Vyznajte sa vo vajciach

Vyznajte sa vo vajciach

Bratislava 19. septembra 2017 (HSP/Foto:Pixabay)

 

Na mäkko, na tvrdo, ako omeleta, či praženica, alebo ako súčasť rôznych jedál. Patria do nášho každodenného jedálnička a vyváženého  životného štýlu. Veď len v jednom maloobchodnom reťazci na Slovensku sa ich ročne predá viac ako 100 miliónov kusov a ich predaj stále rastie. V roku 2016 sa predalo priemerne o 10 % viac vajec ako v roku 2015. 

Ilustračné foto

V posledných týždňoch v médiách téma vajec rezonuje a je prirodzené, že zákazníci sú omnoho opatrnejší. Ako sa teda vo vajciach vyznať a vybrať si správne? Katarína Fašiangová, predsedníčka Slovenskej aliancie moderného obchodu (SAMO) prináša pár rád a odporúčaní, ako rozoznať ich čerstvosť, správne ich skladovať a konzumovať.

Reklama

Vajcia ponúkané na pultoch obchodných reťazcov združených v  SAMO prechádzajú prísnymi kontrolami na bezpečnosť a kvalitu. Sú iba od overených dodávateľov a zo schválených chovov. Vajcia musí hneď po ich znáške skontrolovať samotný producent – chovateľ, či farmár. Ide tu o množstvo sledovaných znakov, ktoré musia znesené vajcia spĺňať. Na ich základe sú vajcia vytriedené a až potom môžu ísť do baliarne. Aj tam sú prísne kritériá predovšetkým na hygienu balenia. Po zabalení vajcia putujú na pulty obchodov, kde sa však dostanú iba tie, ktoré súčasne spĺňajú prísne požiadavky na kvalitu a čerstvosť od samotných reťazcov. Od príjmu vajec na sklad až po ich samotný predaj obchodníci svedomito dodržiavajú nielen platnú legislatívu, ale aj podmienky na skladovanie stanovené ich dodávateľom a kvalita vajec je neustále kontrolovaná podľa interných predpisov každého obchodníka.

 

Reklama

Kvalitu spoznáte podľa škrupiny a obsahu  vajca

Prvé, čo vie zákazník zhodnotiť priamo v obchode či na trhu, je pohľad na tvar a škrupinu vajca.  Štandardne môže byť oválneho alebo vajcovitého tvaru, bez akýchkoľvek nepravidelností. Škrupina musí byť neporušená a jej farba má byť vyrovnaná, biela, bledohnedá alebo hnedá, s minimálnymi farebnými odchýlkami. Všímajte si tiež mieru znečistenia povrchu škrupiny, ktorá by nemala presahovať 1/8 povrchu.

Doma pri rozbití vajca posúďte senzoricky jeho kvalitu. Skontrolujte, či je blana čistá a nepoškodená a rovnako pozrite, či je vzduchová bublina nepohyblivá s maximálnou výškou
6 mm. Žĺtok by sa mal ľahko pohybovať a vracať späť do stredu. Jeho farba by mala byť v odtieňoch žiarivej žltej až oranžovej. Bielok musí byť číry a priehľadný.  Prípadné malé škvrny na žĺtku či bielku neznižujú kvalitu vajca. Avšak zárodok či akékoľvek cudzie látky a pach vo vajci sú neprípustné a takéto vajce mal vyradiť už jeho producent pred tým, ako bolo určené do obchodu, teda pred zabalením. 

Odborníci odporúčajú skladovať vajcia v chladničke či v chlade pri teplote od +5 do +8 °C. Minimálna trvanlivosť vajec je 28 dní. Ich predaj však môže byť maximálne 21 dní.

  

Reklama

V našich obchodoch kúpite iba triedu A

Prečo? Pretože ide o vajcia určené do obchodnej siete. Pri triedení vajec po ich znáške vzniká aj skupina vajec triedy B. Tie sú však určené iba na spracovanie do potravinárskeho priemyslu. Určite ste si všimli kód na každom vajci. Vďaka nemu viete rýchlo zistiť, z akej krajiny pochádza, z akého chovu sliepok a tiež viete identifikovať producenta – výrobcu.

 

 

Reklama

V slovenských obchodoch nájdete iba vajíčka najvyššej kvality – triedy A. Tie môžu mať označenú veľkosť S až XL, v závislosti od hmotnosti vajíčka.

 

Hmotnostné triedenie vajec – triedia sa vajcia triedy A:

S:    <53g

M:  53-63g

L:    63-73

XL:  >73g

 

„Až 95 % vajec ponúkaných v našich členských reťazcoch pochádza zo Slovenska“, hovorí Katarína Fašiangová zo SAMO. „Zvyšných 5 % pochádza od našich susedov – z Českej republiky, medzi krajinami pôvodu nájdeme aj Rakúsko a viacerí členovia SAMO ponúkajú Bio vajcia z Maďarska, ktoré zatiaľ nevieme u nás podľa dopytu zákazníkov zabezpečiť.“ V obchodoch si zákazník môže vybrať zo širokej ponuky vajec – podstielkové, multicereálne, omega, bio, voľný výbeh.

Po tlaku Európskej aliancie na ochranu hospodárskych zvierat (ENFAP), ochranárov všetkých členských krajín EÚ aj samotných štruktúr únie Európska komisia v roku 2012 chov nosníc v holých klietkach zakázala. O tom boli spotrebitelia aj u nás dlhšie a masívne informovaní a dnes Slováci považujú takýto chov sliepok za málo slobodný, pričom dopyt zákazníkov členov SAMO po vajciach z podstielkového chovu kontinuálne medziročne rastie až v desiatkach percent . Klietky síce ostali pre chov sliepok povolené v tzv. obohatenej podobe s hniezdnym boxom, bidlom a pár cm pre sliepku navyše, ale zákazníci žiadajú vajcia od sliepok, ktoré majú prirodzenejšie podmienky pre život. Iné ako klietkové chovy totiž umožňujú nosniciam nielen sedieť na bidle, ale vďaka väčšiemu priestoru sa na ňom môžu otáčať, vystrieť krídla, sedieť na ňom v kŕdli, čo je pre sliepky veľmi dôležité. Môžu tiež hrabať v zemi a zobať potravu zo zeme, či znášať vajcia do hniezda. Aj preto sa členovia Slovenskej aliancie moderného obchodu zaviazali, že do roku 2025 úplne zastavia predaj vajec z klietkového chovu.

Reklama

 

Vajce – výživový zázrak

Čo bolo skôr, vajce alebo sliepka? V tomto prípade je to jedno, pretože vajcia patria medzi najstaršie potraviny živočíšneho pôvodu, ktoré majú vysokú výživovú hodnotu a sú ľahko stráviteľné. Priemerné vajce má energetický obsah približne 340 kJ a vo vhodnom pomere obsahuje bielkoviny, lipidy, sacharidy, vitamíny a minerálne látky. Škrupina, bielok a žĺtok vajíčka sa dajú krásne oddeliť, čo umožňuje využívať samostatne ich odlišné zloženie, vlastnosti aj výživovú hodnotu.

Vajcia sú bohaté na vitamín B12, ale aj na vitamíny A, D, E, K. Z minerálnych látok nájdete v každom vajci najmä fosfor a železo, ale aj malý obsah zinku, medi, mangánu, brómu či jódu. Žĺtok obsahuje približne 17 % bielkovín a bielok 12 %.

Škrupina tvorí asi 12 % hmotnosti vajíčka a až 97 % jej obsahu tvoria minerálne látky, preto ju mnohí používajú do kompostu či do zeminy v kvetináčoch ako prírodné hnojivo.

Reklama

Spôsob prípravy vajec má veľký vplyv na dĺžku trávenia. Vajcia uvarené na mäkko zostávajú v žalúdku približne hodinu a 45 minút, surové vajce 2 hodiny a 15 minút a vajce uvarené na tvrdo či ako praženica 3 hodiny. Práve pre postupné uvoľňovanie energie sú vajcia vhodným jedlom na raňajky, pred náročnými aktivitami, či pre športovcov.

Redakciu informovala Lenka Puzlíková z 1st CLASS AGENCY.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:27

Ruský prezident Vladimir Putin sa v máji chystá navštíviť Čínu. Bude to jeho prvá zahraničná cesta od znovuzvolenia v prezidentskej funkcii v rámci snahy Moskvy o prehĺbenie vzťahov s Pekingom.

20:06

Pre Ukrajinu ešte nie je neskoro, aby zvíťazila nad Ruskom, ak spojenci splnia sľuby o dodaní ďalších zbraní. Uviedol to generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg,

20:05

Izraelské médiá informovali, že z mesta Rafah v Pásme Gazy ušli pred blížiacou sa izraelskou ofenzívou desaťtisíce ľudí. TASR prevzala informácie zo správy tlačovej agentúry DPA.

19:41

Prokuratúra v Madride odporučila, aby predbežné vyšetrovanie manželky španielskeho premiéra Pedra Sáncheza bolo zrušené. Uviedli to televízna stanica RTVE, noviny El País a ďalšie médiá s odvolaním sa na justíciu.

19:39

Švajčiarska potravinárska spoločnosť Nestlé odmietla tvrdenia mimovládnej organizácie Public Eye, podľa ktorej do svojich výrobkov v rozvojových krajinách pridávala cukor. V rovnakých výrobkoch na európskom trhu ich predáva bez cukru.

19:35

Európsky parlament hlasoval v Štrasburgu za zriadenie nového orgánu pre etické štandardy, ktorý bude bojovať proti korupcii v inštitúciách Európskej únie a sledovať pravidlá lobingu a korupcie. 

19:06

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg ocenil predbežnú dohodu medzi Nemeckom a Francúzskom o spoločnej výrobe moderných obranných systémov. 

Stoltenberg v Nemecku
Na snímke generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg, ktorý sedí v stíhačke Eurofighter, sa usmieva pred štartom počas návštevy taktickej letky 73 Steinhoff v meste Laage neďaleko Rostocku na severe Nemecka
19:05

Predsedu bulharského parlamentu Rosena Žeľazkova odvolali z funkcie, pretože bývalý koaličný partner ho obvinil z neplnenia si pracovných povinností.

19:02

Európsky policajný úrad rozbil zločineckú skupinu, ktorá sa zameriavala na cenné starožitné knihy. 

18:49

Benátky začali skúšobne vyberať poplatok od turistov, ktorí toto mesto navštívia na jeden deň bez prespania. Cieľom je obmedziť turistický nával, opatrenie však čelí aj kritike.

18:47

Vyšetrovatelia vlaňajšej tragickej streľby na Univerzite Karlovej sú blízko oznámenia motívu útočníka. Na rokovaní bezpečnostného výboru Poslaneckej snemovne to povedala dozorujúca štátna zástupkyňa (prokurátorka) Jana Murínová. Strelec podľa nej netrpel duševnou poruchou. 

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Plagát portugalskej Karafiátovej revolúcie sa nachádza v mestskom parku v Lisabone. Karafiátová revolúcia ukončila pred 50 rokmi diktatúru v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Armando Franca

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali