153. časť Neznáme slovenské dejiny: Kto dnes, ako Štefan Verbóci?

153. časť Neznáme slovenské dejiny: Kto dnes, ako Štefan Verbóci?

Bratislava 15. augusta 2021 (HSP/Kresba:Marián Tkáč)

 

Patrí sa naliať si čisté víno vždy, ak treba. Niektorí z podčiarnikov sú presvedčení, že slovenský národ je konštruktom až moderného obdobia, podobne ako „Američan“/USA alebo „Žid“/Izrael. Tí ľudia sú evidentne zaujatí a štát sa im „zlieva“ s národom. Tak ako Židia existovali stáročia pred štátom Izrael, rovnako Slováci existovali stáročia nielen pred štátom s menom „Slovenská republika“, ale aj pred Uhorskom. Dávno pred rokom 896, kedy údajne (už chýba len deň a mesiac) „zaujali“ vlasť Maďari. Ozaj, kde boli Maďari v roku 880, keď dal pápež na papier, a zachovalo sa to dodnes, že slovenský kráľ je „milovaným synom“?

Štefan Verbóci
Štefan Verbóci

Problém je len a len v tom, že Slováci z príčin objektívnych (ale i subjektívnych) nepestovali svoje historické vedomie a ľahkovážne nechali svoje dejiny vykladať iným. Vôbec im neprekážalo (a neprekáža), že starodávne nitrianske kráľovstvo (ak chcete, Veľkú Nitravu), ktoré podľa cudzích (nemeckých) zdrojov muselo existovať už v čase, keď Pribina staval chrámy v Brne, a to bolo pred rokom 831/936, pokojne nechali dodatočne „pokrstiť“ ako „Veľkú Moravu“.

Reklama

Významní muži počas celých uhorských dejín (a to ešte ani v časoch Košúta a Petroviča-Petöfiho) v nijakom prípade neboli Maďarmi, nanajvýš Uhrami slovenského pôvodu. O jednom takom bude práve reč.

Všetko ľudské sa v dejinách vždy popsuje. A príčiny, ako obyčajne, bývajú na jednej i druhej strane. Poddaní odmietali byť „poddanými“ a šľachta zaiste z pýchy „zmalomyseľnela“ a presadila zostrenú formu poddanstva – nevoľníctvo, ako nie veľmi vydarenú reakciu na násilné vzbury tých druhých, poddaných. Nevoľníctvo bolo tvrdé poddanstvo, nevoľník už nebol „slobodným“ poddaným, ale človekom, ktorý plne patril svojmu pánovi a nemohol sa bez jeho súhlasu ženiť, vysťahovať, poslať deti na štúdiá, a tak ďalej. U nás sa s nevoľníctvom stretávame v roku 1514, a trvalo až do 18. storočia. Snem v roku 1563 však opäť uviedol do praxe staršie zásady sťahovania poddaných.

Reklama

Príčinou jeho zavedenia bolo tzv. Dóžovo povstanie a spája sa s ním aj meno slovenského šľachtica Štefana Verbóciho, čiže Štefana z Verbovca, dnes na Ukrajine, asi 80 kilometrov od slovenských hraníc. Narodil sa v roku 1458 ako prvý syn Apolónii z Diakoviec a otcovi Osvaldovi, ktorý častejšie ako priezvisko Verbóci/Werböczy používal meno Kerepeci/Kerepeczy. O jeho štúdium a kariéru sa pričinil strýko, advokát Ján zvaný Literát. Štefan podľa všetkého študoval právo na Univerzite Istropolitane. Tu si osvojil rímske i cirkevné právo, ako aj uhorské obyčaje. Stal sa jedným z najlepších domácich odborníkov na právo. Po skončení školy stal sa hlavným kráľovským archivárom.

Tu pracoval od mája 1483 do konca roku 1485. Následne sa stal notárom súdu kráľovskej kúrie. Ako schopný notár bol poverený prípravou krajinského snemu v roku 1486. A práve tento snem rozhodol o kodifikácii uhorského práva podľa vzoru rímskeho práva, čo nemalo v dovtedajších uhorských dejinách obdobu. Na jar 1500 sa konal snem, zachoval sa rukopis, v ktorom Verbóci v mene  nižšej šľachty žiada panovníka, aby donútil svetských i cirkevných barónov postaviť bandériá a vysokých cirkevných hodnostárov pri výbere cirkevného desiatku primäl dodržiavať staré obyčaje. Na začiatku roku 1502 bol vymenovaný za protonotára, tí boli štyria a vymenúvali ich štyria najvyšší sudcovia krajiny – palatín, krajinský sudca, sedmohradský vojvodca a personalis, nadriadený notárov kráľovskej kúrie. Protonotári riadili celé súdne konanie, vypracúvali rozsudky a vydávali ich v písomnej podobe.

Verbóciho za protonotára vymenoval krajinský sudca a súčasne sedmohradský vojvodca. Jeho nadriadeným bol do roku 1510 Peter, gróf zo Svätého Jura a Pezinka – o príslušníkoch tohto rodu sme písali v časti 147, ako o jednej z vetiev pokračovateľov slovenského roduHunt-Poznanovcov, od roku 1510 aj nový sedmohradský vojvodca Ján Zápoľský. Medzitým snem v roku 1505 schválil jeho návrh, ktorý vylučoval, aby sa po smrti kráľa Vladislava II. dostal na trón „cudzinec“. Zato ocenili Verbóciho tak, že snem odhlasoval vyberanie osobitnej pozemkovej dane v jeho prospech – čo bolo jediný raz v dejinách, aby sa daň nevyberala do štátnej kasy, ale v prospech jednotlivca.

Po vypracovaní Tripartita, plným názvom Tripartitum opus iuris consuetudinariiinclyti Regni Hungaria epartiumqueadnexarum = Trojdielne spracovanie obyčajového práva slávneho Uhorského kráľovstva a pripojených krajín (1500-1514), právnickej zbierky kodifikujúcej obyčajové právo v Uhorsku, politický význam Verbóciho výrazne vzrástol. Cieľom Tripartita bola kodifikácia feudálneho právneho systému a odstránenie stavu právnej neistoty, ktorá postihovala najmä nižšie vrstvy šľachty. Uhorský snem schválil Tripartitum v roku 1514 ako návrh zákonníka. Kráľ nepripojil k Tripartitu svoju pečať, a tak nenadobudlo formálne platnosť zákona. Napriek tomu sa začalo používať, pričom ho uznávala súdna prax, neskôr aj zákony a právna veda, ktoré sa odvolávali na jeho ustanovenia. Do rozpadu Rakúsko-Uhorska malo Tripartitum 46 vydaní, prvé vyšlo vo Viedni v roku 1517, na Slovensku v Bardejove v roku 1632. Na Slovensku s určitými zmenami vyvolanými zmenenými spoločensko-politickými pomermi platilo až do roku 1950.

V roku 1514 sa Verbócizúčastnil vojenských akcií proti Dóžovmu povstaniu a po jeho potlačení bol jedným z hlavných autorov zákona o pripútaní poddaných k pôde(nevoľníctve). Stal sa stúpencom Zápoľskovcov a vďaka nim a vyriešeným súdnym sporom získal rozsiahle majetky. V roku1516 sa stal kráľovským personalisom, čiže jedným z najvyšších krajinských hodnostárov so súdnou právomocou. Snem ho v roku 1521 zvolil za jedného z krajinských pokladníkov, bol zodpovedný za finančné záležitosti 28 „preddunajských“ žúp. Ako hlava strednej šľachty požadoval očistenie dvora od cudzincov a postihovanie luteránov smrťou a stratou celého majetku. V roku 1525 otvorene žiada pozbaviť všetkých Židov úradov. Jeho kariéra dosiahla vrchol. V júli 1525 ho na sneme v Hatvane jednohlasne zvolili za palatína, teda správcu kráľovského dvora, po tom, čo odvolal z tejto funkcie Štefana Bátoriho.

Reklama

Vtedy sa Verbóci dopúšťa veľkej politickej chyby. On, ako  spojenec budúceho kráľa Zápoľského, mal v jednom pozemkovom spore rozhodovať o ich nároku a očakávalo sa od neho, že sa prikloní na stranu Zápoľského. Lenže Verbócisa držal práva a šokujúco rozhodol tak, ako považoval za spravodlivé, v neprospech Zápoľského. Uprednostnil právo a morálku pred servilnosťou, a čoskoro sa mu táto sudcovská poctivosť vypomstila. Už o rok, v roku 1526, keď sa na sneme na Rákošskom poli objavili ozbrojenci Štefana Bátoriho a obvinili palatína Verbóciho zo zrady, Zápoľský nepohol ani prstom. Verbóci sa ako predseda súdu podieľal na vyšetrovaní a potrestaní účastníkov baníckeho povstania v Banskej Bystrici, pričom si zo skonfiškovanej baníckej pokladnice Bratstva Božieho tela – údajne – prisvojil 1070 zlatých, a tak ho snem vyhlásil za velezradcu a odsúdil na stratu všetkých majetkov. Verbóci ušiel na svoje majetky na Dobrú Nivu, ale mal šťastie. Jeho oponenti sa uspokojili s odvolaním a nepostarali sa o vykonanie rozsudku, teda odňatie majetkov. Nuž aktuálna otázka: koľko má dnes Slovensko sudcov, ktorí by konali rovnako?

Keď sa Ján Zápoľský stal kráľom, predsa len vymenoval Verbóciho za hlavného kancelára a stal sa vyjednávačom s osmanskou Portou. Získal si dôveru Sulejmana II. Nádherného, ktorý ho po dobytí Budína vymenoval za hlavného sudcu osmanského Uhorska. Zomrel 13. októbra 1541 v Budíne, podľa jednej z verzii ho budínsky paša dal otráviť. V dejinách Uhorska zanechal stopu ako uznávaný právnik.

A Verbóciho zásady, ktorými sa riadil, sú povšimnutia hodné. Domáci neporiadok rozvrátil viac krajín ako vonkajší nepriatelia. Mier nemôže byť stály a pevný, ak sa neopiera o vládu práva. Kritizoval, že vládcovia vydávali podľa svojej vôle nariadenia a príkazy, ktoré sa navzájom väčšinou líšili, ba dokonca si navzájom odporovali. A dnes, po takmer 500 rokoch konajú vari inak? Nuž, takého sme mali rodáka, o ktorého vlastne vôbec nedbáme, kto už len tuší a jeho slovenskom pôvode, však priatelia podčiarnici?

„Iba malému počtu osôb, hoci aj šľachtického pôvodu, sa podarilo v období feudalizmu vyšvihnúť prakticky z ničoho na najvyššie posty v krajine,“ uvádza vo Verbóciho životopise Etik Štenpien, autor slovenského prekladu Tripartita z roku 2009.

Marián Tkáč

Reklama

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

11:30

Zomrel muž, ktorý sa zapálil v parku oproti súdnej sieni v New Yorku počas prebiehajúceho súdneho procesu s bývalým prezidentom USA Donaldom Trumpom. 

11:28

Gruzínska mládež dominovala týždňu pouličných protestov proti plánom schváliť zákon o “zahraničnom vplyve” a čoraz hlasnejšie dáva najavo príklon k Európskej únii a západným hodnotám. Už piatu noc po sebe stovky mladých protestujúcich pochodovali v hlavnom meste Tbilisi, aby bolo ich hlas počuť.

11:08

V Španielsku, druhej najnavštevovanejšej krajine sveta, sa šíri “antituristické” hnutie. To núti úrady, aby sa pokúsili zosúladiť záujmy miestnych obyvateľov s lukratívnym odvetvím ekonomiky.

11:07

Sergej Barbarez sa stal novým trénerom futbalovej reprezentácie Bosny a Hercegoviny. Vo funkcii nahradil Sava Miloševiča, ktorý viedol tím iba sedem mesiacov a nedokázal s ním postúpiť z play off na finálový turnaj ME 2024 v Nemecku. Bosna bola aj jeden zo súperov Slovenska v kvalifikácii.

09:57

Nemecká vojnová loď ukončila misiu na ochranu obchodnej lodnej prepravy pred militantnými húsíami v Jemene a v sobotu skoro ráno opustila Červené more.

09:56

Americký Senát hlasoval, po polnočnom konečnom termíne, opätovne za kľúčový zákon o sledovaní. Zákon pritom takmer prestal platiť. Predchádzali tomu názorové rozdiely o tom, či by Federálny vyšetrovací úrad USA (FBI) mal mať zakázané využívať tento program o údajoch o Američanoch.

09:02

Izrael v súvislosti s vyhrotenou situáciou na Blízkom východe žiada USA o viac tankovej munície a vojenských vozidiel, píše agentúra Bloomberg.

Podľa zdrojov agentúry bola žiadosť predložená nedávno a Bidenova administratíva ju ešte nezačala posudzovať.

Denník The Wall Street Journal predtým s odvolaním sa na amerických predstaviteľov napísal, že Biely dom zvažuje možnosť transferu zbraní do Izraela za viac ako 1 miliardu dolárov. Išlo by o najdrahšiu dodávku od začiatku operácie v pásme Gazy.

08:52
USA uvalili sankcie na Minsk Wheeled Tractor Plant a tri čínske podniky za údajný transfer výrobkov potrebných pre raketový program do Pakistanu, uvádza ministerstvo zahraničných vecí.
08:50

Americká armáda umiestnená na leteckej základni neďaleko čadského hlavného mesta N’Djamena nemohla predložiť dokumenty, ktoré by odôvodňovali jej prítomnosť, píše agentúra Reuters.

Hlavný veliteľ čadských vzdušných síl v tejto súvislosti požiadal o prerušenie pobytu Američanov.

08:41

Pre vojnu v palestínskom Pásme Gazy sa tradičná púť židov na tuniský ostrov Džerba uskutoční v oklieštenom formáte. Púť do synagógy Ghriba – najstaršej v Afrike – zvyčajne zahŕňa niekoľkodňové podujatia za prítomnosti tisícov pútnikov.

08:40

Najmenej 32 ľudí zahynulo v posledných týždňoch v Keni v dôsledku silných lejakov a záplav. Oznámili to viaceré humanitárne organizácie, ktoré tam pôsobia.

08:30

Spojené štáty súhlasili so stiahnutím svojich viac ako 1000 vojakov z Nigeru a ukončením svojej prítomnosti v tejto západoafrickej krajine, kde mali vybudovanú veľkú základňu bezpilotných lietadiel.

07:48

Dvaja ľudia zahynuli pri ukrajinskom útoku dronom v ruskej Belgorodskej oblasti, uviedol nadránom tamojší gubernátor Viačeslav Gladkov.

07:24

Vojenská základňa v strednom Iraku, kde sídlia oddiely irackej armády a proiránske polovojenské jednotky, sa stala terčom bombardovania.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke matka Xena v ZOO v Košiciach

Autor: FOTO TASR-František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali