Začal sa aj skončil druhý Veľký protikorupčný pochod študentov

Začal sa aj skončil druhý Veľký protikorupčný pochod študentov

Bratislava/Košice/Praha 5. júna 2017 (HSP/TASR/Foto: screenshot video/HSP/TASR) AKTUALIZUJEME

 

Dnes prebieha druhý Veľký protikorupčný pochod študentov organizovaný študentami prevažne stredných škôl. Ku Bratislave organizačný tím tentokrát pridal mestá Košice a Praha

Dnešné čelo pochodu s transparentom “Skutok sa deje”

19:30 Aj pochod v Bratislave sa už skončil a taktiež slovenskou hymnou. Bilancia:

Reklama

Protestujúci sa zhromaždili na Hlavnom námestí, odkiaľ vyrazili po 17.00 h. Na čele pochodu boli organizátori z radov stredoškolákov a vysokoškolákov s transparentom “Skutok sa deje”. Pochodujúci ľudia zaplnili Obchodnú ulicu a následne Námestie SNP, kde sa uskutočnila hlavná časť protestu, ktorý sa skončil po 19.00 h.

Požiadavky študentov boli aj dnes podobné ako 18. apríla, kedy sa konal prvý pochod. Odvtedy bola splnená jediná požiadavka – parlament medzičasom rozhodol o zrušení tzv. Mečiarových amnestií. Ostali tak požiadavky na odvolanie ministra vnútra Roberta Kaliňáka (Smer-SD) a policajného prezidenta Tibora Gašpara, odstúpenie špeciálneho prokurátora Dušana Kováčika a vyšetrenie káuz Bašternák a Gorila. Študenti tiež žiadajú pokračovať vo vyšetrovaní a v súdnych konaniach ohľadom Mečiarom amnestovaných skutkov. “Ľuďom už nie je jedno, kam sa krajina uberá, kto ju riadi, ako ju riadi, že tu je korupcia, že sa rozkráda štát, že tie peniaze sa nedostávajú do školstva, zdravotníctva,” pomenoval príčiny, prečo ľudia prišli na protest jeden z jeho hlavných organizátorov, stredoškolák David Straka.

Reklama

Na protestnej akcii v Bratislave vystúpilo viacero rečníkov, podľa organizátorov malo ísť o ľudí, ktorí v minulosti bojovali proti korupcii, ich snahy však boli zmarené. Na tribúnu sa postavila bývalá krajská tajomníčka strany Smer-SD Renáta Kolenčíková, vyšetrovateľ únosu Michala Kováča mladšieho Peter Vačok, matka zavraždeného Róberta Remiáša Anna Remiášová alebo napríklad študenti zo zahraničia. Z pódia sa najčastejšie ozývala požiadavka na odchod Roberta Kaliňáka z politiky. “Jeho argument o 350.000 preferenčných hlasoch získaných vo voľbách mu nemôže v žiadnom prípade zabezpečiť imunitu pred politickou zodpovednosťou,” uviedol bývalý policajný vyšetrovateľ Ján Lutter, podľa ktorého práve neschopnosť vyvodzovania osobnej a politickej zodpovednosti verejných činiteľov je vodou na mlyn extrémistickým prúdom.

Herečka Zuzana Fialová davu prečítala vyhlásenie hercov Činohry Slovenského národného divadla, ktorí podporujú požiadavky študentov. Tí podľa hercov dávajú nádej, že slušná spoločnosť, v ktorej platia zákony pre všetkých bez rozdielu, nebude iba snom. “Sme presvedčení, že neriešenie korupčných káuz vytvára podhubie pre extrémizmus a frustráciu spoločnosti. Demokracia je najzmysluplnejším výdobytkom Novembra 1989 a nebude fungovať, ak sú v inštitúciách nášho štátu, vo vedúcich funkciách ľudia s nedemokratickým myslením, ľudia poznačení morálnym relativizmom a selektívnym prístupom k zákonom,” uvádza sa okrem iného vo vyhlásení.

Okrem hlavného mesta sa tentoraz uskutočnila demonštrácia aj v Košiciach. V Prahe sa pred slovenským veľvyslanectvom konalo podporné stretnutie. Organizátori zároveň vo všetkých krajských mestách zbierali podpisy na podporu svojich požiadaviek.

Do konca minulého týždňa sa podľa odhadov organizátorov pod petíciu podpísalo 13.000 až 14.000 ľudí. Poslancom Národnej rady SR navrhuje, aby zvolali schôdzu, ktorej obsahom bude vyslovenie nedôvery ministrovi vnútra Robertovi Kaliňákovi.

Poslanci by tiež mali prijať také zmeny v zákonoch, ktoré umožnia v odôvodnených prípadoch odvolanie špeciálneho prokurátora. Po ich prijatí petícia navrhuje hlasovať o odvolaní Dušana Kováčika, ktorý túto funkciu zastáva už druhé funkčné obdobie.

Reklama

Oboch predstaviteľov organizátori petície vnímajú ako podozrivých z marenia riadneho vyšetrenia káuz s korupčným obsahom. Očakávajú tiež, že nový minister vnútra vymení súčasného policajného prezidenta Tibora Gašpara. Tiež by chceli dostať možnosť vystúpiť v parlamente.

Lucia Mihalíková z Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Bratislave informovala, že policajti nezaznamenali zo strany účastníkov verejného zhromaždenia narušenie verejného poriadku. “Pochod účastníkov verejného zhromaždenia, ako aj samotné verejné zhromaždenie na Námestí SNP, sa zaobišlo bez incidentov,” dodala.

19:10 Pochod v Košiciach sa skončil slovenskou hymnou. Bilancia:

“Nebolo vyhovené našim požiadavkám, ktoré sme odovzdali na Úrade vlády. Nechceme byť stále ignorovaní politikmi a ľuďmi, ktorí sú podľa nás zodpovední za korupciu na Slovensku, preto sme sa rozhodli, že budeme ďalej pokračovať v pochodoch, a to nielen v Bratislave, ale aj v ďalších mestách,” uviedla pre novinárov 18-ročná organizátorka Karolína Farská. O týždeň sa podľa jej slov uskutoční pochod aj v Prešove a Žiline. Zdôraznila, že akcie ostávajú apolitické, bez podpory politikov či politických strán a hnutí.  Protestujúci prešli po 17.00 h k Dolnej bráne na Hlavnej ulici, kde na pódiu vystúpili organizátori a pozvaní hostia. Pochodujúci kričali heslá ako “Dosť bolo korupcie!”, “Chceme právny štát!” či “Skutok sa stal! Skutok sa deje!”

Podporu organizátorom vyjadrili herečka Dana Košická, komik Jakub Gulík či bývalá zamestnankyňa Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Zuzana Hlávková, ktorá poukázala na podozrenia z predraženia kultúrnych podujatí k predsedníctvu SR v Rade EÚ. Cieľom pokračovania protestných akcií je podľa Farskej vrátiť dôveru ľudí k štátnym inštitúciám a mechanizmom, ktoré zodpovedajú za spravodlivosť, ako je polícia, prokuratúra a súdy. Dvojhodinové podujatie sprevádzal zber podpisov pod petíciu zahŕňajúcu návrhy na odvolanie ministra Kaliňáka a špeciálneho prokurátora Kováčika, ako aj vystúpenie členov petičného výboru v parlamente.

Reklama

Podľa fotografií z miesta pochodu sa zdá, že účastníkov bolo do 1000, tlačová agentúra TASR však uvádza, že na košickom pochode bolo zhruba 3000 ľudí.

19:00 Na bratislavskej tribúne vystúpila opäť Anna Remiášová. Vyzýva študentov k vytrvalosti tvrdiac, že možno sa dočkajú spravodlivosti, ktorej sa po 21 rokoch dočkala aj ona.

18:50 V Košiciach na tribúne vystúpila aj Zuzana Hlávková, ktorá spolu s Amnesty International upozornila na predražené zákazky v súvislosti s predsedníctvom Slovenska v EÚ.

18:30 V Bratislave na pódiu vystúpil bývalý vyšetrovateľ zavlečenia Kováčovho syna Peter Vačok a následne aj humorista a “poštár” Ján Gordulič. Politikom odkazuje: “Vidíme vás a dávame pozor!“ Dav jasá.

18:20 V Košiciach Farská uviedla, že organizátorom sa za tri týždne údajne podarilo vyzbierať 13 tisíc podpisov pod petíciu. Počet účastníkov v Košiciach nie je taký masový ako v Bratislave, ale aj tak podľa organizátorov predčil očakávania.

Na snímke účastníci pochodu v Košiciach pred tribúnou, ktorí podľa organizátorov svojím počtom prekvapili

18:10 Vystúpil aj herec Juraj Kemka, ktorý dúfa aj v tretí pochod, a že protestné pochody budú pokračovať, kým sa korupcia neskončí.

17:55 Dávid Straka v Bratislave prednáša svoju reč. Predstavil sa ako mladý Slovák, ktorý nestráca nádej v lepšie Slovensko. Teší sa, že ľuďom záleží na tom, aby na Slovensku nebola korupcia. V Košiciach vystúpi jeho spoluorganizátorka Karolína Farská.

Dávid Straka ďakuje ľuďom, ktorým “na Slovensku záleží” a teší sa, že konečne sa Slovensko nebojí priznať, že tu korupcia existuje a že ju priznal aj prokurátor Čižnár na najvyšších miestach. Tvrdí, že na facebooku s nimi komunikuje už vyše 100 tisíc ľudí a pýta sa, čo ešte má vládu presvedčiť, aby sa korupcia začala riešiť. Dav skanduje “Odstúpiť!”.

Žijeme v demokracii, princípom je vláda ľudu, prízvukuje Straka. “Je to náš hlas, na ktorom záleží!”

Karolína Farská v Košiciach poďakovala účastníkom: “Ďakujeme, že ste všetci prišli ukázať, že vám to nie je jedno a chcete lepšiu krajinu.”

Reklama

17:53 Organizátori v Bratislave začínajú rečniť, pred tým však žiadajú dav, aby poriadne zakričal.

17:50 Košický pochod je už taktiež pred tribúnou pri Dolnej bráne, kde budú sledovať rečníkov. Zatiaľ z oboch miest počuť hudbu a riešia sa organizačné záležitosti.

17:45 Bratislavský pochod sa presunul na miesto, odkiaľ budú organizátori rečniť, na Námestí SNP

17:40 K pochodu poslal svoje stanovisko prostredníctvom hovorkyne Beatrice Szabóovej aj premiér Robert Fico. Jeho hovorkyňa uviedla: “Premiér víta, že mladí ľudia sa zaujímajú o celospoločenské témy. Dôležité je, aby takýto typ podujatí mal slušný priebeh a nebol zneužívaný na politický zápas.”

Na snímke účastníci pochodu v Košiciach

17:25 V Košiciach aj v Bratislave vyzývajú protestujúci okoloidúcich, aby sa k nim pridali. Košická Hlavná ulica, ktorou sa pochoduje, je plná letných terás, z ktorých ľudia popíjajúci kávu sa k protestujúcim zatiaľ nepridávajú a sledujú skandovania ako “Kaliňák, odstúp!”, či “Dosť bolo Fica!”. Protestujúci dokonca majú transparent žiadajúci “Defenestráciu RobertKov”.

Reklama

17:22 Na čele pochodu v Bratislave kráčajú policajti, za nimi organizátori s transparentom “Skutok sa deje” a za nimi vejú vlajky EÚ a SR.

Na snímke účastníci druhého protestu proti korupcii v Bratislave

17:10 Z Košíc hlásia približne 500 účastníkov. Pochod však využili aj protestujúci proti novému parkovaciemu systému EEI v Košiciach

17:00 Počasie dnes protestujúcim prišlo vhod, v Bratislave sa už zišlo niekoľko stoviek ľudí, dav postupne narastá. Protestujúci majú transparenty zosmiešňujúce Danka a jeho rétoriku, niektorí žiadajú preň novú maturitu, ako aj transparenty namierené proti Kaliňákovi.

 

Reklama
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

09:38

Francúzsky prezident Emmanuel Macron odmietol plánovanú dohodu o voľnom obchode medzi Európskou úniou (EÚ) a juhoamerickým zoskupením Mercosur v jej súčasnej podobe.

Potrebné sú podľa neho rokovania o novej a zodpovednejšej dohode, ktorá bude prihliadať na rozvoj, ochranu klímy a biodiverzitu.

09:24

Tisíce vodičov autobusov vstúpili vo štvrtok v juhokórejskej metropole Soul do generálneho štrajku pre spor týkajúci sa platov. Podľa odborov postihol štrajk 97 percent tamojších autobusových liniek a spôsobil chaos počas rannej dopravnej špičky. Po zhruba 11 hodinách sa však vodičom podarilo so zamestnávateľmi dohodnúť a vrátili sa do práce.

09:13

Slovenský hokejista Martin Chromiak pomohol asistenciou k triumfu Ontaria nad San Jose 3:2 v nočnom zápase AHL. Dvadsaťjedenročný útočník má po 61 dueloch sezóny na konte 29 bodov (13+16).

08:49

Výbor Parlamentného zhromaždenia Rady Európy (PZ RE) pre politické záležitosti a demokraciu vyjadril podporu prípadnému prijatiu Kosova do RE. Srbsko toto rozhodnutie odsúdilo ako škandalózne.

08:36

Francúzski politici z celého spektra v stredu vyjadrili zdesenie nad odstúpením riaditeľa parížskej školy, ktorý dostal vyhrážky smrťou za to, že požiadal študentku, aby si v priestoroch školy zložila moslimský závoj.

Premiér Gabriel Attal, bývalý minister školstva, chcel ukázať riaditeľovi podporu a pozval ho v stredu do svojho úradu.

08:24

Šéf ruskej rozviedky Sergej Naryškin navštívil tento týždeň Severnú Kóreu, kde viedol diskusie o bezpečnostnej spolupráci.

Naryškin sa stretol so severokórejským ministrom pre štátnu bezpečnosť Ri Čang-daem.

08:15

Ceny ropy sa vo štvrtok ráno zvýšili a vyrovnali tak časť strát z predchádzajúcich dvoch dní. Od začiatku marca oba hlavné kontrakty posilnili o približne 4,5 % a k zisku za celý mesiac smerujú už tretíkrát po sebe.

08:07

Zástupcovia štátov EÚ sa v stredu večer dohodli na novom kompromise o clách na niektoré ukrajinské poľnohospodárske výrobky, oznámilo belgické predsedníctvo Rady EÚ.

Podľa diplomatov sa do EÚ bude môcť bez cla predávať menej tovaru, ako sa pôvodne plánovalo. Medzi dotknuté výrobky patria vajcia, hydina, cukor a kukurica. Sprísnenie požiadaviek si ešte vyžaduje súhlas Európskeho parlamentu.

07:58

Bývalý americký senátor a demokratický kandidát na viceprezidenta USA Joe Lieberman zomrel v stredu vo veku 82 rokov.

Lieberman zomrel v stredu v New Yorku v kruhu rodiny v dôsledku komplikácií po páde, uvádza sa vo vyhlásení.

Joe Lieberman
Na archívnej snímke Joe Lieberman
07:52

Cirkevní predstavitelia v Jeruzaleme vyzvali v stredu vo svojom veľkonočnom posolstve na “okamžité a udržateľné prímerie” vo vojne medzi Izraelom a palestínskym radikálnym hnutím Hamas v Pásme Gazy.

Zároveň vyzvali na rýchlu distribúciu humanitárnej pomoci v Pásme Gazy, na “prepustenie všetkých rukojemníkov” i na neobmedzený prístup lekárskych tímov k chorým a zraneným.

07:38

Americký prezident Joe Biden zablahoželal v stredu víťazovi prezidentských volieb v Senegale Bassirouovi Diomayeovi Fayeovi.

Opozičný kandidát Bassirou Diomaye Faye vyhral prezidentské voľby v Senegale so ziskom 54,28 percenta hlasov. Kandidát vládnej koalície Amadouo Ba získal 35,79 percenta hlasov.

07:30

Nemecká polícia v stredu znížila počet obetí ťažkej nehody autobusu pri Lipsku z piatich na štyri, uviedla tamojšia polícia.

Podľa polície zahynuli pri nehode dovedna štyria ľudia a piaty sa nachádza v život ohrozujúcom stave. Inšpekcia dopravnej polície prípad vyšetruje ako zabitie z nedbanlivosti.

07:12

Telá dvoch nezvestných osôb objavili záchranné zložky v stredu vo vode po zrútení mosta v meste Baltimore na východe USA, uviedli tamojšie úrady. Informujú agentúry AP a DPA.

06:58

Francúzsky prezident Emmanuel Macron v stredu vyjadril podporu plánu Brazílie vyvíjať ponorky na jadrový pohon. Neoznámil však žiadnu konkrétnu spoluprácu v oblasti technológie jadrového pohonu, na ktorú Brazília naliehala.

Raoni Metuktire, Emmanuel Macron
Na snímke zľava francúzsky prezident Emmanuel Macron a brazílsky náčelník Raoni Metuktire sa vítajú na ostrove Combu v Brazílii
Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Veľké vlny na pláži Nazare v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali