Adela Vinczeová o správaní ľudí v online diskusiách: Sme ako deravé vedrá, ktoré do seba lejú hektolitre falošnej dôležitosti

Adela Vinczeová o správaní ľudí v online diskusiách: Sme ako deravé vedrá, ktoré do seba lejú hektolitre falošnej dôležitosti

Bratislava 16. augusta 2019 (HSP/Foto:SITA-Branislav Bibel)

 

Moderátorka Adela Vinczeová vyzýva ľudí, aby sa snažili ku svojmu okoliu správať aspoň o čosi menej dôležito a povýšenecky. Uvádza to aj v súvislosti s diskusiami na internete, kde sa ľudia často hrajú na najmúdrejších a najviac fundovaných. Podľa známej moderátoky ide len o presadzovanie vlastného ega

Na snímke moderátorka Adela Vinczeová

Vo svojom blogu uviedla, že po určitom čase si viac začala všímať  internetové diskusie. “Prilákal ma verejný pohľad na aktuálnu pálčivú tému. Opäť mi však pripomenula, ako rôzne sa dá vysvetliť pojem otvorenej debaty. Pravidlá sú jasné – za názory sa kruto bojuje, pretože definujú našu existenciu! Česť výnimkám.”

Reklama

“Armáda bojovníkov sa mi zrazu javila ako mravenisko jedincov, ktorí sa vlastne veľmi boja straty vlastnej dôležitosti.” Osobná dôležitosť je podľa Adely komodita, na ktorej si ego zakladá asi najviac. “Bez nej ego hynie, prepadá sa význam nášho bytia. Dôležitosť naháňame vtedy, keď uveríme ilúzii, že nemáme dostatočnú hodnotu.”

“Ľudia by nás predsa mali brať vážne, mali by nás rešpektovať. Len čo sa v týchto kategóriách cíti naše ego ohrozené, začne rázne konať. Niekto spochybnil moju dôležitosť a zatrúbil na mňa?“– okamžitou prezentáciou prostredníka sa opäť trošku uspokojí.” Od takýchto drobností podľa moderátorky prechádzame k potrebe prezentovať sa z vlastnej iniciatívy na verejných platformách, hľadáme akúkoľvek pozornosť, zapájame sa do diskusií, lebo veď „bez nášho dôležitého názoru“ by ostala bezcenná.

Reklama

Vinczeová tiež píše, že osobná dôležitosť je ako každé krmivo pre ego, zradná v tom, že jej nikdy nie je dosť. “Sme ako deravé vedrá, ktoré do seba lejú hektolitre únavne zozbieranej falošnej dôležitosti, no pocit naplnenia v nás nemôže nikdy ostať natrvalo.”

Uvádza, že napríklad jej osobná dôležitosť ostala nedávno dotknutá, keď sa ju ktosi opýtal, prečo ona, podľa jeho paušalizovania „taká rozhľadená a inteligentná“, robí povrchné televízne relácie. “Vraj by som už mala robiť len „tie múdre rozhovory“. Nejaký čas mi trvalo, než som prijala, že som deravé vedro, ktoré sa zrazu cíti prázdne.”

“Skúste si schválne niekedy predstaviť, že by vás nikto nerešpektoval, že by ste boli bez pochvaly a uznania. Najprv sa mi ego pri tejto predstave zrútilo, no po chvíli prišiel vzácny pocit slobody a následné tušenie vlastnej hodnoty, ktorá sa skrýva pod všetkými vonkajšími nálepkami. Vtedy sa človek môže s ozajstnou radosťou hoc aj „detsky jašiť“ pred kamerou.”

Adela priznala, že dokonca pri písaní blogov občas pochybuje o tom, či si len neposilňuje umelú osobnú dôležitosť.

“Na toto zistenie napokon slúži priestor pre vaše komentáre v „otvorenej debate“ pod textom. Vy môžete pozorovať, či ju využijete ako ten hore spomínaný ventil svojho strachu, že niekto ohrozuje tú vašu dôležitosť, a ja si ju môžem výnimočne prečítať, aby som si overila, ako to vlastne naozaj, ale naozaj v sebe mám vysporiadané,” dodala na záver a poďakovala za spoluprácu.

Reklama

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:27

Ruský prezident Vladimir Putin sa v máji chystá navštíviť Čínu. Bude to jeho prvá zahraničná cesta od znovuzvolenia v prezidentskej funkcii v rámci snahy Moskvy o prehĺbenie vzťahov s Pekingom.

Včera 20:06

Pre Ukrajinu ešte nie je neskoro, aby zvíťazila nad Ruskom, ak spojenci splnia sľuby o dodaní ďalších zbraní. Uviedol to generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg,

Včera 20:05

Izraelské médiá informovali, že z mesta Rafah v Pásme Gazy ušli pred blížiacou sa izraelskou ofenzívou desaťtisíce ľudí. TASR prevzala informácie zo správy tlačovej agentúry DPA.

Včera 19:41

Prokuratúra v Madride odporučila, aby predbežné vyšetrovanie manželky španielskeho premiéra Pedra Sáncheza bolo zrušené. Uviedli to televízna stanica RTVE, noviny El País a ďalšie médiá s odvolaním sa na justíciu.

Včera 19:39

Švajčiarska potravinárska spoločnosť Nestlé odmietla tvrdenia mimovládnej organizácie Public Eye, podľa ktorej do svojich výrobkov v rozvojových krajinách pridávala cukor. V rovnakých výrobkoch na európskom trhu ich predáva bez cukru.

Včera 19:35

Európsky parlament hlasoval v Štrasburgu za zriadenie nového orgánu pre etické štandardy, ktorý bude bojovať proti korupcii v inštitúciách Európskej únie a sledovať pravidlá lobingu a korupcie. 

Včera 19:06

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg ocenil predbežnú dohodu medzi Nemeckom a Francúzskom o spoločnej výrobe moderných obranných systémov. 

Stoltenberg v Nemecku
Na snímke generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg, ktorý sedí v stíhačke Eurofighter, sa usmieva pred štartom počas návštevy taktickej letky 73 Steinhoff v meste Laage neďaleko Rostocku na severe Nemecka
Včera 19:05

Predsedu bulharského parlamentu Rosena Žeľazkova odvolali z funkcie, pretože bývalý koaličný partner ho obvinil z neplnenia si pracovných povinností.

Včera 19:02

Európsky policajný úrad rozbil zločineckú skupinu, ktorá sa zameriavala na cenné starožitné knihy. 

Včera 18:49

Benátky začali skúšobne vyberať poplatok od turistov, ktorí toto mesto navštívia na jeden deň bez prespania. Cieľom je obmedziť turistický nával, opatrenie však čelí aj kritike.

Včera 18:47

Vyšetrovatelia vlaňajšej tragickej streľby na Univerzite Karlovej sú blízko oznámenia motívu útočníka. Na rokovaní bezpečnostného výboru Poslaneckej snemovne to povedala dozorujúca štátna zástupkyňa (prokurátorka) Jana Murínová. Strelec podľa nej netrpel duševnou poruchou. 

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Plagát portugalskej Karafiátovej revolúcie sa nachádza v mestskom parku v Lisabone. Karafiátová revolúcia ukončila pred 50 rokmi diktatúru v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Armando Franca

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali