Analýza reportáže RTVS o úmrtí učiteľky po očkovaní AstraZenecou ukazuje, že reportáž bola objektívna. Väčší priestor dostali obhajcovia tejto pochybnej vakcíny

Analýza reportáže RTVS o úmrtí učiteľky po očkovaní AstraZenecou ukazuje, že reportáž bola objektívna. Väčší priestor dostali obhajcovia tejto pochybnej vakcíny

Bratislava 20. marca 2021 (HSP/Foto:Screenshot YouTube)

 

Repor

očkovanie
Snímka z reportáže
áž RTVS o úmrtí učiteľky po očkovaní AstraZenecou bola relatívne objektívna. Väčšinu priestoru však dostali obhajcovia tejto pochybnej vakcíny. Paradoxne, na reportáž sa sťažujú podporovatelia očkovania AstraZenecou

Mediálny lynč voči reportáži na RTVS

Na Verejnoprávnu televíziu RTVS sa spustil doslova lynč nevídaných rozmerov, po tom, čo si dovolila informovať o tom, že 2 týždne po očkovaní vakcínou od AstraZenecy zomrela 38-ročná učiteľka, ktorá dovtedy nemala žiadne závažne zdravotné problémy.

Reklama

Hon na “čarodejnice” spustili korporátne médiá a pridali aj rôzni vakcinační fanatici aj z radov politikov. Kým krajiny po celom svete začali kvôli podobným úmrtiam pozastavovať očkovanie touto vakcínou, u nás sme riešili, že ako si len Verejnoprávna televízia mohla dovoliť informovať o tomto úmrtí. Korporátne médiá sa samozrejme túto informáciu o úmrtí učiteľky po očkovaní snažili scenzúrovať.

 

Reklama
Vedenie RTVS podľahlo tlaku vakcinačných fanatikov?

Namiesto uznania, že RTVS priniesla dôležitú informáciu sa však dočkala liberálneho hejtu. Tlaku liberálov a vakcinačných fanatikov zrejme podľahlo aj vedenie RTVS na čele s generálnym riaditeľom Jaroslavom Rezníkom.

Etická komisia Rozhlasu a televízie Slovenska (RTVS) sa jednohlasne zhodla, že reportáž, v ktorej bolo spojené úmrtie 38-ročnej učiteľky s očkovaním proti ochoreniu COVID-19 porušila Štatút programových pracovníkov a spolupracovníkov RTVS. Vedenie preto napomenulo tvorcov spornej reportáže a rozhodlo sa nepriznať im odmeny. Informovala o tom hovorkyňa telerozhlasu Andrea Pivarčiová. Viac sa dočítate TU.

 

Tvorcovia reportáže prídu o odmeny

V stanovisku RTVS sa píše: “Zamestnanci, ktorí sa podieľali na tvorbe a schvaľovaní reportáže dostali v súlade s internými pravidlami RTVS písomné napomenutie za neuspokojivé plnenie pracovnej úlohy. Vedenie RTVS zároveň v súlade so mzdovým poriadkom rozhodlo pri zainteresovaných zamestnancoch o nepriznaní odmien.”

Vedenie RTVS aj vakcinační fanatici kritizujú reportáž, no neuviedli nič konkrétne, v čom je problematická. Pozreli sme sa preto podrobne na spomínanú reportáž o úmrtí učiteľky po očkovaní vakcínou od farmafirmy AstraZeneca.

Reklama

 

Analýza kritizovanej reportáže

V úvode reportáže bolo pustené archívne vyjadrenie nebohej 38-ročnej učiteľky Antónie, ktorá sa 15.2. vyjadrila pre RTVS o tom, aké príznaky mali učiteľky po očkovaní: “Bolesť hlavy, zvýšená teplota, silná triaška, bolesť kĺbov, pociťovali mnohí smäd, a bolesť ruky, ktorá je ale dosť výrazná.”

Nič neštandardné. Takéto príznaky po očkovaní boli udávané v rôznych reportážach vo všetkých televíziách. Nedá sa teda povedať , že by týmto bola nejako spochybňovaná vakcinácia.

Redaktorka v reportáži ďalej objektívne informuje, čo sa s učiteľkou udialo: “Týždeň po očkovaní odpadla, o pár dní naposledy vydýchla v nemocnici.”

Následne sa v reportáži vyjadril otec zosnulej učiteľky: “Moja dcéra milovala svoju prácu nadovšetko, milovali sme ju všetci. Očkovaná bola vakcínou AstraZeneca 13.2.2021. 27.2., tj. po štrnástich dňoch zomrela, bola plná života.”

Reklama

Redaktorka ďalej informovala, že doteraz bolo hlásených 804 nežiadúcich účinkov po očkovaní AstraZenou. Žiadne úmrtie po podaní tejto vakcíny neevidujú.

Priestor dostal tiež Štátny ústav pre kontrolu liečiv, ktorý podporuje vakcináciu AstraZenecou: “Predmetná šarža ABV 2856 bola dovezená 5. februára. 2021 , v počte 216 balení, t.j 21 600 dávok. Išlo o vôbec prvú dodávku vakcíny AstraZeneca na Slovensko,” povedala hovorkyňa ŠÚKLu, Magdaléna Jurkemíková.

V reportáži sa k možným príčinám smrti učiteľky vyjadril jej otec: “Som si istý, že príčinou smrti bola vakcína AstraZeneca a ako zdrvený otec chcem predísť podobným tragédiám súvisiacich s týmto divokým očkovaním.”

A práve toto vyjadrenie mohlo u liberálnych provakcinančých fanatikov a korporátnych médií vyvolať vlnu hejtu voči reportáži na RTVS. Objektívna reportáž by však mala byť práve o tom. Priestor by mali dostať obe strany “sporu”.

Je úplne bežnou praxou a pravidlom, že pri rôznych tragédiách sa dáva priestor aj rodinným príslušníkom obetí. Bolo to napríklad aj po vražde novinára Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej, kedy sa ich rodičia v reportážach vyjadrovali čo si o tomto prípade myslia. Otvorene hovorili o tom, že vrahom je zrejme Kočner, aj keď to súd nepotvrdil.

Zaujímavé, že vtedy nikto takéto vyjadrenia rodičov obetí vraždy nespochybňoval a reportáže, v ktorých to odznelo nikto nekritizoval ani nesankcionoval.

Podobne to bolo aj v prípade havárie vojenského lietadla pri Hejciach. Niektoré pozostalé rodiny obetí havárie sa bežne vyjadrovali v médiách o tom, že neveria oficiálnej verzii o chybe pilotov, ale poukazovali na údajný zlý technický stav lietadla.

Preto je úplne v poriadku aj to, ak sa otec zosnulej učiteľky Antónie vyjadril, že za príčinou smrti svojej dcéry vidí práve nežiadúce účinky vakcíny od firmy AstraZeneca. Aj keď to nemusí byť pravda.

A práve preto, aby sa predišlo navodeniu dojmu, že za smrťou učiteľky bola nutne vakcína od firmy Astrazeneca, dostali priestor aj obhajcovia tejto vakcíny. A dostali až príliš veľa priestoru.

Hovorkyňa ŠÚKLu v reportáži povedala: “V súčasnosti nič nenasvedčuje tomu, že by prípady trombembolických komplikácií boli spôsobené vakcínou.”

Reklama

Následne dostal priestor aj virológ Boris Klempa, ktorý taktiež obhajoval vakcínu AstraZeneca: “V tomto sa jednoznačne musíme spoľahnúť na autoritu, ktorá práve bezpečnosť vakcín posudzuje a to je v našom prípade Európska lieková agentúra, ktorá sa vyjadrila, že v súvislosti s touto konkrétnou šaržou nezistila žiadny závažný problém. Rovnako konštatovala, že vlastne výskyt takýchto tromboembolických udalostí u zaočkovaných ľudí nijako neprevyšuje výskyt takýchto udalostí v priemernej populácii. ”

A opäť nasledovalo vyjadrenie hovorkyne štátneho ústavu pre kontrolu liečiv: “Prínosy vakcíny aj naďalej prevyšujú jej riziká a štátny ústav v súčasnosti neodporúča pozastaviť očovanie touto vakcínou,” uzavrela hovorkyňa Magdaléna Jurkemíková.

 

Reportáž bola objektívna. Väčší priestor dostali zástancovia vakcinácie AstraZenecou

Zhrnuté, podčiarknuté – reportáž bola relatívne objektívna – dokonca mierne v prospech obhajcov vakcíny AstraZeneca. Priestor dostal odporca vakcíny – otec zosnulej učiteľky, ktorý v reportáži hovoril dovedna 37 sekúnd.

O dosť väčší priestor však dostali zástancovia vakcíny AstraZeneca, virológ Boris Klempa a hovorkyňa ŠÚKLu Magdaléna Jurkemíková, ktorí v reportáži hovorili spolu až 65 sekúnd.

Reklama

V žiadnom prípade sa teda nedá hovoriť o tom, že by reportáž spochybňovala očkovanie vakcínami od AstraZenecy. Skôr naopak. V reportáži chýbal ešte jeden odporca vakcín, ktorý by spoločne s otcom zosnulej učiteľky mal aspoň približne rovnaký čas vyjadrení ako mali zástancovia tejto pochybnej vakcíny.

Ľudia, ktorí si platia koncesionárske poplatky, by preto mali vedenie RTVS zavaliť sťažnosťami, aby spravodajské reportáže RTVS informovali viac o nežiadúcich účinkoch rýchlokvasených vakcín proti ochoreniu Covid-19. A aby odporcovia vakcinácie dostávali viac priestoru.

Je preto udivujúce, že na túto reportáž RTVS sa sťažujú podporovatelia očkovania AstraZenecou. Ako by chceli, aby vyzerali reportáže o úmrtiach po očkovaní ? Tak, že tam budú hovoriť len ľudia, ktorí povedia, že všetko je v poriadku, očkujme ďalej, a pochybnosti o očkovaní by nemali mať žiadny priestor ? Tomu sa hovorí cenzúra.

 

 

Reklama

Samuel Gdovin

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

06:44

Izrael údajne zvažuje dohodu s palestínskym hnutím Hamas, na základe ktorej by bolo prepustených najmenej 20 rukojemníkov zadržiavaných v Pásme Gazy.

Navrhovaná dohoda zahŕňa prepustenie žien, starších a vážne chorých rukojemníkov výmenou za to, že Izrael povolí vysídleným osobám v Pásme Gazy vrátiť sa na sever palestínskej enklávy.

06:35

Havária v atómovej elektrárni v Černobyle patrí medzi najväčšie tragédie v oblasti jadrovej energetiky. V piatok 26. apríla uplynie od výbuchu v Černobyľskej atómovej elektrárni 38 rokov.

06:30

Ukrajinský minister poľnohospodárstva Mykola Solskyj podozrivý z účasti na korupčnom škandále vo štvrtok uviedol, že je pripravený odstúpiť.

Vyšetrovatelia tento týždeň Solského obvinili z nezákonného zmocnenia sa pôdy v hodnote viac než sedem miliónov dolárov.

Včera 20:27

Ruský prezident Vladimir Putin sa v máji chystá navštíviť Čínu. Bude to jeho prvá zahraničná cesta od znovuzvolenia v prezidentskej funkcii v rámci snahy Moskvy o prehĺbenie vzťahov s Pekingom.

Včera 20:06

Pre Ukrajinu ešte nie je neskoro, aby zvíťazila nad Ruskom, ak spojenci splnia sľuby o dodaní ďalších zbraní. Uviedol to generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg,

Včera 20:05

Izraelské médiá informovali, že z mesta Rafah v Pásme Gazy ušli pred blížiacou sa izraelskou ofenzívou desaťtisíce ľudí. TASR prevzala informácie zo správy tlačovej agentúry DPA.

Včera 19:41

Prokuratúra v Madride odporučila, aby predbežné vyšetrovanie manželky španielskeho premiéra Pedra Sáncheza bolo zrušené. Uviedli to televízna stanica RTVE, noviny El País a ďalšie médiá s odvolaním sa na justíciu.

Včera 19:39

Švajčiarska potravinárska spoločnosť Nestlé odmietla tvrdenia mimovládnej organizácie Public Eye, podľa ktorej do svojich výrobkov v rozvojových krajinách pridávala cukor. V rovnakých výrobkoch na európskom trhu ich predáva bez cukru.

Včera 19:35

Európsky parlament hlasoval v Štrasburgu za zriadenie nového orgánu pre etické štandardy, ktorý bude bojovať proti korupcii v inštitúciách Európskej únie a sledovať pravidlá lobingu a korupcie. 

Včera 19:06

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg ocenil predbežnú dohodu medzi Nemeckom a Francúzskom o spoločnej výrobe moderných obranných systémov. 

Stoltenberg v Nemecku
Na snímke generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg, ktorý sedí v stíhačke Eurofighter, sa usmieva pred štartom počas návštevy taktickej letky 73 Steinhoff v meste Laage neďaleko Rostocku na severe Nemecka
Včera 19:05

Predsedu bulharského parlamentu Rosena Žeľazkova odvolali z funkcie, pretože bývalý koaličný partner ho obvinil z neplnenia si pracovných povinností.

Včera 19:02

Európsky policajný úrad rozbil zločineckú skupinu, ktorá sa zameriavala na cenné starožitné knihy. 

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke meotar a ďalšie učebné pomôcky v Múzeu školstva a pedagogiky, ktoré otvorili po niekoľkých rokoch od rekonštrukcie nových priestorov, sťahovania a budovania múzejného zázemia v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves

Autor: TASR - Dano Veselský

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali