A tento škandál ste si všimli? Bezpečnostná a Obranná stratégia SR urobila zo Slovenska krajinu euroatlantických šovinistov a xenofóbov

A tento škandál ste si všimli? Bezpečnostná a Obranná stratégia SR urobila zo Slovenska krajinu euroatlantických šovinistov a xenofóbov

Bratislava 4. januára 2021 (HSP/Foto:TASR–Martin Baumann)

 

V záplave noviniek, ktoré sa na nás v kovidových časoch valia zo všetkých strán, zostali niektoré dôležité témy akosi bokom. Tak napríklad takmer bez verejnej diskusie ostal fakt, že pred Vianocami bola schválená nová Bezpečnostná stratégia SR a nová Obranná stratégia SR

slovenská vlajka zástava Európskej únie
Ilustračné foto

Zásluhu na tom akiste má aj fakt, že „začem bukvy, vsjo jasno“ – každému je približne jasné, čo asi tak mohlo terajšie vládne panstvo prijať za dokumenty. Ale predsa len by bolo dobré sa na vec pozrieť trochu bližšie.

Reklama

Pôvodne sme chceli priniesť recenziu týchto dvoch materiálov bod po bode, vypichnúť zaujímavé jednotlivosti. Pri jeho študovaní sme si však uvedomili, že by to bolo len kĺzanie po povrchu a zbieranie čriepkov z celkového obrazu: tu totiž ide o stret dvoch principiálne odlišných pohľadov a ak rozanalyzujeme podstatu ich vzájomného nesúladu, tak my ten obraz dostaneme vcelku a nebude potrebné sa únavne venovať jednotlivým čriepkom, teda mnohonásobne sa opakujúcim konkrétnym formuláciám okolo tej istej podstaty.

Ak si chcete o konkrétnom obsahu týchto materiálov urobiť názor sami, je lepšie si ich prečítať v originálnej podobe. Bezpečnostnú stratégiu SR v plnom znení nájdete tu. Obrannú stratégiu SR v plnom znení nájdete tu. Tento článok hľadá jadro toho, o čom tieto dokumenty sú, a o čom by mali byť.

Reklama

 

Euroatlantickí vlastenci

Kľúčom k chápaniu Bezpečnostnej stratégie SR a Obrannej stratégie SR (ďalej len „Stratégie“) je pochopenie skutočnosti, že ľudia, ktorí tieto dokumenty vytvorili, sú vlastenci EÚ a NATO, teda Euroatlanťania. Absolútne stotožňujú záujem Slovenska so záujmom centra, teda Bruselu či Washingtonu.

Tento postoj v „Stratégiách“ definujú v mnohých formuláciách ako napríklad: „Členstvo v Severoatlantickej aliancii a EÚ je základným pilierom bezpečnosti SR a vyjadruje jej civilizačné, hodnotové a geopolitické ukotvenie“ alebo „Strategickým záujmom SR je dôveryhodná odstrašujúca sila a kolektívna obrana NATO, transatlantické strategické partnerstvo a vojenská prítomnosť Spojených štátov amerických v Európe“, prípadne ešte tvrdších.

Povedzme to ešte jasnejšie: pre Euroatlanťanov ako vlastencov Euroatlantickej ríše neexistuje taký skutočný záujem Slovenska, ktorý by zároveň nebol záujmom Ríše a naopak, neexistuje záujem Ríše, ktorý by nebol záujmom Slovenska. Ohrozenie akéhokoľvek chápadla Ríše bolestne vnímajú ako ohrozenie Slovenska, doktrínu geopolitickej dominancie Ríše vnímajú ako svoju vlastnú a slovník (doublespeak) Ríše je ich rodným jazykom, pričom zase naopak, oni práve jazyk slovenských vlastencov označujú za „doublespeak“ (manipulatívny jazyk, ktorý dáva slovám prekrútené významy smerujúce k falošnému opisu reality).

Pohľad Euroatlanťanov na to, kto je „náš“ a kto je naopak nepriateľ, je jednoznačne stanovený Ríšou: nepriateľom Slovenska (Ríše) sú všetci, na ktorých Ríša nemá dosah a ich záujmy sú iné ako záujmy Ríše: predovšetkým Rusko. A potom ešte Čína, Irán, Bielorusko, Venezuela…

Reklama

 

Protipól Euroatlanťanov: národovci

Na Slovensku a v Európe však žijú okrem Euroatlanťanov aj národne cítiaci príslušníci tu žijúcich národov a národností (ďalej ich všetkých nazývajme pre rozlíšenie „národovci“). Národovci, na rozdiel od Euroatlanťanov sú prevažne toho názoru, že najvyššou organizačnou jednotkou, kde je možná demokracia, je národný štát. Národovci zdôrazňujú, že neexistuje nič také ako európsky národ, pričom jednotlivé národy žijúce v Európe majú odlišné kultúry, spôsob života, prírodné, historické, ekonomické podmienky, a preto majú aj odlišné záujmy a potreby.

Slovenskí národovci sa stotožňujú predovšetkým so štátom Slovenská republika a chápu EÚ a ďalšie medzinárodné organizácie až ako treťoradé. Podľa nich prvotným záujmom Slovenskej republiky ako národného štátu Slovákov je záujem občanov SR, ktorý je odlišný od záujmov občanov iných štátov, ich vlád a geopolitických mocenských centrál. Národovci chápu každú medzinárodnú organizáciu, či ekonomickú alebo vojenskú, len ako doplnok k suverénnej ekonomickej či vojenskej zahraničnej politike zvrchovaného národného štátu.

Časť zo slovenských národovcov sú potom rusofili a panslávi, teda ľudia, ktorí vidia ako najprirodzenejších spojencov slovenského národa a jeho národného štátu iné slovanské národy, predovšetkým Rusko ako jednu z geopoliticky dominantných svetových mocností. Aj títo ľudia sú legitímnou súčasťou demokratického právneho štátu Slovenská republika.

Pohľad slovenských národovcov na to, kto je nepriateľ, je úplne iný ako pohľad Euroatlanťanov: nepriateľom je každý, kto chce zvonka zasahovať do suverenity Slovenskej republiky a jej demokracie. To znamená, nepriateľom je v prvom rade Ríša ako celosvetovo dominantný narušiteľ a nepriateľ demokracie ako vlády ľudu jednotlivých krajín vo svojich štátoch. A priateľom je každý, kto slovenskú zvrchovanosť a legitímne záujmy občanov Slovenska rešpektuje.

Reklama

 

Konfrontácia je nevyhnutná, otázkou je jej podoba

Z uvedeného je jasné, že tieto dve protichodné vlastenecké cítenia, dva protichodné svetonázory nenachádzajú prienik, navzájom sa vylučujú. Slovensko ako krajina historicky na rozhraní západného a východného sveta, v ktorej žijú zapálení priaznivci oboch strán, je krajinou, krížom cez ktorú sa vinie hlboká, bezodná priepasť vzájomného nepochopenia. Tá priepasť vedie naprieč rodinami, obcami, vierovyznaniami, naprieč všetkými vekovými, sociálnymi, národnostnými či inými skupinami obyvateľstva.

Názorový stret priaznivcov týchto dvoch táborov je nevyhnutnou každodennou realitou. Otázka však stojí, akú má, a akú môže mať podobu. Môže to byť ostrá konfrontácia, nenávisť, v krajnom prípade teoreticky dokonca otvorený boj či občianska vojna. Alebo to môže byť vzájomné chápanie objektívnej reality a demokratické tolerovanie sa navzájom.

Akú podobu bude mať verejný diskurz, to môžu ovplyvniť médiá, politici a v rámci svojich možností každý občan. Je to odraz kultúry každého spoločenstva, ale tiež výsledok pôsobenia tých síl, ktoré formujú verejné nálady a postoje. Aká je situácia na Slovensku? Zhrnul to komentátor Branislav Fábry: „Pluralita na Slovensku istý čas existovala a odlišný názor bol vnímaný ako súčasť spoločenského diskurzu. Žiaľ, v súčasnosti sa pluralita veľmi obmedzila a odlišné názory sú označované za ,hybridné hrozby‘, ,verejných nepriateľov‘ či dokonca ,extrémizmus‘.

 

Slovensko nepatrí iba Euroatlanťanom

A tu sa vráťme k Stratégiám, ktoré napísali Euroatlanťania, a ktoré majú platiť pre Slovenskú republiku ako celok. Stratégie sú písané výhradne z euroatlantického uhla pohľadu a pozícia národovcov, prezentácia ich legitímnych politických názorov a priorít je v týchto dokumentoch označovaná za hybridnú hrozbu, za dezinformácie, hoaxy, za hrozbu demokracii, za rozvracanie štátu, za ohrozovanie stability a euroatlantického priestoru a ukotvenia SR v ňom, a podobne.

Čo z toho vyplýva pre slovenských vlastencov a tobôž pre rusofilov, panslávov? Tak ako to bývalo často v minulosti, sú euroatlantickou vládnou mocou vnímaní ako nepriatelia, škodcovia, vlastizradcovia a v určitých situáciách v podstate ako zločinci, keď ich účasť na politickom živote je škandalizovaná, dehonestovaná a možno aj kriminalizovaná.

Takýto totalitný prístup je však v priamom rozpore s medzinárodnými konvenciami a princípom demokracie ako vlády ľudu. Na Slovensku žije okrem Euroatlanťanov aj veľké množstvo národovcov, ktorí majú legitímne právo pozerať sa odmietavo na euroatlantizmus a všetko, čo k nemu patrí: na účasť v NATO, na kontroverzné spojenectvo s USA, a tiež na EÚ, najmä v jej súčasnej podobe po prijatí Lisabonskej zmluvy, a tobôž v jej plánovanej podobe ako centralizovanej federácie, ktorá chce z členských krajín urobiť len čosi ako spolkové krajiny.

Za daných okolností, keď je spoločnosť rozdelená na dva protichodné tábory, by štátna bezpečnostná doktrína mala byť napísaná opatrne a nekonfliktne, aby rešpektovala záujmy aj jednej aj druhej časti spoločnosti. Novo prijaté Stratégie sú však napísané absolútne opačne: doslova militantným spôsobom definujú, že všetko, čo nie je v totálnom súlade s tvrdým euroatlantizmom, je prejavom nepriateľstva a je treba proti tomu bojovať.

Pri čítaní tých dokumentov človeku napadá priama otázka: bude mať vôbec slovenský občan ešte právo mať a politicky realizovať názor, že pre Slovensko je lepšie partnerstvo s niekým iným, napríklad s Ruskom, než orientovať sa na NATO a Brusel? Z toho, čo píšu Stratégie, sa totiž zdá, že vlastne ani nie…

Reklama

Záver? Tieto Stratégie nepísali zodpovední demokratickí volení zástupcovia ľudu ctiaci politickú a názorovú pluralitu. Písali ich euroatlantickí šovinisti, xenofóbi a extrémisti, ktorých totalitné postoje sú v priamom rozpore s demokratickými hodnotami, ku ktorým sa tak vehementne hlásia, a ktorými zakrývajú svoje despotické predstavy o absolútnej a bezvýhradnej diktatúre euroatlantickej ideológie.

Ivan Lehotský

 

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:27

Ruský prezident Vladimir Putin sa v máji chystá navštíviť Čínu. Bude to jeho prvá zahraničná cesta od znovuzvolenia v prezidentskej funkcii v rámci snahy Moskvy o prehĺbenie vzťahov s Pekingom.

20:06

Pre Ukrajinu ešte nie je neskoro, aby zvíťazila nad Ruskom, ak spojenci splnia sľuby o dodaní ďalších zbraní. Uviedol to generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg,

20:05

Izraelské médiá informovali, že z mesta Rafah v Pásme Gazy ušli pred blížiacou sa izraelskou ofenzívou desaťtisíce ľudí. TASR prevzala informácie zo správy tlačovej agentúry DPA.

19:41

Prokuratúra v Madride odporučila, aby predbežné vyšetrovanie manželky španielskeho premiéra Pedra Sáncheza bolo zrušené. Uviedli to televízna stanica RTVE, noviny El País a ďalšie médiá s odvolaním sa na justíciu.

19:39

Švajčiarska potravinárska spoločnosť Nestlé odmietla tvrdenia mimovládnej organizácie Public Eye, podľa ktorej do svojich výrobkov v rozvojových krajinách pridávala cukor. V rovnakých výrobkoch na európskom trhu ich predáva bez cukru.

19:35

Európsky parlament hlasoval v Štrasburgu za zriadenie nového orgánu pre etické štandardy, ktorý bude bojovať proti korupcii v inštitúciách Európskej únie a sledovať pravidlá lobingu a korupcie. 

19:06

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg ocenil predbežnú dohodu medzi Nemeckom a Francúzskom o spoločnej výrobe moderných obranných systémov. 

Stoltenberg v Nemecku
Na snímke generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg, ktorý sedí v stíhačke Eurofighter, sa usmieva pred štartom počas návštevy taktickej letky 73 Steinhoff v meste Laage neďaleko Rostocku na severe Nemecka
19:05

Predsedu bulharského parlamentu Rosena Žeľazkova odvolali z funkcie, pretože bývalý koaličný partner ho obvinil z neplnenia si pracovných povinností.

19:02

Európsky policajný úrad rozbil zločineckú skupinu, ktorá sa zameriavala na cenné starožitné knihy. 

18:49

Benátky začali skúšobne vyberať poplatok od turistov, ktorí toto mesto navštívia na jeden deň bez prespania. Cieľom je obmedziť turistický nával, opatrenie však čelí aj kritike.

18:47

Vyšetrovatelia vlaňajšej tragickej streľby na Univerzite Karlovej sú blízko oznámenia motívu útočníka. Na rokovaní bezpečnostného výboru Poslaneckej snemovne to povedala dozorujúca štátna zástupkyňa (prokurátorka) Jana Murínová. Strelec podľa nej netrpel duševnou poruchou. 

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Plagát portugalskej Karafiátovej revolúcie sa nachádza v mestskom parku v Lisabone. Karafiátová revolúcia ukončila pred 50 rokmi diktatúru v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Armando Franca

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali