Zbiňovský: Je zjavné, že boj proti Istanbulskému dohovoru je bojom dobra so zlom, ktorý sa v týchto dňoch odohráva v parlamente. Vašečka vysvetľoval, prečo nepodporil otvorenie schôdze

Zbiňovský: Je zjavné, že boj proti Istanbulskému dohovoru je bojom dobra so zlom, ktorý sa v týchto dňoch odohráva v parlamente. Vašečka vysvetľoval, prečo nepodporil otvorenie schôdze

Bratislava 19. februára 2020 AKTUALIZOVANÉ (HSP/Foto: SITA/Diana Černáková)

 

Poslanec Richard Vašečka uverejnil na sociálnej status v ktorom uvádza, že aj napriek tomu, že je jeho postoj k Istanbulskému dohovoru jasný, teda že ho odmieta, jeho svedomie mu nedovoľuje, aby pod zámienkou odmietnutia Istanbulského dohovoru súhlasil s korupciou, kradnutím a klamstvom, a preto nepodporil otvorenie mimoriadnej schôdze k sociálnym opatreniam a Istanbulskému dohovoru

Na snímke Richard Vašečka

Pokus schváliť opatrenia za 800 miliónov eur na poslednú chvíľu, krátko pred voľbami, a navyše v rozpore so schváleným rozpočtom, je podľa poslanca volebná korupcia najhrubšieho zrna. “Zároveň je to nespravodlivosť a podvod v rozpore s Božím prikázaním: Nepokradneš!”

Reklama

Vašečka vysvetľuje, že tým, že sa väčšina opozície neprezentovala na začiatku schôdze, jej konaniu nijako nezabránili, len by oddialili jej začiatok.

“Predseda parlamentu by vyhlásil prestávku a skúsil by to ešte minimálne dvakrát. Rokovací poriadok v § 23, odseku 5, hovorí, že ak do 30 minút po určenom začiatku schôdze národnej rady nie je prítomná nadpolovičná väčšina všetkých poslancov, predsedajúci môže začiatok schôdze národnej rady odložiť na ďalší rokovací deň. Musí tak urobiť, ak ani do jednej hodiny po oznámenom začiatku schôdze nie je prítomná nadpolovičná väčšina všetkých poslancov. Ak ani na ďalší rokovací deň nie je do jednej hodiny po určenom začiatku schôdze prítomná nadpolovičná väčšina všetkých poslancov, predsedajúci schôdzu skončí,” vysvetlil poslanec s tým, že by tak vznikol priestor zatlačiť na vládnu koalíciu, aby prestala okrádať, podvádzať a zneužívať tému Istanbulského dohovoru.

Reklama

Vašečka tvrdí, že ak by predseda NR Andrej Danko prišiel za ním so žiadosťou o podpis k zvolaniu mimoriadnej schôdze len k odmietnutiu Istanbulského dohovoru, bez váhania by ju okamžite podpísal. Verí, že určite by sa na tento úmysel podarilo vyzbierať všetkých 30 hlasov, ktorých by bolo potrebných a schôdza by mohla byť zvolaná hoci aj hneď na druhý deň.

Argument, že nikto z poslancov nenavrhol vyradenie ostatných bodov schôdze a ponechanie len Istanbulského dohovoru, nepovažuje za opodstatnený, pretože prípadné zmeny programu sa navrhujú podľa rokovacieho poriadku až po prezentovaní sa poslancov, nie pred ním. “A navyše, dostal som informáciu, že Andrej Danko na grémiu povedal, že žiadne procedurálne návrhy k zmene programu schôdze sa prijímať nebudú.”

Na záver Vašečka dodáva, že “schôdza je tak či onak otvorená. Postoj k Istanbulskému dohovoru sa ukáže pri hlasovaní o ňom.”

Hoci bola mimoriadna schôdza otvorená už včera, rokovanie parlamentu bolo dnes opätovne do štvrtka (20. 2.) do 9.00 h prerušené. Urobil tak predseda Národnej rady (NR) SR Andrej Danko (SNS) po tom, ako po jeho niekoľkých výzvach nezaradení poslanci okolo Miroslava Beblavého neuposlúchli výzvu, aby opustili rokovaciu sálu.

Koordinátor Slovenského dohovoru za rodinu (SDZR) Erik Zbiňovksý k tejto situácii uviedol, že odmietnutie Istanbulskému dohovoru je zjavne téma, ktorá u niektorých neomarxistických poslancov vyvoláva averzie. “Dnes sme mali znova možnosť vidieť, že títo poslanci nedemokratickým spôsobom prerušili otvorenie schôdze NR SR,” uviedol Zbiňovský.

Reklama

Aj z konania niektorých poslancov je preto zjavné, že boj proti Istanbulskému dohovoru je bojom dobra so zlom, ktorý sa v týchto dňoch odohráva v parlamente.

“Vyzývam všetkých ľudí, aby sa modlili za tento úmysel, aby Slovenská republika, či už v tomto týždni, alebo v budúcom týždni, po týchto nezmyselných obštrukciách, Istanbulský dohovor odmietla,” uviedol Zbiňovský vo videu, ktoré uverejnil na Facebooku SDZR.

 

 

Reklama

Beňová: Ak ktokoľvek nebude súhlasiť s prijatými zákonmi či inými prijatými legislatívnymi aktami, môže sa obrátiť po ich prijatí na ÚS SR

K súčasnému dianiu v parlamente sa vyjadrila aj europoslankyňa Monika Beňová, ktorá vníma blokovanie rečníckeho pultu v pléne NR SR ako procedurálny a aj politicko etický problém.

“Aj v EP máme nezhody kvôli niektorým rozhodnutiam alebo návrhom, naposledy kvôli národným vlajkám na stoloch( s ktorým som osobne nesúhlasila tiež), ale po formálnej stránke by nikto do plenárky s tortou v náručí jednoducho nebol vpustený. Je to fakt vyplývajúci z rokovacieho poriadku. Parlamentná služba by poslacovi/kyni tortu jednoducho odobrala. Podobne, ako po upozornení pozbiera vlajky zo stolov. Rovnako by služba vyviedla poslanca/cov, ktorý/í by blokovali zasadnutie napr.tým, žeby “obsadili”miesta pre predsedajúceho/u, prípadne pre zástupcov Komisie alebo Rady, ktoré sa dajú prenesene vnímať ako rečnícky pult,” píše v statuse europoslankyňa.

Vysvetľuje, že ak k niečomu podobnému dôjde v europarlamente a poslanci majú výhrady k návrhom, môžu sa obrátiť na právny servis EP, prípadne napísať sťažnosť predsedovi EP.

“To však neznamená, že parlament nebude rokovať a schôdza bude prerušená. Schôdza bola riadne zvolaná a hlasovaním v pléne o otvorení schôdze boli splnené všetky podmienky. Ak ktokoľvek nebude súhlasiť s prijatými zákonmi či inými prijatými legislatívnymi aktami, môže sa obrátiť po ich prijatí na ÚS SR,” dodala na záver.

Tatiana Stará

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

07:45

Dánska vláda vo štvrtok oznámila, že vyčlenila 4,4 miliardy dánskych korún (zhruba 590 miliónov eur) na ďalšiu vojenskú podporu pre Ukrajinu. Informovala agentúra AFP.

07:29

Armáda USA začala v Pásme Gazy s výstavbou móla s cieľom navýšiť dodávky potrebnej humanitárnej pomoci do tejto palestínskej enklávy. Oznámilo to vo štvrtok americké ministerstvo obrany.

07:22

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vo štvrtok uviedol, že telefonoval s predsedom Snemovne reprezentantov USA Mikeom Johnsonom a lídrom demokratickej väčšiny v americkom Senáte Chuckom Schumerom. Poďakoval im za schválenie dôležitej pomoci pre Kyjev v hodnote takmer 61 miliárd dolárov.

07:16

Spojené štáty sa v piatok chystajú oznámiť dlhodobú vojenskú pomoc pre Ukrajinu v hodnote šesť miliárd dolárov, ktorá má zahŕňať muníciu pre systémy protivzdušnej obrany. Informovala o tom agentúra AP.

07:06

Grécko nemôže poslať Ukrajine systémy protivzdušnej obrany Patriot alebo S-300. Uviedol to vo štvrtok grécky premiér Kyriakos Mitsotakis.

Mitsotakis v rozhovore pre televíziu Skai povedal, že Atény už poskytli Kyjevu rôzne zbrane, no nemôžu mu dodať systémy, ktoré majú zásadný význam pre obranu krajiny.

06:55

Balíky kokaínu objavili vo štvrtok v prepravkách s banánmi v siedmich supermarketoch v Berlíne a v štyroch obchodoch v spolkovej krajine Brandenbursko.

06:44

Izrael údajne zvažuje dohodu s palestínskym hnutím Hamas, na základe ktorej by bolo prepustených najmenej 20 rukojemníkov zadržiavaných v Pásme Gazy.

Navrhovaná dohoda zahŕňa prepustenie žien, starších a vážne chorých rukojemníkov výmenou za to, že Izrael povolí vysídleným osobám v Pásme Gazy vrátiť sa na sever palestínskej enklávy.

06:35

Havária v atómovej elektrárni v Černobyle patrí medzi najväčšie tragédie v oblasti jadrovej energetiky. V piatok 26. apríla uplynie od výbuchu v Černobyľskej atómovej elektrárni 38 rokov.

06:30

Ukrajinský minister poľnohospodárstva Mykola Solskyj podozrivý z účasti na korupčnom škandále vo štvrtok uviedol, že je pripravený odstúpiť.

Vyšetrovatelia tento týždeň Solského obvinili z nezákonného zmocnenia sa pôdy v hodnote viac než sedem miliónov dolárov.

Včera 20:27

Ruský prezident Vladimir Putin sa v máji chystá navštíviť Čínu. Bude to jeho prvá zahraničná cesta od znovuzvolenia v prezidentskej funkcii v rámci snahy Moskvy o prehĺbenie vzťahov s Pekingom.

Včera 20:06

Pre Ukrajinu ešte nie je neskoro, aby zvíťazila nad Ruskom, ak spojenci splnia sľuby o dodaní ďalších zbraní. Uviedol to generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg,

Včera 20:05

Izraelské médiá informovali, že z mesta Rafah v Pásme Gazy ušli pred blížiacou sa izraelskou ofenzívou desaťtisíce ľudí. TASR prevzala informácie zo správy tlačovej agentúry DPA.

Včera 19:41

Prokuratúra v Madride odporučila, aby predbežné vyšetrovanie manželky španielskeho premiéra Pedra Sáncheza bolo zrušené. Uviedli to televízna stanica RTVE, noviny El País a ďalšie médiá s odvolaním sa na justíciu.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke meotar a ďalšie učebné pomôcky v Múzeu školstva a pedagogiky, ktoré otvorili po niekoľkých rokoch od rekonštrukcie nových priestorov, sťahovania a budovania múzejného zázemia v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves

Autor: TASR - Dano Veselský

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali