15. časť: Veľkomoravská ríša a jej mudrc; moje románovo-faktografické rozprávanie

15. časť: Veľkomoravská ríša a jej mudrc; moje románovo-faktografické rozprávanie

Bratislava 9. júna 2018 (HSP/Roman Bednár/Foto:Screenshot:YouTube)

 

Hra avarských chlapcov bola veľmi nebezpečná a neraz sa počas nej niekto zranil. Ale žiadnu z matiek by nenapadlo preto svojho syna ľutovať a mu ošetriť rany. Niečo také by bolo proti morálke Avarov. Už v celkom útlom veku sa učili chlapci zniesť bolesť a nevydať pritom ani hláska. A vo veku osem, deväť rokov už nosili chlapci na tvári akoby nasadenú masku mužskej tvrdosti a hrdej dôstojnosti a ich výraz sa v ničom nelíšil od výrazu tváre dospelých avarských bojovníkov.

Ilustračné foto

Asi po štvrť hodine hry museli vyniesť na okraj hracej plochy prvú obeť, trinásťročného mladíčka, ktorého jeden zo súperov nešťastne a veľkou silou zasiahol palicou pod kolenom, keď netrafil do lopty a nalomil mu holennú kosť. Z úst bolestivo zraneného chlapca sa nevydral ani jediný ston. Po malej chvili sam odkrivkal ku kmeňovému liečiteľovi, aby mu ranu ošetril a obviazal.

Reklama

Medzitým sa na širokom priestranstve medzi jurtami začali schádzať už vypočinutí bojovníci, ktorí zo seba už striasli veľkú únavu z namáhavých lúpežných dvoch dní. Keďže do začiatku osláv bol ešte čas, tak sa venovali čisteniu a údržbe svojich zbraní. Avari nič neudržiavali tak starostlivo ako svoje zbrane a kone – boli predsa základom ich živobytia.

Čas sa míňal a pomaly sa už schyľovalo k poludniu. Všetci obyvatelia osady sa začali zhromažďovať pri veľkých pariacich sa kotloch a pri misách plných pečeného i vareného mäsa. Avarskí muži sa stravovali takmer výlučne len mäsom. Je o nich známe, podobne ako aj o ich etnických príbuzných Hunoch, ktorí vpadli do Európy oveľa neskôr, že na svojich vojenských ťaženiach jedli len surové mäso, ktoré si vopred pripravili. Prv ako sa doma vyšvihli na svoje kone, tak si pod sedlo vložili kúsky nakrájaného surového mäsa. To potom počas jazdy zmäkčovali a „varili“ vlastnou váhou a teplom tela svojho i teplom konského tela.

Reklama

***

Ešte predtým ako sa začala slávnostná hostina, tak starý avarský šaman obetoval na ohni niekoľko najlepších kusov baranieho a kozľacieho mäsa mocnému avarskému bohovi vojny, Altinovi. Keď sa už obetované mäso naplno pieklo, tak postupne prichádzali k ohnisku jeden po druhom všetci bojovníci. Každý z nich podal svoj meč starému šamanovi a ten ho vzal do ľavej ruky a vnoril jeho špičku do syčiaceho a škvariaceho sa mäsa. Takto posväteným mečom – v ktorom už bol podľa predstáv Avarov prítomný duch boha Altina – sa potom dotkol oboch obnažených ramien bojovníka, ktorému patril. To podľa pevnej viery Avarov potom znásobilo jeho silu, odvahu a udatnosť.

Keď sa tento ceremoniál skončil tak, šaman hlasno vyriekol prastaré rituálne slová, smerované Altinovi:

Altin, ty premocný boh vojny

a každého boja tvojich detí,

Reklama

ty, ktorý určuješ osud

odvážnych Avarov,

príjmi tieto obete

a naplň srdcia tvojich bojovníkov

smelosťou a

Reklama

ich telá nevyčerpateľnou silou.

 

Keď šaman ukončil obradný ceremoniál obety Altinovi, odpovedali bojovníci zborovým hlasom:

Ó, Altin, ty premocný boh vojny,

Urob všetko, o čo ťa žiadame,

pre nás a naše deti

a dožič nám vždy hojnosť koristi.

 

Po tomto krátkom religióznom obrade všetci zhromaždení už zas rýchlo zabudli na svojich bohov (Avari neboli ani zďaleka takí nábožní ako starí Slovania) a vrhli sa nedočkavo do svojich orgií jedenia a pitia. Akékoľvek orgie vykonávali s vášnivou náruživosťou a vytrvalosťou, vlastnou len im. Hostina trvala dlho do noci a vyvrcholila v sexuálnych orgiách.

Sexualita bola pre Avarov animálne prirodzenou záležitosťou a práve takou istou potrebnou, ako aj jedlo a pitie. A tak, ako aj spoločne jedli, pili a sa veselili, tak sa aj spoločne venovali sexu a už zakrátko sa množstvo párov celkom samozrejme a veľmi náruživo oddávalo sexuálnym radovánkam.

Reklama

***

Nový deň našiel Avarov, ako obvykle, veľmi skoro na nohách. Všetci boli už od detstva naučení na krátky spánok. To ale platilo pre všetkých Nomádov. Neraz im stačili len tri, štyri hodiny spánku a boli schopní maximálnej telesnej záťaže počas celého dňa.

Tento deň mali Avari na programe druhú časť osláv. A hoci ženy pripravovali hostinu aj na tento deň, tak oslavy odbiehali v inom rámci ako predošlý deň. Pripravili aj teraz bohaté stoly, ale len natoľko, aby si muži poriadne posilnili telo, ale aby sa neunavilo nadmerným množstvom jedla a alkoholu. Poobede totiž boli na programe rôzne preteky a súboje, kde chcel každý vyniknúť. Preto bolo dôležité, aby bojovníci nastupovali do súťaženia v optimálnej kondícii.

Aj v tomto smere sa prejavovala železná disciplína Avarov a každý z bojovníkove vedel presne, koľko jedla a pitia si v takom prípade môže dopriať, aby potom nastupoval v plnej forme do prestížneho súťaženia.

Išlo o to, aby ukázali a dokázali pred očami celého kmeňa – keďže prišli aj Avari zo susedných osád – celú svoju obratnosť, zručnosť a rýchlosť i vytrvalosť. Tieto mužské atribúty boli odjakživa dôležitou vecou avarskej cti a osobnej prestíže.

Reklama

Pre mladých mužov nebolo nič významnejšie – okrem hrdinstva v boji – ako zvíťaziť v takýchto súťažiach. Disciplín, v ktorých sa pretekalo, bolo mnoho a boli veľmi napínavé a zaujímavé. Súťaženia sa zúčastnili všetci, či už aktívne alebo pasívne, ako diváci.

K najobľúbenejším súťažiam patrilo zápasenie, ktoré malo presné pravidlá, ďalej preteky v behoch na krátku i stredne dlhú vzdialenosť, strelba lukom do stojaceho i pohyblivého terča a rôzne disciplíny konských pretekov.

Blížil sa už večer a prebiehala posledná disciplína súťaženia. Preteky v jazdeckej zručnosti. Pozostávali z viacerých skúšok šikovnosti a najlepší jazdci sa chystali na jazdu pod bruchom koňa, pri ktorej sa jazdec drží ukrytý pod bruchom svojho koňa, a to pri plnom cvale.

Práve sa pripravovalo odštartovanie, keď k Timurovi, ktorý sedel na stoličke umiestnenej na malej vyvýšenine, odkiaľ mal ten najlepší výhľad na dianie, prišli dvaja strážcovia a ohlásili mu príchod niekoľkých byzantských kupcov. Bola to skupina šiestich obchodníkov so sluhmi a otrokmi, ktorých sprevádzali pätnásti ozbrojenci, chrániaci sprievod.

Kupci pochádzali z významného prístavneho byzantského mesta, zo Solúna. Jedného z nich Timur veľmi dobre poznal. Volal sa Georgios a s Avarmi robil už niekoľko rokov vzájomne výhodné obchody, ktoré viedli k obojstrannej spokojnosti, takže medzi nimi existovala nielen dôvera, ale už aj určitá dôvernosť.

Reklama

Georgios sa u nich zvykol zastaviť pravidelne dvakrát do roka, vždy vtedy, keď prechádzal ich územiami na svojej dlhej ceste až do franského Regensburgu (do Rezna, ako ho nazývali starí Slovani). Celé mesiace v roku tiahol približne vždy tou istou cestou zo Solúna až do Regensburgu. Všade tade, kde sa dalo niečo výhodne nakúpiť a potom ešte výhodnejšie predať. Tovar predával predovšetkým v byzantských mestách a najvýhodnejšie v bohatom Konštantinopole. To mu vynášalo veľké zisky a rokmi sa stal veľkým boháčom.

Pokračovanie nasleduje

 

Roman Bednár

 

1. časť si môžete prečítať TU

….

Reklama

13. časť si môžete prečítať TU

14. časť si môžete prečítať TU

 

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

08:30

Barack Obama, Bill Clinton a niekoľko veľkých mien zo sveta americkej zábavy sa vo štvrtok večer zišli v New Yorku, aby pomohli na akcii prezidentovi Joeovi Bidenovi získať rekordnú sumu 25 miliónov dolárov na kampaň za jeho znovuzvolenie. Informovala agentúra AP.

Nálada vo vypredanej koncertnej sále Radio City Music Hall v New Yorku bola elektrizujúca. Obama ocenil Bidenovu ochotu hľadať spoločnú pôdu a povedal: “Toto je ten typ prezidenta, akého chcem.”

Joe Biden Barack Obama Bill Clinton Stephen Colbert
Stephen Colbert spoločne s Bidenom, Obamom a Clintonom v New Yorku
08:03

Teroristické hnutie Islamský štát (IS) vo štvrtok vyhlásilo, že bude podnikať ďalšie útoky proti “židom a kresťanom” po celom svete. Informuje agentúra DPA.

Hovorca IS Abú Huzajfa al-Ansárí v 40-minútovej novej zvukovej nahrávke, zverejnenej médiom hnutia al-Furkán, vyzval “osamelých vlkov na útoky proti križiakom (kresťanom) a židom všade vo svete, predovšetkým v Európe, Spojených štátoch a v srdci židovského štátu, meste al-Kuds, a v Palestíne počas ramadánu”.

07:52

Súd v ruskej exkláve Kaliningrad vo štvrtok odsúdil novinára Michaila Feldmana na dva roky odňatia slobody za kritiku ruskej vojenskej ofenzívy na Ukrajine. Polícia v Moskve počas 24 hodín zadržala ďalších piatich reportérov, informuje agentúra AFP.

07:30

Autobus s približne 60 cestujúcimi havaroval vo štvrtok večer na diaľnici v západnom Nemecku, zranenia utrpelo vyše 20 ľudí. 

Podľa policajného hovorcu autobus prevážal študentov strednej odbornej školy vo Warburgu. Vracali sa z výletu v Anglicku.

07:20

V pražskej Fakultnej nemocnici na Bulovke sa stal v pondelok 25. marca fatálny incident. Personál vykonal potrat zdravej žene v štvrtom mesiaci tehotenstva, pretože si splietol pacientky. Vo štvrtok to potvrdila tlačová hovorkyňa nemocnice Eva Stolejda Libigerová. Prípadom sa zaoberá polícia, informoval portál iDNES.cz.

Tehotná žena išla na bežnú kontrolu, kým druhej žene mali lekári urobiť zákrok, ktorý sa vykonáva napríklad pri liečbe chorej maternice, ale je možné ním tiež ukončiť tehotenstvo.

07:00

Francúzsky prezident Emmanuel Macron vo štvrtok vyhlásil, že členovia skupiny G20 sa budú musieť zhodnúť, či pozvú ruského lídra Vladimira Putina na novembrový summit v Brazílii. Informovala agentúra AFP.

Brazília sa postavila proti snahe izolovať a potrestať Rusko za jeho inváziu na Ukrajinu a tvrdí, že ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj a západné krajiny nesú časť viny za vojnu.

06:40

Francúzske úrady počas uplynulých dní v rámci rozsiahlych policajných razií vo viacerých mestách zadržali 1357 osôb podozrivých z drogovej trestnej činnosti. Vo štvrtok to v meste Dijon vyhlásil francúzsky minister vnútra Gérald Darmanin. Informovala agentúra DPA.

06:30

V Juhoafrickej republike (JAR) sa vo štvrtok zrútil z mosta do rokliny autobus a následne začal horieť. Pri nehode zahynulo 45 ľudí, informovala agentúra AFP.

Nehodu na juhu Afriky prežilo len osemročné dieťa, ktoré záchranári previezli s vážnymi zraneniami do nemocnice.

Včera 20:26

Spojené štáty vo štvrtok odsúdili ruské veto, ktorým Moskva na pôde Bezpečnostnej rady OSN zablokovala predĺženie dohľadu expertov OSN nad dodržiavaním sankcií zavedených voči Severnej Kórei.

Včera 20:20

Nemecký tenista Alexander Zverev postúpil do semifinále dvojhry na turnaji ATP 1000 v Miami. Vo štvrťfinále zdolal v pozícii nasadenej štvorky Maďara Fábiána Maroszána 6:3, 7:5.

Včera 20:07

Jozef Bíreš končí na pozícii ústredného riaditeľa Štátnej veterinárnej a potravinovej správy (ŠVPS) SR. Jeho presný dátum odchodu má byť dohodnutý dodatočne.

Včera 20:04

Medzinárodný súdny dvor (MSD) vo štvrtok nariadil Izraelu prijatie viacerých opatrení v súvislosti so zlou situáciou v Pásme Gazy. Prikázal otvoriť ďalšie pozemné hraničné priechody s cieľom umožniť prísun potravín, vody, pohonných hmôt a ďalších zásob do tejto vojnou zničenej palestínskej enklávy.

Včera 19:11

Ceny ropy vo štvrtok po dvoch dňoch poklesu ožili a vzrástli. Investori očakávajú totiž napätejšie dodávky. Vychádzajú pritom z predpokladu, že najväčší svetoví producenti z aliancie OPEC+ budú pokračovať v doterajšej politike obmedzovania ťažby.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Gaucho alebo juhoamerický kovboj kúpe koňa počas festivalu ródea Criolla Week v Montevideu v Uruguaji

Autor: AP/Matilde Campodonico

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Marek Brna

Viktor Pondělík

Miro Majerník

Pavel Jacz

Vanda Rybanská

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali