Zulehner: Cirkev potrebuje reformu von do sveta

Zulehner: Cirkev potrebuje reformu von do sveta

Varšava 25. apríla 2018 (HSP/KAP/Foto:Wikipedia)

 

V súčasnej „dramatickej prechodnej dobe“ katolíckej cirkvi v Európe treba „odolať pokušeniu iba redukovať tradičnú prevádzku cirkvi“. Viedenský teológ pastorácie a religionistický sociológ Paul M. Zulehner odporúča skôr nové „aggiornamento“ v zmysle Druhého vatikánskeho koncilu a aj pápeža Františka.

Paul M. Zulehner

„Prvá otázka pre Cirkev na ceste do novej budúcnosti znie: Aká situácia je vo svete, a s človekom? Aká je jej nádej a radosť, jej smútok a strach? Aké nové šance by sa tým mohli objaviť pre Cirkev pokonštantínskej éry poznačenú stratou moci,“ naskicoval Zulehner v prednáške s názvom „Nové mechy pre mladé víno“ v piatok na kongrese „Solidarity within Europe“, ktorý sa konal 20. až 22. apríla vo Varšave.

Reklama

Zulehnerova hlavná téza a apel znel: „Preč od vnútro-cirkevného spájania síl na zachovanie miznúceho status quo a nasmerovanie sa na dnešný svet a jeho mnohoraké výzvy. Reformy, ktoré sa dnes realizujú, nezasahujú dosť ďaleko a zostávajú poplatné starej ére,“ konštatoval teológ. „Súčasné štruktúrne reformy mnohých diecéz iba vo vnútri cirkvi spájajú sily, prebieha istý druh cirkevnej implózie. Osud sveta a ľudí sa pritom stráca z pohľadu. Cirkev, ktorá sa zaoberá sama sebou, ochorie,“ odvolal sa Zulehner na slová pápeža Františka.

 

Reklama

„Roma locuta, causa finita“ je passé

Pápež okrem svojho častého volania Cirkvi na okraje spoločnosti, nanovo zameral aj cirkevné smerovanie, ako poukázal Zulehner. Vzhľadom na decentralizáciu badá „hlboko siahajúcu premenu“ a hovorí: „Pápež je presvedčený, že Duch Svätý nepôsobí len v Ríme. Citoval už vo svojom vládnom vyhlásení – v apoštolskej exhortácii „Evangelii gaudium“ z novembra 2013 až 40 krát z regionálnych biskupských konferencií. A v r. 2019 Františkom zvolaná Synoda o Amazónke zrejme rozhodne o ordinovaní ženatých kňazov. Pápež – ako Zulehner prorokuje – zhromaždeným biskupom Amazónky povie: „Keď ste sa dostatočne modlili a postili a považujete toto rozhodnutie za správne a potrebné, tak to urobte.“ To povzbudí aj iné biskupské konferencie k ďalším reformám, predpokladá Zulehner. Stará veta „Roma locuta, causa finita“ (Rím rozhodol, vec je vybavená) už neplatí, všeobecná Cirkev sa tak učí synodalite a subsidiarite.

A ešte rozhodnejším vzhľadom na svetové poslanie Cirkvi je, že pápež František presúva aj dôrazy v kultúre pastorácie: „Dôraz sa presúva od hriechu na ranu, od moralizovania na uzdravovanie. Cirkev už nevovádza človeka do súdnej siene, ale do poľnej nemocnice,“ použil Zulehner obraz pápeža. „Už sa neaplikuje cirkevný zákon na všetkých bez rozdielu. A keď zákon v jednotlivom prípade škodí, prichádza milosrdenstvo ako dokonanie zákona a Božej spravodlivosti.“

 

Odložiť „staré mechy“.

Reklama

Konštantínska éra Cirkvi (rímskym cisárom Konštantínom sa začalo v Európe úzke spojenie trónu a oltára) sa teraz končí, byť kresťanom sa pre človeka stáva voľbou namiesto nevyhnutným osudom, ako vyhlásil Zulehner. Už nestačia kultúrne tradície, ale sú potrebné atraktívne „mimoriadne prémie“, ktoré jasne ukazujú, prečo je Evanjelium pre osobný a spoločenský život ziskom.

Samozrejme sú ešte boje o návrat a je tu aj rastúci odpor proti cirkevnému kurzu pápeža Františka – čomu Zulehner čelí medzinárodnou iniciatívou solidarity s pápežom www.pro-pope-francis.com.

„Starými a potrhanými“ nazýva teológ „mechy – ako hierarchické štruktúry, klerikalizmus, strach pred ľudskými právami, zastarané obrazy úloh pohlaví a protifeministická rodová ideológia. A pred-modernou je v neposlednom rade aj vzťah k mnohorakým podobám sexuality a lásky medzi rôznymi pohlaviami.“ Ako by mohlo vyzerať „mladé víno“, ktoré treba naplniť do „nových mechov“ opisuje teológ nasledovne:

„Cirkev by mohla pôsobiť uzdravujúco protikultúrou dôvery v strachom poznačených západných kultúrach, ktoré majú sklon k opevňovaniu sa – medzinárodnú solidaritu nahradil nacionalizmus a aj sloboda ako druhá veľká hodnota Európy je ohrozená. S Bohom spojená z jeho Ducha žijúca Cirkev by však mohla prispieť k uzdraveniu duše Európy,“ rozvinul svoju víziu Zulehner.

 

Reklama

Vo svete sa máme starať o všetko

Ku kresťansky motivovanej kultúre patrí veriace vedomie jednoty stvorenstva, jeden svetový dom,“ uviedol teológ ďalej. „Ak je iba jeden Boh, tak je každý jedným z nás,“ spája teológ vieru v jedného Boha s nemeniteľnou ľudskou dôstojnosťou. „Keď sa päťročné utečenecké dieťa Aylan Kurdi utopí v Egejskom mori, utopí sa jeden z nás a atómová katastrofa z Fukušimy jasne ukazuje – ak jeden úd nielen v spoločenstve, ale v ľudstve trpí, tak trpia všetci s ním.“

Ďalšie prednášky na kongrese sa týkali úlohy Cirkvi v dnešnom Poľsku, otázky migrácie z kresťanského hľadiska a vízie novej Európy. Hovorilo sa aj o nacionalistických a populistických tendenciách v rôznych krajinách.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

07:15

Propalestínski demonštranti v pondelok zablokovali dopravu na moste Golden Gate v kalifornskom meste San Francisco. Zrejme išlo o súčasť koordinovanej protestnej akcie, ktorá vyzývala na prímerie medzi Izraelom a palestínskym militantným hnutím Hamas.

07:05

Americký prezident Joe Biden prijal v pondelok v Bielom dome českého premiéra Petra Fialu. Ten si návštevu vysvetľuje ako dôkaz vynikajúcich česko-amerických vzťahov. Politici by mali hovoriť o pokračujúcej ruskej agresii na Ukrajine či napätí na Blízkom východe.

06:55

Európska únia možno uvalí na Irán nové sankcie v súvislosti s jeho víkendovým útokom na Izrael. Po pondelňajších rozhovoroch veľvyslancov členských krajín to tvrdí viacero nemenovaných diplomatov.

06:45

Izrael odpovie na víkendový raketový útok Iránu, vyhlásil v pondelok veliteľ izraelskej armády Herci Halevi.

Halevi uviedol, že Izrael stále zvažuje svoje kroky. Dodal však, že na iránsky útok raketami a dronmi “bude reagovať”. Povedal to počas návštevy leteckej základne Nevatim.

06:35

Poľsko a Dánsko sa budú ďalej snažiť mobilizovať krajiny EÚ za účelom získania pomoci pre Ukrajinu. Zhodli sa na tom v pondelok vo Varšave premiéri týchto krajín Donald Tusk a Mette Frederiksenová.

06:30

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v pondelok vyzval spojencov, aby voči Ukrajine preukázali rovnakú “jednotu” ako voči Izraelu, ktorý s podporou Západu cez víkend odrazil mohutný dronový a raketový útok iránskej armády.

Vo svojom príspevku na platforme Telegram sa Zelenskyj poďakoval spojencom, ktorí reagovali na výzvu Ukrajiny na poskytnutie ďalších prostriedkov protivzdušnej obrany. Pripomenul však, že intenzita ruských útokov si vyžaduje väčšiu jednotu.

Včera 20:14

Nórsko uzavrelo bezpečnostnú dohodu s Ukrajinou. Oznámil to nórsky minister zahraničných vecí Espen Barth Eide.

Včera 20:13

Nemecko plánuje zlegalizovať interrupcie počas skorého štádia tehotenstva. Návrh predložila komisia, ktorú minulý rok založila vládna koalícia kancelára Olafa Scholza.

Včera 19:58

Poľsko v posledných týždňoch zaznamenalo opätovný nárast pokusov o nelegálne prekročenie hranice s Bieloruskom. Len počas uplynulého víkendu bolo odhalených 669 takýchto prípadov, informovala poľská pohraničná stráž na sieti X.

Včera 19:57

Počas bojov v blízkosti mesta Bachmut v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny koncom marca padol ukrajinský historik a administrátor ruskojazyčnej sekcie Wikipédie Jurij Luščaj. 

Včera 19:39

Svetoví darcovia prisľúbili pomoc Sudánu po roku ničivej vojny vo výške dvoch miliárd eur, uviedol francúzsky prezident Emmanuel Macron.

Včera 19:38

Líder holandskej Ľavicovej aliancie Frans Timmermans vyzval v pondelok občanov krajiny, aby počas Národného dňa spomienok na mŕtvych (Dodenherdenking) 4. mája neorganizovali protesty súvisiace s konfliktom v Pásme Gazy. Na správu portálu DutchNews.nl

Včera 19:29

Pozvanie a následná debata v centrále americkej Ústrednej spravodajskej služby (CIA) ukázala vysokú mieru dôvery zo strany Spojených štátov voči Česku, povedal po návšteve v jej sídle český premiér Petr Fiala. Večer ho v Bielom dome prijme americký prezident Joe Biden.

Včera 19:02

Belgicko si predvolalo iránskeho veľvyslanca. Pridalo sa tak k ďalším krajinám EÚ, ktoré k takémuto kroku pristúpili, aby tak protestovali proti víkendovému raketovému a dronovému útoku Iránu na Izrael a vyzvali Teherán na zdržanlivosť. 

Včera 19:01

Podozrivým zadržaným po útoku v asýrskom pravoslávnom chráme na predmestí austrálskeho mesta Sydney je 15-ročný chlapec. Úradujúci zástupca komisára štátu Nový Južný Wales Andrew Holland spresnil, že zadržaný má zranenú ruku.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke motýľ na kvitnúcej rastline Lantana v texaskom San Antoniu

Autor: TASR/AP- Eric Gay

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali