Záhadnou britskou chorobou trpia už aj niektorí ľudia na Slovensku

Záhadnou britskou chorobou trpia už aj niektorí ľudia na Slovensku

Bratislava/Londýn 6. júla 2018 (HSP/Foto:TASR-Ben Birchall/PA via AP)

 

Aj slovenské médiá prinášajú na vaše obrazovky pokračovanie bláznivej klamárskej komédie Novičok od divadelného štúdia Scotland Retard. Druhý diel je ešte bláznivejší a ešte hlúpejší ako prvý! Zdá sa, že to spôsobila nejaká podivná psychická choroba…

Ilustračné foto

Je tu závažné podozrenie, že aj na Slovensku sa niektorí ľudia, najmä v médiách, zrejme nakazili zvláštnou psychickou chorobou, podivným spôsobom selektívnej demencie, ktorá sa epidemicky rozšírila vo Veľkej Británii, a ktorá spôsobuje celkom pokrivené, jednostranné a nelogické videnie súvislostí.

Reklama

Slovenské médiá sa totiž masovo pridali k pokračovaniu protiruskej kampane Novičok, keď takmer jednohlasne bezmyšlienkovito preberajú správy z Británie, ktoré hovoria, že neďaleko mesta, kde bol v marci otrávený bývalý ruský agent Sergej Skripaľ a jeho dcéra, boli nájdení ďalší dvaja ľudia otrávení údajne rovnakou látkou, a automaticky tento prípad opäť spájajú s Ruskom.

Napriek tomu, že pre britskú verziu nebol predložený žiadny dôkaz, napriek tomu, že pre ňu neexistuje žiadny rozumný dôvod, a napriek tomu, že množstvo indícií ju spochybňuje, veľká časť slovenských médií o nej ani náznakom nepochybuje. A ďalej, hoci neexistuje žiadna informácia o spojení medzi týmito dvomi prípadmi, médiá ako na povel naznačujú, že aj za tým druhým prípadom je zlé Rusko.

Reklama

Napríklad televízia TA3 na svojom webe píše: „Šéf britskej protiteroristickej polície Neil Basu v stredu vyhlásil: Dnes večer sme dostali výsledky testov z laboratória Porton Down, ktoré ukázali, že obaja ľudia boli vystavení nervovoparalytickej látke novičok“ a o kúsok ďalej svieti správa s titulkom „Skripaľovcov údajne sledovali, politici ukazujú prstom na Rusko“.

Niektoré médiá, ako napríklad markizácke tvnoviny, nezabudli dať novičok rovno do titulku: „Opäť úradoval novičok: V britskom Amesbury sa ním otrávili dvaja ľudia“. Odborníci pritom hovoria, že keby šlo naozaj o tú látku, ktorej na Západe dali názov novičok, priebeh a výsledok otravy by aj v prvom aj v druhom prípade vyzeral úplne inak a bol by omnoho dramatickejší a rýchlejší.

Aj mnohé ďalšie servery vychádzajú zo správy TASR a svorne konštatujú, že išlo o rovnakú látku ako v prípade Skripaľovcov. Lenže názvom novičok sa označuje nielen jedna látka, ale celá skupina podobných látok, pričom policajný šéf vo svojom vyjadrení použil výraz „batch“ čo sa môže prekladať ako „várka“, ale rovnako dobre aj ako „skupina“. Teda dokonca ani britské úrady nepovedali jednoznačne, že v tomto druhom prípade musí ísť o rovnakú látku ako tá, ktorá mala byť údajne použitá v prípade Skripaľovcov.

Žiadne zo slovenských médií sa nepozastavilo ani nad drzosťou námestníka britského ministra vnútra, ktorý hneď po prípade v Amesbury vyzval Rusko, aby poskytlo podrobnosti o tom, ako sa pokúsilo zavraždiť Skripaľovcov: „Mohli by nám povedať, čo sa stalo, čo urobili a zaplniť niektoré dôležité medzery, ktoré sa snažíme ujasniť. Čakám na telefonát od ruského štátu.“ Samozrejme, pán námestník musí veľmi dobre vedieť, že Rusko mnohokrát oficiálne vyhlásilo, že s vecou nemá nič spoločné, takže výzva pána námestníka bola čistým aktom bezočivosti – slovenskí žurnalisti však vo väčšine zrejme takéto jednanie považujú za celkom normálne. Ktovie či by im prišlo rovnako normálne, keby (napríklad) slovenský námestník ministra vnútra oslovil (povedzme) Spojené štáty, že by nám mohli povedať ako zabili ich agenti Jána Kuciaka, a že čaká na telefonát z Washingtonu.“ Vrchol nehoráznosti, všakže? A pritom je to tá istá situácia: žiadne dôkazy, žiadny zjavný motív, žiadna etika, žiadna slušnosť.

Uvedené skutočnosti teda svedčia o tom, že s najväčšou pravdepodobnosťou sa podivná psychická choroba z Británie už šíri aj na Slovensku. Vlastne ešte je tu druhá možnosť: a síce, že by tu mohlo ísť o tzv. chronickú prestitutídu, čo je novinárska choroba prejavujúca sa patologickou servilnosťou k chlebodarcovi a akútnym nedostatkom novinárskej cti.

Reklama

Liek na prestitutídu, žiaľ, neexistuje. Ale našťastie, na tú britskú chorobu údajne áno – istá babka bylinkárka nám na stole nechala recept. Vyliečenie sa vraj dostaví, ak sa chorý pokúsi po dobu dvoch týždňov trikrát denne nájsť úprimnú a logickú odpoveď na tieto otázky:

Akou hrozbou ešte bol Skripaľ pre Rusko po toľkých rokoch civilného života v cudzine? Čo také mohol ešte prezradiť?

Na čo čakali vrahovia osem rokov a rozhodli sa konať len dva týždne pred voľbami prezidenta Ruska a pár týždňov pred Majstrovstvami sveta vo futbale? A prečo sa táto druhá kauza objavuje práve pred stretnutím Putin – Trump v Helsinkách, ktorého sa „jastrabi“ tak veľmi obávajú, aby tam nedajbože neprišlo k nejakej dohode, ktorá zníži napätie a zbrojenie?

Prečo, koniec koncov, Skripaľovi vtedy dovolili odísť z krajiny, ak ho potrebovali zabiť?

Prečo by ho likvidovali takým čudným spôsobom, nebezpečným pre samotných zločincov, poburujúcim okolie a jednoznačne ukazujúcim na páchateľa, keď údajne takú látku nevyrába nikto iný? Prečo Skripaľa jednoducho nezrazili autom, nezakopali v lese alebo nezaliali do betónu, ako to vraj agenti robievajú?

Reklama

Ako je možné, že ľudia, ktorí mali prístup k takej špeciálnej látke, a teda iste neboli žiadni amatéri, nedokázali zabiť starca a dievčinu?

Odkiaľ vedeli renomovaní chemici ako Theresa Mayová a Boris Johnson od samého prvopočiatku, kto je za vraždou?

Ak bola superúčinná látka rozprášená v dome Skripaľovcov alebo na kľučke vchodových dverí, ako sa mohli Sergej a Julia normálne cítiť ešte niekoľko hodín? Najmä ak berieme do úvahy, že policajný seržant Nick Bailey, ktorý im ako prvý prišiel na pomoc, okamžite omdlel? A ako je možné, že pri tomto idiotskom spôsobe použitia a pri takej toxicite tá látka nezabila pol ulice?

Ako je vôbec možné, že Skripaľovci a strážnik prežili útok najstrašnejšou a najtoxickejšou látkou? (Jediným možným vysvetlením by bolo, že všetkým okamžite, rádovo v minútach od zasiahnutia, podali antidotum. Ale ak je to tak, odkiaľ tak rýchlo získali antidotum proti neidentifikovanej chemickej látke? K tomu je podľa odborníkov treba mať poruke vzorku tej látky – nie iba podobnej, ale presne tej istej. Niekoľko kilometrov od miesta atentátu je výskumné centrum Porton Down, zaoberajúce sa vývojom chemických zbraní. Lenže Gary Aitkenhead, šéf laboratória, povedal, že zistili, že „použitá bola bojová nervovoparalytická látka, ale nepodarilo sa potvrdiť jej pôvod“. A tiež povedal, že Skripaľovcom nepodávali žiadne antidotá. Zároveň tiež uistil, že nič podobné by nemohlo opustiť múry jeho inštitúcie.)

Kde boli Skripaľovci štyri hodiny s vypnutými telefónmi?

Ako sa odoberali vzorky? Kto potvrdil ich identitu?

Kde sú údaje z CCTV kamier?

Ako súvisia bleskové obvinenia Ruska s vyhláseniami Scotland Yardu o tom, že vyšetrovatelia budú potrebovať týždne a dokonca aj mesiace práce?

Prečo Rusku neumožnili konzulárny styk s jeho občanmi, proti ktorým údajne bol na území Spojeného kráľovstva spáchaný teroristický akt?

Kde sú Skripaľovci dnes?

Reklama

Jediným rozumným vysvetlením, prečo sa preslávené tajné služby krajiny legendárneho agenta 007 predviedli v kauze Novičok ako totálni babráci je, že ich postihla tá strašná choroba, v dôsledku ktorej nielen že stúpili do niečoho, čo im rozhodne šťastie neprinesie, ale namiesto toho, aby celú vec nejako decentne uhrali do stratena, tak ju dokonca ešte rozmazávajú. Odporúčame im touto cestou urýchlene sa začať liečiť metódou babky bylinkárky, lebo inak ich krajina, táto bývalá veľmoc stratí v očiach ľudí celého sveta aj posledné zvyšky svojej starej imperiálnej dôstojnosti.

Ivan Lehotský

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

10:35

Dvaja astronauti pridelení americkým Národným úradom pre letectvo a vesmír (NASA) na prvý pilotovaný vesmírny let spoločnosti Boeing dorazili vo štvrtok na miesto plánovaného štartu rakety, ktorý je naplánovaný 6. mája.

Testovacími pilotmi kozmickej lode Starliner od spoločnosti Boeing budú Barry “Butch” Wilmore a Sunita Williamsová. Stroj je pripravený na svoj prvý pilotovaný vesmírny let po niekoľkých rokoch odkladov. Posádka vyštartuje z kozmodrómu Kennedyho vesmírneho strediska na Floride.

10:04

Ceny benzínov v 16. týždni po piatich týždňoch zdražovania klesli. Cena nafty kulminovala pod hodnotou 1,60 eura za liter. V porovnaní s minulým rokom boli ceny pohonných látok vyššie v priemere o 7 %.

09:53

Ukrajinský súd nariadil v piatok väzbu pre ministra poľnohospodárstva Mykolu Soľského v súvislosti s obvineniami z účasti na nelegálnom nadobudnutí štátnej pôdy v hodnote takmer siedmich miliónov eur.

Samotný Soľskyj obvinenia odmieta.

09:43

Ceny priemyselných výrobcov pre tuzemský trh boli v marci 2024 medziročne tretíkrát po sebe nižšie o 15 %. Prispel k tomu najmä pokles cien v energetike až o 31 %.

09:36

Zlodeji elektrických káblov v noci na piatok paralyzovali železničnú dopravu v častiach západného Nemecka. Spôsobilo to meškania vlakov, ktoré budú podľa očakávania pretrvávať až do piatkového poludnia.

09:28

V marci 2024 boli ceny poľnohospodárskych výrobkov medziročne nižšie o 12,8 %. Ceny rastlinných výrobkov boli o 20,5 % nižšie ako v rovnakom období minulého roka, ceny živočíšnych výrobkov o 7 %. Informoval o tom Štatistický úrad (ŠÚ) SR.

09:15

Japonské úrady sa chystajú osadiť obrovskú čiernu bariéru, ktorá bude brániť v populárnom výhľade na ikonickú horu Fudži. Na takýto krok ich podnietili davy nevychovaných zahraničných turistov.

09:00

Severokórejský líder Kim Čong-un dohliadal na skúšku salvových raketometov, oznámili v piatok severokórejské médiá.

Testované ukazovatele testu boli vyhodnotené ako veľmi uspokojivé, uviedla severokórejská štátna agentúra KCNA.

08:52

Ceny ropy v piatok ráno vzrástli a po dvoch týždňoch v strate za sebou smerujú k celotýždňovému zisku. Trh podporila najmä americká ministerka financií Janet Yellenová, keď vyjadrila optimizmus, že hospodársky rast v USA bol v prvom štvrťroku pravdepodobne silnejší, než naznačili prvé odhady.

08:42

Parlament v malom pyrenejskom kniežatstve Andorra vo štvrtok schválil zákon, ktorý stanovuje požiadavku na minimálnu znalosť katalánčiny pre cudzincov.

Cieľom zákona je posilniť postavenie katalánčiny.

08:27

Bývalý britský minister obrany Ben Wallace vo štvrtok v rozhovore pre agentúru DPA varoval pred návrhmi, aby sa vojna na Ukrajine stala zamrznutým konfliktom.

Myšlienku “zmrazenia” vojny na Ukrajine nedávno vyslovil vysokopostavený člen vládnucich sociálnych demokratov v Nemecku.

08:18

Poľsko a Litva sú pripravené pomôcť ukrajinským úradom vrátiť do vlasti mužov podliehajúcich brannej povinnosti. Uviedli to predstavitelia oboch krajín vo štvrtok po tom, ako Kyjev oznámil pozastavenie konzulárnych služieb pre týchto Ukrajincov v zahraničí.

08:03

Turecký súd vo štvrtok odsúdil deväť zamestnancov štátnych železníc na osem až 17 a pol roka väzenia za “spôsobenie smrti a zranenia z nedbanlivosti” v súvislosti s tragickou nehodou z roku 2018.

Najvyšší trest dostal vtedajší regionálny riaditeľ tureckých štátnych železníc – 17 a pol roka za mrežami.

07:55

Čínsky minister zahraničných vecí Wang I v piatok počas schôdzky v Pekingu vyzval svojho amerického kolegu Antonyho Blinkena na riešenie rastúcich nezhôd medzi Pekingom a Washingtonom.

Blinken vyjadril na začiatku stretnutia nádej na pokrok v otázkach, na ktorých sa dohodli americký prezident Joe Biden a čínsky líder Si Ťin-pching. Šéf americkej diplomacie však povedal, že bude veľmi priamo hovoriť o sporných záležitostiach, medzi ktoré zrejme patria Rusko, Taiwan a obchodná výmena.

Antony Blinken
Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken (vľavo) a čínsky šéf diplomacie Wang I pózujú počas stretnutia v Pekingu
Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke meotar a ďalšie učebné pomôcky v Múzeu školstva a pedagogiky, ktoré otvorili po niekoľkých rokoch od rekonštrukcie nových priestorov, sťahovania a budovania múzejného zázemia v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves

Autor: TASR - Dano Veselský

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali