Bratislava 17. novembra (TASR) – Krajiny EÚ vyviezli od januára do júla tohto roku na trhy tretích krajín podľa údajov Európskej komisie (EK) takmer 1,8 milióna ton bravčového mäsa a výrobkov, čo bolo o 2 % viac ako v rovnakom období v roku 2011. Vyplýva to zo správy Agrárnych trhových informácií Slovenska (ATIS).
Na obchode mali najväčší podiel vnútornosti a tuky (45 %) a mrazené bravčové mäso (40 %), ktorých sa predalo o 0,5 %, respektíve o 2 % viac ako v minulom roku. Najväčšie tempo rastu vývozu v tomto roku (43 %) malo čerstvé bravčové mäso. O viac ako jednu tretinu boli nižšie dodávky živých ošípaných, vzhľadom na zníženie počtu kusov ošípaných v EÚ.
Hlavným odberateľom bravčového mäsa z EÚ zostalo Rusko aj napriek zníženiu dodávok o 9 % na 445.000 ton, čo predstavovalo jednu štvrtinu celového exportu. Druhým najväčším importérom sa stala Čína, kde sa tržby za dodávky zvýšili o 68 % na 300.000 ton. Export stúpol tiež do Japonska o 3 % na 136.000 ton, na Ukrajinu o 85 % na 89.000 ton a do Bieloruska o 27 % na 71.000 ton. Hongkong nakúpil v EÚ medziročne o 20 % menej bravčového mäsa. Vývoz sa tiež znížil do Južnej Kórey o 28 % na 90.000 ton.
Európska komisia predpokladá, že za celý rok 2012 bude oproti minulému roku vývoz bravčového mäsa na trhy tretích krajín o 3,5 % vyšší a dosiahne úroveň 2,25 milióna ton.
V prvých siedmich mesiacoch tohto roka členské štáty EÚ nakúpili v tretích krajinách 20.600 ton živých zvierat, mäsa, vnútorností a spracovaného bravčového mäsa, čo bolo o 4,1 % menej ako v roku 2011. V komoditnej štruktúre dominovali nákupy vnútorností a tukov (64 %) a mrazené mäso (24 %). Najväčšími dodávateľmi boli Švajčiarsko a Čile.