Životopisy svätých: Svätý Felix z Noly, kňaz a vyznávač

Životopisy svätých: Svätý Felix z Noly, kňaz a vyznávač

Taliansko 12. júna 2016 (HSP/Foto: wikipedia)

 

V Nole, v krásnom meste utešenej Kampánie, asi dve míle od Neapolu, žil na začiatku tretieho storočia starý, v službách vojenských zošedivelý muž, menom Hermias, ktorý dlhé roky slúžil v Sýrii a potom, odhodiac krvavý meč, na svojom dosť rozsiahlom statku hospodáril. Mal dvoch synov, jeden z nich, hnaný vojenským duchom, nasledoval cisárske orly, druhý, ktorého meno bolo Felix, bol zasa preniknutý citom zbožnosti a venoval sa práporom Krista, kráľa kráľov

Keď mu smrť odňala otca, rozdelil Felix všetky statky medzi chudobných a vstúpil do služby Cirkvi. Už ako mladík zastával lektorskú službu, čo predstavovalo veriacim pri Božích službách čítať sväté písma apoštolov a starať sa o posvätné knihy. Staručký biskup Maximus ho neskôr vysvätil za kňaza a pre jeho nevinnosť a zbožnosť ho mal rád ako svojho syna a ustanovil ho za svojho nástupcu v biskupskom úrade. V roku 250, za cisára Decia, vypuklo ukrutné prenasledovanie kresťanov. Felix prosil s plačom staručkého biskupa, aby sa vyhol búrke, zachoval svoju, pre celú obec vzácnu, hlavu a skryl sa v blízkych horách. A tak, hoci nerád, odhodlal sa ctihodný starec zadosťučiniť všestranným prosbám.

Reklama

Felix ale ostal na mieste a prevzal v tých ťažkých časoch správu nolánskej cirkvi. Zlostní  služobníci falošných bohov sa dozvedeli o biskupovom úteku a jeho nástupcu vydali súdu. Rozličnými mukami nútili Felixa obetovať bohom a zradiť sídlo biskupa Maxima. Felix však vytrval a ostal neohrozeným a verným svojej svätej viere a svojmu biskupovi až ho napokon strýzneného vhodili do žalára. Spánok, najväčšia blaženosť človeka na zemi, zostúpil na skrvácaného Felixa, uvoľnil jeho stiahnuté údy, uľavil bolesti a občerstvil ho blaženými snami. Tu v žalári sa mu v noci ukázal anjel a povedal, aby ho nasledoval. Ihneď odpadli putá z jeho rúk a nôh, dvere sa otvorili a svätý Felix vyšiel bez všetkej prekážky von zo žalára a prešiel po neznámych cestách práve na to miesto, kde svätý starec Maximus blízko smrti ležal. Felix ho hneď poznal a obsypal ho bozkami, avšak zhliadol, že už je studený a bez reči, a aj jeho dych bol už krátky. Chcel chorému niečo na posilnenie podať, ale kde tu vziať trochu vina, alebo aspoň vody? Hľadal a modlil sa a konečne s nevýslovnou bolesťou pozdvihol svoje oči k nebesiam, a zbadal nad svojou hlavou visieť hrozno. Ihneď ho utrhol a vpustil šťavu do úst umierajúceho starca, ktorý zas k sebe prišiel a Felix ho mohol na svojich pleciach do Noly odniesť a istej ctihodnej žene do opatery odovzdať.

Svätý Felix a biskup Maximus
Svätý Felix a biskup Maximus

Onedlho, keď sa utíšila búrka prenasledovania, Felix opäť zhromaždil obec okolo seba, vyučoval a vysluhoval prostriedky spasenia. To ticho však bolo len zdanlivé, lebo čoskoro sa zdvihol víchor, ktorý chcel svojím prúdom všetok kresťanský život v Nole vykynožiť. Pohanské čaty sa zbehli pred sídlom kňaza, vrazili s divým revom do vnútra, no Felixa nenašli. Hľadali ho na všetky strany, kým on len stál na verejnom námestí medzi veriacimi. Azda bol zakalený zrak pohanov, alebo jeho postava sa tak premenila, dosť na tom, nepoznali ho. Jede pohan sa dokonca pýtal jeho samého, či nevidel niekde kňaza Felixa. Felix odpovedal: „Vidieť som ho nevidel“,  a stratil sa v dave ľudu, hľadajúc miesta, kde by sa mohol skryť. Už počul za sebou krik prenasledovateľov, už cítil, že nie sú ďaleko za ním, a ukryl sa chytro do diery starého múru. „Som tu v bezpečí pred skúmavým okom protivníkov?“, myslel si a dodal: „Nech sa stane svätá vôľa Božia!“,  Tu vyšli zo škáry zosutého kamenia dva veľké pavúky a v okamihu zaplietli dieru, kde stál Felix, od vrchu do spodku hustou pavučinou. Za chvíľu prišli pohanskí prenasledovatelia, prehľadali všetky kúty, ale Felixa nenašli. „Za touto starou pavučinou“, domnievali sa zaslepenci, „určite nebude“.

Reklama

O pár mesiacov na to sa zdržoval v starej studni bez toho, žeby niekto vedel, kde sa podel. Len jedna stará ženička mu každý večer nosila kúsok chleba, nevediac však, že by to bol Felix. Konečne zasvietilo nad nolanskými kresťanmi slnce želaného pokoja a v jeho svetle sa zjavil aj Felix k nevysloviteľnej radosti kresťanov. Staručký Maximus už zomrel a Felix ho mal na biskupskej stolici nasledovať, avšak on sa zdráhal stále naplniť jednohlasnú žiadosť nolanských veriacich a obrátil ich pozornosť na druhého staršieho kňaza. Sám však slúžil ako jednoduchý kňaz verne až do smrti svojmu Pánu Bohu.

Počas prenasledovania prišli mnohí kresťania o svoj majetok a požadovali ho v čas pokoja právnou cestou naspäť. Felix však nie. Podľa rady Spasiteľa svojho nechcel sa zaujímať o časné statky.  Z celého majetku mu ostal len domček s malou záhradkou, k tomuto vzal do prenájmu niekoľko honov zeme a obrábal v pokoji záhradu a pole vlastnými rukami, z potu svojej tváre jedol svoj chlieb, až kým sa nezaľúbilo Pánu, povolať ho do svojej záhrady, v ktorej kvitne strom života večného a zreje ovocie spasenia. Usnul v Pánovi r. 256, zanechajúc po sebe požehnanie široko v okolí nolanskom.

Nolanskí veriaci nolanskí pochovali ctihodnú mŕtvolu na šírom poli, postavili mu pomník z červeného mramoru a napísali naň: “Tu spočíva muž Boží.“

Bazilika a hrobka svätého Felixa v Nole. Na jeho hrobe sa stalo veľa zázrakov a čoskoro sa stal pútnickým miestom pre veriacich
Bazilika a hrobka svätého Felixa v Nole. Na jeho hrobe sa stalo veľa zázrakov a čoskoro sa stal pútnickým miestom pre veriacich

 

Bodaj by sa tieto slová skveli niekedy v pravde aj na našom hrobe! Svätý Felix vo všetkých nebezpečiach skladal svoju dôveru v Boha a nikdy sa nesklamal. Na jeho tichú modlitbu ukázal mu Pán na tŕňovom kriaku hrozno. Možno z tŕnia oberať hrozno? Áno! Kde je bieda najväčšia, tam je pomoc Božia najbližšia. Drahý čitateľu! Pohliadni skúmavým okom na svoj život a na prežité časy, či sme často neboli sužovaní tu tam, takto alebo inak, mnohokrát v takej miere, že sa nám každá pomoc zdala byť nemožnou, a predsa nám ju Pán Boh poslal v čase najvyššom a vhodnom… Slabá pavučina ochránila svätého Felixa pred rukami nepriateľov. Podivné sú prostriedky a cesty, ktorými Pán chráni svojich sluhov pred nebezpečím. Koho On ochraňuje, tomu je aj pavučina pevným múrom, koho nechráni, tomu aj pevný múr je slabou pavučinou. Skladaj preto, drahý kresťan, nádej svoju v Bohu vždy a v každej veci, ktorá ťa stretne , či je dobrá alebo zlá, a aby si konal dobré a znášal trpezlivo zlé, zvolaj vždy úprimne zo srdca: „Pane, ponáhľaj sa mi k pomoci“,  lebo požehnaný je ten muž, ktorý sa spolieha na Pána a jeho nádejou je Pán!

Reklama

Karol Jerguš

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:17

Delegácia palestínskeho militantného hnutia Hamas odišla z rokovaní o dočasnom prímerí v Pásme Gazy, ktorá sa koná v egyptskom hlavnom meste Káhira, ale vráti sa na ďalšie rozhovory v utorok.

Včera 19:13

Francúzsky prezident Emmanuel Macron vyzval izraelského premiéra Benjamina Netanjahua počas telefonického hovoru, aby dosiahol dohodu o prímerí v Pásme Gazy s palestínskym militantným hnutím Hamas. To medzičasom oznámilo, že jeho delegácia odchádza z rokovaní o prímerí, ktoré sa konali v Káhire.

Včera 17:44

Európska centrálna banka zrejme začne uvoľňovať menovú politiku skôr ako americká centrálna banka. To by podľa niektorých ekonómov mohlo mať “negatívny vplyv” na eurozónu.

Včera 17:24

Si Ťin-pching pricestoval na štátnu návštevu Francúzska, informovala čínska televízia.

Podľa európskych masmédií Macron očakáva, že počas rozhovorov bude s čínskym lídrom diskutovať o ukrajinskom konflikte.

Si Ťin-pching uviedol, že počas svojej návštevy Francúzska bude s Macronom diskutovať o vzťahoch medzi oboma krajinami, ako aj o dôležitých regionálnych a medzinárodných otázkach.

Čínsky prezident vo Francúzsku
Na snímke čínsky prezident Si Ťin-pching a jeho manželka Pcheng Li-jüan mávajú na schodoch lietadla po pristátí na parížskom letisku Orly
Včera 17:20

 Tisíce ľudí prišli v Budapešti na Pochod života (Élet menete), ktorým si Maďari pripomínajú obete holokaustu. Podľa servera ma.hu v poradí už 20. pochod sa začal odhalením pamätnej tabule pri príležitosti 80. výročia holokaustu umiestnenej pred synagógou na ulici Dohány, ktorá je najväčšou synagógou v Európe.

Protivládna demonštrácia v Debrecíne
Na snímke ľudia mávajú maďarskými vlajkami na protivládnej demonštrácii, ktorú zorganizoval Orbánov kritik Péter Magyar vo východomaďarskom Debrecíne
Včera 16:56

Európska centrálna banka má obmedzené možnosti, čo sa týka podpory pri transformácii na zelené energie. Povedal to v týchto dňoch guvernér francúzskej centrálnej banky Francois Villeroy de Galhau.

Včera 16:51

Viac ako milión ľudí sa zišlo na brazílskej pláži Copacabana v Riu de Janeiro, kde sa konal bezplatný koncert americkej popovej speváčky Madonny. Išlo o poslednú zastávku jej svetového turné “The Celebration Tour”.

Koncert Madonny na pláži Copacabana
Na snímke americká speváčka Madonna (uprostred) vystupuje počas bezplatného koncertu na pláži Copacabana v brazílskom Riu de Janeiro
Včera 16:45

Vo veku 59 rokov zomrela uznávaná česká herečka Simona Postlerová. Podľa denníka Blesk ju našli v bezvedomí v jej pražskom byte. Diváci si herečku pamätajú z filmov Tancuj, Matyldo, Probudím se včera, Jedna kočka za druhou alebo zo seriálov Docent, Krejzovi či Vyprávěj a poznajú ju aj vďaka dabingu.

česká herecká hviezda Simona Postlerová
Na snímke česká herecká hviezda Simona Postlerová
Včera 16:19

Oceliarne U. S. Steel Košice s dcérskymi spoločnosťami za 1. štvrťrok tohto roku zaznamenali zisk pred úrokmi a zdanením vo výške 16 miliónov dolárov (14,89 milióna eur). Pre porovnanie, za 1. kvartál minulého roku vykázali stratu 34 miliónov USD. O bilancii informovala americká korporácia U. S. Steel, na svojom webe ju zverejnila košická hutnícka spoločnosť.

Včera 16:17

Nedávne ruské rozsiahle raketové a dronové útoky na energetické systémy na Ukrajine spôsobili škody v hodnote vyše jednej miliardy dolárov. Oznámil to ukrajinský minister energetiky Herman Haluščenko.

Včera 16:16

Britský odevný reťazec Next oznámil za 1. štvrťrok rast tržieb nad očakávania a v ich prípade, ako aj v prípade zisku pred zdanením potvrdil výhľad na celý rok.

Včera 15:08

Česko odvoláva ku koncu mája svojho veľvyslanca v Moskve a nevyšle nijakého svojho zástupcu na inauguráciu ruského prezidenta Vladimira Putina. Oznámil to český minister zahraničných vecí Jan Lipavský.

Včera 15:06

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu odmietol požiadavku palestínskeho militantného hnutia Hamas na ukončenie vojny v Pásme Gazy výmenou za prepustenie rukojemníkov. Znamenalo by to totiž podľa neho, že Hamas zostane pri moci a bude ďalej ohrozovať Izrael. Politický vodca Hamasu Ismáíl Haníja pritom Netanjahua obvinil zo sabotovanie snáh o sprostredkovanie dohody o prímerí.

Izraelská vláda oznámila opatrenia na odobratie práv rodín teroristov
Na snímke izraelský premiér Benjamin Netanjahu
Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke súťažiaci počas podujatia Kľačianska Podkova v obci Turčianske Kľačany v okrese Martin

Autor: FOTO TASR-Erika Ďurčová

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Juraj Tušš

Andrej Sablič

Erik Majercak

Marek Brna

Matúš Pestrý

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali