Európa 21. júla 2017 (HSP/Foto: TASR- František Iván)
Kým v Nemecku sa do maslových sušienok od dolnosaského výrobcu Bahlsen pridávalo maslo, v iných krajinách, najmä vo východnej Európe, šlo o zmes masla a palmového oleja a zákazníci v Poľsku, Maďarsku, Českej republike a na Slovensku mali pocit, že konzumujú druhoradý tovar, píše sa na stránke Norddeutscher Rundfunk (NDR)
Od 1. júla však Bahlsen vyrába svoje maslové sušienky výhradne použitím masla.
“Až doteraz v našich závodoch v Poľsku bola použitá iná receptúra,” potvrdila hovorkyňa spoločnosti Janine von Jhering a podľa jej slov údajne rozhodnutie zmeniť ju už spoločnosť urobila pred niekoľkými mesiacmi.
Vravela tiež, že je už zmenený obal a popis, testovacie produkcie ešte len pribudnú. Berie na vedomie, že v rámci globalizácie zákazník očakáva rovnaký štandard produktu bez ohľadu na to, kde je ponúkaný. Pripomína však, že to bude chvíľu trvať, kým sa na regály dostanú “nové” sušienky s jednotnou receptúrou a vypredajú sa zásoby tých s palmovým olejom.
NDR spomína aj slovenského premiéra Roberta Fica, ktorý sa na tlačovej konferencii v sídle Európskej komisie v Bruseli sťažoval na “potravinový rasizmus” pri porovnávaní v Rakúsku a na Slovensku zakúpených tovarov: kávy, rybích prstov, a tiež pracích prostriedkov. Nutella kúpená v západnej Európe bola “výraznejšie čokoládová”.