Analýza: Elektrické auto si v budúcnosti bude môcť dovoliť len hŕstka ľudí

Analýza: Elektrické auto si v budúcnosti bude môcť dovoliť len hŕstka ľudí

Brusel 30. októbra 2017 (HSP/DWN/Foto:TASR/AP Photo/Richard Vogel, File)

 

Sen o elektrickom aute bude drahý a pravdepodobne povedie k tomu, že väčšina zákazníkov si už nebude môcť dovoliť vlastné auto, píše v analýze nemecký portál DWN

Ilustračné foto

Elektromobily môžu mať za následok závažné sociálne zmeny: sen o vlastnom aute, stelesnení slobody a prosperity pre všetkých nielen v nemeckej ekonomike, by mohol explodovať. Auto by sa mohlo stať luxusným majetkom, ktoré si dovolí málokto.

Reklama

Začína to nákupom: už dnes sú elektrické autá drahé, ak vezmeme do úvahy minimálnu, alebo aj priemernú slovenskú mzdu. Nie je žiadny dôvod predpokladať, že výrobcovia automobilov budú predávať svoje drahé autá za nižšiu cenu. Navyše, boj o dôležité suroviny, ako je meď a vzácne kovy, zvýši výrobné náklady.

Dokonca aj pri automobiloch so spaľovacím motorom sa výrobcom v posledných rokoch zvyšuje marža, najmä v kategórii SUV. Z toho vyplýva, že pre nemecké luxusné značky bola obzvlášť atraktívna arabská oblasť. Zákazníci luxusných značiek ako Porsche nie sú citliví na zmenu ceny. Ak chcú práve Porsche, tak si ho jednoducho kúpia. Na masovom trhu to vyzerá veľmi odlišne.

Reklama

Väčšina vodičov ale o novom automobile neuvažuje – pretože na to jednoducho nemajú. To by sa mohlo zmeniť vďaka pôžičkám. Avšak v prípade silne starnúcej populácie, akou je tá európska, je pravdepodobné, že dopyt bude nízky, pretože v dôchodkovom veku nemusí nutne nákup auta predstavovať prioritu. Starší spotrebitelia sa navyše nechcú meniť: vedia, kde sa nachádzajú čerpacie stanice a nechcú hľadať tie nabíjacie a celkovo meniť svoj životný štýl.

Okrem vysokých obstarávacích nákladov vzniknú aj výrazné dodatočné náklady spojené s elektrickými vozidlami: vo väčšine krajín sa na nákup elektromobilu poskytujú štátne dotácie. Ministri financií ale chcú tieto výdavky znížiť. V súčasnosti je automobil dôležitým zdrojom príjmu pre štát. Neexistuje žiadny dôvod predpokladať, že dane z elektrických vozidiel budú v dlhodobom horizonte nižšie ako v prípade vozidiel so spaľovacími motormi.

Najväčšou záťažou však budú náklady na elektrickú energiu. Aj dnes sú elektrické rozvody preťažené v čase špičky. Elektrifikácia a používanie inteligentnej elektroniky prostredníctvom “internetu” vedie k značnej spotrebe prúdu aj prostredníctvom bežných zariadení.

Prípad v Rakúsku ukazuje, že majitelia elektrických automobilov sa musia prispôsobiť vysokým účtom. Spotrebiteľ, ktorý bude nabíjať auto v garáži, musel zaplatiť poskytovateľovi elektrickej energie ročný poplatok. Spotreboval totiž viac energie, ako sa pôvodne dohodlo.

Elektrické vozidlá, ako je Tesla, sa v podstate nedajú používať bez rýchleho nabíjania. Rýchlonabíjačka ale spotrebuje toľko elektriny ako šesť samostatných domov za dve až tri hodiny. Posolstvo rakúskeho regulačného orgánu E-Control je nezameniteľné. Tí, ktorí spotrebujú šesťkrát viac ako priemer, to budú musieť zaplatiť. Štúdie z Nemecka ukazujú, že ak len 20 percent elektromobilov začne používať rýchlonabíjanie, zaťaženie siete sa zdvojnásobí.

Reklama

Náklady, ktoré vzniknú na masívne rozšírenie infraštruktúry, zaplatia koniec koncov znova len spotrebitelia. Nedá sa očakávať, že aktuálne systémy budú v dohľadnej budúcnosti schopné slúžiť všetkým moderným vodičom.

Jazda vo veku elektromobilov sa môže stať luxusom, ktorý si bude môcť dovoliť len málokto. Najmä v rozsiahlom mestskom priestore bude obmedzená individuálna doprava. Diskusie o zákazoch dieselových automobilov ukazujú spoločnosť, v ktorej právo na vlastné auto už nebude považované za základné právo pre celú populáciu.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

12:56

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan sa v Istanbule stretne s vodcom palestínskeho hnutia Hamas Ismáílom Haníjom. Rokovať budú o prebiehajúcej vojne v Pásme Gazy.

 

12:41

Ukrajina spustila vlnu útokov dronmi na osem ruských oblastí a zasiahla tri elektrické stanice a sklad paliva.

12:11

Za nočnými výbuchmi na vojenskej základni v Iraku nebola vojenská akcia, informovala v sobotu tamojšia tlačová agentúra INA.

12:10

Poľsko je pripravené zúčastniť sa na programe NATO s názvom Zdieľanie jadrových zbraní, pretože silnejú hrozby z Ruska, vyhlásil poľský prezident Andrzej Duda.

12:09

Vojnový spravodajca ruských novín Izvestija Semion Jeremin zahynul pri ukrajinskom útoku v Záporožskej oblasti, ktorej časť Moskva okupuje, informoval denník na sieti Telegram.

11:53
Čínu čaká najväčšia reforma armády za posledné desaťročie. Na príkaz Si Ťin-pchinga krajina rozpustí Sily strategickej podpory a vytvorí novú jednotku – Sily informačnej podpory. Hlavnou úlohou tejto štruktúry je viesť kybernetickú vojnu.

Predchádzajúci veliteľ Síl strategickej podpory Ju Qiansheng sa v polovici minulého roka prestal objavovať na verejnosti. V roku 2023 čínske orgány uskutočnili rozsiahlu čistku najvyšších veliteľov po odhalení rozsiahlej korupcie v ozbrojených silách.

11:30

Zomrel muž, ktorý sa zapálil v parku oproti súdnej sieni v New Yorku počas prebiehajúceho súdneho procesu s bývalým prezidentom USA Donaldom Trumpom. 

11:28

Gruzínska mládež dominovala týždňu pouličných protestov proti plánom schváliť zákon o “zahraničnom vplyve” a čoraz hlasnejšie dáva najavo príklon k Európskej únii a západným hodnotám. Už piatu noc po sebe stovky mladých protestujúcich pochodovali v hlavnom meste Tbilisi, aby bolo ich hlas počuť.

11:08

V Španielsku, druhej najnavštevovanejšej krajine sveta, sa šíri “antituristické” hnutie. To núti úrady, aby sa pokúsili zosúladiť záujmy miestnych obyvateľov s lukratívnym odvetvím ekonomiky.

11:07

Sergej Barbarez sa stal novým trénerom futbalovej reprezentácie Bosny a Hercegoviny. Vo funkcii nahradil Sava Miloševiča, ktorý viedol tím iba sedem mesiacov a nedokázal s ním postúpiť z play off na finálový turnaj ME 2024 v Nemecku. Bosna bola aj jeden zo súperov Slovenska v kvalifikácii.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke matka Xena v ZOO v Košiciach

Autor: FOTO TASR-František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali