ANO stojí za Babišom. Havlíček: “Audítori z EÚ nebrali do úvahy zásadné pripomienky”

ANO stojí za Babišom. Havlíček: “Audítori z EÚ nebrali do úvahy zásadné pripomienky”

Praha 4. júna 2019 (HSP/Sputnik/Foto:TASR/AP-Olivier Hoslet)

 

ČSSD a KSČM sa v pondelok vyjadrili, že v spore s opozíciou po predbežnom audite Európskej komisie vládu podporia a tým chcú vládnu koalíciu udržať. Avšak, ODS premiéra Andreja Babiša žiada, aby znovu požiadal o dôveru. Ako bude situácia vyzerať po utorkovom rokovaní Snemovne a hlavne po večernej demonštrácii na Václavskom námestí?

Na snímke český predseda vlády Andrej Babiš

Predseda ČSSD a vicepremiér Ján Hamáček dal jasne najavo, že z vlády odchádzať nemieni. V pondelok to povedal novinárom, ktorým oznámil, že má dôveru v koaličný projekt. Tiež uviedol, že ČSSD od začiatku vedela, že premiér do toho vstupuje s nejakou záťažou, čo pre nich nebola nová informácia. Na druhú stranu Hamáček hovorí, že ak došlo k neoprávnenému vyplácaniu dotácií, je nutné to napraviť.

Reklama

Za vládou stojí aj druhý koaličný partner KSČM, vďaka ktorej kabinet nakoniec vznikol. Predseda Vojtěch Filip Právu povedal, že nelegálne získanú správu v médiách nemôže považovať za vierohodnú.

Iste nie je legitímne v právnom štáte sa riadiť niečím, čo nebolo právne získané. Správu som nečítal, musím ju najskôr získať, preštudovať si ju, počkať na český preklad aj odpoveď vlády,uviedol.

Reklama

Súčasnú situáciu okomentoval aj prezident Miloš Zeman, ktorý po svojom hovorcovi uviedol, že ide o návrh, nie o konečné rozhodnutie.

 

Fiala vyžaduje hlasovanie o dôvere

Naopak predseda ODS Petr Fiala bojuje o vyvolanie hlasovania o nedôvere vláde. Navrhoval ale, aby sám menšinový kabinet znovu Snemovňu požiadal o dôveru, čo ale Babiš s Hamáčkom odmietli. Obaja upozornili na to, že samotné ODS môže vyvolať hlasovanie o nedôvere, pretože na vyjadrenie nedôvery treba 101 poslancov, ale pri žiadosti o dôveru stačí väčšina prítomných. ANO, ČSSD a KSČM držia 108 hlasov.

ODS predloží niekoľko svojich návrhov. Aby Snemovňa zaviazala vládu, aby zverejnila správu o audite Komisie, tiež chce zastaviť preplácanie všetkých dotácií Agrofertu a na audit by mali odpovedať členovia vlády, ktorí nie sú nominovaní hnutím ANO.

Reklama

Jan Hamáček už ale uviedol, že odpoveď na audítorskú správu spracujú úradníci, podľa neho sa na tom v pondelok dohodla vláda. Na spracovaní sa nebudú podieľať žiadni ministri, odpovede spracujú úradníci príslušných rezortov a schváli ju Národný orgán pre koordináciu (NOK), uviedol Právu Hamáček.

Babiš žiadosť Fialu odmietol a uviedol, že v prípade nutnosti českým občanom oznámi, koľko peňazí nemohla ČR vyčerpať z európskych fondov kvôli nezrovnalostiam za posledných 15 rokov.

“Českých občanov zoznámim s tým, koľko peňazí nemohla ČR vyčerpať z európskych fondov kvôli nezrovnalostiam za posledných pätnásť rokov, teda aj v čase, keď vládla ODS. Na rozdiel od tradičných demokratických strán nespôsobila za môjho pôsobenia moja bývalá firma žiadne vrátenie peňazí,” uviedol premiér Andrej Babiš.

 

ANO stojí za Babišom

Reklama

Za Babišom stojí aj minister životného prostredia Richard Brabec (ANO), ktorý uviedol, že predsedovi dôveruje a okomentoval aj niektoré tvrdenia z predbežnej správy, ktoré považuje za úplne nezmyselné.

Budú to zaujímavé údaje a čísla, ktoré v Snemovni poviem, ktoré niektoré veci postavia do iného svetla, uviedol a dodal, že predstavy o politickom ovplyvnení mimo irelevantné.

Navyše Brabec spochybnil niektoré tvrdenia o presune peňazí z Operačného programu Doprava do Operačného programu Životné prostredie, uviedol tiež, že aj on bude zvažovať právne kroky.

Niekto je schopný tvrdiť, absolútne bez dôkazov, a špekuluje o tom, že ja ako bývalý historicky zamestnanec chemického priemyslu som niekde nahrával chemickému priemyslu alebo priemyslu vôbec. Je to pre mňa neuveriteľné. Je to aj osobné napadnutie, ja budem zvažovať právne kroky,povedal novinárom.

Minister priemyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO) oznámil, že audítori z nebrali do úvahy zásadné pripomienky.

Úradníci sú pochopiteľne ľahko vystrašení. A to vystrašení v zmysle toho, že ich niekto napadá, hoci oni sú toho názoru, že to bolo prerozdelené správne,uviedol minister.

 

Rokovanie vlády a demonštrácia na Václavskom námestí

Českú politickú scénu dnes čaká ťažký deň. Snemovňa má na programe hlasovanie o 11 zákonoch, ale predpokladá sa, že sa bude diskutovať aj o návrhu audítorskej správy Európskej komisie, podľa ktorej má premiér Andrej Babiš ďalej vplyv na svoju bývalú firmu Agrofert a súčasne ako predseda vlády na použitie únijných peňazí. Ten bod chce presadiť ODS, ale podľa očakávania sa zapoja aj ďalšie strany.

Českej republike podľa predbežnej správy EK hrozí, že by do rozpočtu Európskej únie mala vrátiť asi 450 miliónov korún dotácií, ktoré Agrofert čerpal. Čo ale premiér Babiš odmieta.

Reklama

Večer navyše na Václavskom námestí prebehne ďalšia demonštrácia spolku Milión chvíľok pre demokraciu, ktorej sa podľa usporiadateľov zúčastniť vyše 100 tisíc ľudí. Demonštranti už po niekoľkýkrát žiadajú o odstúpenie ministerky spravodlivosti Benešovej a najnovšie aj premiéra Babiša.

Pred dvoma týždňami sa podľa organizátorov na Václavskom námestí zišlo 50 tisíc ľudí. Na dnešnej demonštrácii vystúpiť napríklad riaditeľ mimovládnej organizácie Transparency International David Ondráčka, zakladajúci člen Únie daňových poplatníkov ČR a špecialista na postupy ministerstva financií David Hubala, spoluorganizátor slovenských protestov Za slušné Slovensko Juraj Šeliga, herečky Bára Hrzánová a Jitka Čvančarová, muzikant Mário Bihar a skupina Buty. Hymnu Českej republiky zaspieva Hana Ulrychová.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:23

Slovenský futbalový reprezentant Ivan Schranz pomohol gólom a dvoma asistenciami k triumfu Slavie Praha nad Baníkom Ostrava v 1. kole skupiny o titul v českej lige. Slavia má na konte 75 bodov a v tabuľke je druhá, o bod zaostáva za vedúcou Spartou Praha.

Včera 20:10

Labouristický starosta Londýna Sadiq Khan si v sobotu zabezpečil rekordné tretie, po sebe nasledujúce funkčné obdobie a niekoľko mesiacov pred očakávanými všeobecnými voľbami uštedril konzervatívcom ďalšiu porážku.

Sadiq Khan
Znovuzvolený labouristický starosta Londýna Sadiq Khan vystupuje s príhovorom v Londýne
Včera 19:58

Taliansky tenista Jannik Sinner sa odhlásil z turnaja ATP v Ríme. Dôvodom nútenej pauzy svetovej dvojky je zranenie bedra, pre ktoré odstúpil v tomto týždni z turnaja ATP v Madride. Stalo sa tak pred plánovaným štvrtkovým duelom štvrťfinále, v ktorom mal byť jeho súperom Felix Auger-Aliassime z Kanady.

Včera 19:45

Futbalisti KFC Komárno oslavujú historický postup do najvyššej slovenskej súťaže. Účasť v budúcom ročníku Niké ligy si definitívne zabezpečili sobotným víťazstvom v dueli 28. kole MONACObet ligy na ihrisku Slavoja Trebišov 3:1.

Včera 18:45

Rusko pridalo ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského na svoj zoznam hľadaných zločincov, ukázala v sobotu vládna databáza.

Včera 18:33

Nemecký kancelár Olaf Scholz v sobotu odsúdil útok na svojho spolustraníka a europoslanca Matthiasa Eckeho a uviedol, že takéto útoky predstavujú hrozbu pre demokraciu.

Včera 18:06

Berlínska polícia v sobotu oznámila, že otvorila viacero vyšetrovaní po tom, čo musela v piatok zasiahnuť proti propalestínskemu protestu na Humboldtovej univerzite v Berlíne.

Demonštranti na piatkovom proteste kričali kontroverznú frázu: “Od rieky až po more Palestínčania budú slobodní”. Berlínska polícia pritom chce túto frázu klasifikovať ako antisemitskú.

propalestínsky protest
Ľudia sa zhromaždili na propalestínsky protest pred Humboldtovou univerzitou v Berlíne v piatok 3. mája 2024
Včera 17:25

Študenti prestížnej univerzity Trinity College v írskom Dubline zabarikádovali hlavný vchod do univerzity a v sobotu zorganizovali protest proti konaniu Izraela v Pásme Gazy. Informovala agentúra AFP.

Včera 16:50

Dráma o utečencoch “Ja kapitán” režiséra Mattea Garroneho sa v piatok večer stala tohtoročným hlavným víťazom talianskych filmových cien Donatellov Dávid (David di Donatello).

Matteo Garrone
Taliansky režisér Matteo Garrone (vpravo) stojí na pódiu počas ďakovnej reči na 69. ročníku talianskych filmových cien Donatellov Dávid (David di Donatello) v Ríme
Včera 16:23

Preletom vrtuľníkov, hymnou Slovenskej republiky, kladením vencov a viacerými príhovormi si v sobotu na Bradle uctili pamiatku 105. výročia tragickej smrti generála Milana Rastislava Štefánika.

Včera 16:09

Delegácia palestínskeho militantného hnutia Hamas dorazila v sobotu do Káhiry na rokovania o možnom prímerí v Pásme Gazy, v rámci ktorého by mohli byť do Izraela vrátaní aj niektorí rukojemníci, uviedol pre agentúru Reuters nemenovaný zdroj z Hamasu. Podľa egyptských zdrojov by na rokovaniach mal byť prítomný aj riaditeľ americkej Ústrednej spravodajskej služby (CIA) William Burns.

Včera 15:58

Dánska spoločnosť Pandora, najväčší producent šperkov na svete, oznámil za 1. štvrťrok rast tržieb o viac než desatinu a prevádzkového zisku o takmer pätinu. Podporil ju najmä kľúčový americký trh, na ktorom zvýšila podiel. Spoločnosť zároveň prekonala očakávania trhov a v reakcii na vývoj na začiatku roka zlepšila prognózu vývoja tržieb za celý rok.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Žena pózuje medzi tulipánmi počas návštevy Harrisonovho tulipánového festivalu v Agassiz v Britskej Kolumbii

Autor: AP/Darryl Dyck/The Canadian Press via AP

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Andrej Sablič

Erik Majercak

Marek Brna

Matúš Pestrý

Marian Kotleba

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali