133. časť Neznáme slovenské dejiny: Po rozvode sa delí majetok

133. časť Neznáme slovenské dejiny: Po rozvode sa delí majetok

Bratislava 7. marca 2021 (HSP/Foto:Marián Tkáč)

 

Slovenská vláda ma 6. októbra 1992 splnomocnila plniť úlohy súvisiace s delením majetku ŠBČS. Tento proces sa práve vtedy začínal a legislatívne vyvrcholil prijatím ústavného zákona federálnym zhromaždením. V zmysle neho sa súbežné uplatňovali dva princípy delenia, pomer 2 : 1, zodpovedajúci počtu obyvateľov, a územný princíp, podľa ktorého pripadol majetok tomu nástupníckemu štátu, na území ktorého sa nachádzal na Silvestra 1992. Pre nesúhlas českej strany sa nám nepodarilo presadiť princíp, ktorý by umožnil posudzovať niektoré majetkové otázky z hľadiska ich vývoja, teda „historický princíp“. Bol som na rokovaní príslušnej komisie v Prahe, ktorú viedol podpredseda federálnej vlády Rudolf Filkus. Tam sa ukázalo, že Česi nechcú, a keďže my sme – zjednodušene povedané ‒ chceli z federácie odísť, netrvali sme na tom

Ivan Kočárník
Na snímke Ivan Kočárník

Išlo najmä o zlato z obdobia Slovenského štátu (Slovenskej republiky) 1939 – 1945 (do menových zásob ŠBČS prispelo vtedy Slovensko siedmimi tonami), dôsledky menovej reformy v rokoch 1945–1953, vývoj aktív (v tom poskytovaných úverov), pasív (napríklad vkladov federálnych podnikov sídliacich na Slovensku, na účtoch českých bánk) v priebehu rokov 1990–1992, to znamená presuny úverových zdrojov osobitne koncom roku 1992 medzi bankami. Slovenské komerčné banky si museli požičiavať z ŠBČS viac ako tam vložili, lebo obsluhu rozhodujúcich podnikov zo Slovenska (federálne riadených) vykonávali české banky a dočasne disponovali aj ich zostatkami, ktoré tak vystupovali „ako české zdroje“. Okrem toho pred koncom roku 1992 sa manipulovalo s federálnymi rozpočtovými prostriedkami a devízami na úkor Slovenska.

Reklama

V prvom polroku 1992 vykazovala federácia ešte prebytok zahraničného obchodu 870 miliónov dolárov, potom sa však neúmerným dovozom do Českej republiky „podarilo“ za celú federáciu dosiahnuť dovtedy desaťročia nevídaný schodok zahraničného obchodu: na strane českej išlo o schodok 663 miliónov dolárov, čo bolo desaťnásobne viac, ako pasívum v obchodnej bilancii Slovenska. Náhle teda došlo k obrovskému úbytku devízových rezerv ŠBČS. Ďalšou príčinou ich poklesu bolo aj ich „ukrytie“ v českých a zahraničných komerčných bankách, odkiaľ sa čoskoro po rozdelení federácie objavili na účtoch Českej národnej banky. Takto to opísal Ivan Špáni v denníku Práca 9. januára 1998. Pri prijatí historického princípu by sa tieto „nečistoty“ v určitom rozsahu vyčistili.

Napokon, ktovie. Česká republika očividne porušila aj dohodnuté princípy, keď si po 1.januári 1993 ponechala česko-slovenskú vlajku s modrým klinom. A nič sa nestalo… Pritom českou národnou vlajkou bola bielo-červená, viac-menej identická s poľskou a až česko-slovenský ústavný zákon 252 z 30. marca 1920 na základe návrhu Jaroslava Jaroša vniesol medzi bielu a červenú modrú farbu klina, ako slovenský prvok spoločnej vlajky. „Treba jasnejší dôkaz vierolomnosti, absolútneho nerešpektovania partnerského národa?“ komentoval situáciu Boris Stričan v časopise Extra 43/1999.

Reklama

Teda v ústavnom zákone o delení majetku jasne prevážil český záujem nad slovenským. Zákon bol výhodnejší pre tú stranu, kde sídlili federálne inštitúcie, lebo majetok sa delil aj podľa územného princípu – všetky tieto inštitúcie, okrem federálneho protimonopolného úradu, sídlili v Česku.

Delenie majetku centrálnej banky to všetko iba podčiarklo. Rozdelenie aktív a pasív bývalej spoločnej centrálnej banky ŠBČS ostalo otvorené až do roku 1999. Dôvodom bolo uplatnenie rozdielnych princípov delenia pri aktívach a pri pasívach, ktoré ich kryli, a s tým súvisiace vykázanie nedostatku pasív v slovenskej bilancii za 24 miliárd. Pri delení aktív sa uplatnil územný princíp v rozsahu 43 percent, a keďže pri pasívach iba v rozsahu necelých 30 percent Slovensku evidentne chýbali pasíva (krytie aktív), ktoré sa na rozdiel od aktív nachádzali v západnej časti dovtedy spoločného štátu.

Keď sa v noci zo 17. na 18. mája 1999 počas prísne utajovanej operácie Aurora previezli štyri tony zlata z Česka na Slovensko (zlato patriace Slovensku podľa princípu 2 : 1, nešlo teda o „slovenské zlato“ z čias prvej Slovenskej republiky), uzavrela sa jedna z kapitol našich dejín. Nasledoval už len podpis príslušných dohôd medzi vtedajším predsedom slovenskej vlády Mikulášom Dzurindom a českým partnerom Milošom Zemanom 24. novembra 1999.

Už len dodajme, že na riešenie sporných otázok delenia majetku bývalej federácie bola zriadená osobitná medzivládna komisia, ktorú viedli ministri financií (Július Tóth a Ivan Kočárník). ČNB v nej zastupoval viceguvernér Ján Vít a NBS ja. Komisia sa schádzala dosť často, striedavo na území ČR (v Prahe, Židlochoviciach, Kolodějoch) a na Slovensku. Česká strana v tejto komisii niekoľko raz odstúpila od prv dohodnutých riešení, napríklad v otázke slovenského zlata z rokov 1939 – 1945 alebo kupónovej privatizácie.

A ako to bolo v skutočnosti s často spomínaným dlhom NBS voči ČNB? Slovensku pripadlo relatívne viac aktív ako pasív. Zákon a následne i príslušné rozhodnutie vtedy ešte federálneho guvernéra JosefaTošovského nebrali do úvahy predchádzajúci vývoj v zdrojoch a potrebách úverov, rovnako to, že viaceré „české“ zdroje boli zdrojmi federálnych inštitúcií a podnikov, umiestnených v českých peňažných ústavoch, no a pripustili, aby sa inak delilo to-ktoré aktívum banky a inak s ním súvisiace pasívum. Práve preto sa bude o celom tomto balíku problémov ešte zrejme dlho hovoriť. Reči sa vedú, ale chlieb sa je.

Reklama

(Kapitola z knihy Príbeh slovenskej koruny, ktorá vyšla vo vydavateľstve PostScriptum v roku 2019)

Marián Tkáč

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:23

Slovenský futbalový reprezentant Ivan Schranz pomohol gólom a dvoma asistenciami k triumfu Slavie Praha nad Baníkom Ostrava v 1. kole skupiny o titul v českej lige. Slavia má na konte 75 bodov a v tabuľke je druhá, o bod zaostáva za vedúcou Spartou Praha.

Včera 20:10

Labouristický starosta Londýna Sadiq Khan si v sobotu zabezpečil rekordné tretie, po sebe nasledujúce funkčné obdobie a niekoľko mesiacov pred očakávanými všeobecnými voľbami uštedril konzervatívcom ďalšiu porážku.

Sadiq Khan
Znovuzvolený labouristický starosta Londýna Sadiq Khan vystupuje s príhovorom v Londýne
Včera 19:58

Taliansky tenista Jannik Sinner sa odhlásil z turnaja ATP v Ríme. Dôvodom nútenej pauzy svetovej dvojky je zranenie bedra, pre ktoré odstúpil v tomto týždni z turnaja ATP v Madride. Stalo sa tak pred plánovaným štvrtkovým duelom štvrťfinále, v ktorom mal byť jeho súperom Felix Auger-Aliassime z Kanady.

Včera 19:45

Futbalisti KFC Komárno oslavujú historický postup do najvyššej slovenskej súťaže. Účasť v budúcom ročníku Niké ligy si definitívne zabezpečili sobotným víťazstvom v dueli 28. kole MONACObet ligy na ihrisku Slavoja Trebišov 3:1.

Včera 18:45

Rusko pridalo ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského na svoj zoznam hľadaných zločincov, ukázala v sobotu vládna databáza.

Včera 18:33

Nemecký kancelár Olaf Scholz v sobotu odsúdil útok na svojho spolustraníka a europoslanca Matthiasa Eckeho a uviedol, že takéto útoky predstavujú hrozbu pre demokraciu.

Včera 18:06

Berlínska polícia v sobotu oznámila, že otvorila viacero vyšetrovaní po tom, čo musela v piatok zasiahnuť proti propalestínskemu protestu na Humboldtovej univerzite v Berlíne.

Demonštranti na piatkovom proteste kričali kontroverznú frázu: “Od rieky až po more Palestínčania budú slobodní”. Berlínska polícia pritom chce túto frázu klasifikovať ako antisemitskú.

propalestínsky protest
Ľudia sa zhromaždili na propalestínsky protest pred Humboldtovou univerzitou v Berlíne v piatok 3. mája 2024
Včera 17:25

Študenti prestížnej univerzity Trinity College v írskom Dubline zabarikádovali hlavný vchod do univerzity a v sobotu zorganizovali protest proti konaniu Izraela v Pásme Gazy. Informovala agentúra AFP.

Včera 16:50

Dráma o utečencoch “Ja kapitán” režiséra Mattea Garroneho sa v piatok večer stala tohtoročným hlavným víťazom talianskych filmových cien Donatellov Dávid (David di Donatello).

Matteo Garrone
Taliansky režisér Matteo Garrone (vpravo) stojí na pódiu počas ďakovnej reči na 69. ročníku talianskych filmových cien Donatellov Dávid (David di Donatello) v Ríme
Včera 16:23

Preletom vrtuľníkov, hymnou Slovenskej republiky, kladením vencov a viacerými príhovormi si v sobotu na Bradle uctili pamiatku 105. výročia tragickej smrti generála Milana Rastislava Štefánika.

Včera 16:09

Delegácia palestínskeho militantného hnutia Hamas dorazila v sobotu do Káhiry na rokovania o možnom prímerí v Pásme Gazy, v rámci ktorého by mohli byť do Izraela vrátaní aj niektorí rukojemníci, uviedol pre agentúru Reuters nemenovaný zdroj z Hamasu. Podľa egyptských zdrojov by na rokovaniach mal byť prítomný aj riaditeľ americkej Ústrednej spravodajskej služby (CIA) William Burns.

Včera 15:58

Dánska spoločnosť Pandora, najväčší producent šperkov na svete, oznámil za 1. štvrťrok rast tržieb o viac než desatinu a prevádzkového zisku o takmer pätinu. Podporil ju najmä kľúčový americký trh, na ktorom zvýšila podiel. Spoločnosť zároveň prekonala očakávania trhov a v reakcii na vývoj na začiatku roka zlepšila prognózu vývoja tržieb za celý rok.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Žena pózuje medzi tulipánmi počas návštevy Harrisonovho tulipánového festivalu v Agassiz v Britskej Kolumbii

Autor: AP/Darryl Dyck/The Canadian Press via AP

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Andrej Sablič

Erik Majercak

Marek Brna

Matúš Pestrý

Marian Kotleba

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali