Rozhovor s kandidátom na poslanca v BBSK, majiteľom zbrojovky Grand Power, Jaroslavom Kuracinom

Rozhovor s kandidátom na poslanca v BBSK, majiteľom zbrojovky Grand Power, Jaroslavom Kuracinom

Banská Bystrica 11. októbra 2017 (HSP/Foto:HSP)

 

Prinášame vám rozhovor s Jaroslavom Kuracinom, majiteľom zbrojovky Grand Power, ktorý momentálne kandiduje na poslanca do zastupiteľstva Banskobystrického samosprávneho kraja. Okrem iného v rozhovore pre Hlavné správy povedal: Lunter začal podnikať z peňazí, ktoré dostal od sekty Adventistov siedmeho dňa z USA a keď padal na hubu, tak dostal dotáciu od Smeru 2 milióny eur. Z tohto pohľadu nemôže ten človek prehlasovať o sebe, že je nezávislý.

Na snímke Jaroslav Kuracina

Prečo ste sa rozhodol kandidovať za ĽSNS ?

Reklama

Prvotný impulz vyšiel od Mariána Kotlebu po tom, čo som mu tlmočil výčitky mnohých ľudí, “že myšlienky sú správne, ale Kotleba má okolo seba len krikľúňov…”
Marián mi na to povedal : Vieš, mám okolo seba ľudí, ktorý sa neboja nálepkovania. Sú takí, akí sú. Ak chceš aby bolo okolo mňa viac ľudí strednej vrstvy, prečo nejdeš kandidovať za ĽSNS ? Čím viac ľudí ako si Ty sa pridá, tým odbornejšia strana bude a tým skôr bude môcť niečo reálne zmeniť. Myslím že má pravdu. Je za minútu 12, a je na čase prestať byť mlčiacou masou, zahodiť strach z nálepkovania a začať hovoriť nahlas.

 

Reklama

V Bystrici sa proti Kotlebovi spojili všetky štandardné politické strany, ktoré si v parlamente nevedia prísť na meno.  Zdá sa že kvôli Kotlebovi už ani nepredstierajú  hru na koalíciu a opozíciu?

Z môjho pohľadu je úplne jedno, či je vo vláde koalícia, alebo opozícia, pretože sú to dva konce tej istej palice, ktorá bije slovač. Lebo za tých 25 rokov som svedkom toho, že domáci podnikatelia sú v maximálnej miere potláčaní a preferovaní sú len zahraniční investori, dotovaní stimulmi a daňovými prázdninami. Lenže tie peniaze, čo im vláda dáva sú moje a vaše peniaze a nemáme z toho nič. Keby sa tie peniaze použili na podporu domácich podnikateľov, tak by Slovensko bolo niekde úplne inde. Tým že nevidím rozdiel medzi koalíciou a opozíciou, tak tým je daná aj odpoveď na to, prečo sa  v Banskej Bystrici dokáže koalícia aj opozícia spojiť, aby protisystémový kandidát nezvíťazil.

 

Nie je  Kotlebovo riadenie župy bez zadlžovania a rozkrádania verejných zdrojov nebezpečný precedens, ktorý by mohol motivovať aj ľudí v iných krajoch k voľbe nesystémoveho politika?

Určite. Tým že Kotleba je protisystémový kandidát a nemá za sebou žiadnych oligarchov, ktorým by musel niečo splácať, tak nemusí kradnúť. A keď nemusí kradnúť, ale chce naozaj niečo robiť pre Slovensko, tak tie peniaze vynakladá oveľa efektívnejšie. Veď je obrovský rozdiel či za km cesty zaplatíte 70 tisíc eur, alebo 400 tisíc eur.

Reklama

 

Niektorí predstavitelia tretieho sektora už razia heslo „radšej zlodej ako fašista“. Čo si myslíte o  ľuďoch, ktorí na jednej strane organizujú pochody proti korupcii a na druhej vyzývajú radšej voliť zlodejov?

Je to ťažký prejav schizofrénie, ktorý pochybujem že sa dá liečiť, lebo na toto sa nedá zareagovať inak. Lebo ak na jednej strane hlásam boj proti korupcii tak na druhej strane nemôžem agitovať proti niekomu, kto sa evidentne správa antikorupčne a nekradne a naopak podporovať skorumpovaných kandidátov, lebo mi to doporučili mimovládne organizácie.

 

Média vykresľujú kandidáta Luntera ako anjela. Nehrozí ľuďom po voľbách podobné vytriezvenie ako v prípade Kisku, kde sa  z dobrého anjela vykľul daňový podvodník a úžerník, ktorý ma na súdoch 22 tisíc exekučných spisov proti občanom, z ktorých svojou úžerou mnohých priviedol na mizinu?

Reklama

Pan Lunter, vítač migrantov je širšia téma. Podnikať začal z peňazí, ktoré dostal od sekty Adventistov siedmeho dňa z USA a keď padal na hubu, tak dostal dotáciu od Smeru 2 milióny eur. Z tohto pohľadu nemôže ten človek prehlasovať o sebe, že je nezávislý. Nie je sám sebe pánom a zase raz bude musieť skladať účty niekomu inému ako obyvateľom kraja. A keďže vo VUC sa točia veľké peniaze, tak je tu dôvodný predpoklad, že pán podnikateľ Lunter bude musieť požičané vrátiť a bude to vracať z peňazí nás všetkých.

 

Média nám v poslednej dobe každodenne prinášajú správy ako sa  Slovensku darí, ako ide vláda zdvíhať minimálnu mzdu, zaviesť 13. a 14. platy atď. Myslíte že by to pre občanov robili, keby sa nebáli, že ľudia na protest znovu budú voliť ĽSNS?

Určite by to nerobili, veď 25 rokov len zdierali slovač a futrovali zahraničné korporácie. Teraz keď hrozí, že im nespokojní ľudia zvolia všade Kotlebu, tak začínajú rýchlo púšťať omrvinky aj ľudom, aby sa nebúrili a nezvolili toho, kto im zakrúti krkom.

Už aj v mestskom zastupiteľstve v Banskej Bystrici sa začali diať veci a to čo predtým nešlo zrazu ide. Zdá sa že pochopili, že keď nezačnú konečne niečo pre občanov robiť, tak sa kotlebovci dostanú aj do mestského zastupiteľstva. Kotleba sa stal zbraňou pre občanov v boji proti oligarchii a  politikom ktorí jej záujmy zastupujú.

 

Vláda navrhuje presunúť finančné prostriedky z výstavby diaľnic na nákup vojenskej techniky. Ako to hodnotíte ako zbrojár a bývalý vojak?

Pokiaľ by vláda rozmýšľala proslovensky a pronárodne, tak za tie peniaze čo majú ísť do obrnených transportérov, tuším1,2 miliardy eur, postaví na zelenej lúke novú fabriku, ktorá bude tie transportéry vyrábať a ešte aj ďalej predávať. V dnešnej dobe vyrobiť osemkolesový transportér nie je pre slovenský priemysel žiadny problém. Veď v tom máme  históriu aj skúsenosti. Keby tie peniaze, ktoré budú natlačené zase nejakému zahraničnému výrobcovi boli použité na rozvoj domáceho priemyslu, tak by sa dal postaviť výrobný závod, zaplatiť konštruktérov, zaplatiť skúšky a do troch rokov by sme mali vlastné obrnené transportéry.

 

Denník N, SME a známy konšpirátor Smatana, ktorý sa vo voľnom čase hraje na spravodajského dôstojníka CIA, podsúvali čitateľom hypotézy, že Kotleba je financovaný z Ruska. Pred pár dňami NAKA ukončila vyšetrovanie v tomto smere s výsledkom, že sa jedná o nezmysel. Chystá strana v tomto smere nejaké žaloby na média a aktivistov, ktorí tieto hoaxi šírili?

Reklama

Nie som členom ĽSNS, len sympatizant, ale myslím si, že ĽSNS by rozhodne mala v tomto smere podniknúť právne kroky. Či tak učinia, v tejto chvíli neviem povedať.

 

Spomenuté média  tiež priniesli informácie, že Kotleba si zamestnal na úrade celú rodinu, že zarába 8000 eur mesačne a že neznáma firma záhadne uspela v 9 z 15 zákaziek na župe. Čo je z toho pravda?

Pokiaľ viem tak na župe zamestnal svojho brata a svoju ženu. Obaja sú na referentských postoch, kde zarábajú nejakých 480 eur v čistom. Z môjho pohľadu je prirodzené, že na určité pozície si dosadím ľudí ktorým dôverujem, pretože nemôžem byť všade a nemôžem sa spoliehať na ľudí, ktorých si tam dosadil bývalý župan Maňka. Pre mňa je to akceptovateľné, zvlášť keď sa nejedná o  lukratívne miesta a obidvaja by si určite v Bystrici vedeli nájsť aj lepšie platenú prácu.

Čo sa týka lži, že Kotleba zarába 8000 eur mesačne, každý vrátane novinárov si má možnosť takéto klamstvo overiť z verejných zdrojov. (V majetkovom priznaní za minulý rok mu to vychádza na 3074 eur mesačne, pozn. redakcie)

Reklama

A o záhadnej firme ktorá vyhrala 9 z 15 zákaziek, treba ísť robiť reportáž na ministerstvo vnútra ktoré súťaž organizovalo. Viniť Kotlebu z toho, čo vysúťažilo ministerstvo vnútra cez elektronický kontraktačný systém je absurdné. Kritéria v súťaži nenastavoval Kotleba, ale ministerstvo vnútra. Kotleba môže tak akurát výsledky z verejného trhoviska akceptovať a ako sme mohli vidieť, prihlásiť sa tam môže aj firma, ktorá tie zákazky ani nevie zrealizovať.

 

Svoju firmu ste vybudoval sám, bez eura štátnej pomoci, ako sa vám darí v súčastnosti?

Nie je to ľahké práve kvôli daňovému zaťaženiu ktoré vláda uplatňuje voči domácim podnikateľom, aby mala z čoho štedro dotovať zahraničné firmy. Ja na rozdiel od pána prezidenta si nemôžem dovoliť nejaké nezrovnalosti v účtovníctve, keďže daňové kontroly mám veľmi časté.

Zmeny v daňových zákonoch, ktoré zaviedol Kažimír, ako posunutie odpisových skupín, alebo zdaňovanie skladových zásob, spôsobujú dosť veľké problémy. Ja keď napríklad postavím novú výrobnú halu, tak ju odpisujem 40 rokov, ale zdania mi ju dnes. Neplatím daň z príjmu z toho, čo mám na účte, ale z výnosov. Výnos je to, o čo mi narástol majetok, ale daňový úrad nezaujíma, že mám aj nejaké záväzky. Za milión požičaný z banky postavím halu, zaradím ju do účtovníctva a narástol mi majetok o milión. Ale daň platím z toho, o čo  mi narástol majetok. Alebo vyrobím súčiastky, mám ich na sklade, ešte neviem či sa mi ich podarí predať, ale daň z nich musím zaplatiť, lebo o tie súčiastky mi narástol majetok.

Reklama

 

Nedávno sa stal majstrom sveta v streľbe Ján Palka s pištoľou Excalibur z vašej fabriky Grand Power. Čo to bolo za súťaž a čo znamená ten úspech?

Boli to majstrovstvá sveta vo Francúzsku, kde sa zúčastnil výkvet najlepších strelcov sveta. Takáto súťaž je však aj súťažou výrobcov. Tak ako vo formule1 sa súťaži nielen o majstra sveta medzi pilotmi, ale aj o pohár konštruktérov, kto vyrobí lepší monopost. Podobne je to v týchto streleckých súťažiach, kde sa strieľa na čas a akákoľvek závada zbrane vás posúva dozadu. Je to kombinácia rýchlosti, presnosti a výkonu. Takže toto víťazstvo nás teší a má už aj odozvu vo forme vyšších predajov.

 

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

16:13

Pápež František na Zelený štvrtok slávil v Bazilike svätého Petra omšu svätenia olejov. Kňazov vo svojej kázni vyzval, aby sa vyhýbali duchovnému pokrytectvu a pristupovali k svojim veriacim milosrdne.

16:07

Poľský premiér Donald Tusk privítal vo štvrtok pokrok dosiahnutý v rozhovoroch s Ukrajinou. Ich témou bol dovoz ukrajinských poľnohospodárskych výrobkov a blokády hraníc zo strany poľských poľnohospodárov, ktoré naštrbili vzťahy medzi oboma krajinami.

Donald Tusk Šmyhaľ
Na snímke ukrajinský premiér Denys Šmyhaľ (vľavo) a poľský premiér Donald Tusk
15:35

Poľských vojakov vyšlú do Paríža, aby tam pomohli s posilnením bezpečnosti počas tohtoročných letných olympijských hier. Oznámil to vo štvrtok poľský minister obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz.

15:06

Skoro každý tretí obyvateľ Nemecka má pocit, že mu prechod na letný čas ohrozuje zdravie. Prieskum nemeckého inštitútu Forsa tiež odhalil, že takmer každý piaty zamestnaný človek v dôsledku posunu času mešká do práce.

14:44

Palestínsky prezident Mahmúd Abbás v piatok dekrétom oznámil zostavenie novej vlády, ktorej predsedom bude jeho dlhoročný poradca Muhammad Mustafá.

14:44

Pomaly sa pohybujúca tropická cyklóna Gamane, ktorá sa nečakane obrátila smerom k Madagaskaru, si vyžiadala najmenej 11 obetí. Silný vietor lámal stromy a prívaly vody sa valili cez dediny a vytopili domy, uviedli miestni predstavitelia.

14:43

Poľská Agentúra pre vnútornú bezpečnosť (ABW) vykonala v spolupráci so svojimi európskymi partnermi prehliadky budov v rámci vyšetrovania ruskej špionážnej siete. “Boli zdokumentované akcie zamerané na organizovanie proruských iniciatív a mediálnych kampaní v krajinách EÚ,” oznámila ABW. V stanovisku spomenula webovú stránku voice-of-europe.eu, ktorá mala zverejňovať proruské materiály.

14:42

Na Václavskom námestí v centre Prahy vo štvrtok napoludnie horela lepenka na streche jednej z budov ležiacej pri centrále Českej pošty. Z vnútrobloku tam stúpal hustý čierny dym, ktorý bolo vidieť z celej Prahy. Požiar sa podarilo lokalizovať a podľa hasičov sa už ďalej nešíri. Do nemocnice previezli jedného muža, ktorý sa nadýchal splodín.

14:21

Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov vo štvrtok uviedol, že so zahraničnými partnermi prebiehajú rozhovory o možnej výmene amerického novinára Evana Gershkovicha, ktorého od vlaňajšieho marca zadržiavajú v Rusku pre obvinenia zo špionáže.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Veľké vlny na pláži Nazare v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali