5. mája sa konajú dve spomienkové akcie: na bratislavskom Slavíne a na vrchu Vápnik pri Leviciach

5. mája sa konajú dve spomienkové akcie: na bratislavskom Slavíne a na vrchu Vápnik pri Leviciach

Levice 4. mája 2018 (HSP/Foto: Slavica)

 

Zajtra 5. mája sa o 17. hodine začína podujatie Svet Slovanov – Slávnosť na vrchu Vápnik, ktorý sa nachádza iba 5 kilometrov od Levíc. Podujatie sa koná pri príležitosti 73. výročia ukončenia 2. svetovej vojny a oslobodenia našej vlasti Červenou armádou

Plagát pozývajúci na spomienku na vrch Vápnik k výročiu ukončenia 2. svetovej vojny

 

Reklama

Okrem tohto podujatia pri Leviciach sa zajtra o 13. hodine aj na bratislavskom Slavíne bude konať spomienková akcia aj účastí Nočných vlkov. Tí nebudú chýbať ani na levickom vrchu Vápnik. Organizátormi tohto podujatia sú: Mesto Levice, Obec Mýtne Ludany, Dom Matice slovenskej Levice, Okresná rada Matice slovenskej Levice, Oblastný výbor Slovenského zväzu protifašistických bojovníkov v Leviciach, OZ Spoločnosť na obnovu a využívanie pamätníka bojov Červenej armády, OZ Slavica Nitra, OZ Spoznávame svet a Slovensko.

Plagát k spomienkovej akcii na vrchu Vápnik z príležitosti výročia ukončenia 2. svetovej vojny

Program podujatia so začiatkom o 17. hodine:

Reklama
  • Slovenská hymna, báseň a otvorenie, privítanie hostí, príhovory,
  • kultúrny program (HSS Vrbovianka Želiezovce, Olesya Grac),
  • sadenie lipy, odhalenie pamätnej tabule, kladenie venca, zapálenie vatry
  • hymna Matice slovenskej Kto za pravdu horí,
  • voľný výklad Bratislavsko-brnianskej operácie,
  • voľný kultúrny program…

Po takmer dvojročnej práci sa občianskemu združeniu podarilo v máji 2015 znovu sprístupniť verejnosti pamätník na vrchu Vápnik. Miesto, na ktorom bol pamätník postavený z prostriedkov MsNV Levice, slúžilo ako pozorovateľňa Hlavného štábu II. ukrajinského frontu. Z tohto miesta osobne velil maršal Sovietskeho zväzu Rodion Malinovskij vojskám pri začatí Bratislavsko-brnianskej operácie. Zaujímavosťou je, že front na tomto mieste, kde vojskám stála v ceste prirodzená prekážka rieka Hron, stál od 20.12.1944, kedy boli oslobodené Levice, až do 25.marca 1945. V neďalekej dedinke Kalinčiakovo, dnes je to súčasť Levíc, žije ešte starenka, ktorá maršalovi ako 17-ročná varila…

 

 

Pamätník postavili podľa návrhu dnes už zosnulého akademického architekta Sojku a odhalili ho 9. septembra 1960. Po zmene režimu sa k nemu nikto nehlásil. Až keď vzniklo občianske združenie “Spoločnosť na obnovu a využívanie pamätníka”, zistilo sa, že podľa zákona o obecnom zriadení prešiel do majetku obce Mýtne Ludany. Dnes je už jeho spoluvlastníkom aj občianske združenie, ktoré sa o pamätník stará.

 

Reklama

 

Rodion Jakovlevič Malinovskij (* 23. november 1898, Odesa – † 31. marec 1967, Moskva) bol sovietsky vojvodca, maršal (1944), hrdina ZSSR. V rokoch 1957 až 1967 bol ministrom obrany ZSSR. Mnohými bol považovaný za najschopnejšieho povojnového ministra obrany Sovietskeho zväzu.

Maršal Rodion Jakovlevič Malinovskij, ktorý sa s 3. ukrajinským frontom dostal cez Ukrajinu a Rumunsko do Maďarska, usadil sa na vrchu Vápnik pri Leviciach, oslobodil Bratislavu a Brno a stretol sa až s frontom amerických vojakov

20. októbra 1943 bol jeho Južný front premenovaný na 3. ukrajinský front. Malinovskij zatiaľ pokračoval v oslobodzovaní Ukrajiny. Od decembra 1943 do apríla 1944 porazil nemeckú skupinu armád Juh a oslobodil Cherson i rodnú Odesu. Od mája 1944 velil 2. ukrajinskému frontu a spoločne s 3. ukrajinským frontom Fiodora Tolbuchina sa prebojoval do Rumunska, kde realizoval Jassko-Kišiňovskú operáciu, ktorá mala za následok prechod Rumunska (24. augusta) a čoskoro i Bulharska na stranu spojencov. Vďaka tomu ho Stalin 10. septembra 1944 povýšil do hodnosti maršala ZSSR.

Malinovskij však pokračoval v prenasledovaní nepriateľa cez južné Karpaty a Transylvániu až do Maďarska. 20. októbra 1944 obsadili jeho jednotky po ťažkých bojoch Debrecín a pokračovali ďalej na západ s úlohou obsadiť Budapešť a Viedeň. V nepriaznivom počasí čelil v oblasti Budapešti nemeckým protiútokom, ktoré odčerpali početné nemecké vojská nielen z oblasti Poľska, ale i západného frontu. Po dlhotrvajúcich krvavých bojoch obsadili jeho muži s konečnou platnosťou Budapešť 13. februára 1945. Neskôr viedol bratislavsko-brniansku operáciu, počas ktorej jeho vojská oslobodili 4. apríla Bratislavu. 2. ukrajinský front pod jeho velením ukončil druhú svetovú vojnu v Európe na území Československa po tom, čo oslobodil Brno a ďalej západne sa stretol s americkými vojskami.

Neskôr v auguste 1945 velil Transbajkalskému frontu v bojoch na Ďalekom východe. Viedol operáciu Augustová búrka, ktorá v priebehu 10 dní rozbila miliónovú japonskú Kvangtunskú armádu v Mandžusku.

Reklama

Pozývame všetkých záujemcov na tieto dve zajtrajšie spomienkové akcie – ako na Slavíne, tak aj na Vápniku. Tešíme sa na stretnutie.

Eugen Rusnák

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:15

Slovenský reprezentant v boxe Dávid Michálek postúpil na ME v Belehrade do osemfinále kategórie do 63,5 kg. V 1. kole zdolal Poliaka Olafa Pera jednoznačne 5:0 na body. Jeho ďalším súperom bude druhý nasadený Armén Narek Manasyan, informovala o tom Slovenská boxerská asociácia prostredníctvom facebooku.

Včera 20:10

Slovenská tenistka Anna Karolína Schmiedlová neuspela v 2. kole dvojhry na antukovom turnaji WTA v Rouene. Druhej nasadenej domácej Francúzke Caroline Garciovej podľahla hladko 1:6, 0:6.

Včera 19:58

Úrad pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) navrhuje pomoc Ukrajine pri zachovaní tranzitu plynu aj implementácii európskej legislatívy. Vyplynulo to z rokovania predsedu ÚRSO Jozefa Holjenčíka s námestníkom ministra energetiky Ukrajiny Mykolom Kolisnykom 11. apríla v Michalovciach. Prebrali na ňom viaceré kľúčové oblasti vzájomnej spolupráce v oblasti energetiky a regulácie.

Včera 19:53

Úrady španielskeho autonómneho regiónu Katalánsko sužovaného suchom vo štvrtok informovali, že plánujú uviesť do prevádzky dočasné plávajúce zariadenie na odsoľovanie morskej vody, ktoré zabezpečí pre metropolu Barcelona zásoby pitnej vody.

Včera 19:45

Na území Poľska bol v stredu zadržaný jeho občan podozrivý z poskytovania citlivých informácií ruskej tajnej službe. Tie by jej potenciálne mohli uľahčiť vykonať atentát na ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského.

Včera 19:29

Časť fasády kodanskej historickej budovy, v ktorej svojho času sídlila burza, sa vo štvrtok zrútila v dôsledku požiaru, s ktorým hasiči bojujú už tretí deň. Oznámil to miestny hasičský a záchranný zbor.

Včera 19:23

Ak sa Bulharsku nepodarí splniť inflačné ciele stanovené Európskou centrálnou bankou, jeho vstup do eurozóny plánovaný na začiatok roka 2025 sa môže oneskoriť o niekoľko mesiacov. Povedal to vo štvrtok guvernér bulharskej centrálnej banky Dimitar Radev.

Včera 19:19

Ak Izrael zaútočí na iránske jadrové zariadenia, Teherán v odvete zaútočí na tie izraelské, pohrozil vo štvrtok generál iránskych Revolučných gárd Ahmad Haghtalab.

Včera 19:10

Rusko vo štvrtok uviedlo, že Nemecko neposkytlo žiadne dôkazy proti údajným zatknutým dvom ruským špiónom.

Včera 19:10

Všetky členské štáty EÚ si uvedomujú, že v Európe je preukázateľný vplyv Ruska a je potrebné mu aktívne čeliť. Vedie sa debata o tom, či posilniť právomoci európskej prokuratúry alebo inštitúcií, ktoré by mohli účinne brániť pokusom o ovplyvňovanie európskej politiky. Po skončení mimoriadneho summitu EÚ to povedal český premiér Petr Fiala.

Včera 19:09

Vojenský vrtuľník na palube s čelnými predstaviteľmi kenskej armády vrátane jej hlavného veliteľa generála Francisa Omondiho Ogollu sa zrútil vo štvrtok na západe Kene, uviedla tamojšia polícia.

Včera 19:04

Vďaka spolupráci úradov činných v trestnom konaní v 19 európskych krajinách sa podarilo ukončiť činnosť jednej z najväčších phishingových platforiem na svete LabHost. Prostredníctvom nej bolo odcudzených viac ako milión hesiel a údajov o kreditných kartách. Informovala o tom vo štvrtok agentúra DPA s odvolaním sa na oznámenie Európskeho policajného úradu (Europol).

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke zemiaky na vlečke na poli pri Spišskej Belej

Autor: TASR-Adriána Hudecová

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali