WikiLeaks: Americká NSA špehovala posledných troch francúzskych prezidentov

WikiLeaks: Americká NSA špehovala posledných troch francúzskych prezidentov

Paríž 24. júna 2015 (TASR/HSP)

 

O odhaleniach informovali ako prví francúzsky denník Libération a spravodajský web Mediapart, ktorí s WikiLeaks spolupracovali. NSA podľa nich tajne sledovala prezidentov najmenej od roku 2006 do mája 2012, teda mesiaca, keď Hollande prevzal funkciu hlavy štátu od Sarkozyho

Americká Národná bezpečnostná agentúra (NSA) špehovala troch posledných francúzskych prezidentov, informovala v utorok večer webová stránka WikiLeaks. Zoznam odpočúvaných politikov siaha od prezidentov Jacqua Chiraca, Nicolasa Sarkozyho a Francoisa Hollanda po vysokopostavených predstaviteľov vlády, uviedla stránka s odvolaním sa na tajné správy spravodajskej služby a ďalšie dokumenty, ktoré zverejnila.

Reklama

O odhaleniach informovali ako prví francúzsky denník Libération a spravodajský web Mediapart, ktorí s WikiLeaks spolupracovali. NSA podľa nich tajne sledovala prezidentov najmenej od roku 2006 do mája 2012, teda mesiaca, keď Hollande prevzal funkciu hlavy štátu od Sarkozyho.

Zverejnené dokumenty sú podľa WikiLeaks výsledkom cieleného sledovania komunikácie Hollanda, Sarkozyho (prezidentom bol v rokoch 2007-2012) a Chiraca (1995-2007), ako aj francúzskych ministrov a francúzskeho veľvyslanca v USA zo strany NSA. Obsahujú tiež čísla mobilných telefónov početných predstaviteľov Elyjezského paláca vrátane priameho čísla na prezidenta.

Reklama

Stránka WikiLeaks v tlačovej správe vyzdvihla z obsahu odpočutej komunikácie niekoľko oblastí – zachytené diskusie francúzskych vládnych činiteľov sa týkali okrem iného svetovej finančnej krízy, dlhovej krízy Grécka či vzťahu medzi Hollandovou vládou a nemeckou vládou kancelárky Angely Merkelovej, píše agentúra Reuters.

Bývalý spolupracovník NSA Edward Snowden vyvolal rozruch v Nemecku, keď prezradil, že Washington uskutočňoval rozsiahlu elektronickú špionáž v spolkovej republike, a tvrdil, že NSA odpočúvala Merkelovej telefón.

WikiLeaks uviedli, že francúzsky čitatelia “môžu očakávať ďalšie aktuálne a dôležité odhalenia v blízkej budúcnosti”.

Autentickosť dokumentov nebola bezprostredne potvrdená. Hovorca WikiLeaks Kristinn Hrafnsson pre agentúru Associated Press (AP) povedal, že je o nej presvedčený, a poukázal na preukázanú pravosť predošlých dokumentov hromadne zverejnených jeho organizáciou.

Kancelária Hollanda ani zástupcovia Chiraca sa k správam zatiaľ nevyjadrili. Spolupracovník Sarkozyho pre AP povedal, že exprezident považuje takéto metódy za neprijateľné, najmä zo strany spojenca.
Hovorca americkej Rady pre národnú bezpečnosť Ned Price vo vyhlásení konštatoval, že vláda USA sa k detailom úniku dokumentov nebude vyjadrovať. “Nevykonávame žiadne zahraničné spravodajské sledovacie aktivity, pokiaľ neexistuje konkrétny a potvrdený bezpečnostný účel. Týka sa to bežných občanov i svetových lídrov,” zdôraznil.

Reklama

Viacerí francúzski politici v utorok neskoro večer vyjadrili znechutenie nad správami na sociálnych sieťach. “A znova zisťujeme, že USA nemajú spojencov, majú len terče alebo vazalov,” uviedol poslanec vládnucich socialistov Jean-Jacques Urvoas na Twitteri.

Hollande minulý rok oznámil, že o svojom znepokojení v súvislosti so špionážnymi aktivitami NSA hovoril počas návštevy USA s americkým prezidentom Barackom Obamom a že rozpory v tejto otázke urovnali.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:16

Fínski hokejoví reprezentanti zvíťazili v piatkovom prípravnom zápase pred MS 2024 nad Švédskom 2:1 po predĺžení. O ich triumfe rozhodol v 65. minúte Ahti Oksanen. Suomi odplatili súperovi štvrtkovú prehru 0:4. Švédi budú na šampionáte súpermi Slovákov v základnej B-skupine.

19:39

Ľudskoprávna organizácia Human Rights Watch (HRW) v piatok vyzvala parlament v Gambii, aby zamietol návrh zákona, ktorého cieľom je zrušiť zákaz mrzačenia ženských pohlavných orgánov.

19:39

Bývalý ruský bankár a expremiér vlády Náhorného Karabachu Ruben Vardanjan, ktorý je zadržiavaný v Azerbajdžane, vyhlásil vo väzení v Baku hladovku.

19:38

Pokiaľ bude mať Maďarsko národnú vládu, nepodporí žiadnu zo strán rusko-ukrajinskej vojny. Na oficiálnom otvorení kampane vládnucej aliancie Fidesz-KDNP pred júnovými voľbami do Európskeho parlamentu to v piatok v Budapešti povedal maďarský premiér Viktor Orbán.

19:15

Argentínsky tenista Tomas Martin Etcheverry postúpil do semifinále dvojhry na antukovom turnaji ATP v Barcelone. Trinásty nasadený hráč vyradil vo štvrťfinále Brita Camerona Norrieho 7:6 (4), 7:6 (1). Trojka “pavúka” Casper Ruud si poradil s Matteom Arnaldim z Talianska 6:4, 6:3.

18:59

Počas záplav v Spojených arabských emirátoch (SAE) prišli o život traja pracovní migranti z Filipín. Dve ženy sa počas záplav udusili vo svojom vozidle a jeden muž utrpel zranenia s následkom smrti, keď jeho vozidlo spadlo do priehlbiny, uviedlo vo vyhlásení filipínske ministerstvo pre migrujúcich pracovníkov.

18:33

Polícia v piatok vo švédskom meste Vasteras postrelila a zadržala muža, ktorý vraj s pomocou ostrého objektu spôsobil zranenia trom starším ženám.

18:28

Americká tenistka Sloane Stephensová postúpila na antukovom turnaji WTA v Rouene do semifinále. V pozícii nasadenej šestky vyhrala vo štvrťfinále nad štvorkou podujatia Jüan Jüe z Číny 6:2, 6:2.

18:27

Kazašská tenistka Jelena Rybakinová postúpila do semifinále dvojhry na antukovom turnaji WTA v Stuttgarte. Ako štvrtá nasadená zdolala vo štvrťfinále Jasmine Paoliniovú z Talianska 6:3, 5:7 a 6:3. Češka Markéta Vondroušová vyradila druhú nasadenú Arinu Sobolenkovú z Bieloruska 3:6, 6:3, 7:5. Medzi elitné kvarteto ide Poľka Iga Swiateková, turnajová jednotka vyhrala nad Britkou Emmou Raducanuovou 7:6 (2), 6:3.

18:25

Taliansko a Francúzsko by mali svoje výdavky redukovať výraznejšie, než momentálne plánujú, naopak Nemecko by malo ísť opačným smerom a objem výdavkov zvýšiť. Uviedol to v piatok Medzinárodný menový fond (MMF).

18:24

Hlavný ukazovateľ nezamestnanosti PDU v marci dosiahol úroveň 3,88 %, čo je o 0,04 percentuálneho bodu (p. b.) menej ako vo februári. Medziročne klesol o 0,41 p. b. Počet nezamestnaných evidovaných na úradoch práce v marci tohto roka dosiahol najnižšiu úroveň od konca roka 2019. Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny (ÚPSVR) SR o tom v piatok informovalo na svojej internetovej stránke.

18:23

V Poľsku zadržali Bielorusa, ktorý údajne nariadil marcový útok na ruského opozičného politika Leonida Volkova v litovskom Vilniuse. Oznámil to v piatok poľský premiér Donald Tusk. Litovský prezident Gitanas Nauséda krátko predtým informoval, že v Poľsku zadržali aj dve osoby podozrivé zo spáchania zmieneného útoku.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke rozkvitnuté pole repky olejnej (Brassica napus) pri obci Zemplínske Hradište v okrese Trebišov

Autor: FOTO TASR-Roman Hanc

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali