Roman Michelko: Druhá fáza privatizácie Slovenských elektrární alebo škandál na pokračovanie?

Roman Michelko: Druhá fáza privatizácie Slovenských elektrární alebo škandál na pokračovanie?

Bratislava 7. septembra 2016 (HSP/Foto:TASR-Henrich Mišovič)

 

Ak budú generácie po nás hodnotiť privatizáciu strategických podnikov po roku 1998, budú musieť konštatovať, že išlo o esenciálnu ekonomickú vlastizradu. Vo volebnom období 1994 – 1998 (tretej Mečiarovej vlády) bol prijatý zákon o strategických podnikoch, ktorý zakazoval privatizáciu  “rodinného striebra”, teda veľkých podnikov zamestnávajúcich tisíce či až desaťtisíce zamestnancov  alebo strategické podniky pôsobiace v sieťových odvetviach, teda energetiku, telekomunikácie,  plynárenstvo, distribútorov energie či tranzit energonosičov

Ilustračné foto
Ilustračné foto

To, že podniky takéhoto typu sú takmer vo všetkých vyspelých krajinách štátne či pološtátne, Dzurindu nijako nevyrušovalo, pre vidinu svojho osobného zisku sa nezastavil pred ničím.  Mal však problém. Súčasťou jeho prvej koaličnej vlády bola aj Strana demokratickej ľavice (SDĽ) a tej nebolo celkom pochuti všetko rýchlo a za zlomok ceny (vy)predať(takmer darovať) štátnym či pološtátnym spoločnostiam zo západnej Európy. A vtedy prišiel Mikloš s extrémne perverzným nápadom. Keďže SDĽ nesúhlasila so zrušením zákona o strategických podnikoch, prišiel s modelom, že štát síce predá len minoritu v strategických podnikoch, a teda ostane majoritným akcionárom či vlastníkom, ale ako kompenzáciu za to ponúkne minoritným vlastníkom manažérsku kontrolu.  A tak sa stalo, že aj keď  v Slovenskom plynárenskom priemysle, a. s. (SPP), Slovak Telecome, Transpetrole,  Západoslovenskej energetike, a. s. (ZSE), Stredoslovenskej energetike, a. s. (SSE),  Východoslovenská energetika, a.s. (VSE)  mal štát majoritu, manažérsku kontrolu dostali minoritní akcionári. No a potom nastalo bezuzdné plienenie. Známa je kauza, keď si francúzsky akcionár cez fiktívne poradenské zmluvy vyberal zisk s cieľom nezdaniť na Slovensku ani cent.

Reklama

Poďme však k privatizácii Slovenských elektrární. Tú Dzurinda a jeho kamarila nestihla za prvej vlády, v ktorej bola aj SDĽ, preto nakoniec škandalózna privatizácia prebehla až v roku 2007, keď vláda sprivatizovala šesťdesiatšesť percent. Kupcom bola talianska pološtátna spoločnosť Enel a ako sa veľmi skoro ukázalo, bol to veľmi nevhodný „strategický“ vlastník. Vtedy perfídnosť Dzurindovej kamarily prekonala všetky medze. Ako sa ukázalo, hlavným cieľom jeho vlády bolo predať Slovenské elektrárne za čo najnižšiu cenu. Cesta, ako to dosiahnuť, bola jasná. Dlhodobo stagnujúce, v tom čase relatívne veľmi nízke ceny elektrickej energie sa logicky nemohli neodraziť na ekonomike Slovenských elektrární. Tie boli ponúkané ako podnik zle riadený, so značnými dlhmi, pričom Dzurindovci v ňom mali už šesť rokov svoj manažment, ktorý, ako sa v týchto dňoch ukázalo, svojimi sofistikovanými účtovnými operáciami ešte ďalej znížil cenu elektrární o viac než deväť miliárd slovenských korún. To sa veľmi zásadne prejavilo na ich výslednej kúpnej cene, ktorá sa nakoniec ustálila na hodnote sedemstoosemdesiat miliónov eur.

Na snímke politológ Roman Michelko
Na snímke politológ Roman Michelko

O maličkostiach typu, že už aj tak zo zúfalo nízkej ceny vďaka nekompetentnosti Mikloša stratili vďaka kurzovej strate takmer miliardu, či o absolútne neslýchanej a extrémne nevýhodnej zmluve o tridsať ročnom prenájme Gabčíkova, škoda hovoriť. Mimochodom, len za túto jednu elektráreň (SE ich má vo svojom portfóliu vyše štyridsať) požadoval Enel od slovenskej vlády takmer šesťsto miliónov eur.  Ako už bolo spomenuté, Dzurinda  predal všetkých vyše štyridsať elektrární za smiešnych sedemstoosemdesiat miliónov eur.

Reklama

Nakoniec sa ekonomika Slovenských elektrární “zázračne” pozbierala vďaka jedinému rozhodnutiu – skokovému zvýšeniu cien energií pre podniky i domácnosti. Takže Dzurinda a spol. nakoniec zo zúfalo nekompetentných manažérov Enelu (štyri roky meškajúca dostavba Mochoviec je jasnou vizitkou ich neschopnosti) urobili manažérske hviezdy. Samozrejme, stále tu vyvstáva  otázka, či je možné,  aby subalterný úradník len tak na vlastné triko (a s akou motiváciu?) tak brutálne – o deväť miliárd Sk – znížil cenu špičkového strategického podniku, alebo či to bola vopred dohodnutá protislužba (iste aj náležite honorovaná) pre tých, čo privatizovali. Vráťme sa však k súčasnosti.

Ako už bolo spomínané, Enel sa ukázal  ako absolútne nevhodný a nekompetentný vlastník Slovenských elektrární. Absolútne nezvládol manažovanie dostavby Mochoviec ani časovo, ani finančne.  Enel však nebol nekompetentne riadený len na Slovensku, ale do vážnych problémov sa dostala predovšetkým materská firma v Taliansku, čo viedlo vedenie tejto nadnárodnej korporácie k snahe zbaviť sa niektorých aktív, aby  bola sanovaná ekonomika matky.

Enel teda ohlásil predaj Slovenských elektrární a tu sa dostávame k pointe nášho príbehu. Vláda, ktorá je stále tridsaťštyripercentným spoluvlastníkom a disponuje predkupným  právom na akcie Slovenských elektrární, nakoniec súhlasila s odpredajom  svojich akcií česko – slovenskej skupine  Energetický a průmyslový holding. a. s.  (EPH) českého miliardára Daniela Křetínského a partnera finančnej skupiny J&T Patrika Tkáča. Odpredaj je pritom dohodnutý  na dve fázy. V prvej fáze kúpi EPH  od Enelu polovicu,  teda  tridsaťtri percent akcií za cenu tristosedemdesiatpäť miliónov eur. Druhá fáza predaja bude dotiahnutá až po dostavaní Mochoviec, pravdepodobne v roku 2019. Potom podľa jedného z možných scenárov EPH doplatí zvyšnú časť sumy za celý podiel, ktorý dnes drží Enel a stane sa tak vlastníkom šesťdesiatich šiestich percent akcií,  časť týchto akcií kúpi štát, ktorý si v závere minulého roku vybojoval od EPH aj od Enelu  opciu na kúpu sedemnástich percent akcií. To by znamenalo, že štát bude mať päťdesiatjeden percent akcií, kým EPH bude mať štyridsaťdeväť percent akcií, napriek tomu však bude mať v Slovenských elektrárňach manažérsku kontrolu.

Dohoda je však taká, že už po prvom akcionárskom vstupe EPH do Slovenských elektrární bude mať „EPH prevažujúcu funkciu  v riadení  existujúcich výrobných aktivít SE a Enel bude mať prevažujúcu úlohu len v riadení projektu dostavby Mochoviec“. Je preto až zarážajúce, že keď dvadsiateho šiesteho júla schválila Európska komisia Enelu predaj časti akcií Slovenských elektrární spoločnosti EPH, nevyvolalo to takmer žiaden rozruch. Pritom nastala len ďalšia kapitola frašky, ktorú začal Dzurinda po nešťastných voľbách v roku 1998.

Roman Michelko

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

18:00

Ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba v utorok požiadal západné krajiny, aby zvážili možnosť zostreľovania ruských rakiet nad ukrajinským územím s cieľom zlepšiť ochranu ukrajinských miest pred ruskými útokmi.

17:51

Úrad pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) bude môcť nariadiť dodávateľovi tepla, ktorý stratil povolenie na činnosť, aby svoju sústavu tepelných zariadení za úhradu poskytol inému držiteľovi povolení. Vyplýva to z návrhu novely zákonov o energetike, o regulácii v sieťových odvetviach a o tepelnej energetike, ktorý poslanci Národnej rady (NR) SR v utorok definitívne schválili.

17:37

Jiří Vacula, ktorý v roku 2012 v Česku distribuoval smrtiaci metanol, bol prepustený na slobodu. Z 15-ročného trestu si odpykal viac než dve tretiny.

17:25

Obeťou na palube lietadla spoločnosti Singapore Airlines z Londýna do Singapuru, ktoré sa v utorok dostalo do silných turbulencií a núdzovo pristálo v thajskom Bangkoku, je 73-ročný Brit. Viac než 30 pasažierov utrpelo zranenia, uviedla spoločnosť vo vyhlásení.

16:45

Izrael v utorok vyzval “národy civilizovaného sveta”, aby vystúpili proti žiadosti hlavného prokurátora Medzinárodného trestného súdu (ICC) o vydanie zatykačov na členov izraelskej vlády a deklarovali, že by takéto zatykače v prípade ich vydania nerešpektovali. S odvolaním sa na hovorcu izraelskej vlády o tom informovala agentúra Reuters.

16:39

Izraelské úrady v utorok pri hraniciach s Pásmom Gazy zhabali kameru a vysielacie zariadenie tlačovej agentúry Associated Press (AP). Ako dôvod uviedli porušenie nového opatrenia izraelskej vlády o zastavení činnosti spravodajskej televízie al-Džazíra v Izraeli.

16:33

Slovenská republika mala v apríli najnižšiu mieru nezamestnanosti od svojho vzniku. Miera nezamestnanosti vypočítaná z celkového počtu nezamestnaných na ekonomicky aktívnom obyvateľstve dosiahla v apríli 2024 úroveň 5,96 %. Uviedol to v utorok na tlačovej konferencii minister práce Erik Tomáš (Hlas-SD) s tým, že nezamestnanosť tak prestáva byť jedným z najväčších problémov Slovenska.

16:33

Úzkosťami, depresiou a syndrómom vyhorenia medzi mladými dospelými trpí viac žien než mužov. Príznaky zhoršuje zlý spánok či pravidelná konzumácia alkoholu. Trvalé dôsledky na duševné zdravie malo obdobie pandémie. Vo výskume vplyvu moderného životného štýlu na psychiku mladých to zistili vedci z Psychiatrickej kliniky 1. Lekárskej fakulty Univerzity Karlovej (1. LF UK) a Všeobecnej fakultnej nemocnice (VFN) v Prahe.

16:32

Miera evidovanej nezamestnanosti v apríli podľa očakávaní poklesla pod 5 %, priblížila sa tak k historickému minimu spred pandémie nového koronavírusu. Trh práce na Slovensku ostáva pod tlakom. Zhodnotil aktuálny vývoj nezamestnanosti na Slovensku analytik Slovenskej sporiteľne Matej Horňák.

16:31

Zakladateľ a predseda Svetového ekonomického fóra (WEF) Klaus Schwab sa rozhodol odstúpiť. Schwab oznámil svoj zámer v utorok zamestnancom e-mailom.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke žena obdivuje ruže v stánku spoločnosti Peter Beales Roses - World Leader in Classic Roses na výstave Chelsea Flower Show v Londýne

Autor: TASR/AP-Kirsty Wigglesworth

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali