Voľby do VÚC 2017: Spolupráca medzi SaS a OĽaNO je spečatená

Voľby do VÚC 2017: Spolupráca medzi SaS a OĽaNO je spečatená

Bratislava 9. marca 2017 (HSP/Foto:Screenshot YouTube)

 

„Dnešným dňom vstúpi do platnosti dohoda medzi OĽaNO a SaS, dnes ju s Igorom Matovičom podpíšeme, ktorá hovorí o tom, že budeme vo voľbách do VÚC 2017 postupovať spoločne, a to vo všetkých ôsmich krajoch,“ prezradil Richard Sulík.

Na snímke v popredí Richard Sulík (SaS) a Igor Matovič (OĽaNO)

Na tlačovke predvčerom podčiarkol, že „to znamená, aj keď niekde v krajoch budú širšie koalície, budeme postupovať vždy spoločne. K tomu patrí aj to, že sme sa vo voľbách do VÚC 2017 dohodli aj na niektorých už spoločných kandidátoch. Ešte nemáme všetkých kandidátov vo všetkých krajoch, ale myslím si, že v dohľadnej dobe navrhneme všetkých ôsmich kandidátov vo voľbách do VÚC 2017. Zatiaľ sú známi traja za SaS. To je Juraj Droba pre Bratislavský kraj, Renáta Kaščáková pre Trenčiansky kraj a Martin Klus pre Banskobystrický kraj.

Reklama

O ďalších kandidátoch, samozrejme, budeme informovať. Dôležité je, že túto dohodu o spolupráci vo voľbách do VÚC 2017 dnes podpíšeme. Máme približne osem mesiacov do VÚC volieb. Vnímame to, že voľby do VÚC 2017 sú jednokolové. Už viackrát sme sa vyjadrili, že to považujeme aj za nekorektné, ale aj za hlúpe robiť z väčšinovej voľby jednokolovú preto, lebo vo väčšinovej voľbe, kde výsledok má byť, že na konci máme zvoleného jedného kandidáta, napr. župana, je dvojkolová voľba dokonca nevyhnutnou, aby bol zvolený ten kandidát, ktorý má najväčšiu podporu ľudí. To sa pri jednokolovej voľbe nedá zabezpečiť. Preto vnímame tento krok ako nešťastný, napriek tomu s ním rátame. Do volieb do VÚC 2017 máme dostatok času, aby sme sa riadne pripravili, a teda aj za týchto nových podmienok, aspoň v niektorých krajoch vo voľbách do VÚC 2017 zvíťazili.

Svoj postoj prezradil aj Igor Matovič: „Aj keď sa to možno mnohým nezdá, najradšej by VÚC zrušili, realita je taká, že VÚC ročne rozhodujú o viac ako miliarde eur, ako sa použijú v našich regiónoch. Rozhodujú o tom, po akých cestách budeme chodiť, ako kvalitná bude starostlivosť v nemocniciach, ako kvalitne sa postarajú domovy dôchodcov o našich starých rodičov a ako kvalitne budú vzdelávané naše deti v školách, ktoré patria pod VÚC.

Reklama

Sme presvedčení o tom, že Slovensko a čestní ľudia na Slovensku si zaslúžia nádej. A nádej v politike znamená, že chcú vidieť zodpovedné politické strany a hnutia, aby spolupracovali, a preto som veľmi rád, že aj dnes spečatíme podpisom našu vzájomnú spoluprácu medzi stranou SaS a naším hnutím OĽaNO vo voľbách do VÚC 2017. SaS a OĽaNO dostali v parlamentných voľbách skoro štvrtinovú podporu všetkých platných hlasov. Aj dnešné preferencie tomu približne zodpovedajú. Preto je zodpovedné, aby sme sa spoločne stali jadrom alternatívy, ktorá sa chce postaviť voči nezodpovednosti, ktorú praktizuje hlavne strana Smer vo VÚC a dlhodobo. Máme predsedov VÚC, ktorí popritom, ako sú predsedovia, ako napríklad pán Chudík, si podpíšu biznis na fotovoltaickú elektráreň, kde im za 15 rokov za elektrinu zo spoločného zaplatíme 11 miliónov eur. Iba tomu konkrétnemu človeku, ktorý je dnes predsedom VÚC. Máme predsedov iných, ktorí robia kšefty s CT-čkami a kupujú CT-ečka dvakrát drahšie, ako by mohli pre nemocnice, ktoré sú v ich kompetencii. Hovorím o pánovi Blanárovi v Žilinskom kraji.

Chceme byť pevným jadrom, ktoré dlhodobo spolupracuje navzájom pri vytvorení alternatívy voči súčasnému vládnemu zlepencu. Táto zmluva o vzájomnej spolupráci vo voľbách do VÚC 2017, samozrejme, znamená, že každá ďalšia politická strana a hnutie, ktoré to myslí so Slovenskom úprimne, je vítané sa pridať. Áno, hovorili sme už o tom, že naším cieľom je, aby sme pre spoluprácu získali politické strany, napríklad KDH alebo v niektorých krajoch aj SMK. Myslíme si, že je zodpovedné podať pomocnú ruku týmto stranám, ktoré dnes stoja síce mimo parlamentu, ale volilo ich viac ako 200 tisíc ľudí. Chceme ísť touto cestou, chceme zjednotiť demokratickú opozíciu a v tejto zmluve vylučujeme spoluprácu jedine so stranami Smer-SD a Kotleba-ĽSNS,“ zdôraznil Igor Matovič.

 

Video si môžete pozrieť tu:

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

10:20

Taiwanská vláda sa zaviazala odstrániť takmer 800 sôch čínskeho vojenského diktátora Čankajška, ktorý na tomto ostrove vládol niekoľko desaťročí v rámci stanného práva. Jeho dedičstvo je naďalej predmetom sporných diskusií v krajine.

09:57

Nemecká vláda čoskoro obnoví spoluprácu s Agentúrou OSN pre pomoc palestínskym utečencom (UNRWA), ktorá pôsobí v Pásme Gazy a ďalších regiónoch. Oznámilo to v stredu ministerstvo zahraničných vecí spolu so spolkovým rezortom pre hospodársku spoluprácu a rozvoj.

09:37

Argentínska vláda pod vedením prezidenta Javiera Mileiho, ktorá spochybňuje počet nezvestných z čias brutálnej diktatúry v krajine, oznámila, že pozastavuje vyplácanie odškodného jej obetiam až do jeho úplného auditu.

09:14

Americký výrobca elektromobilov Tesla zaznamenal v minulom štvrťroku prvý pokles tržieb za takmer štyri roky. V medziročnom porovnaní sa znížili o 9 % na 21,3 miliardy dolárov (19,96 miliardy eur).

08:48

Ruské úrady tvrdia, že Ukrajina útočila dronmi na energetické zariadenia v Smolenskej oblasti ležiacej zhruba 400 kilometrov západne od Moskvy.

08:41

Izraelský minister zahraničných vecí Jisrael Kac sa v stredu poďakoval Senátu USA za odobrenie vojenskej pomoci v hodnote 13 miliárd eur, čo podľa neho nepriateľom jeho krajiny vyslalo “silný odkaz”. Informovala agentúra AFP.

08:14

Ceny ropy v stredu mierne vzrástli, keď správa o poklese zásob komodity v USA signalizovala oživenie dopytu v najväčšej svetovej ekonomike.

08:04

Kolumbijský súd rozhodol, že environmentálne katastrofy, či už náhle alebo postupné, možno právne považovať za príčinu núteného vysídlenia, čo ukladá štátu povinnosť chrániť a pomáhať postihnutým občanom. Informovala agentúra AFP.

07:55

V Severnom Macedónsku sa v stredu začalo prvé kolo prezidentských volieb, k urnám môže pristúpiť zhruba 1,8 milióna oprávnených voličov. Volebné miestnosti sa otvorili o 7.00 h SELČ, zatvoria sa o 19.00 h SELČ.

07:42

Zákonodarcovia v americkom štáte Tennessee v utorok schválili návrh zákona, ktorý umožňuje učiteľom, riaditeľom a ďalším zamestnancom škôl nosiť skryté ručné strelné zbrane. Stalo sa tak rok po tom, ako na základnej škole v tomto štáte došlo k streľbe so smrteľnými následkami.

07:34

Nemecká polícia v utorok večer zneškodnila 31-ročného muža, ktorý s mačetou v ruke vošiel do knižnice Mannheimskej univerzity (UMA) na juhozápade krajiny. Polícia ho postrelila; muž neskôr zomrel v nemocnici.

Policajti
Policajti stoja pred budovou univerzity v nemeckom Mannhausene
07:11

Severná Kórea bude pokračovať v budovaní “ohromujúcej a najsilnejšej vojenskej sily” na ochranu svojej suverenity a mieru v regióne, vyhlásila Kim Jo-džong, vplyvná sestra severokórejského vodcu Kim Čong-una.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke Múzeum STM Solivar v Prešove

Autor: FOTO TASR-Maroš Černý

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali