Vedecký tím analyzoval dotazníky viac ako 126 tisíc mužov a žien, ktorí netrpia chronickou chorobou srdca. Každé štyri roky odpovedali účastníci výskumu na otázky, ako často a v akom množstve konzumujú orechy.
Vyšlo najavo, že konzumácia zhruba 30 gramov orechov denne nielen, že neuškodí postave, ale naopak pomáha v boji proti obezite. Ďalej vedci dospeli k záveru, že spotreba takého množstva orechov miesto rovnako veľkej porcie červeného alebo spracovaného mäsa, hranoliek, zemiakových lupienkov či dezertov, vedie k menšiemu priberaniu na váhe.
“Ľudia orechy často považujú za potraviny s veľkým obsahom tukov a s vysokou kalorickou hodnotou, teda za nezdravú pochúťku. V skutočnosti ale prispievajú k menšiemu priberaniu na váhe a lepšiemu zdraviu,” tvrdí Liu Xiaoran, jeden z autorov štúdie.
Ten tiež zdôraznil, že spotreba orechov znižuje riziko vzniku srdcových a cievnych chorôb.