Moskva 28. októbra 2021 (HSP/Sputnik/Foto:TASR/AP – Elise Amendola, TASR/AP – J. Scott Applewhite)
Obličky odvádzajú z tela prebytočné tekutiny, udržujú normálnu hladinu krvného tlaku a aktívne sa podieľajú na metabolizme. Pre správne fungovanie orgánu je nutné dodržiavať pitný režim a zaradiť do jedálnička niekoľko potravín, uviedla to pre Sputnik lekárka a nutričná terapeutka Maria Tichomirovová
„Predovšetkým je to brusnica, ktorá obsahuje fenolové glykozidy, lykopén, flavonoidy, kumaríny, kyselinu ellagovú a ďalšie kyseliny. Táto bobuľa má močopudné a antiseptické účinky. Brusnice sa odporúčajú na liečbu chronických ochorení obličiek a močových kameňov,“ uviedla.
Okrem toho odporučila venovať pozornosť koreniu: anízu, rasci, feniklu. Toto korenie má vďaka svojim esenciálnym olejom protizápalový a protikŕčový účinok a tiež stimuluje činnosť obličiek.
„Užitočné sú tiež pomaranče, granátové jablká, hrozno, cibuľa, cesnak a tomel (tiež hurmikaki, pozn. red.). Melón a tekvica majú výrazné močopudné účinky,“ zhrnula odborníčka.
Reklama
Umiernená konzumácia červeného mäsa nezvyšuje riziko kardiovaskulárnych ochorení, povedal lekár a televízny moderátor Alexander Mjasnikov vo vysielaní televízneho kanála Rossija 1. Podľa neho až do roku 2020 „celý svet“ veril v opak.
„Tesne pred covidom sme preskúmali všetky údaje, ktoré sa za roky nazhromaždili v súvislosti medzi mäsom a vyvolávaním aterosklerózy a podobne,“ upozornil Mjasnikov.
V dôsledku toho sa ukázalo, že o tejto korelácii neexistujú žiadne spoľahlivé údaje, poznamenal.
„Vo veľkom množstve môže (červené mäso; pozn. red.) zvýšiť (riziko; pozn. red.) rakoviny čriev. Pokiaľ ide o srdce, nie sme si už takí istí… Dnes už sa nemusí o tom hovoriť tak kategoricky, ako sme to tvrdili celé tie desaťročia,“ povedal lekár.
Zároveň vyzval na umiernenú konzumáciu červeného mäsa, a to maximálne trikrát týždenne.
Zníženie hladiny zlého cholesterolu
Lekár a dietológ Alexej Kovaľkov prehovoril na portáli YouTube o tom, že za účelom zníženia hladiny zlého cholesterolu je potrebné normalizovať hladinu cukru v krvi.
Na tento účel je, podľa jeho slov, potrebné konzumovať dostatočné množstvo bielkovín a vlákniny, ktorú vo veľkom množstve nájdeme napríklad v otrubách. Na tento zoznam dotyčný zaradil aj pektíny, ktoré sa zase tvoria v neskôr zozbieraných jablkách.
„Tieto tmavé škvrny je možné zrezať, dať do pohára, ale bez cukru, potom zmraziť a potom konzumovať. Obsahujú veľké množstvo pektínov,“ upresnil Kovalkov.
Zdravotník tiež poradil vyškrtnúť z jedálnička rýchle sacharidy a ponechať v ňom tie zložité.
„Množstvo sacharidov by nemalo prekročiť 110-115 gramov denne. (…) Ideálne by to samozrejme bolo vypočítať pre každého človeka individuálne, s ohľadom na jeho fyzickú a psychickú záťaž,“ vysvetlil lekár.
Kovaľkov tiež poradil odstrániť chronické problémy, ktoré spôsobujú reaktívny zápal súvisiaci so zvýšenou hladinou cholesterolu, ako je zápal Highmorovej dutiny, kolitída, enteritída, gastritída, a choré zuby.