A.DANKO: SNS dáva v súvislosti s predajom časti SPP podnet na GP

A.DANKO: SNS dáva v súvislosti s predajom časti SPP podnet na GP

Bratislava 27. novembra (TASR) – Slovenská národná strana (SNS) sa v týchto dňoch obráti na Generálnu prokuratúru (GP) SR s podnetom pre podozrenie z porušenia zákonov pri neuplatnení predkupného práva na 49 percent akcií Slovenského plynárenského priemyslu (SPP). Na tlačovej konferencii to dnes vyhlásil predseda SNS Andrej Danko.

Dodal, že vôbec nie je jednoduché dostať sa k informáciám o tom, v akom štádiu je predaj časti tohto významného podniku. Na základe predkupného práva je Slovak Gas Holding (SGH), ktorý vlastní 49 percent akcií SPP, povinný ich najprv ponúknuť štátu a až po tom, čo štát neakceptuje ponúkanú cenu, môže predávať iným investorom.

"Mám za to, že Generálna prokuratúra SR je oprávnená a vzhľadom na význam transakcie aj povinná, aby preverila skutočnosti, za ktorých dochádza k realizácii zmeny vlastníckej štruktúry spoločnosti Slovak Gas Holding B.V.," uvádza Danko v texte podnetu. "Najmä aby preverila skutočnosti, či došlo k ponuke na odkúpenie akcií štátom pri výkone predkupného práva, či došlo k odmietnutiu výkonu predkupného práva a či zmena vlastníckej štruktúry spoločnosti Slovak Gas Holding B.V. bude realizovaná za sumu, ktorá bola ponúknutá pri výkone predkupného práva Slovenskej republike, ako aj naplnenie ďalších zákonných podmienok pri realizácii zmeny vlastníckej štruktúry spoločnosti Slovak Gas Holding B.V.," doplňuje Danko.

Informáciu o tom, že sa pripravuje zmena vlastníckej štruktúry, čerpá Danko z vládnych materiálov. "Vláda SR na svojom zasadnutí dňa 6. júla 2012 prerokovala a vzala na vedomie materiál predložený ministrom hospodárstva Slovenskej republiky ‘Informácia o potenciálnej zmene vlastníckej štruktúry spoločnosti Slovak Gas Holding B.V., ktorá je vlastníkom 49 percent akcií spoločnosti Slovenský plynárenský priemysel, a.s., Bratislava’," upozornil. Ku konkrétnejším údajom sa však podľa neho dá dostať len ťažko.

Reklama

"V nadväznosti na skutočnosť, že informácie k zmene vlastníckej štruktúry spoločnosti Slovak Gas Holding B.V. nie sú verejnosti dostupné a tieto sú jednak vládou SR a jednak aj Ministerstvom hospodárstva SR chránené pred ich zverejnením, požadujeme týmto, aby Generálna prokuratúra SR v rozsahu svojej pôsobnosti vykonala dozor nad zachovávaním zákonnosti pri zmene vlastníckej štruktúry spoločnosti Slovak Gas Holding B.V.," vyhlasuje v podnete na GP SR.

Danko dodáva, že spoločnostiam E.ON Ruhrgas AG a GDF Suez S.A, ktoré vlastnia SGH, sa ich investícia do minoritného podielu v SPP už vrátila a z ich pohľadu bola veľmi výhodná. "Pamätáme sa, ako Robert Fico stál pred bránou SPP, ako hovoril, že privatizácia v SPP je najväčšie zlodejstvo. Svoju politickú kariéru si založil na útokoch na Ivana Mikloša. Hovoril, že 49 percent SPP sa dalo predať za dvojnásobnú cenu," upozornil Danko. Ficova vláda podľa neho v roku 2007 iniciovala uznesením prešetrenie privatizácie podielu v SPP, ktorého závery boli veľmi kritické, od nízkej predajnej ceny až po priebeh predaja, keď bolo v súťaži prihlásené len jedno konzorcium, ktoré o tejto svojej pozícii mohlo dokonca vopred vedieť.

Reklama

"Dnes je verejným tajomstvom, že Ruhrgas a GDF Suez chcú akcie predať. Podľa medializovaných správ je treba na kúpu akcií okolo 2,5 miliardy eur. Za réžie Ivana Mikloša sa predalo 49 percent akcií za asi 4,3 miliardy eur. Dnes je režisérom Robert Fico, za jeho chrbtom sa akcie predávajú za 2,5 mld. eur. Štát nedostane ani euro za to, že neuplatní predkupné právo," vyhlásil Danko. Štát podľa neho mlčí a jediný argument, ktorý používa, je upozornenie na nedostatok peňazí, ktorý údajne neumožňuje využitie predkupného práva.

Danko dodal, že sa nečuduje Energetickému a průmyslovému holdingu (EPH), ak chce odkúpiť tieto akcie za 2,5 mld. eur, lebo takáto investícia by sa im podľa jeho odhadu vrátila o šesť rokov. "Je to zlaté vajce," označil akcie SPP. "Ale SPP je dôležitý strategický nástroj. Pokiaľ by štát získal SPP, boli by peniaze na platy učiteľov, lekárov, zdravotníkov. Vieme, že učitelia požadujú desaťpercentné zvýšenie platov. SPP dokáže každý rok vyprodukovať 700 miliónov eur. Na zdvihnutie platov učiteľov je treba sto miliónov. Každý si to vie zrátať," upozornil Danko.

Nesúhlasí ani s názorom, že štát na odkúpenie podielu v SPP jednoducho nemá dosť peňazí. "Vláda má rezervu 500 miliónov eur na šialený obchod, kúpy zdravotných poisťovní. Pán Kažimír získal emisiou dlhopisov 1,2 mld. eur so splatnosťou 12 rokov. Ak by sme získali 2,5 mld. eur podobnou emisiou dlhopisov, do šiestich rokov by sme tento úver dokázali splatiť a mali by sme naspäť SPP," uzavrel Danko.

UPOZORNENIE: TASR k správe ponúka zvukový záznam.

Reklama

UPOZORNENIE: TASR sa pokúsi získať stanovisko Ministerstva hospodárstva SR.

df ed

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

09:37

Argentínska vláda pod vedením prezidenta Javiera Mileiho, ktorá spochybňuje počet nezvestných z čias brutálnej diktatúry v krajine, oznámila, že pozastavuje vyplácanie odškodného jej obetiam až do jeho úplného auditu.

09:14

Americký výrobca elektromobilov Tesla zaznamenal v minulom štvrťroku prvý pokles tržieb za takmer štyri roky. V medziročnom porovnaní sa znížili o 9 % na 21,3 miliardy dolárov (19,96 miliardy eur).

08:48

Ruské úrady tvrdia, že Ukrajina útočila dronmi na energetické zariadenia v Smolenskej oblasti ležiacej zhruba 400 kilometrov západne od Moskvy.

08:41

Izraelský minister zahraničných vecí Jisrael Kac sa v stredu poďakoval Senátu USA za odobrenie vojenskej pomoci v hodnote 13 miliárd eur, čo podľa neho nepriateľom jeho krajiny vyslalo “silný odkaz”. Informovala agentúra AFP.

08:14

Ceny ropy v stredu mierne vzrástli, keď správa o poklese zásob komodity v USA signalizovala oživenie dopytu v najväčšej svetovej ekonomike.

08:04

Kolumbijský súd rozhodol, že environmentálne katastrofy, či už náhle alebo postupné, možno právne považovať za príčinu núteného vysídlenia, čo ukladá štátu povinnosť chrániť a pomáhať postihnutým občanom. Informovala agentúra AFP.

07:55

V Severnom Macedónsku sa v stredu začalo prvé kolo prezidentských volieb, k urnám môže pristúpiť zhruba 1,8 milióna oprávnených voličov. Volebné miestnosti sa otvorili o 7.00 h SELČ, zatvoria sa o 19.00 h SELČ.

07:42

Zákonodarcovia v americkom štáte Tennessee v utorok schválili návrh zákona, ktorý umožňuje učiteľom, riaditeľom a ďalším zamestnancom škôl nosiť skryté ručné strelné zbrane. Stalo sa tak rok po tom, ako na základnej škole v tomto štáte došlo k streľbe so smrteľnými následkami.

07:34

Nemecká polícia v utorok večer zneškodnila 31-ročného muža, ktorý s mačetou v ruke vošiel do knižnice Mannheimskej univerzity (UMA) na juhozápade krajiny. Polícia ho postrelila; muž neskôr zomrel v nemocnici.

Policajti
Policajti stoja pred budovou univerzity v nemeckom Mannhausene
07:11

Severná Kórea bude pokračovať v budovaní “ohromujúcej a najsilnejšej vojenskej sily” na ochranu svojej suverenity a mieru v regióne, vyhlásila Kim Jo-džong, vplyvná sestra severokórejského vodcu Kim Čong-una.

07:02

Dvaja ľudia zahynuli po tom, ako sa na ďalekom severe Spojených štátov v utorok zrútilo vzácne nákladné lietadlo, informovala polícia v štáte Aljaška.

Štvormotorové vrtuľové lietadlo typu Douglas DC-4, z ktorého sa na svete zachovalo už len niekoľko kusov, sa zrútilo hneď po štarte z Medzinárodného letiska Fairbanks nachádzajúceho sa uprostred tohto rozľahlého štátu.

06:54

Venezuelský prezident Nicolás Maduro oznámil, že v jeho krajine začne opäť pôsobiť úrad OSN pre ľudské práva, ktorého činnosť vo februári pozastavili a jeho zamestnancom nariadili odísť.

Maduro je doma aj v zahraničí pod paľbou kritiky v súvislosti s dodržiavaním ľudských práv jeho ľavicovej vlády. Maduro potláča disent a zároveň sa snaží získať tretie funkčné obdobie.

Nicolas Maduro
Na snímke venezuelský prezident Nicolas Maduro
Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke Múzeum STM Solivar v Prešove

Autor: FOTO TASR-Maroš Černý

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali