Zničené ukrajinské energetické siete ovplyvňujú výrobu ocele

Zničené ukrajinské energetické siete ovplyvňujú výrobu ocele

Kyjev 24. decembra 2022 (HSP/Foto:Twitter/ArcelorMittal)

 

Výroba ocele na Ukrajine utrpela minulý týždeň zásah v dôsledku prebiehajúceho konfliktu s Ruskom, píše Christopher Rivituso pre Oil Price

Arcelor Mittal
Ilustračné foto

Pozorovatelia odvetvia pre MetalMiner uviedli, že viacerí ukrajinskí výrobcovia ocele čelia problémom s výrobou a valcovaním. Dodávatelia energie obmedzujú distribúciu energie pre hlavných odberateľov. Prídel je priamym dôsledkom raketových útokov a iných vojenských akcií ruských síl.

Reklama

 

Zníženie výroby ocele v spoločnostiach Kamet, ArcelorMittal

Výrobca dlhých pecí Kamet Steel 13. decembra opäť uviedol do prevádzky jednu zo svojich troch vysokých pecí. Podľa materskej spoločnosti Metinvest však tento krok prišiel s výhradou. “V súčasnosti spoločnosť Kamet Steel vyrába surové železo v jednej zo svojich vysokých pecí. Ďalšie obnovenie výroby surovej ocele a valcovaných výrobkov bude do značnej miery závisieť od deficitu dodávok elektrickej energie v Dnepropetrovskej oblasti Ukrajiny,” uviedol Metinvest. Spoločnosť Kamet môže ročne vyliať až 3,5 milióna ton surovej ocele. Tú odlieva do štvorcových a okrúhlych predvalkov na komerčný predaj a na valcovanie do 1,8 milióna metrických ton dlhých výrobkov.

Reklama

ArcelorMittal Kriviy Rih, tiež v Dnepropetrovskej oblasti, má tiež výrazne obmedzenú výrobu, uviedol hovorca závodu. “Po nových masívnych raketových útokoch na zariadenia kritickej infraštruktúry Ukrajiny v novembri musela spoločnosť ArcelorMittal Kriviy Rih kriticky obmedziť spotrebu elektrickej energie a pozastaviť väčšinu výrobných procesov. Závod dočasne zastavil tavenie ocele a výrobu valcovaných výrobkov,” uviedol hovorca v e-maile. “Činnosti spojené s expedíciou valcovaných výrobkov zákazníkom fungujú podľa plánu, keďže v skladoch je dostatok zásob,” dodal hovorca.

Závod v Dnepropetrovsku môže ročne vyrobiť približne 6 miliónov ton surovej ocele prostredníctvom rotu BF/BOF. Závod ju potom odlieva do predvalkov na valcovanie do dlhých výrobkov, ako sú drôtený prút, armovacie tyče a obchodné tyče.

 

Výrobca plechov Zaporizhstal tiež čelí výpadkom

Jeden zo zdrojov uviedol, že integrovaný výrobca plochých plechov Zaporizhstal, ktorý vyrába zvitky valcované za tepla a za studena a nadväzujúce výrobky, v súčasnosti čelí obmedzeniam vo svojom valcovacom programe. Predstavitelia spoločnosti Zaporizhstal ani materskej spoločnosti Metinvest neboli k dispozícii na vyjadrenie. Vieme však, že valcovaná výroba závodu od januára do novembra medziročne klesla o 57,5 % na 1,25 mil. ton. Tieto informácie pochádzajú zo správy z 1. decembra z miestnej obchodnej publikácie.

Oficiálne oznámenie prezidenta Vladimira Putina z 30. septembra, že Ruská federácia anektovala štyri ukrajinské oblasti, ktoré poškodzujú výrobu ocele, pričom jednou z nich je aj Záporožie, zatiaľ neovplyvnilo prevádzku závodu. Naše zdroje poznamenali, že je to preto, lebo ruská kontrola v tejto oblasti takmer neexistuje.

Reklama

Ďalej na východe Ukrajiny zdroje uvádzajú, že Doneckstal, Makijivka, Azovstal a Jenakievo nie sú v prevádzke. Upozornili však, že o ich súčasnom stave je len málo informácií z primárnych zdrojov.

Mnohí si určite pamätajú, že výrobca plechov Metinvest Azovstal v Mariupole bol od apríla do mája miestom obliehania. Ruské aj Ruskom podporované sily začali dvojmesačné obliehanie ukrajinských síl zadržiavaných v závode. Hoci bombardovanie pravdepodobne úplne zničilo závod, jeden zo zdrojov uviedol, že by bolo možné čiastočne obnoviť susedný závod Iľjič

Zdroj však zdôraznil, že Metinvest nebude môcť urobiť žiadne konkrétne rozhodnutia, kým technickí špecialisti dôkladne nepreskúmajú aktíva skupiny. Zatiaľ je takéto vyšetrovanie prakticky nemožné.

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:16

Európska agentúra pre lieky (EMA) v utorok vystúpila s požiadavkou na aktualizáciu vakcín proti chorobe COVID-19. EMA to žiada v súvislosti s ďalšou očkovacou kampaňou a s cieľom bojovať proti novému variantu vírusu SARS-CoV-19.

20:05

Údaje o inflácii vo Francúzsku aj celej eurozóne, ktoré boli zverejnené v utorok, posilňujú dôveru v začiatok redukcie úrokových sadzieb zo strany Európskej centrálnej banky (ECB) na začiatku júna. Povedal to guvernér francúzskej centrálnej banky Francois Villeroy de Galhau.

19:59

Vyše 5500 policajtov aj s vodnými delami plánujú nasadiť 1. mája v Berlíne počas manifestácií ľavicových skupín pri príležitosti Sviatku práce.

19:38

Objem produkcie ropy v členských štátoch Organizácie krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) tento mesiac klesol. Informovala o tom agentúra Reuters na základe výsledkov svojho prieskumu. Pod pokles sa podľa agentúry podpísali najmä Irak, Irán a Nigéria, ktoré znížili objem exportu.

19:31

Kyjevské úrady začali v utorok s demontážou pamätníka postaveného počas sovietskej éry na počesť podpísania tzv. Perejaslavskej dohody z roku 1654, ktorou ukrajinskí kozáci prisľúbili vernosť ruskému cárovi.

19:30

Žiačku šiestej triedy základnej školy v severomaďarskej obci Bőny, ktorá v pondelok bodla nožom do chrbta v oblasti srdca svoju spolužiačku, umiestnia na návrh prokurátora na 30 dní do nápravnovýchovného zariadenia. O osude 12-ročnej školáčky rozhodol v utorok súd v Győri. Šiestačka mala pripravený zoznam spolužiakov, ktorých sa chystala zabiť.

19:12

Poľský premiér Donald Tusk v utorok avizoval, že podnikne právne i politické kroky na vyšetrenie podozrení zo zneužitia moci a vplyvu, ktorých sa údajne dopustila bývalá konzervatívna vláda strany Právo a spravodlivosť (PiS).

19:01

Bývalého talianskeho vicepremiéra a ministra zahraničných veci Gianfranca Finiho v utorok odsúdili na dva roky a osem mesiacov vo väzení. Verdikt rímskeho súdu sa týka kauzy predaja bytu v meste Monte Carle, ktorý zdedila Finiho strana Národná aliancia.

18:34

Španielska polícia zadržala 102 podvodníkov, ktorí cielene cez mobilné aplikácie kontaktovali ľudí s dospelými deťmi a vydávali sa za ne tvrdiac, že sa ocitli v núdzi, a preto potrebujú peniaze. Celkovo takto ľudí okradli o viac než 850.000 eur.

18:27

Už najmenej v siedmich regiónoch ruskej Sibíri vypukli mohutné lesné požiare. Podľa štátnej organizácie Avialesoochrana momentálne evidujú 41 požiarov na celkovej rozlohe 40.374 hektárov, informovala v utorok stanica Rádio Sloboda (RFE/RL).

18:06

Slovenskí futbaloví reprezentanti do 18 rokov prehrali vo finále turnaja UEFA Friendship v tureckom Manavgate s Mali 0:4. Mladí Slováci tak neuspeli až vo svojom štvrtom vystúpení na podujatí v Turecku. Predtým zdolali v skupine Maroko (1:1, 4:2 na strely z 11 m), Ekvádor (2:0) i Guatemalu (2:1).

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke Anton Krištín z Ústavu ekológie lesa SAV ukazuje deťom vrchárku červenkastú na Borovej hore pri Zvolene

Autor: TASR - Ján Krošlák

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Marian Kotleba

Milan Šupa

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Dušan Hirjak

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali