Ako spôsobiť zahraničnopolitickú katastrofu sledujeme v priamom prenose

Ako spôsobiť zahraničnopolitickú katastrofu sledujeme v priamom prenose

Washington 28. apríla 2023 (HSP/American Thinker/Foto:screenshot)

 

Zahraničná politika USA zlyhala na všetkých frontoch, píše Jared Peterson pre americké noviny American Thinker

Si Ťin-pching a Vladimir Putin
Na snímke Si Ťin-pching a Vladimir Putin

Hlúpa politika USA privedie západný svet ku katastrofe, píše TAC. Rusko a Čína okolo seba mobilizujú čoraz viac krajín, aby sa zbavili závislosti od dolára. Politika Washingtonu neoslabila jeho protivníkov, ale spojencov, ktorí poslušne plnia jeho príkazy na vlastnú škodu
Toto bude novinkou len pre tých, ktorí získavajú informácie o Ukrajine výlučne zo smiešneho prúdu každodennej propagandy, ktorú dodávajú americké štátne médiá slúžiace záujmom korporácií.

Reklama

 

Tu sú fakty

Ruskému hospodárstvu sa darí, plne uspokojuje potreby obyvateľstva. Zdá sa, že predbieha Ukrajinu a jej spojencov vo výrobe vojenského vybavenia a zbraní. Naši hlavní protivníci a veľmoci Rusko a Čína sa kvôli americkej politike voči Ukrajine zblížili. Ťažko nájsť hlúpejšiu a chybnejšiu politiku v análoch diplomatických dejín. Moskva a Peking sú teraz skutočne jednotní v odhodlaní skoncovať s “medzinárodným poriadkom založeným na pravidlách”. Je to dosť smiešny názov a Číňania a Rusi už dlho veria, že v rámci tohto poriadku Amerika určuje pravidlá a vydáva príkazy (pričom sa oslobodzuje od presadzovania vlastných pravidiel, keď a kde sa jej zachce, napríklad v Iraku, Líbyi alebo Sýrii). Vojenské rezervy Západu sa rýchlo a veľmi nebezpečne vyčerpávajú. A my prikazujeme Nemecku a celej západnej Európe, aby v žiadnom prípade nekupovali lacný plyn z Ruska, ale aby kupovali americký skvapalnený plyn, ktorý je 4 až 10-krát drahší. V dôsledku toho veľká časť obyvateľov západnej Európy schudobnie a nemecký energeticky náročný priemysel sa čoskoro stane nekonkurencieschopným. A napriek tomu Európa poslušne plní americké príkazy.

Reklama

Veľká časť nášho sveta sa domnieva, že Spojené štáty na najvyšších vládnych úrovniach nariadili zničenie plynovodov Nord Stream, aby Európa nemala námietky proti ekonomickej samovražde, ktorú presadzuje Amerika. Bol to akt priemyselného terorizmu, namierený ani nie tak proti Rusku, ktoré môže predávať svoj plyn krajinám, ktoré odmietajú plniť príkazy ministerstva zahraničných vecí USA, ako proti nášmu spojencovi Nemecku, ktoré zúfalo potrebuje ruský plyn, ale už ho nemôže kupovať.

 

To však nie je všetko

Mimo USA a ich európskych a ázijských vazalov vyvoláva tvrdenie, že ruská vojenská operácia na Ukrajine bola “úplne nevyprovokovaná” (fráza, ktorou médiá v službách korporátnej Ameriky pravidelne obšťastňujú čitateľa a poslucháča), cynický smiech a pohŕdavé úsmevy. India, Brazília, Južná Afrika, väčšina arabských krajín a štátov Strednej a Južnej Ameriky túto bezostyšnú lož prekukli a uvedomujú si, že USA už desaťročia posúvajú svoje zbrane a vojská čoraz bližšie k Rusku. Vyvrcholením bol Američanmi podporovaný štátny prevrat v roku 2014, ktorý zvrhol demokraticky zvoleného a proruského ukrajinského prezidenta a vyniesol k moci človeka, ktorý vedie vojnu proti prevažne ruskému a ruskojazyčnému obyvateľstvu východnej Ukrajiny. Bol to on, kto hrozil, že Kremeľ pripraví o prenájom námornej základne v čiernomorskom meste Sevastopol, ktorá už stáročia patrí Rusku. Pomerne dlhý zoznam provokácií na “úplne nevyprovokovanú” vojnu.

Mimo Ameriky, ktorú možno ľahko oklamať, a jej ochotných spojencov je všetko uvedené dobre známe úradom a významným politickým kruhom. To všetko poškodzuje imidž USA a štáty, ktoré nie sú vo vazalskej závislosti od Washingtonu, odmietajú Amerike dôverovať a spolupracovať s ňou.

V neposlednom rade. Americké sankcie pôsobili ako katalyzátor, ktorý urýchlil globálny proces opúšťania dolára ako rezervnej meny pre medzinárodné finančné transakcie. Krajiny ako Čína, India a Brazília už uskutočňujú veľké platby v miestnych menách. Ak sa to stane všeobecným trendom, do Ameriky sa vrátia bilióny dolárov, federálna vláda stratí akúkoľvek schopnosť požičiavať si a nastane masívna inflácia. To sú len niektoré z dôsledkov tohto vývoja.

Reklama

Ozbrojený konflikt na Ukrajine, ktorý usilovne podnecuje americký vojensko-priemyselný komplex a neokonmi ovládané ministerstvo zahraničných vecí, neprinesie Američanom nič dobré. Tento konflikt treba čo najskôr zastaviť pre dobro obyvateľov našej krajiny a samotných Ukrajincov, aj keď z neho nebude mať prospech malá hŕstka Američanov, ktorí profitujú z vojenských akcií a ničenia. Washington to môže urobiť. Chýba mu len vôľa a túžba.

 

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:09

Stredozápadom USA, najmä štátmi Nebraska a Iowa, sa v noci na sobotu prehnalo ničivé tornádo, ktoré sa podľa dostupných zaobišlo bez obetí na životoch, úrady však evidujú zranených. Tornádo napáchalo veľké materiálne škody a spôsobilo aj výpadky v dodávkach elektriny u tisícov odberateľov.

Včera 20:00

Pri pobreží indonézskeho ostrova Jáva v sobotu zaznamenali zemetrasenie s magnitúdou 6,5. Informovala o tom miestna meteorologická a geofyzikálna služba BMKG.

Včera 19:06

Líder poľskej opozičnej strany Právo a spravodlivosť (PiS) Jaroslaw Kaczyňski v sobotu vyhlásil, že PiS kandiduje do Európskeho parlamentu, aby tam odmietla Európsku zelenú dohodu (Green Deal) – balík politických iniciatív, ktorého účelom je nasmerovať EÚ na cestu zelenej transformácie s konečným cieľom dosiahnuť do roku 2050 klimatickú neutralitu.

Včera 18:49

Palestínske militantné hnutie Hamas v sobotu zverejnilo video, ktoré má byť dôkazom, že rukojemníci Keith Siegel (64) a Omri Miran (46) sú stále nažive.

Včera 18:26

Hlavný veliteľ ukrajinských ozbrojených síl Olexandr Syrskij informoval západných partnerov o zložitej operačno-strategickej situácii na fronte, ktorá má tendenciu eskalovať. Podľa britskej stanice BBC o tom Syrskij v sobotu napísal vo svojom statuse zverejnenom na sieti Facebook.

Olexandr Syrskyj
Na snímke Olexandr Syrskyj
Včera 18:12

Viac ako 10.000 ľudí vyšlo v sobotu do ulíc Madridu, aby podporili zotrvanie ľavicového premiéra Pedra Sáncheza vo funkcii.

Sánchez v pondelok oznámi svoje rozhodnutie, či v súvislosti s obvinením vzneseným voči svojej manželke podá demisiu.

Včera 18:00

Dvadsať kambodžských vojakov prišlo v sobotu o život pri výbuchu munície na vojenskej základni na západe krajiny, oznámila tamojšia vláda. Informovala agentúra AFP.

Včera 17:43

Polícia v americkom meste Boston zadržala približne sto ľudí po tom, čo v sobotu začala s odstraňovaním stanového tábora propalestínskych demonštrantov pri tamojšej univerzite. K zadržaniam došlo v súvislosti s antisemitskými pokrikmi.

Včera 17:30

Súd v Moskve v sobotu vzal do väzby ďalšiu osobu podozrivú v kauze teroristického útoku v koncertnej sále Crocus City Hall neďaleko Moskvy.

Mužom, ktorý zostane vo väzbe minimálne do 22. mája, je 21-ročný občan Tadžikistanu. V Moskve býval v hosteli.

Včera 16:09

Turecký minister zahraničných vecí Hakan Fidan bude v nedeľu a v pondelok rokovať v Saudskej Arábii v rámci úsilia o dosiahnutie prímeria v Pásme Gazy, uviedli v sobotu nemenované turecké diplomatické zdroje.

Fidan sa stretne s členmi Organizácie islamskej spolupráce (OIC) a Ligy arabských štátov (LAŠ), ako aj so šéfmi diplomacie viacerých západných krajín.

Včera 16:03

Taliansko si v sobotu predvolalo ruského veľvyslanca. Ide o reakciu na oznámenie Moskvy, že dcérsku spoločnosť talianskej firmy Ariston Thermo Group zveruje pod “dočasné vedenie” štátneho energetického gigantu Gazprom.

Včera 15:11

Izraelské jednotky zastrelili dvoch Palestínčanov pri vojenskom stanovišti neďaleko mesta Džanín na Západnom brehu Jordánu, uviedla v sobotu izraelská armáda i palestínske médiá.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke meotar a ďalšie učebné pomôcky v Múzeu školstva a pedagogiky, ktoré otvorili po niekoľkých rokoch od rekonštrukcie nových priestorov, sťahovania a budovania múzejného zázemia v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves

Autor: TASR - Dano Veselský

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Dušan Hirjak

Marek Brna

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali