Ruské ultimátum prinútilo Pentagon a Západ zúžiť americký akčný priestor

Ruské ultimátum prinútilo Pentagon a Západ zúžiť americký akčný priestor

Moskva 23. júna 2017 (HSP/vzgljad/Foto:Screenshotvzgljad)

 

Andrej Rezčikov na portáli vzgljad venoval svoju pozornosť vývoju rusko-amerických vzťahov v Sýrii po zostrelení sýrskeho bitevníka Su-22. Američania úzkostlivo dbajú na to, aby nelietali západne od Eufratu a neporušili bojovú líniu, ktorú im určili Rusi. Tí uviedli, že všetky lietadlá, ktoré sa objavia západne od Eufratu sa stanú legitímnym cieľom ruskej a sýrskej protivzdušnej obrany

Ilustračné foto

Austrália sa v prvom momente rozhodla stiahnuť svoje lietadlá zo Sýrie, o niekoľko hodín však pod americkým nátlakom svoje rozhodnutie zmenila. Dnes austrálske lietadlá slušne stoja na letiskách, do bojových operácii sa však nehrnú. Teraz sa objavuje otázka, či sa budú v Sýrii prekrývať zóny vojenského vplyvu s politickými zónami.

Reklama

 

Pozastavenie austrálskych leteckých útokov si môžete pozrieť tu:

Reklama

 

Západná koalícia výrazne znížila intenzitu svojich leteckých operácií v Sýrii. Experti momentálne riešia otázku, či je to len náhoda, alebo priamy dôsledok ruskej výstrahy. To, že západná koalícia úzkostlivo nelieta v blízkosti Eufratu, dosvedčujú aj každodenné informácie o leteckých úderoch západnej koalície. Američania a ich spojenci bojujú momentálne na východ od Eufratu v oblastiach Rakky, Deir ez Zor. V oficiálnych vyhláseniach však Američania tvrdia, že budú útočiť na území celej Sýrie.

Ruský vojenský expert Anton Mardasov tvrdí, že verejné vyhlásenia sa nemusia prekrývať s reálnou situáciou. Podľa jeho slov sa v poslednom čase prelety Američanov nad západnou Sýriou značne zmenšili, Američania sústredia svoju pozornosť na Rakku a východne od Eufratu,

Ďalší ruský vojenský expert Viktor Murachovskij je presvedčený, že Američania zmenili svoj postoj po výstrahe zo strany Moskvy. Podľa jeho slov pre pilota je krajne nepríjemné, keď “začne jeho palubný komplex vrešťať a blikať červeným svetlom, pretože zistil, že ho zameral nepriateľský radar. A keď ešte pilot nevie s istotou, či ho zameral ruský, alebo sýrsky radar, ostáva mu len hádať, či vyletia, alebo nevyletia protilietadlové rakety”.

Podľa Viktora Murachovského Austrália v prvom momente otvorene ukázala “svoju neochotu vyťahovať za Američanov horúce gaštany z ohňa a Američania museli zvýšiť svoj hlas, aby sa Austrálčania znova poslušne zaradili do rady”. Austrálčania teda svoje stroje zo Sýrie nestiahli, od ruského ultimáta však Austrálčania nelietajú. Pre Američanov je to nepríjemný indikátor, keďže až do tohto momentu Austrálčania verne plnili všetky rozkazy  a lietali aj v Iraku a aj v Sýrii. Ďalšie krajiny západnej koalície nemali žiadne verejné vyhlásenia, no tiež sa im však veľmi nechce nasledovať Američanov.

Reklama

Anton Mardasov takisto považuje postoj Austrálčanov za postoj ovplyvnený výstrahou Moskvy. Austrálčania napriek tomu, že nie sú v NATO a môžu sa spoľahnúť na americkú pomoc, volia radšej opatrnejší postup. Podľa Mardasova Austrálčania vykazujú známky nervozity, pretože ak by mali letieť z Incirliku do Sýrie, museli by prelietať nad oblasťou, ktorú im Rusi zakázali prelietať. Austrálčania necítia potrebu zvyšovať napätie v Sýrii a skôr sa sústreďujú na normalizáciu pomerov v Sýrii.

Podľa Mardasova i Murachovského sa v Sýrii evidentne prekrývajú vojenské a politické zóny vplyvu. Sýria sa rozdelila na zóny vplyvu Ruska a USA, západná koalícia kontroluje územie východne od Eufratu a Rusko spoločne so Sýrčanmi a sýrskymi spojencami kontrolujú územie západne od Eufratu. V určitom slova zmysle sa Eufrat stáva novou politickou hranicou rôznych častí formálne ešte jednotnej Sýrie. Nie je ešte zrejmé, ako sa vykryštalizujú zóny vplyvu na juhu Sýrie, kde sa boje dosiaľ viedli s menšou intenzitou ako na severozápade a severovýchode krajiny.

France-presse i CNN pred niekoľkými dňami informovali, že Američania zostrelili aj iránsky dron na juhu Sýrie, ktorý podľa Američanov ohrozoval proamerické sily. Moskva poukazuje na to, že aktivity Američanov sú v rozpore s medzinárodným právom a sú nezákonné, rovnako ako presun amerického raketového delostrelectva do mesta al-Tanf na sýrsko-jordánskej hranici.

Mardasov uvádza, že juh Sýrie už od roku 2011 kontrolujú sunniti, nepriateľsky naladení voči legitímnej sýrskej vláde. Títo sunniti majú úzke kontakty s jordánskymi Arabmi, na výcviku sýrskych sunnitov výrazne participovali americkí i jordánski inštruktori.

Momentálne sa v Sýrii črtá nasledovný obraz zón politického vplyvu. Severozápad krajiny kontroluje oficiálny Damask s pomocou Ruska a Iránu. Východne od Eufratu v provincii Rakka, oblasti Deir ez Zor sa zaktivizovali Kurdi a Arabi, silne podporovaní Američanmi. Američania podľa Mardasova budú aj naďalej kontrolovať tieto oblasti. Problém tkvie v tom, že všetci sa snažia obsadiť čo najväčšie územie, ktoré sa dostáva spod kontroly ISIS. Podľa Mardasova zóny vplyvu v Sýrii sú nevyhnutnosťou, bez týchto zón by nastal totálny chaos. Napríklad aj Izrael podporuje Drúzov na juhozápade krajiny, pretože ak by ich nepodporoval, už dávno by ich Dzebchat an-Nusra zlikvidovala.

Reklama

Podľa Mardasova jadrové veľmoci Rusko a USA nepovažujú Sýriu za tak dôležitý problém, aby kvôli Sýrii vyhrotili medzinárodnú situáciu do krajnosti, až k jadrovému stretu. Sýrsky problém je oveľa menší v porovnaní s Karibskou krízou, kedy svet delilo od jadrovej katastrofy len niekoľko hodín.

Aby sa podarilo ukončiť sýrsku krízu, je potrebné nájsť serióznu stratégiu, s ktorou musia súhlasiť aj Rusi a aj Američania. Túto informáciu pre Fox News uviedol americký politológ Michael O´Henlon. Podľa amerického experta je nemožné vyhnať Rusko zo Sýrie, Američania musia nájsť spôsob ako dosiahnuť kompromis.

Tu si môžete pozrieť video Fox News s Michaelom O´Henlonom:

 

Andrej Rezčikov

 

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

09:24

Tisíce vodičov autobusov vstúpili vo štvrtok v juhokórejskej metropole Soul do generálneho štrajku pre spor týkajúci sa platov. Podľa odborov postihol štrajk 97 percent tamojších autobusových liniek a spôsobil chaos počas rannej dopravnej špičky. Po zhruba 11 hodinách sa však vodičom podarilo so zamestnávateľmi dohodnúť a vrátili sa do práce.

09:13

Slovenský hokejista Martin Chromiak pomohol asistenciou k triumfu Ontaria nad San Jose 3:2 v nočnom zápase AHL. Dvadsaťjedenročný útočník má po 61 dueloch sezóny na konte 29 bodov (13+16).

08:49

Výbor Parlamentného zhromaždenia Rady Európy (PZ RE) pre politické záležitosti a demokraciu vyjadril podporu prípadnému prijatiu Kosova do RE. Srbsko toto rozhodnutie odsúdilo ako škandalózne.

08:36

Francúzski politici z celého spektra v stredu vyjadrili zdesenie nad odstúpením riaditeľa parížskej školy, ktorý dostal vyhrážky smrťou za to, že požiadal študentku, aby si v priestoroch školy zložila moslimský závoj.

Premiér Gabriel Attal, bývalý minister školstva, chcel ukázať riaditeľovi podporu a pozval ho v stredu do svojho úradu.

08:24

Šéf ruskej rozviedky Sergej Naryškin navštívil tento týždeň Severnú Kóreu, kde viedol diskusie o bezpečnostnej spolupráci.

Naryškin sa stretol so severokórejským ministrom pre štátnu bezpečnosť Ri Čang-daem.

08:15

Ceny ropy sa vo štvrtok ráno zvýšili a vyrovnali tak časť strát z predchádzajúcich dvoch dní. Od začiatku marca oba hlavné kontrakty posilnili o približne 4,5 % a k zisku za celý mesiac smerujú už tretíkrát po sebe.

08:07

Zástupcovia štátov EÚ sa v stredu večer dohodli na novom kompromise o clách na niektoré ukrajinské poľnohospodárske výrobky, oznámilo belgické predsedníctvo Rady EÚ.

Podľa diplomatov sa do EÚ bude môcť bez cla predávať menej tovaru, ako sa pôvodne plánovalo. Medzi dotknuté výrobky patria vajcia, hydina, cukor a kukurica. Sprísnenie požiadaviek si ešte vyžaduje súhlas Európskeho parlamentu.

07:58

Bývalý americký senátor a demokratický kandidát na viceprezidenta USA Joe Lieberman zomrel v stredu vo veku 82 rokov.

Lieberman zomrel v stredu v New Yorku v kruhu rodiny v dôsledku komplikácií po páde, uvádza sa vo vyhlásení.

Joe Lieberman
Na archívnej snímke Joe Lieberman
07:52

Cirkevní predstavitelia v Jeruzaleme vyzvali v stredu vo svojom veľkonočnom posolstve na “okamžité a udržateľné prímerie” vo vojne medzi Izraelom a palestínskym radikálnym hnutím Hamas v Pásme Gazy.

Zároveň vyzvali na rýchlu distribúciu humanitárnej pomoci v Pásme Gazy, na “prepustenie všetkých rukojemníkov” i na neobmedzený prístup lekárskych tímov k chorým a zraneným.

07:38

Americký prezident Joe Biden zablahoželal v stredu víťazovi prezidentských volieb v Senegale Bassirouovi Diomayeovi Fayeovi.

Opozičný kandidát Bassirou Diomaye Faye vyhral prezidentské voľby v Senegale so ziskom 54,28 percenta hlasov. Kandidát vládnej koalície Amadouo Ba získal 35,79 percenta hlasov.

07:30

Nemecká polícia v stredu znížila počet obetí ťažkej nehody autobusu pri Lipsku z piatich na štyri, uviedla tamojšia polícia.

Podľa polície zahynuli pri nehode dovedna štyria ľudia a piaty sa nachádza v život ohrozujúcom stave. Inšpekcia dopravnej polície prípad vyšetruje ako zabitie z nedbanlivosti.

07:12

Telá dvoch nezvestných osôb objavili záchranné zložky v stredu vo vode po zrútení mosta v meste Baltimore na východe USA, uviedli tamojšie úrady. Informujú agentúry AP a DPA.

06:58

Francúzsky prezident Emmanuel Macron v stredu vyjadril podporu plánu Brazílie vyvíjať ponorky na jadrový pohon. Neoznámil však žiadnu konkrétnu spoluprácu v oblasti technológie jadrového pohonu, na ktorú Brazília naliehala.

Raoni Metuktire, Emmanuel Macron
Na snímke zľava francúzsky prezident Emmanuel Macron a brazílsky náčelník Raoni Metuktire sa vítajú na ostrove Combu v Brazílii
06:51

Počet mŕtvych po útoku na koncertnú sálu v Moskve stúpol v stredu na 143, oznámili ruské úrady.

Úrady zverejnili mená mŕtvych päť dní po útoku z minulého piatka. Išlo o najsmrtiacejší útok, k akému sa doteraz prihlásila extrémistická organizácia Islamský štát (IS) na európskom území, a najhorší v Rusku za posledných 20 rokov.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Veľké vlny na pláži Nazare v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali