veľké Chlievany, Žitná – Radiša, Cimenná, Čierna Lehota, Dvorec, Horné Naštice, Krásna Ves, Otrhánky, Libichava, Pochabany a Borčany.

Reklama

Svoj post obhájili i starostovia v ďalších 14 obciach okresu. K zmene nedôjde v Malej Hradnej, Miezgovciach, Nedašovciach, Podlužanoch, Ruskovciach, Rybanoch, Slatine nad Bebravou, Timoradzi, Vysočanoch, Dežericiach, Dubničke, Haláčovciach, Veľkých Držkovciach, Chudej Lehote.

Nové vedenie obce bude v 12 obciach okresu. V Ľutove na starostovský post nastúpi programátor Marian Korbel, v Pečeňanoch majster Jozef Lukniš, v Slatinke nad Bebravou administratívna pracovníčka Zuzana Koláriková, v Šípkove pracovník živočíšnej výroby Eduard Hollý, v Šišove prednostka obecného úradu Elena Valachová a v Trebichave samostatne zárobkovo činná osoba (SZČO) Iveta Šebeňová. V Uhrovskom Podhradí bude starostom podnikateľ Javier Linde Esteban, vo Veľkých Hostiach štátna zamestnankyňa Gabriela Bronišová, v Zlatníkoch SZČO Erik Števula, v Brezolupoch vychovávateľka Iveta Rosová. Dolné Naštice povedie pracovníčka pošty Ľubomíra Kasalová a Kšinnú advokátska koncipientka Tatiana Botková.

Komunálne voľby ovládli starostovia za stranu Smer-SD, vyhrali v 21 obciach. SNS bude mať štyroch starostov a po jednom starostovi koalícia SaS a OĽaNO, KDH a Sme rodina. Nezávislí kandidáti vyhrali voľby v 13 obciach.

 

Banskoštiavnický okres ovládli staronoví starostovia a primátorka

Banskoštiavnický okres ovládli v sobotňajších komunálnych voľbách (10. 11.) staronoví starostovia a primátorka. V 13 obciach z celkového počtu 14 ostáva na starostovskej pozícii doterajšie vedenie. Nového starostu Martina Kminiaka (SNS) si zvolili vo Svätom Antone. Zmena sa neudiala ani v Banskej Štiavnici. Mesto patriace do Zoznamu svetového dedičstva UNESCO povedie aj naďalej Nadežda Babiaková (Smer-SD, SNS, SMS).

V siedmich obciach okresu nemali kandidáti na starostu žiadnych protikandádtov. Išlo o obce Baďan, Beluj, Dekýš, Ilija, Kozelník, Močiar a Prenčov. Aj napriek tomuto faktu bola volebná účasť vo väčšine z nich vyššia, ako bol celoslovenský priemer.

Celkovo bola v rámci okresu najnižšia účasť v Prenčove, kde svoje volebné právo využilo 37,10 percenta oprávnených voličov. Naopak, najvyššiu volebnú účasť 76,62 percenta mali v malej dedine Počúvadlo.

Doterajší starostovia či starostky sa presadili aj v ďalších obciach okresu, kde však mali vo voľbách aj jedného či dvoch protikandidátov. Išlo o obce Banská Belá, Banský Studenec, Podhorie, Počúvadlo, Štiavnické Bane a Vysoká.

Spomedzi zvolených starostov je najviac nominantov strán SNS a Smer-SD, štyria z nich sú nezávislí a jeden nominantom KDH.

Reklama

Bez boja sa však nezaobišla ani voľba primátora v Banskej Štiavnici. Z pôvodných štyroch kandidátov ostali napokon len traja, pár dní pred voľbami sa kandidatúry vzdal Mikuláš Pál (nezávislý), ktorý svoju podporu vyjadril kandidátovi Dušanovi Lukačkovi (SaS). Ďalším kandidátom bola Katarína Barišová (nezávislá). Obyvatelia Banskej Štiavnice prejavili najvyššiu dôveru staronovej primátorke Nadežde Babiakovej, ktorá získala celkom 2164 platných hlasov.

Nové mestské zastupiteľstvo budú v Banskej Štiavnici tvoriť: Marian Zimmermann (Smer-SD, SNS), Dušan Lukačko (SaS, Demokrati Slovenska), Mikuláš Pál (nezávislý), Ján Čamaj (Smer-SD, SNS), Peter Ernek (Smer-SD, SNS), Renáta Antalová (Spolu-občianska demokracia), Pavel Bačík (nezávislý), Ján Kružlic (KDH, OĽaNO, Nova), Ľubomír Barák (Smer–SD, SNS), Milan Kabina (KDH, OĽaNO, Nova), Helena Koťová (Spolu-občianska demokracia), Matej Michalský (KDH, OĽaNO, Nova) a Štefan Mičura (nezávislý).

 

V deviatich obciach okresu Žarnovica obhájili post doterajší starostovia

V deviatich obciach Žarnovického okresu zvíťazili v sobotňajších komunálnych voľbách doterajší starostovia alebo starostky aj napriek tomu, že mali vo voľbách jedného či viacerých protikandidátov. Dôveru doterajšiemu vedeniu tak prejavili voliči v obciach Brehy, Hodruša-Hámre, Hronský Beňadik, Orovnica, Píla, Tekovská Breznica, Veľká Lehota, Veľké Pole a Voznica. Vyplýva to z oficiálnych výsledkov, ktoré zverejnil Štatistický úrad.

Reklama

Naopak, v šiestich obciach okresu boli voľby bez súbojov. Dediny Horné Hámre, Hrabičov, Kľak, Malá Lehota, Rudno nad Hronom a Župkov budú viesť staronoví starostovia, ktorí nemali vo voľbách žiadnych súperov.

Zmena nastala v obci Ostrý Grúň. Obyvatelia si za svojho nového starostu zvolili Júliusa Remenára (nezávislý). Vo voľbách porazil doterajšiu starostku Janu Angletovú (nezávislá). Pomer hlasov oboch kandidátov bol 154/147.

Nové vedenie má po sobotňajších voľbách aj mesto Nová Baňa. Tam o primátorskú stoličku bojovali dvaja kandidáti, súboj vyhral Branislav Jaďuď (Národná koalícia, Smer-SD, SNS). Aj v tomto prípade bol výsledok tesný. Kým novozvolený primátor získal 1546 hlasov, jeho protikandidátka Viktória Valachovičová (nezávislá) získala 1494 hlasov. V šiestom novobanskom obvode ostal neobsadený jeden mandát mestského poslanca, v obvode tak budú doplňujúce voľby.

Okresné mesto Žarnovica aj naďalej povedie primátor Kamil Danko (Smer-SD, Most-Híd a SNS), ktorý vo voľbách porazil svojho protikandidáta Rudolfa Valla (nezávislý). Danko získal 1683 hlasov, Vallo 779.

Do mestského zastupiteľstva boli zvolení: Jaroslav Považan (nezávislý), Miroslav Štefanča (nezávislý), Štefan Balko (Smer-SD, SNS, Most-Híd), Rudolf Vallo (nezávislý), Mária Budinská (Smer-SD, SNS, Most-Híd), Jaroslav Ubert (nezávislý), Miroslav Obrtlík (Smer-SD, SNS, Most-Híd), Katarína Šmondrková (nezávislá), Alena Kazimírová (Smer-SD, SNS, Most-Híd), Radim Vojtko (nezávislý), Daniela Repiská (Smer-SD, SNS, Most-Híd), Mária Hricová (Smer-SD, SNS, Most-Híd) a Ján Udička (Smer-SD, SNS, Most-Híd).

Reklama

 

Sobrance povedie opätovne Pavol Džurina

Sobrance povedie opätovne Pavol Džurina (nezávislý). Svoj hlas mu v sobotňajších (10. 11.) komunálnych voľbách odovzdalo 1072 ľudí, čo predstavuje 38,32 percenta. Vyplýva to z definitívnych výsledkov, ktoré zverejnil Štatistický úrad (ŠÚ) SR.

Na snímke Pavol Džurina

“Chcem poďakovať všetkým voličom, ktorí prišli voliť, a zvlášť chcem poďakovať tým, ktorí dali hlas mne a našim kandidátom na poslancov do mestského zastupiteľstva. Chcem zagratulovať všetkým zvoleným poslancom a teším sa na spoluprácu. Ideme si vyhrnúť rukávy a pracovať na projektoch, ktoré máme rozrobené,” uviedol v pondelok pre TASR Džurina. Spomenul aj tie, na ktoré samospráva získala financie z eurofondov. “Či už sú to materská alebo základná umelecká škola, komunitné centrum či kompostéry,” vymenoval s tým, že prvoradou úlohou je tieto projekty rozbehnúť a začať ich realizovať.

Druhým v poradí bol v tohtoročných komunálnych voľbách tiež nezávislý Marián Petro s počtom hlasov 860. Na tretej priečke skončila Alena Hiráková (SNS), dôveru jej prejavilo 418 ľudí. Ďalším bol Daniel Tiža (OĽaNO, Sme rodina – Boris Kollár, NOVA, Progresívne Slovensko), ktorého volilo 390 občanov. Ako piaty skončil Štefan Staško s 22 hlasmi, ten sa však kandidatúry ešte v týždni pred voľbami vzdal. Nezávislý kandidát Miroslav Kulko získal 18 hlasov a Ján Semka (Európska demokratická strana) o jeden menej.

Sobrančania si okrem hlavy mesta zvolili aj 13 poslancov. Najviac kresiel obsadia nezávislí poslanci (5), za stranu Doma dobre budú dvaja, po jednom poslancovi budú mať Demokratická strana, KDH, Národná koalícia, SNS, Sme rodina – Boris Kollár a Strana zelených Slovenska.
Volebná účasť v meste bola na úrovni 60,46 percenta.

 

Reklama

V okrese Senica starostovia obhájili post, neuspel iba primátor Senice

V obciach a mestách okresu Senica dominovali v sobotňajších (10. 11.) komunálnych voľbách staronoví starostovia a primátor mesta Šaštín-Stráže. Z 29 obcí a dvoch miest nastali zmeny iba v okresnom meste Senica a v piatich obciach, v ktorých nekandidovali súčasní starostovia.

V 11 obciach okresu nemali úradujúci starostovia ani jedného súpera. V ďalších 13 sa proti súčasnému starostovi postavili protikandidáti, ale vo všetkých prípadoch sa z volebného víťazstva tešil aktuálny starosta. Podobne aj v meste Šaštín-Stráže, kde zvíťazil úradujúci primátor Jaroslav Suchánek.

V jednej z najväčších obcí na Slovensku v Borskom Mikuláši nekandidoval dosluhujúci starosta Vladimír Bízek. Na jeho miesto nastúpi Róbert Macek, ktorý dostal spomedzi piatich kandidátov 50,18 percenta hlasov zúčastnených voličov.

V Kuklove a Štefanove skončili po 28 rokoch Štefan Šimkovič a Rudolf Polák. V Kuklove sa uchádzala o post starostu štvorica kandidátov. Najúspešnejším z nich sa stal nezávislý kandidát Dušan Hric so ziskom 52,85 percenta hlasov voličov, ktorí prišli v obci k urnám odovzdať svoj hlas. O miesto starostu v Štefanove prejavilo v obci záujem päť kandidátov, z ktorých sa víťazom stal František Chudý (SaS, OĽaNO) so ziskom 36,37 percenta hlasov zúčastnených voličov.

V obci Sekule skončila po piatich volebných obdobiach Pavla Maxianová, ktorú nahradil nezávislý kandidát Adrian Krajčír. Vo voľbách získal 62,81 percenta hlasov a jednoznačne porazil ďalších piatich kandidátov.

Zmena nastala aj v obci Smolinské, kde po troch volebných obdobiach nekandidoval Peter Betták, ktorého nahradí nezávislý kandidát Vladimír Smolinský. V súboji troch kandidátov získal 51,24 percenta hlasov.

Reklama

Zmena po priamom súboji nastala iba na poste primátora okresného mesta Senica. Novým primátorom sa stal Martin Džačovský, ktorý bol doteraz poslancom v mestskom zastupiteľstve, so ziskom 2109 hlasov. Druhý skončil ďalší poslanec mestského zastupiteľstva Peter Hutta s 1376 hlasmi. Tretia priečka patrila dosluhujúcemu primátorovi Branislavovi Grimmovi so ziskom 1364 hlasov.

 

Gelnicu naďalej povedie Dušan Tomaško, získal 88,1 percenta hlasov

Primátor Gelnice Dušan Tomaško (nezávislý) obhájil svoj post v sobotňajších (11. 10.) komunálnych voľbách. Na čele mesta bude druhé volebné obdobie. Funkcie sa ako najmladší primátor na Slovensku po prvý raz ujal vo veku 27 rokov.

O primátorské kreslo bojovali dvaja kandidáti. Okrem úradujúceho primátora sa o funkciu uchádzal aj Jozef Papcun (SNS), ktorému odovzdalo hlas 254 voličov. Tomaško získal 88,1 percenta platných hlasov.

Ako Tomaško pre TASR povedal, z výsledkov je milo prekvapený. Jeho predsavzatím je pracovať. Vo volebnom období 2018 – 2022 okrem iného plánuje zmeniť územný plán mesta a zrekonštruovať dom opatrovateľskej služby. „Určite musíme riešiť rozvody tepelného hospodárstva. Na budúci rok plánujeme rekonštrukciu Materskej školy na Slovenskej ulici a ak sa nám podarí realizovať spomínané rozvody, popritom budeme rekonštruovať cesty a chodníky. Chceme tiež získať finančné prostriedky pre Banícke múzeum,“ povedal s tým, že aktuálne sa pracuje na rekonštrukcii Materskej školy na Hlavnej ulici.

Pripomenul, že napredovanie mesta bude závisieť aj od mestského zastupiteľstva. „Verím, že spolupráca s poslancami bude taká, že všetci budeme ťahať za jeden povraz a všetci budeme chcieť lepšiu Gelnicu,“ dodal.

Reklama

V poslaneckom zbore sa z 13 súčasných poslancov po voľbách vymenia dvaja. Zvolení boli šiesti nezávislí kandidáti, šiesti za politickú stranu Smer-SD a jeden kandidát politického hnutia Sme rodina – Boris Kollár.

Volebná účasť dosiahla v Gelnici 43,67 percenta.

 

Poslanci vo Zvolene sa výrazne obmenia, z 25 je až 17 nezávislých

Mestské zastupiteľstvo vo Zvolene sa po sobotňajších komunálnych voľbách výrazne zmení. Z predchádzajúceho 25-členného zastupiteľského zboru sa do toho nového dostalo len 11 poslancov. Až 14 poslancov bude teda nových, pričom prevažnú časť (12 poslancov) tvoria nové tváre s mestskej iniciatívy Zvolen pre ľudí, ktorí však kandidovali ako nezávislí.

Ako vyplýva z výsledkov zverejnených na stránke Štatistického úradu SR, v meste bude v zastupiteľstve po novom 17 nezávislých poslancov, siedmi budú z koalície KDH, Nova, OKS, OĽaNO, SaS, Sme rodina a jeden bude zastupovať strany a hnutia HZD, NaS – ns a Smer-SD.

Vo Zvolene obhájila primátorské kreslo nezávislá Lenka Balkovičová, ktorá získala 5059 hlasov. Pred štyrmi rokmi mala však o vyše 500 hlasov viac. Druhý v poradí Matej Snopko získal v sobotňajších voľbách 4400 hlasov a oproti roku 2014, keď tiež kandidoval na primátora, si tak polepšil o vyše 2100 hlasov. Tretí v poradí Miroslav Kusein získal 2501 hlasov, pred štyrmi rokmi ich mal však o vyše 2200 viac.

Reklama

 

Rimavskú Sobotu naďalej povedie Šimko, chce sa sústrediť na rozvoj a prácu

Rekonštrukcia ulíc a miest, skrášľovanie mesta, rozvoj rekreačnej oblasti Kurinec, ale aj práca a zamestnanosť. To sú podľa slov staronového primátora Rimavskej Soboty Jozefa Šimka (nezávislý) priority, na ktoré sa chce sústrediť vo svojom treťom volebnom období.

Na snímke primátor Rimavskej Soboty Jozef Šimko

„V spolupráci so SARIO a vládou SR urobíme všetko pre to, aby sme do tohto nášho zaostalého regiónu dokázali dotiahnuť nejakého investora. Čo nebude ľahké, pretože to má pod kontrolou vláda a sám investor rozhodne, kam pôjde,“ podotkol Šimko.

Zároveň sa poďakoval občanom, ktorí ohodnotili jeho štvorročnú prácu. „Môžem prisľúbiť, že urobím všetko pre to, aby sa naše mesto ďalej rozvíjalo a napredovalo. Z Rimavskej Soboty chcem urobiť jedno z najkrajších okresných miest v rámci celej SR,“ zdôraznil primátor.

Podľa oficiálnych výsledkov, ktoré na stránke mesta zverejnila mestská volebná komisia, získal Jozef Šimko dovedna 5081 hlasov (58,02 percenta) z celkovo 8757 platných hlasov. Na druhom mieste skončil Radovan Ceglédy (nezávislý) s 3192 hlasmi, za ním sa umiestnil Róbert Zagyi (nezávislý) s 281 hlasmi a Viliam Vaš (KDH) s 203 hlasmi. Volebná účasť v meste dosiahla úroveň 46,88 percenta.

 

Reklama

V okrese Skalica sú 3 zmeny na pozícii starostu,všetci súčasní obhájili

V okrese Skalica z 18 obcí a troch miest iba v troch nekandidovali na svoju pozíciu súčasní starostovia a primátori. Z 18 súčasných starostov a primátorov, ktorí kandidovali aj v tohtoročných komunálnych voľbách, neobhájil svoj post iba primátor Skalice Ľudovít Barát.

Vo viac ako tretine obcí si aktuálni najvyšší predstavitelia predĺžia svoje pôsobenie na tejto pozícii, keďže nemali protikandidátov. V obci Lopašov to bude pre Mariána Bederku už piate volebné obdobie. V Popudinských Močidľanoch bude pokračovať už štvrté volebné obdobie Dana Žúrková a v Oreskom tretie Tomáš Mikuš. Pre Patrika Renováčka v Koválovci, Štefana Beňu v Petrovej Vsi, Petra Flamíka v Prietržke a Jána Palkoviča v Uníne pôjde o druhý volebný cyklus. Vo ôsmich obciach, kde mali súčasní starostovia protikandidátov, boli vo všetkých prípadoch úspešní úradujúci starostovia.

Meno novej starostky bolo dopredu známe aj v obci Chropov. Jedinou kandidátkou na túto pozíciu bola nezávislá kandidátka Renáta Zdražilová. Nové starostky budú mať aj obce Kátov a Radimov. V Kátove z kandidujúcej štvorice uspela Ivana Chrenková, ktorá výrazne prevýšila svojich konkurentov so ziskom 84,78 percenta platných hlasov. V Radimove bol súboj tesnejší a z trojice kandidátov sa tešila Kristína Biskupičová. Získala 42,17 percenta hlasov, druhý Ivan Tokoš mal 39,46 percenta a tretí Stanislav Masaryk 18,37 percenta hlasov zúčastnených voličov.

V meste Gbely obhájil svoju pozíciu primátor Jozef Hazlinger, pre ktorého to už bude piate volebné obdobie. Mimoriadne tesný priebeh mali voľby na primátora v meste Holíč, kde obhájil svoj post Zdenko Čambal. Svojho protikandidáta Miroslava Bilického porazil o 56 hlasov.

Reklama

Jediným miestom v okrese Skalica, kde neuspel súčasný kandidujúci starosta alebo primátor, bolo okresné mesto. Ľudovít Barát skončil na piatom mieste z ôsmich a vymení ho Anna Mierna (SaS, OĽaNO).

 

Bývalým športovcom sa darilo striedavo

O tom, ako sa budú v nasledujúcich rokoch rozvíjať sídla v Bratislave a okolí, budú rozhodovať aj bývalí reprezentanti SR vo futbale a hokeji. V sobotných (10.11.) komunálnych voľbách o tom rozhodli voliči v bratislavskej Rači i Vajnoroch, ale i obci Malinovo vzdialenej necelých 20 km od hlavného mesta.

V mestskej časti Bratislava-Vajnory obhájil mandát miestneho poslanca bývalý hráč Slovana i futbalovej reprezentácie Marián Zeman. Zo všetkých kandidátov dostal najviac – 1218 hlasov. Kandidoval ako nezávislý. Úspešný bol aj niekdajší hokejový reprezentant Ján Lipiansky, v Rači ako kandidát na poslanca miestneho zastupiteľstva za Starostov a nezávislých kandidátov získal 1581 hlasov, čím sa stal piatym najpreferovanejším kandidátom. Do obecného zastupiteľstva v Malinove sa dostal ďalší hokejista, ktorý si zahral i za reprezentáciu, Michal Hudec (nezávislý). Voliči mu dali 359 hlasov.

Naopak, futbalový útočník Tibor Jančula, podporovaný zoskupením Smer-SD, SNS, neuspel v boji o post starostu obce Bernolákovo. Skončil druhý s podielom 12,79 percenta odovzdaných platných hlasov za víťazným Richardom Červienkom (nezávislý), ktorého volilo 66 percent voličov vo voľbách. Nevyšlo to ani bývalým vrcholovým športovcom v bratislavskej Petržalke, do miestneho zastupiteľstva sa nedostal futbalista Ľubomír Luhový (kandidoval za Stranu moderného Slovenska), hokejista Miroslav Lažo (Národná koalícia) ani basketbalista Dávid Toya (nominant pravicovej koalície SaS, KDH, Nova, OKS, Sme rodina – Boris Kollár).

 

Primátorom Revúcej bude Július Buchta, zameria sa na problémy mesta

Primátorom Revúcej bude počas nasledujúcich štyroch rokov výskumný pracovník a súčasný viceprimátor Július Buchta (Smer-SD, SNS). Na čele mesta vystrieda Evu Cireňovú, ktorá už v posledných komunálnych voľbách nekandidovala.

Ako Buchta uviedol pre TASR, predvolebná kampaň bola podľa neho mimoriadne špinavá a neseriózna. „Ja viem, že sa v nej ‚vyťahujú veci‘ na protikandidátov, ale malo by to mať určitú hranicu slušnosti a ľudskosti. V každom prípade však ďakujem všetkým svojim voličom za podporu, veľmi si ju vážim. Budem sa snažiť, aby som splnil svoje plány a povinnosti tak, aby ma v nasledujúcich komunálnych voľbách ľudia poznali takého, aký naozaj som,“ podotkol novozvolený primátor.

Po nástupe do funkcie chce podľa vlastných slov začať riešiť problémy, ktoré mesto tlačia najviac, teda životné prostredie. „To v sebe zahŕňa aj zimnú údržbu ciest, prevádzku klziska, ako aj odvoz komunálneho odpadu,“ konkretizoval Buchta s tým, že táto podhodnotená oblasť stojí mesto nemalé finančné prostriedky a chce preto začať zmeny podľa vzoru iných miest.

„Druhým krokom bude riešenie spoločnosti Bytové hospodárstvo, kde súčasný konateľ končí vo funkcii od 1. januára 2019. Je potrebná kompletná reorganizácia s rozšírením prác súvisiacich so správou mestského majetku,“ dodal nastupujúci primátor, ktorý mieni ďalej riešiť aj dopravnú situáciu v meste a zmeny plánuje aj vo fungovaní mestského úradu a mestskej polície. „Určité zmeny chcem priniesť aj do rokovaní mestských zastupiteľstiev,“ dodal.

Ako informuje mestská volebná komisia na internetovej stránke mesta, Buchta získal 1760 hlasov z celkovo 3601 odovzdaných platných hlasovacích lístkov, čo je podiel 48,41 percenta. Druhý sa umiestnil Marko Rus (nezávislý) s 1451 hlasmi, tretí bol Karol Hatala (347) a štvrtý Rudolf Steigauf (Slovenská ľudová strana Andreja Hlinku).

 

V mestách horného Zemplína bude zloženie zastupiteľstiev rozmanité

Reklama

V mestách na hornom Zemplíne bude zloženie zastupiteľstiev po sobotňajších (10. 11.) komunálnych voľbách rozmanité. V troch z nich získali najviac kresiel nezávislí kandidáti, v Humennom sa im neušlo ani jedno.

Tam totiž bodovala koalícia OĽaNO, Progresívne Slovensko, SaS, Sme rodina – Boris Kollár, Spolu – občianska demokracia, Strana občianskej ľavice a Strana práce, ktorej kandidáti získali 12 stoličiek v mestskom parlamente, teda presnú polovicu. Poslancov za Smer-SD bude päť, za KDH budú traja, za Úsvit dvaja a po jednom poslancovi budú mať Komunistická strana Slovenska a Slovenská národná strana.

Vo vranovskom mestskom zastupiteľstve získali nezávislí poslanci deväť kresiel. Koalícia KDH a OĽaNO ich bude mať šesť, Smer-SD a SNS o jedno menej. Kandidáti strany Spolu, ktorí sa dostali do mestského parlamentu, sú štyria. Strana práce v ňom bude mať jedného zástupcu.

Aj v Snine bodovali poslaneckí kandidáti, ktorí išli do volieb bez podpory politických strán. V zastupiteľstve ich bude sedieť osem. Po štyroch poslancov majú strany KDH a SNS, koalícia Most-Híd a Smer-SD ich má o polovicu menej.

V susedných Medzilaborciach získali nezávislí kandidáti tiež najväčšiu podporu, v zastupiteľstve obsadia päť kresiel. Po troch poslancoch budú mať v mestskom parlamente strany Sme rodina – Boris Kollár a Smer-SD, po jednom zas SaS a Strana zelených.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

11:56

Čínske ministerstvo zahraničných vecí obvinilo Spojené štáty z pokrytectva. Reagovalo na nedávne vyjadrenia prezidenta USA Joea Bidena, že Čína je “xenofóbna” a “podvádza” v oblasti obchodu.

11:54

Ukrajinský premiér Denys Šmyhaľ uviedol, že v prípade porážky Ukrajiny v konflikte s Ruskom nastane tretia svetová vojna. Americký Kongres vyzval, aby schválil meškajúci balík vojenskej pomoci pre jeho krajinu.

Denys Šmyhaľ
Na snímke ukrajinský novozvolený premiér Denys Šmyhaľ
11:53

Českí poslanci na ďalšej mimoriadnej schôdzi opäť debatujú o migračnom pakte. Opozičné hnutie ANO tentokrát kritizuje ministra vnútra Víta Rakušana za jeho slová, že Česko bude mať v solidárnom mechanizme výnimku, pretože prijalo veľký počet ukrajinských utečencov. Podľa opozície aj niektorých koaličných europoslancov to nie je pravda.

11:52

Burkina Faso vyhostila troch francúzskych diplomatov za “podvratnú činnosť”. Uviedlo to ministerstvo zahraničných vecí v nóte, ktorú mala možnosť vidieť tlačová agentúra AFP.

10:58

Krajiny Európskej únie musia Ukrajine poslať svoje protiraketové systémy, aby posilnili jej vzdušnú obranu. Vyhlásil to šéf zahraničnej politiky EÚ Josep Borrell. Zároveň upozornil, že Európa sa nemôže spoliehať na to, že Ukrajine budú pomáhať Spojené štáty. 

Summit EÚ - západný Balkán
Na snímke šéf diplomacie EÚ Josep Borrell
10:57

Juhokórejskej podnikateľke zamietli ruské úrady vstup do krajiny a následne na ňu uvalili 30-ročný zákaz vstupu. Incident zrejme nesúvisí s bilaterálnymi vzťahmi medzi obomy krajinami, ktoré sa zhoršili v súvislosti s vojnou Moskvy na Ukrajine, uviedol predstaviteľ Soulu.

10:45

Starostu malého banského mesta v Ekvádore zastrelili len niekoľko dní pred celoštátnym referendom o sprísnení opatrení proti zločinu.

09:58

Austrálska polícia zadržala muža, ktorý je podozrivý z neúspešnej distribúcie drog v krajine. V jej dôsledku sa na plážach východného pobrežia Austrálie istý čas objavovali záhadné balíky s kokaínom. 

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke zemiaky na vlečke na poli pri Spišskej Belej

Autor: TASR-Adriána Hudecová

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali