Je toto pravý cieľ protestov? Farská na proteste vyzvala Kisku, Pellegriniho a Bugára, aby zabránili Ficovi v ceste, ktorá by bola rovnaká, po ktorej kráča v súčasnosti Maďarsko na čele s Orbánom

Je toto pravý cieľ protestov? Farská na proteste vyzvala Kisku, Pellegriniho a Bugára, aby zabránili Ficovi v ceste, ktorá by bola rovnaká, po ktorej kráča v súčasnosti Maďarsko na čele s Orbánom

Bratislava 16. novembra 2018 AKTUALIZOVANÉ (SITA/HSP/Foto:TASR-Martin Baumann/Video: Ľuboš Hrica)

 

V Bratislave sa začalo ďalšie zo série zhromaždení Za slušné Slovensko. Niektorí účastníci držali transparenty ako “Stop Smeru a mafii”, “Som tu zadarmo”, “Stop Fico” alebo “Vyšetriť vraždu a fondy”

Na snímke Zhromaždenie organizované iniciatívou Za slušné Slovensko

Medzi účastníkmi zhromaždenia na Námestí SNP boli rôzne skupiny ľudí, vrátane dôchodcov alebo rodín s malými deťmi.

Reklama

Jedným z dôvodov organizovania dnešného zhromaždenia bolo, že polícia vypočúvala niektorých z členov iniciatívy Za slušné Slovensko. Dostala totiž anonymné trestné oznámenie, že zhromaždenia boli financované filantropom Georgeom Sorosom a ich cieľom je štátny prevrat.

Členovia iniciatívy sa voči týmto tvrdeniam ohradili. Rovnako chceli reagovať na výroky bývalého predsedu vlády Roberta Fica na ich adresu. Podľa nich totiž Fico disponuje informáciami, ktoré by mať nemal. Organizátori si týmto tiež údajne chceli uctiť výročie 17. novembra 1989.

Reklama

Farská vo svojom príhovore dnes vyzvala prezidenta Kisku, premiéra Pellegriniho a Bélu Bugára, aby urobili “všetko preto, aby nás Fico nestiahol rovnakým smerom, ako Orbán Maďarsko.” Čo konkrétne mala na mysli, Farská neuviedla.

 

 

Iniciatíva Za slušné Slovensko vznikla po vražde novinára Jána Kuciaka a jeho partnerky. Počas protestov na jar tohto roku požadovali napríklad odstúpenie vtedajšieho ministra vnútra Roberta Kaliňáka alebo policajného prezidenta Tibora Gašpara.

Reklama

 

Podľa Bútoru nechcú účastníci zhromaždenia prevrat, ale obrat

Účastníci zhromaždenia Za slušné Slovensko v Bratislave nechcú prevrat, ale obrat. Vyhlásil to na zhromaždení sociológ Martin Bútora. “Ide o návrat k spravodlivej a solidárnej spoločnosti,” povedal. Podľa neho sa už v minulosti stávalo, že vládna moc označovala svojich kritikov za podvratných alebo kontrarevolucionárov, napríklad v päťdesiatych rokoch alebo keď sovietska tlač kritizovala Pražskú jar, prípadne komunisti v osemdesiatych rokoch ochranárov. “To všetko poznáme z minulosti,” povedal s tým, že je smutné, že podobná rétorika sa vrátila. Požiadavka slušného Slovenska je podľa neho prirodzenou reakciou na kradnutie a vraždy.

Podľa aktivistky Zuzany Mistríkovej je potrebné povedať, že korupcia a nenávisť nepatrí do spoločnosti, ktorú chceli osobnosti roku 1989 a do spoločnosti nepatria ani dnes. “Slovensko potrebuje odbornosť, spoluprácu, demokratické hodnoty a spravodlivosť,” vyhlásila. Ďalšia z tvárí roku 1989 Filip Vagač skonštatoval, že rok, keď padol komunistický režim, nechal v životoch účastníkov hlbokú stopu, ale po ňom nemali potrebu vracať sa na námestia. Tá prišla až tento rok. “Prišli sme podporiť ľudí, ktorí svojou odvahou prispeli k politickým zmenám,” uviedol.

“Stojím tu dnes hrdo slušne a zadarmo,” vyhlásila herečka Táňa Pauhofová s tým, že nemôže byť inde, pretože ľudí, ktorí sa postavili za spravodlivosť, vyšetrujú štátne orgány. Bojíte sa a tak konšpirujete a snažíte sa rozpútať ešte väčšiu nenávisť,” uviedla s tým, že táto taktika sa nepodarí, keďže ľudia na námestiach sú zjednotení.

Reklama

Prejavy na bratislavskom námestí SNP počúvaku tisícky zúčastnených, pričom občasne skandovali “Hanba”, “Odstúpiť” alebo napríklad “Som tu zadarmo”.

Na snímke Zhromaždenie organizované iniciatívou Za slušné Slovensko

 

Banskobystričania pochodovali za slušné Slovensko

Stovky Banskobystričanov sa dnes po 17. hodine zhromaždili na Námestí slobody s transparentmi „Banská Bystrica je za slušné Slovensko“, „Som tu zadarmo“ alebo „Plagiátor odstúp“. Štrnganie kľúčov a skandovanie hesiel „Skutok sa stal“, „Podozriví ste tu vy“, „Už je koniec zlodeji“ a ďalších sprevádzalo ináč pokojný pochod popri Pamätníku SNP až na Námestie SNP, pričom počas neho sa pridávali ďalší protestujúci. Na námestí SNP sa nakoniec zišlo približne tisíc ľudí, ktorí sa takto pridali k výzve iniciatívy Za slušné Slovensko.

Protestujúci prišli na námestie vyjadriť to, že nechcú žiť v štáte, kde sa vraždia novinári, kde sa kradne, kde sa tituly získavajú za opísané práce, tam kde sa po prehre vo voľbách menia volebné systémy.

„Potrebujeme ukázať, že vláda stále nie je dôveryhodná. Súčasná situácia s vypočúvaním aktivistov je veľkým výkričníkom pre celé Slovensko obzvlášť preto, že je predvečer 17. novembra, keď sme si vybojovali nejakú slobodu a slobodu prejavu,“ uviedla za organizátorov protestu v Banskej Bystrici pre agentúru SITA koordinátorka platformy Nie v našom meste Martina Strmeňová.

„Je 29 rokov po Nežnej revolúcii a politici zastrašujú občanov, ktorí sú aktívni, len za to, že nesúhlasia so spôsobmi, akými sa na Slovensku často vládne. Nezabudnime, že demokracia neznamená, že štyri roky po vhodení lístkov do urny musíme mlčať a čakať do ďalších volieb,“ povedala Strmeňová.

„Volení zástupcovia sú platení z našich daní, sú našimi zamestnancami. Tak, ako vás kontroluje váš šéf, tak my máme právo a povinnosť kontrolovať politikov vo verejných funkciách. Toto musí rezonovať v celej verejnej a štátnej správe, a nie len počas kritických období, ako bol tento rok, táto jar,“ doplnila s tým, že banskobystrických organizátorov nikto nezneužil a slobodne sa rozhodli pridať k iniciatíve Za slušné Slovensko, a byť aktívnou časťou zmeny, ktorú protesty požadovali, „pretože to je naše vnútorné presvedčenie“.

Protesty Za Slušné Slovensko sa dnes konali okrem Banskej Bystrice v ďalších siedmich slovenských mestách v Bratislave, Banskej Bystrici, Košiciach, Prievidzi, Žiari nad Hronom, Žiline, Leviciach a Kežmarku a tiež v Londýne a v Dubline.

 

Reklama

Na zhromaždenie Za slušné Slovensko v Košiciach prišlo asi tisíc ľudí

Odhadom tisíc ľudí sa zišlo v piatok večer na zhromaždení Za slušné Slovensko na Hlavnej ulici v Košiciach. Podujatie prebehlo pokojne a bez incidentov. Podľa spoluorganizátora Jána Gálika bolo hlavným cieľom uctiť si tých, ktorí v roku 1989 bojovali za demokraciu. Podujatie sa začalo minútou ticha venovanej zavraždenému novinárovi Jánovi Kuciakovi a jeho snúbenici Martine Kušnírovej.

Ako Gálik povedal, ďalšie zo série zhromaždení sa rozhodli zorganizovať v predvečer Dňa boja za slobodu a demokraciu, aby si pripomenuli pád komunizmu a ľudí, ktorí v tom čase vyšli do ulíc a žiadali lepšiu krajinu. „Rozhodli sme sa usporiadať toto zhromaždenie, aby sme si pripomenuli odvahu týchto ľudí, ktorí sa postavili vtedajšiemu režimu, aby sme zdôraznili, že aj dnes je veľmi dôležité zaujímať sa o tom, v akom stave je naša demokracia, kontrolovať našich politikov a snažiť sa o slušnú krajinu,“ povedal s tým, že zhromaždenie bolo plánované dlhšie.

Na zhromaždení vystúpili viacerí umelci aj rečníci. Medzi nimi boli i vtedajší členovia Občianskeho fóra (OF) či koordinačného centra Verejnosť proti násiliu (VPN). Svojimi prejavmi poukazovali na prieniky medzi udalosťami spred 17. novembra 1989 a súčasnosťou.

„Stretávame sa na rovnakom mieste ako pred 29 rokmi, kedy prebiehali stretnutia Košičanov, na ktorých sa ľudia vyznávali zo svojich dlhoročných tráum, očakávaní a nádejí. Stretávame sa, aby sme si pripomenuli aj tragickú udalosť z februára 2018. Je to také smutné torzo toho, kam sa spoločnosť dostala. Aj keď sa nedá poprieť to, že Slovensko je dnes úspešnou a dá sa povedať aj šťastnou krajinou, ak sa porovnávame so zvyškom sveta, neznamená to, aby sme boli ľahostajní k traumám, ktoré sa tu dejú a ktoré sa nesmú opakovať,“ povedal pre TASR jeden z rečníkov a spoluzakladateľ Občianskeho fóra v Košiciach Daniel Liška.

Reklama

V príhovoroch odznelo aj to, že organizátori protestov sú atakovaní zo strany vládnucich politikov a vystavení šikanovaniu zo strany NAKA, ktorá ich začala predvolávať pre anonymné trestné oznámenie zo štátneho prevratu a platenia zo zahraničia, na čo dav reagoval skandovaním hesla „Sme tu zadarmo“.

Starší členovi OF, VPN a študentského hnutia v závere zhromaždenia symbolicky odovzdali mladým ľuďom na pódiu štafetu odkazu nežnej revolúcie. Zhromaždenie ukončila slovenská hymna.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

18:25

V noci a vo štvrtok (9. 5.) ráno môže niektoré okresy Slovenska potrápiť prízemný mráz. Informuje o tom Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) na svojom webe. Vydal výstrahu prvého stupňa, ktorá platí od polnoci do 7.00 h.

18:21

Americký minister obrany Lloyd Austin v stredu potvrdil, že vláda USA pozastavila jednu dodávku bômb Izraelu. Dôvodom sú obavy, že krajina začne pozemnú ofenzívu v meste Rafah v Pásme Gazy bez dostatočných opatrení na ochranu civilistov, aké žiadajú Spojené štáty. Informovali agentúry AP a Reuters.

Nemenovaný predstaviteľ americkej vlády predtým podľa agentúr AFP a AP povedal, že USA minulý týždeň pozastavili jednu dodávku zbraní, pozostávajúcu z 1800 bômb s hmotnosťou 907 kilogramov a 1700 bômb s hmotnosťou 226 kilogramov.

17:58

Klimatická aktivistka Greta Thunbergová dostala v stredu v rodnom Švédsku pokutu za to, že sa neriadila príkazmi polície. Verdikt okresného súdu v Štokholme zaznel po tom, ako v marci blokovala vstup do parlamentu, informuje agentúra Reuters.

Piatich aktivistov vrátane Thunbergovej postavili pred súd po tom, ako ich policajti 12. a 13. marca odviedli z miesta protestu proti nekonaniu politikov v oblasti následkov klimatickej zmeny.

Proces s Thunbergovou vo Švédsku
védska klimatická aktivistka Greta Thunbergová odpovedá na otázky novinárov v budove súdu v Štokholme
17:21

Ministerstvo obchodu v Spojených štátoch zrušilo licencie, na základe ktorých mohli americké technologické firmy ako Intel a Qualcom dodávať komponenty čínskej technologickej spoločnosti Huawei. Informovali agentúry AFP a Reuters.

Huawei je v centre sporu medzi Pekingom a Washingtonom, ktorý firmu podozrieva, že jej technológie slúžia na špionáž v záujme čínskych tajných služieb. Spoločnosť tieto obvinenia popiera.

17:20

Nemecký výrobca počítačových čipov Infineon potvrdil, že v rámci ohláseného programu znižovania nákladov prepustí časť svojich zamestnancov. Informuje agentúra DPA.

Spoločnosť zhoršila svoju prognózu na celý finančný rok 2023/2024 už vo februári po neuspokojivých výsledkoch v prvom finančnom štvrťroku.

17:19

Členské krajiny EÚ sa v stredu “v zásade” dohodli, že výnosy z ruských aktív zmrazených v Európskej únii budú využité na vojenskú pomoc Ukrajine a podporu jej obnovy. Oznámilo to na sociálnej sieti belgické predsedníctvo v Rade EÚ.

Dohoda sa týka využitia úrokov a ďalších ziskov zo zablokovaných ruských aktív, nie však priamo samotných aktív.

17:15

Nemocniciam na juhu Pásma Gazy ostalo palivo pre elektrické generátory už iba na tri dni a jeho zásoby pre uzavreté hraničné priechody nemôžu doplniť. V stredu to uviedol šéf Svetovej zdravotníckej organizácie. Informovala agentúra AFP.

Generálny riaditeľ WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus uviedol, že Al-Najjar, jedna z troch nemocníc v Rafahu, už nefunguje v dôsledku pokračujúcich nepriateľských akcií v okolí a vojenskej operácie v Rafahu.

16:36

Japonská automobilka Toyota dosiahla v uplynulom finančnom roku rekordný zisk, ktorý sa v medziročnom porovnaní zdvojnásobil na 4,9 bilióna japonských jenov (29,4 miliardy eur). Informovala agentúra Reuters.

Skupina plánuje v tomto roku celosvetovo predať 10,95 milióna vozidiel, čo predstavuje pokles o 1,3 % v porovnaní s predchádzajúcim rokom.

16:28

Európska komisia (EK) dokáže zabezpečiť správne a okamžité zaznamenanie výdavkov vykazujúcich nezrovnalosti, ich vymáhanie však často trvá príliš dlho. Vyplýva to zo správy, ktorú v utorok sprístupnil Európsky dvor audítorov (EDA).

V rokoch 2014 – 2022 bolo vo všetkých oblastiach vykázaných 14 miliárd eur neoprávnených výdavkov. Ich vymáhanie je kľúčovým prvkom systému vnútornej kontroly EÚ.

Audítori zistili, že vydanie žiadosti o vrátenie prostriedkov po ukončení financovaných činností trvá zvyčajne 14 až 23 mesiacov a získať ich späť trvá od troch do piatich mesiacov.

16:00

Poľsko bolo tento týždeň terčom hekerského útoku skupiny spájanej s Ruskom, oznámil v stredu poľský štátny výskumný ústav NASK. Informovala agentúra Reuters.

Oznámenie prišlo po obvineniach viacerých členských krajín NATO, že Rusko voči nim podniká kybernetické útoky.

15:41

Ukrajinský parlament v stredu odhlasoval zákon, ktorý niektorým väzňom umožní bojovať v ozbrojených silách. Informovala agentúra AFP.

15:37

Britský minister vnútra James Cleverly v stredu oznámil, že vláda vyhostí vojenského pridelenca na ruskom veľvyslanectve v Londýne, “ktorý je nedeklarovaným dôstojníkom vojenskej rozviedky”. Informovali agentúry AFP a Reuters.

Moskva bude “primerane reagovať“ na rozhodnutie Veľkej Británie vyhostiť ruského vojenského pridelenca, citovala ruská agentúra RIA hovorkyňu ruskej diplomacie Mariu Zacharovovú.

15:04

Európska únia (EÚ) nesmie dovoliť Číne, aby zaplavila jej trh lacnými elektromobilmi. Vyhlásila to v v stredu predsedníčka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová, informuje agentúra Reuters.

“Spravodlivá hospodárska súťaž je v poriadku. Čo sa nám nepáči, je, keď Čína zaplavuje náš trh masívne dotovanými elektromobilmi. A musíme sa tým zaoberať, musíme chrániť náš priemysel,” povedala.

15:03

Dohoda o voľnom obchode medzi Čínou a Srbskom, ktorú podpísali minulý rok, vstúpi do platnosti 1. júla, oznámil v stredu čínsky prezident Si Ťin-pching počas návštevy Belehradu. Informovala agentúra Reuters.

Podľa Vučiča dohoda Srbsku zaistí budúcnosť. Na jej základe dôjde k zrušeniu ciel na takmer 95 percent vývozu do Číny počas nasledujúcich piatich až desiatich rokov.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke rôzne druhy listnatých stromov v arboréte Borová hora pri Zvolene

Autor: FOTO TASR-Ján Krošlák

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Miroslav Urban

Marek Brna

Erik Majercak

Milan Náhlik

Marian Kotleba

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali