Arcibiskup Zvolenský požehnal nové Centrum pre obnovu rodiny v Bratislave

Arcibiskup Zvolenský požehnal nové Centrum pre obnovu rodiny v Bratislave

Bratislava 20. marca 2018 (HSP/TK KBS/Foto:TK KBS)

 

Poskytnúť dočasný domov rodičom v ťažkej životnej situácii, pomôcť im postaviť sa opäť na vlastné nohy a zabrániť umiestneniu ich detí do detských domovov. O to sa snažia krízové centrá Úsmevu ako dar. Jedno už má aj Bratislava. Okrem strechy nad hlavou klientom ponúkne sociálne, psychologické či odborné poradenstvo.

Arcibiskup Zvolenský požehnal nové Centrum pre obnovu rodiny v Bratislave

V ústavnej starostlivosti aktuálne žije viac ako 5000 detí. Podľa výskumov organizácie Úsmev ako dar by sa až 56 % z nich mohlo vrátiť k rodičom, keby sa rodine niekto systematicky venoval a podal jej pomocnú ruku. ,,Práve z tohto dôvodu budujeme už od roku 2006 centrá na pomoc deťom a rodinám v kríze a to nielen v najchudobnejších regiónoch, ale rozhodli sme sa jedno otvoriť aj v Bratislave, kde sa sústreďujú rodiny v núdzi s vidinou lepšieho života. Chceme zachrániť hlavne deti, aby ostali so svojou mamou a otcom. Vďaka nášmu odbornému zázemiu rodiny sprevádzame na zložitej životnej ceste tak, aby sa im situácie, ktoré ich priviedli do krízového stavu, neopakovali,“ hovorí Jozef Mikloško, predseda Spoločnosti priateľov detí z detských domovov Úsmev ako dar. Za uplynulých desať rokov sa takto podarilo pomôcť 255 rodinám, 469 deťom a 218 mladým dospelým.

Reklama

Organizácia Úsmev ako dar riadi najväčšiu sieť centier s pobytovou službou pre ohrozené rodiny na Slovensku a centrum v Bratislave je určené predovšetkým rodinám s deťmi, ktoré sa ocitli bez strechy nad hlavou, alebo im takáto situácia hrozí. Kapacita zariadenia je 17 osôb v štyroch samostatných bytových jednotkách. ,,Našou ambíciou je vytvoriť časom komplexné multifunkčné centrum poskytujúce sociálne, psychologické či iné odborné poradenstvo rodičom, alebo ich deťom, ktoré ho budú potrebovať,“ upresňuje Emília Bezáková, riaditeľka nového Centra pre obnovu rodiny, ktorá vyrástla v detskom domove a je manažérkou regionálnych pobočiek a odborných činností v Úsmev ako dar. ,,Byť šéfkou takéhoto centra bol vždy môj sen, nedúfala som, že sa tak skoro naplní. Je to pre mňa výzva, avšak idem do toho s pokorou a s dôverou v našich pracovníkov, ktorých pokladám za profesionálov. Bez nich to nepôjde,“ dodáva.

Kúpa budovy centra a jeho rekonštrukcia si vyžiadali 83 000 eur, projekt podporil aj Arcibiskupský úrad výťažkom zo siedmeho ročníka Svätomartinskej zbierky, ktorá bola prerozdelená aj do ostatných centier na Slovensku. „Úsmev ako dar je spoločenstvo ľudí, ktorí sú nadchnutí službou pre dobro rodín. Pomáhajú rodinám i manželstvám v kríze a zároveň majú veľkú vnímavosť voči tým, ktorí sa dostali do detských domovov. Táto ich vnímavosť je pre mňa veľkým povzbudením,“ povedal bratislavský arcibiskup Stanislav Zvolenský, ktorý dnes požehnal priestory nového centra. Výrazne finančne prispelo tiež Katolícke hnutie žien Slovenska výnosom z charitatívneho podujatia Podeľme sa v roku 2016.

Reklama

Úsmev ako dar v súčasnosti aktívne podporuje až 300 rodín, v ktorých sa nachádza cez 800 detí. ,,Som nesmierne vďačná za pomoc, ktorú dostávame. Hoci prežívame náročné obdobie, je pre nás nádejou na nový začiatok, a tú potrebuje každý z nás,“ oceňuje Úsmevákov 26-ročná mamička štyroch detí.

Úsmev ako dar sa už 35 rokov stará o to, aby deti mohli bezpečne vyrastať v rodinách, ideálne tých vlastných. Vykonáva terénnu sociálnu prácu, posilňuje systémovú svojpomoc širokých rodín, pripravuje a sprevádza náhradných rodičov, buduje centrá pre obnovu rodiny a zariadenia núdzového bývania, či domy na polceste pre mladých bez rodinného zázemia, poskytuje opusteným deťom oporné vzťahy, napĺňa ich potreby v oblasti voľného času a osobnostného rozvoja, sieťuje kompetentných odborníkov a podieľa sa na tvorbe legislatívnych noriem. Plnohodnotné a harmonické detstvo v kruhu  rodiny je nezastupiteľnou hodnotou ako pre každé dieťa, tak pre celú spoločnosť. Táto hodnota si zaslúži našu ochranu a deti, ktorým ju nemôžu sprostredkovať vlastní rodičia, si zaslúžia našu podporu. Programy spoločnosti Úsmev ako dar vznikli a trvajú práve preto, aby podporu deťom a ich rodinám dlhodobo prinášali.

TK KBS informovala Magdaléna Koreny

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:27

Ruský prezident Vladimir Putin sa v máji chystá navštíviť Čínu. Bude to jeho prvá zahraničná cesta od znovuzvolenia v prezidentskej funkcii v rámci snahy Moskvy o prehĺbenie vzťahov s Pekingom.

Včera 20:06

Pre Ukrajinu ešte nie je neskoro, aby zvíťazila nad Ruskom, ak spojenci splnia sľuby o dodaní ďalších zbraní. Uviedol to generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg,

Včera 20:05

Izraelské médiá informovali, že z mesta Rafah v Pásme Gazy ušli pred blížiacou sa izraelskou ofenzívou desaťtisíce ľudí. TASR prevzala informácie zo správy tlačovej agentúry DPA.

Včera 19:41

Prokuratúra v Madride odporučila, aby predbežné vyšetrovanie manželky španielskeho premiéra Pedra Sáncheza bolo zrušené. Uviedli to televízna stanica RTVE, noviny El País a ďalšie médiá s odvolaním sa na justíciu.

Včera 19:39

Švajčiarska potravinárska spoločnosť Nestlé odmietla tvrdenia mimovládnej organizácie Public Eye, podľa ktorej do svojich výrobkov v rozvojových krajinách pridávala cukor. V rovnakých výrobkoch na európskom trhu ich predáva bez cukru.

Včera 19:35

Európsky parlament hlasoval v Štrasburgu za zriadenie nového orgánu pre etické štandardy, ktorý bude bojovať proti korupcii v inštitúciách Európskej únie a sledovať pravidlá lobingu a korupcie. 

Včera 19:06

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg ocenil predbežnú dohodu medzi Nemeckom a Francúzskom o spoločnej výrobe moderných obranných systémov. 

Stoltenberg v Nemecku
Na snímke generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg, ktorý sedí v stíhačke Eurofighter, sa usmieva pred štartom počas návštevy taktickej letky 73 Steinhoff v meste Laage neďaleko Rostocku na severe Nemecka
Včera 19:05

Predsedu bulharského parlamentu Rosena Žeľazkova odvolali z funkcie, pretože bývalý koaličný partner ho obvinil z neplnenia si pracovných povinností.

Včera 19:02

Európsky policajný úrad rozbil zločineckú skupinu, ktorá sa zameriavala na cenné starožitné knihy. 

Včera 18:49

Benátky začali skúšobne vyberať poplatok od turistov, ktorí toto mesto navštívia na jeden deň bez prespania. Cieľom je obmedziť turistický nával, opatrenie však čelí aj kritike.

Včera 18:47

Vyšetrovatelia vlaňajšej tragickej streľby na Univerzite Karlovej sú blízko oznámenia motívu útočníka. Na rokovaní bezpečnostného výboru Poslaneckej snemovne to povedala dozorujúca štátna zástupkyňa (prokurátorka) Jana Murínová. Strelec podľa nej netrpel duševnou poruchou. 

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Plagát portugalskej Karafiátovej revolúcie sa nachádza v mestskom parku v Lisabone. Karafiátová revolúcia ukončila pred 50 rokmi diktatúru v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Armando Franca

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali