NAŽIVO: Vojnový stav pokračuje. Čo sa aktuálne deje v Izraeli?

NAŽIVO: Vojnový stav pokračuje. Čo sa aktuálne deje v Izraeli?

Tel Aviv 9. októbra 2023 (HSP/Foto:TASR/AP-Fatima Shbair, Telegram)

Aktualizované 9. októbra 2023 20:29

Prinášame vám najdôležitejšie udalosti dňa z prebiehajúceho konfliktu medzi Izraelom a palestínskymi militantmi, ktorý prerástol až do vojnového stavu

konflikt v Izraeli
Na snímke rakety vystrelené z pásma Gazy na Izrael

 

Reklama

21:12 – Ďalšie vyhlásenie Izraela, že vojna bude dlhá.

“Hamas uskutočnil historický masaker, na ktorý svet nezabudne. Operácia si vyžiada čas. A nebude trvať niekoľko dní, ale dlho,” povedal izraelský minister zahraničných vecí Eli Cohen.

Reklama

 

20:53 – Izrael tvrdí, že začína masívny útok na Gazu. “V tejto chvíli prechádzame k masívnemu útoku, aký tu ešte nebol. Chceli vojnu, dostanú ju,” povedal premiér Netanjahu.

 

20:47 – Libanonské hnutie Hizballáh zaútočilo na sever Izraela v reakcii na smrť 4 svojich členov pri izraelskom útoku, informuje agentúra Reuters.

 

Reklama

20:45 – Izrael prijal bezprecedentné rozhodnutie a rozhodol sa, aspoň slovne, bojovať do konca bez ohľadu na osud rukojemníkov. Pre Izrael, kde politika vždy stavala na prvé miesto život svojich občanov, je to veľmi ťažký a náročný krok. V roku 2006 Izrael spustil vojenskú operáciu “Letné dažde” kvôli jednému mužovi, zajatému desiatnikovi Giladovi Šalitovi, ktorý bol neskôr vymenený za 1 027 palestínskych väzňov.

Teraz, po neúspechu prvých dvoch dní vojny, majú Palestínčania niekoľko stoviek vojenských aj civilných väzňov. Ak Izrael ustúpi požiadavkám Hamasu, prinesie mu to len hanbu a uvedomujúc si to a vplyv, ktorý to bude mať na dôveryhodnosť Izraela, vzhľadom na mentalitu Blízkeho východu, sa Netanjahu rozhodol medzi zlým a horším a vyhlásil totálnu vojnu.

Ak sa Palestínčania nevzdajú späť a nevydajú všetkých občanov Izraela, ktorých bez akýchkoľvek podmienok zabrali na územie pod ich kontrolou, budeme svedkami najkrvavejšej z celej série arabsko-izraelských vojen s desiatkami tisíc mŕtvych, zničenými mestami a obludnou humanitárnou katastrofou. A samotný Izrael utrpí straty, ktoré prekonajú všetky straty od roku 1946.

 

20:20 – “Nemyslím si, že tentoraz prežijeme”: jedna z obyvateliek Gazy povedala BBC, ako miestni obyvatelia prežívajú masívne nálety, ktorými izraelské letectvo naďalej útočí na pásmo v reakcii na vpád Hamasu do Izraela.

Reklama

Povedala, že obyvatelia Gazy nemajú možnosť utiecť do Egypta, a preto je vysoká pravdepodobnosť, že v dôsledku náletov zomrú.

Žena uviedla, že so svojím dieťaťom uteká do bytu príbuzného na prízemí výškovej budovy, kde je len asi 50 ľudí. Podľa jej slov v domoch v Gaze nie sú žiadne protibombové kryty.

Obyvateľka Gazy tiež povedala, že v prípade blokády, ktorú izraelské úrady v regióne vyhlásili, nebudú mať do troch dní vodu a potraviny.

 

20:15 – Hovorca Hamasu uviedol, že medzi občanmi, ktorých hnutie zajalo v Izraeli, boli “desiatky ľudí s dvojitým občianstvom vrátane Rusov a Číňanov”.

 

20:10 – Predstaviteľ Hamasu uviedol, že je otvorený rokovaniam o prímerí s Izraelom.

Informovala o tom agentúra Reuters.

 

20:05 – Vojenské krídlo Hamasu tvrdí, že prvého izraelského rukojemníka popraví “v priebehu niekoľkých hodín v súlade s pravidlom odvety”.

Reklama

 

20:00 – “Libanon sa zatiaľ do konfliktu v Izraeli plne nezapája: ide len o “výmenu zdvorilostí”. Ak sa Izrael rozhodne pre plnohodnotnú pozemnú operáciu v Gaze, Hizballáh musí vstúpiť do vojny. Libanonské ministerstvo zahraničných vecí však vyhlásilo, že Hizballáh neotvorí druhý front proti Izraelu, pokiaľ nebude napadnuté libanonské územie, ale problém je v tom, že dnes už Libanon napadnutý bol. Je ťažké odpovedať na otázku: kedy Hizballáh vstúpi priamo do konfliktu, pretože to vždy tajil a bolo to prekvapenie: nepriateľ sa musí dozvedieť až v poslednej chvíli, že je napadnutý. Hizballáh má asi 100 000 vycvičených bojovníkov, státisíce rakiet, dokonca aj samonavádzacie rakety,” povedal medzinárodný novinár Abbas Juma

 

19:35 – Hamas sa v priamom televíznom prenose vyhráža popravou izraelských rukojemníkov.

Hovorca Hamasu Abu Obeida povedal.

Reklama

“Náš nepriateľ nerozumie hodnote etiky, preto s ním budeme hovoriť jeho jazykom. V posledných hodinách sme trpeli kvôli ujme, ktorú spôsobili našim bratom a sestrám fašistickí sionisti. Ich cieľom boli obytné domy. Preto sme sa rozhodli tomu urobiť koniec. Od tejto hodiny oznamujeme, že akýkoľvek izraelský útok bude, žiaľ, sprevádzaný verejnou popravou izraelských civilných rukojemníkov, ktorí sú u nás. Budeme to musieť vysielať v priamom prenose. Je nám to ľúto, ale zodpovednosť za to kladieme na sionistov. Lopta je na vašej strane. Toto je posledné varovanie,” vyhlásil Obeida.

to som zvedavý, či to fakt budú vysielať

 

19:30 – Oktay Saral, poradca tureckého prezidenta Erdogana, povedal, že podporuje Palestínčanov vo vojne s Izraelom.

“Hoci nepodporujeme vojnu ani násilie, považujeme ‘potopu Al-Aksá’ (ako Hamas nazval svoj útok na Izrael – pozn. red.) za legitímne právo na obranu, plne podporujeme našich palestínskych bratov v boji proti okupačnému Izraelu,” napísal Saral na X.

Reklama
Oktay Saral, poradca tureckého prezidenta Erdogana, povedal, že podporuje Palestínčanov vo vojne s Izraelom
Oktay Saral, poradca tureckého prezidenta Erdogana, povedal, že podporuje Palestínčanov vo vojne s Izraelom

19:05 – Denník The Times of Israel medzitým napísal, že izraelská armáda sa rozhodla zaútočiť na pásmo Gazy, aj keď by to mohlo ohroziť rukojemníkov, ktorí sú tam zadržiavaní.

Publikácia sa odvoláva na vysokopostavené zdroje v Izraeli.

Uvádza sa, že v prípadoch, keď existujú overené informácie, že v budove v Gaze sa určite nachádzajú rukojemníci, izraelská armáda v takýchto prípadoch úder nenanesie.

 

19:00 – Skupina popraví jedného civilného väzňa ako odpoveď na každý “útok bez varovania” a zbombardovaný dom zo strany Izraela, povedal Abú Ubeida, hovorca vojenského krídla Hamasu.

Izraelský hovorca medzitým uviedol, že “návrh na výmenu väzňov, ktorý predložil Katar, je na stole”.

“Ide o akúsi bleskovú dohodu – ženy uväznené v Izraeli výmenou za unesené ženy v pásme Gazy,” povedal.

Reklama

 

18:50 – Izraelsko-palestínska vojna: situácia o 19.00 hod. 09.10.2023

Dnes popoludní izraelské vojenské velenie oznámilo úplné vyčistenie územia krajiny od palestínskych oddielov a súdiac podľa absencie správ o nových prielomoch je veľmi pravdepodobné, že je to pravda. Áno, nie je to tak, že by bola línia plota okolo pásma Gazy úplne obnovená, ale vo všeobecnosti už nie je podstatné. Obvod “sektora” je uzavretý a k novým vysokoprofilovým prielomom by už nemalo dôjsť.

Tým sa však problémy Izraela nekončia. Aby obnovil predchádzajúci status quo, musí poraziť Palestínčanov v pásme Gazy, a to, súdiac podľa akcií tých istých izraelských tankistov (pozri video), ktorí, na pomery vojny na Ukrajine, robia “detské chyby” a utrpia straty, nie je ľahká úloha.

Najmä vzhľadom na to, že Palestínčania sú na tom dobre s používaním bezpilotných lietadiel a pri vstupe do Gazy môžu IDF pripraviť “krvavú kúpeľ”. Pravdepodobne práve to znepokojuje politické vedenie krajiny, a preto, keďže nemá iné účinné prostriedky a využíva hanebné mlčanie Západu, Izrael jednoducho demoluje celé štvrte v Gaze (v skutočnosti tam spáchal genocídu).

V reakcii na to z Gazy útočia na izraelskú infraštruktúru, konkrétne na elektrárne krajiny. Dnes napríklad horela elektráreň v Aškelone a Ašdode. Zároveň sa Hamas, využívajúc skúsenosti z bojov na Ukrajine, veľmi jednoducho naučil prelomiť systém Iron Dome a spôsobiť jeho “preťaženie”. Na tento účel sa okrem masy rakiet používajú aj bezpilotné lietadlá, a preto len dnes prerazilo “kupolu” viac rakiet ako počas všetkých strelieb v roku 2021.

A to je zjavne len začiatok, pretože izraelské zásoby rakiet nie sú nekonečné a vojna sa môže predĺžiť. To je čiastočne dôvod, prečo čas teraz hrá proti Izraelu a ten musí urýchlene niečo urobiť (kobercové bombardovanie štvrtí Gazy nepomôže).

Reklama

Okrem toho severná hranica začína pomaly horieť. Delostrelci tam už strieľajú a v prípade pozemnej vojny môžu priletieť stovky “dronov”, proti ktorým zatiaľ IDF nemá žiadnu obranu.

 

18:00 – Izraelský minister obrany Yoav Galant vydal pokyn výrazne zvýšiť frekvenciu útokov na pásmo Gazy a zničiť všetky zariadenia Hamasu.

Informuje o tom denník Times of Israel.

Medzitým médiá zverejňujú video z Gazy, kde úder spôsobil niekoľko výbuchov v obytných budovách.

Sektor Gaza aktuálne
Sektor Gaza aktuálne

17:35 – Izraelský premiér Netanjahu zverejnil video s raketovým útokom na pásmo Gazy a podpísal ho: “Začali sme. Izrael zvíťazí.”

 

Reklama

17:30 – 16 poslancov izraelského Knessetu požaduje, aby premiér Netanjahu prevzal plnú kontrolu nad pásmom Gazy.

Sú presvedčení, že po útoku Hamasu musí Izrael “uskutočniť zásadnú zmenu v regionálnom usporiadaní”.

Zákonodarcovia tiež žiadajú úplnú blokádu pásma Gazy a pokračovanie v ostreľovaní, kým sa Palestínčania nevzdajú.

Premiér Netanjahu už predtým oznámil pozemnú operáciu proti pásmu Gazy.

 

17:25 – Palestínska skupina Islamský džihád so sídlom v pásme Gazy sa dnes ráno prihlásila k zodpovednosti za ozbrojený prienik na libanonské hranice.

“Palestínsky islamský džihád” to oznámil na svojom kanáli tg a útok označil za súčasť prebiehajúcej vojny medzi Izraelom a skupinami v pásme Gazy.

Reklama

Predtým bolo oznámené, že skupina štyroch ozbrojených militantov prenikla do severného Izraela z Libanonu. Libanonské hnutie Hizballáh uviedlo, že s tým nemá nič spoločné.

 

17:00 –  Novinár, ktorý zverejnil informáciu vo WSJ o účasti Iránu na útoku Hamasu na Izrael, bol predtým prepustený z agentúry Reuters za “vymýšľanie si”.

Informoval o tom bývalý redaktor agentúry Reuters pre Blízky východ Andrew MacGregor Marshall.

Komentátori mali pochybnosti o príbehu, podľa ktorého sa iránsky minister zahraničných vecí zúčastnil na tajnom stretnutí v Bejrúte, na ktorom schválil inváziu do Izraela.

“Hlavný reportér tohto príbehu, Samer Saeed, má za sebou históriu nečestnosti a vymýšľania si príbehov. Z tohto dôvodu som ho v roku 2008 vyhodil z agentúry Reuters. Som prekvapený, že ho WSJ najal a uverejňuje jeho príbehy, ktoré sú zjavne nepravdivé,” napísal.

Irán predtým vydal popretie, že by sa podieľal na prípravách Hamasu na operáciu proti Izraelu.

Reklama

 

16:55 – Obyvatelia Izraela hromadne nakupujú, pretože sa obávajú výpadku prúdu a prerušenia dodávky vody, uviedla blogerka Alexandra Silverová.

“Ideme okolo supermarketu, potrebujeme si niečo kúpiť. Ľudia nakupujú jednoducho všetko. Niektoré supermarkety v Kfar Sawa nemajú mydlo, všetko kupujú, rýchlo všetko rozoberú. Ľudia vyberajú peniaze z bankomatov. V núdzovom režime kupujú veľa vody a rôznych nápojov, ako aj veľa potravín a jedla, pretože sa hovorí, že sa môže stať, že chvíľu nebude svetlo a komunikácia,” povedal jeden z miestnych obyvateľov.

 

16:50 – Dve vojny USA neutiahnu a útok na Izrael odvádza pozornosť od Ukrajiny, píše Berliner Morgenpost.

Reklama

Nemecký denník konštatuje, že hoci Vladimir Putin udržiava priateľské vzťahy s Benjaminom Netanjahuom, môže sa pokúsiť využiť novú krízu na získanie výhody na Ukrajine, keďže USA budú zaneprázdnené Blízkym východom.

Joe Biden prisľúbil Tel Avivu “pevnú a neochvejnú” podporu”, ale “zapojenie sa do dvoch kríz by bolo pre americkú spoločnosť priveľké sústo”. Putin preto môže dúfať, že “Ukrajina sa dostane na druhé miesto”. Inštitút pre štúdium vojny (ISW) vo Washingtone už tvrdí, že Rusko sa snaží preniesť zodpovednosť za novú krízu na Blízkom východe na Západ.

Napríklad bývalý prezident Dmitrij Medvedev už povedal, že “USA by sa mali sústrediť na sprostredkovateľskú úlohu v blízkovýchodnom konflikte”, a nie zasahovať do záležitostí Ruska.

 

16:45 – Ruský oligarcha Michail Fridman opustil Spojené kráľovstvo (kde naňho uvalili sankcie) a presťahoval sa do Izraela, uviedol pre RBC zdroj blízky podnikateľovi.

Zároveň, čo je dôležité, spresnil, že Fridman je teraz v Moskve. Informáciu o tom potvrdili aj v Alfa Group a uviedli, že “teraz je podnikateľ v Moskve a teraz plánuje pravidelne navštevovať Rusko”.

Vzhľadom na to, že v Izraeli sa teraz začína plnohodnotná vojna a je nepravdepodobné, že by sa tam Fridman plánoval usadiť na trvalý pobyt, táto správa zrejme znamená, že oligarcha sa po strate nádeje na zrušenie západných sankcií rozhodol vrátiť do Ruska a ďalej podnikať hlavne tam.

Predtým bol Fridman považovaný za jedného z najviac “prozápadných” ruských oligarchov, ktorý vyvinul značné úsilie o integráciu do západného podnikateľského sveta.

 

16:40 – Nemecký podnikateľ a politický aktivista Kim Dotcom: Irán pozýva Izrael a Spojené štáty do novej vojny na Blízkom východe. Zožranie návnady urýchli nevyhnutný zánik skrachovanej americkej vlády. Predstavte si americké vojny na Ukrajine, v Iráne a na Taiwane súčasne. Plus severokórejský útok na Južnú Kóreu. Koordinovaný geostrategický šach mat

 

16:20 – Na Jeruzalem boli údajne vypálené desiatky rakiet.

Hamas potvrdil, že údery uskutočnil.

Hlásené je dopadnutie rakety v blízkosti mešity v Abú Góši v Izraeli (na snímke).

jeruzalem
Záber z Jeruzalema

16:15 – Bidenov štáb sa podľa Punchbowl News domnieva, že vojna v Izraeli by sa mohla predĺžiť, a už o tom informoval senátorov.

Reklama

“Vysokopostavení predstavitelia administratívy varovali senátorov, že by mali pripraviť voličov na pravdepodobnosť predĺženia vojny v Izraeli a pásme Gazy, čo naznačuje, že v nasledujúcich týždňoch a mesiacoch bude potrebná podpora USA,” píše portál.

 

16:10 – Situácia na hranici Izraela s Libanonom sa vyhrocuje: IDF zabili “niekoľko podozrivých ozbrojencov”, ktorí prenikli na izraelské územie, a podľa správ médií zasiahli aj ciele v Libanone.

V pohraničnej oblasti operujú izraelské bojové lietadlá, ozýva sa streľba a výbuchy a v mestách na severe Izraela húkajú sirény. Rozsah zrážok je ťažké odhadnúť.

Otázka možnej účasti libanonského Hizballáhu na konflikte je teraz jednou z najnaliehavejších. Z historického hľadiska je to najbližší spojenec Hamasu, ale zatiaľ táto skupina neohlásila žiadne pokusy o “otvorenie druhého frontu” a obmedzila sa na niekoľko “solidárnych úderov”.

 

16:05 – Počet obetí v Izraeli je už najmenej 800, viac ako 2500 ľudí utrpelo zranenia, uviedlo miestne ministerstvo zdravotníctva.

Najnovšie správy o palestínsko-izraelskom konflikte:

– Izraelské úrady nariadili okamžite zastaviť dodávky vody do pásma Gazy, zastavené sú už aj dodávky elektriny a paliva;

– z Libanonu na územie Izraela mohlo byť podľa rôznych správ vypálených 12 až 15 rakiet, píšu v sieti;

– Rusko vyzvalo obe strany, aby zastavili nepriateľské akcie, a očakáva, že Západ urobí to isté, povedal Lavrov;

– Egypt vyzval Izrael a Hamas na zastavenie paľby a výmenu zajatých žien a detí, napísala Sky News Arabia;

– Katar rokuje o výmene rukojemníkov Hamasu za Palestínčanov v izraelských väzniciach, uviedla agentúra Reuters;

– Sunak sľúbil Netanjahuovi, že Veľká Británia poskytne Izraelu vojenskú pomoc a spravodajskú pomoc, píše Daily Mail;

– v Londýne boli rozbité okná kóšer reštaurácie a na mostoch v Golders Green, kde žije najväčšia židovská komunita v meste, pribudol nápis “Palestína bude slobodná”.

Reklama

– Počet obetí izraelských úderov v pásme Gazy a zrážok na Západnom brehu stúpol na 508 a približne 2 800 ľudí bolo zranených, uviedlo palestínske ministerstvo zdravotníctva.

 

16:00 – “Izrael bude nútený vyslať do Gazy pozemné jednotky,” povedal Netanjahu Bidenovi.

To znamená, že dôjde k pozemnej operácii a veľkej vojne.

 

 

15:55  – IDF zablokovali západný breh rieky Jordán, kde žije približne 2,8 milióna Palestínčanov, uvádza BBC.

Miestni obyvatelia uvádzajú, že vstupy boli zablokované železnými bránami, betónovými blokmi a zemnými násypmi. Na niektorých miestach boli zriadené nové vojenské kontrolné stanovištia.

V regióne sa objavil nedostatok paliva. Mnohé obchody a podniky boli v predchádzajúci deň zatvorené v reakcii na izraelské vojenské akcie v pásme Gazy.

Protesty sa začali vo večerných hodinách. Na kontrolnom stanovišti Qalandia v Ramalláhu izraelskí vojaci zastrelili štyroch Palestínčanov.

V Hebrone bol zabitý muž, ktorý sa pokúsil zburcovať izraelské vojenské stanovište.

Izrael predtým oznámil, že uvalil na Gazu blokádu.

IDF zablokovali západný breh rieky Jordán
IDF zablokovali západný breh rieky Jordán

15:50 – Izraelské letectvo začalo útočiť na Libanon, pozorovacie veže Hizballáhu boli zničené, informuje Hlas Izraela.

Objavili sa správy o práci delostrelectva.

Reklama

V severnom Izraeli sa spúšťajú sirény.

IDF nedávno uviedli, že niekoľko militantov preniklo na sever z Libanonu.

Hizballáh poprel, že by sa na tom podieľal.

libanon
Záber z miesta útoku

15:10 – Európska únia ukončuje balík finančných prostriedkov vo výške 700 miliónov eur pre Palestínu, uviedla Európska komisia.

 

15:00 – Hizballáh uviedol, že nevykonal žiadne akcie proti Izraelu, informovala agentúra Reuters.

Izraelská armáda deň predtým uviedla, že niekoľko militantov preniklo na sever krajiny z Libanonu.

IDF prečesávajú oblasť pomocou vrtuľníkov.

izrael
Záber z Gazy

14:20 – Netanjahu povedal, že Izrael svojou vojenskou reakciou na Hamas “zmení Blízky východ”.

Treba poznamenať, že Izrael už dlho chce zlikvidovať dve organizácie, ktoré ho ohrozujú na jeho hraniciach – Hamas v pásme Gazy a Hizballáh v Libanone.

Je možné, že práve to má Izrael teraz v úmysle urobiť vojenskou silou (ak bude táto sila, samozrejme, dostatočná).

Okrem toho Izrael už dlho chce znemožniť iránsky program výroby jadrovej bomby. Preto nie je vylúčené, že Netanjahu sa pokúsi vyriešiť aj tento problém. Je pravda, že vojenská akcia proti Iránu bude pre Izrael problematická bez pomoci alebo aspoň súhlasu Washingtonu.

Nie je však isté, či takýto súhlas dostane od Bidena. USA momentálne vôbec nemajú záujem o veľkú vojnu na Blízkom východe.

 

14:15 – Skupina štyroch ozbrojených militantov prenikla z Libanonu do severného Izraela, informovali IDF.

Miestnym obyvateľom bolo nariadené, aby sa uzavreli vo svojich domoch, a prebieha prečesávacia operácia.

Uvádza sa, že niektorí z militantov už boli zlikvidovaní.

 

14:10 – Na internete sa aktívne šíria správy o údajnej smrti vodcu Hamasu Yahya Sinwara, ktoré citujú hovorcu Izraelských obranných síl (IDF).

Zdá sa však, že ide o chybu v preklade: v origináli hovorca IDF iba pohrozil smrťou vysokopostavenému palestínskemu militantovi a vedeniu skupiny ako celku.

Žiadne iné vyhlásenia o likvidácii Sinwara, ktorého za posledných 10 rokov viackrát započítali medzi mŕtvych, sa neobjavili.

 

13:45 – V dôsledku izraelských leteckých útokov na utečenecký tábor Džabalíja zahynulo v pásme Gazy viac ako 50 ľudí, informuje Al-Džazíra.

Odstraňovanie trosiek pokračuje.

izrael
Následky ostreľovania

13:25 – Podľa médií bolo z Libanonu na Izrael vypálených 12 až 15 rakiet.

 

13:15 – V severnom Izraeli bol vyhlásený letecký poplach.

Verejnosť hlási vypálenie 12 rakiet z Libanonu.

Už včera došlo k prestrelke na hraniciach oboch krajín. Libanonský Hizballáh ubezpečil, že na Izrael nezaútočí ako prvý.

 

Reklama

13:05 – Rusko je pripravené evakuovať občanov, ktorí chcú opustiť Palestínu alebo Izrael, povedal Sergej Lavrov.

 

13:00 – Hovorca Európskej komisie Eric Mamer uviedol, že eskalácia palestínsko-izraelského konfliktu nebude mať žiadny vplyv na pomoc, ktorú Ukrajina dostáva od EÚ.

 

12:55 – Británia poskytne Izraelu vojenskú pomoc, uviedol premiér Rishi Sunak po telefonáte s Netanjahuom, píše Daily Mail.

“Predtým sme im poskytli rovnaké vybavenie, aké používali na obranu v posledných dňoch. A ako som povedal premiérovi (Netanjahuovi), budeme im naďalej poskytovať pomoc, či už diplomatickú, spravodajskú alebo bezpečnostnú – to, čo potrebujú,” povedal Sunak.

 

12:35 – Egypt vyzval Izrael a Palestínu, aby vyhlásili dočasné prímerie a vymenili si väzňov, informovala spravodajská stanica Sky News Arabia.

Zároveň sa uvádza, že Izraelu nebudú vydané ako rukojemníčky ženy, ktoré sú odvedencami alebo vojenským personálom.

Egypt zatiaľ nedostal odpoveď.

Pripomeňme, že včera sa objavila aj správa o možnom egyptskom sprostredkovaní, ale Izrael to poprel.

 

12:30 – Blízky východ je na pokraji veľkej vojny, ktorá môže priamo ovplyvniť aj Ukrajinu.

V Izraeli už tri dni prebiehajú boje proti palestínskej skupine Hamas, ktorá naň zaútočila z pásma Gazy.

Zahynulo už niekoľko stoviek ľudí a ďalších viac ako sto ľudí vzal Hamas ako rukojemníkov. Invázia sa nazýva “izraelským 11. septembrom” alebo “novým Pearl Harborom”.

Palestínčania zasypali Izrael tisíckami rakiet, prenikli do izraelských osád, zajali Izraelčanov vrátane vysokopostavených vojenských predstaviteľov a civilistov a niektorých z nich zabili. Zajali aj ženy a deti.

Izrael v nedeľu oficiálne vyhlásil vojnový stav a uplatnil takzvanú klauzulu “40 alefov”, ktorá bola naposledy použitá presne pred polstoročím, v októbri 1973 počas “vojny súdneho dňa” s Egyptom a Sýriou.

Izraelská armáda dnes uviedla, že už oslobodila celé územie od militantov Hamasu a teraz sa púšťa do “úplného zničenia Hamasu” v pásme Gazy. Uvádza sa tiež, že za dva dni bolo do služby povolaných už 300 000 záložníkov.

 

12:15 – Hamas odhalil svoj systém protivzdušnej obrany krátkeho dosahu Mubar-1.

Údajne je určený na zostrelenie cieľov pri priblížení sa k obranným cieľom.

 

11:55 – Izraelská armáda znovu získala kontrolu nad všetkými sídlami na juhu krajiny, kam predtým prenikli bojovníci Hamasu.

Oznámil to hovorca izraelskej armády Daniel Hagari.

 

Reklama

11:45 –  Ašdod, letovisko južne od Tel Avivu, je teraz pod paľbou Hamasu.

Pripomeňme, že táto skupina teraz podniká raketové útoky v reakcii na izraelské bombardovanie Gazy.

 

11:35 – Izraelský minister obrany vyhlásil, že nariadil úplnú blokádu pásma Gazy:

“Žiadna elektrina, žiadne potraviny, žiadne palivo.”

 

11:20 – Sergej Lavrov a generálny tajomník Ligy arabských štátov Ahmed Abu al-Gheit rokujú v Moskve.

Hlavné body Lavrovovho vyhlásenia:

  • Rusko a LAŠ môžu prispieť k ukončeniu krviprelievania v palestínsko-izraelskom konflikte;
  • Akútna eskalácia palestínsko-izraelského konfliktu ukázala, že súčasný status quo je neudržateľný;
  • Palestínsko-izraelská konfrontácia sa musí urýchlene zastaviť.

 

11:15 – V Izraeli sú hlásené raketové útoky Hamasu v centrálnej časti krajiny – vo štvrtiach Jeruzalema a Tel Avivu.

V týchto mestách je hlásený letecký poplach a blížiaci sa letecký útok na telavivskom predmestí Reshon Le-Zion.

 

11:05 – Čína vyjadrila svoj postoj k vojne v Izraeli.

Čínske ministerstvo zahraničných vecí, podobne ako Turecko, vyzvalo na vytvorenie štátu Palestína.

Hovorca ministerstva zahraničných vecí Mao Ning vyjadril “znepokojenie nad eskaláciou konfliktu” a odsúdil “škody spôsobené civilistom”, ale uviedol, že “základným východiskom z konfliktu je realizácia dvojštátneho riešenia a vytvorenie nezávislého štátu Palestína”.

 

10:40 – Izraelská armáda znovu získala kontrolu nad celým územím krajiny, ktoré predtým obsadili militanti z Hamasu. Oznámil to hovorca IDF, kontradmirál Daniel Hagari.

Predtým uviedol, že boje pokračujú v ďalších siedmich mestách.

“Máme plnú kontrolu nad všetkými mestami. Na slobode môžu byť ešte stále teroristi, ale pracujeme na tom, aby sme všetko vyčistili,” povedal teraz Hagari.

Incidenty zrážok medzi vojakmi a Palestínčanmi v posledných hodinách boli podľa neho “ojedinelé”.

Momentálne sa podľa Hagariho v žiadnom z miest nebojuje. Nevylúčil však, že v blízkosti hraníc s pásmom Gazy sa stále nachádzajú militanti.

Podľa jeho slov bolo za 48 hodín povolaných 300 000 záložníkov.

“Armáda prechádza do útočnej fázy, doteraz boli stovky úderov, teraz ich budú tisíce,” hovorí Hagari.

 

10:20 – Katar sa snaží sprostredkovať výmenu väzňov medzi Hamasom a Izraelom, informovala čínska tlačová agentúra Xinhua s odvolaním sa na zdroj.

Reklama

“S podporou USA sa Katar snaží dosiahnuť naliehavú dohodu, ktorá by viedla k prepusteniu izraelských žien zajatých Hamasom výmenou za palestínske väzenkyne v izraelských väzniciach,” – uviedol hovorca publikácie.

Generálny štáb IDF už vymenoval generála zodpovedného za návrat zajatcov.

Podľa viacerých analytikov únos rukojemníkov uskutočnil Hamas nielen kvôli výmene, ale aj preto, aby zabránil izraelskej pozemnej operácii proti pásmu Gazy.

 

10:05 – Rusko je v kontakte s Palestínou a Izraelom, podľa veľvyslanca v Izraeli sú vášne na oboch stranách vysoké.

Rusko vyzýva Izrael a Palestínu, aby zastavili násilie a vrátili sa k rokovaciemu stolu.

Ruská federácia nevylučuje odsun ruských občanov, ak si to situácia vyžiada, dodal veľvyslanec v Izraeli.

V práci letiska Ben-Gurion existujú obmedzenia, ale technicky je možné lietať.

 

09:50 – Agentúra Reuters informuje o podrobnostiach invázie do Izraela s odvolaním sa na zdroj z Hamasu.

Operácia bola rozdelená na štyri časti.

Najskôr bolo na Izrael vypálených 3 000 rakiet a militanti preleteli cez hranice na rogalách.

Po pristátí zabezpečili terén pre útok na hranicu elitnými jednotkami špeciálnych síl z pásma Gazy.

Ploty boli vyhodené do vzduchu výbušninami a prelomené na motorkách. Buldozéry potom rozšírili medzery a noví bojovníci vnikli na vozidlách s pohonom všetkých štyroch kolies.

Špeciálne jednotky zaútočili na veliteľstvo izraelskej armády na juhu a prerušili komunikáciu.

Poslednou časťou operácie bol presun rukojemníkov do Gazy. Hamas tvrdí, že väčšina z nich bola zajatá na začiatku útoku, najmä počas festivalu na hraniciach Gazy.

Zdroj z izraelskej spravodajskej služby si lámal hlavu nad tým, ako sa oslava mohla konať tak blízko pásma.

Medzitým sa zdá, že Izrael rozptýlila vlna násilia medzi izraelskými osadníkmi a palestínskymi militantmi na Západnom brehu Jordánu. Izrael tam presunul svoje jednotky, takže na juhu boli nedostatočne obsadené. Hamas to využil.

 

09:00 – Ďalšie zábery silných útokov na pásmo Gazy.

Bombardovanie Gaza
Útoky na pásmo Gaza

 

08:45 – Iránsky prezident Ebrahim Raisi zablahoželal Hamasu k jeho “víťazstvu”, uvádza agentúra Bloomberg.

Publikácia píše, že na stránke iránskej vlády X (bývalý Twitter) sa objavila správa, v ktorej Raisi označil útok za “prejav odporu voči krehkému sionistickému režimu”.

Teraz sa na sociálnej sieti iránskej vlády takáto správa nenachádza.

Irán oficiálne odmieta správy, že sa podieľal na príprave operácie Hamasu proti Izraelu.

Reklama

 

08:35 – Iránska islamská republika sa na útoku na Izrael nepodieľa, palestínske vedenie rozhoduje samostatne. Informovala o tom iránska misia pri OSN.

Tvrdí tiež, že správy o účasti Iránu na útoku na Izrael možno interpretovať ako pokusy izraelskej vlády “ospravedlniť neúspech a pripísať ho spravodajskej sile a operačnému plánovaniu Iránu”.

 

08:25 – Najdôležitejšie správy o situácii v Izraeli počas noci:

  • Boje pokračujú v šiestich lokalitách pri hraniciach s pásmom Gazy. Podľa izraelského ministerstva obrany bolo v Gaze zničených už 425 palestínskych vojakov, ďalšie stovky – na území Izraela;
  • Izraelské letectvo v noci zasiahlo viac ako 500 cieľov Hamasu a Islamského džihádu v pásme Gazy, uviedla izraelská armáda;
  • Hamas uviedol, že zajal približne 130 Izraelčanov vrátane vysokopostavených vojenských dôstojníkov;
  • Viac ako 123 000 Palestínčanov bolo vysídlených zo svojich domovov v Gaze, uviedol zástupca OSN;
  • Izraelskí predstavitelia požiadali USA o pomoc pri zásobovaní raketami Iron Dome a inou muníciou, ako aj pri zhromažďovaní spravodajských informácií, uviedol denník The Washington Post;
  • Najmenej traja občania USA zahynuli pri útoku Hamasu na Izrael 7. októbra, informovala CNN;
  • Iránske islamské revolučné gardy pracovali na pláne útoku Hamasu na Izrael od augusta, uviedol WSJ s odvolaním sa na zdroje v tejto organizácii a libanonskom Hizballáhu. Teherán tieto obvinenia poprel;
  • Podľa správ na internete sa v San Franciscu súbežne konajú zhromaždenia na podporu Izraela a Hamasu.

 

08:20 – Izraelské tajné služby nemali žiadne varovanie pred prípravami na inváziu zo strany palestínskeho islamistického hnutia Hamas, čo je zlyhanie v ich práci, uviedli americkí a izraelskí predstavitelia pre New York Times.

Americké zdroje uviedli, že útok Hamasu bol “úplným taktickým prekvapením”. Neexistovali žiadne dôkazy o jeho príprave zo strany západných alebo izraelských spravodajských služieb, hoci tie, ako aj egyptské, aktivity Hamasu pozorne monitorujú.

 

08:15 – USA vyšlú na Blízky východ ďalších 20-25 stíhačiek F-35 a F-15, uvádza CNN.

Cieľom presunu stíhačiek je zabrániť “iránskej agresii” a prerastaniu nepriateľských akcií za hranice Izraela, uviedol kanál. CNN neuvádza, kedy presne stíhačky do regiónu dorazia.

 

07:45 – Izraelské sily bojujú proti militantom Hamasu na siedmich až ôsmich miestach mimo pásma Gazy, uviedol v pondelok hovorca izraelskej armády.

“Trvá to dlhšie, ako sme očakávali, kým sa situácia vráti do obranného postavenia a zaistí sa bezpečnosť,” povedal podplukovník Richard Heh.

 

07:30 – Irán odmieta správy, že sa podieľal na príprave operácie Hamasu proti Izraelu.

Takéto vyhlásenie urobilo zastúpenie Teheránu v OSN.

Predtým o tom napísal denník Wall Street Journal. Publikácia tvrdila, že iránski dôstojníci v predvečer útoku odcestovali do Bejrútu (Libanon) a tam útok schválili.

 

07:27 – Po mimoriadnom zasadnutí Bezpečnostnej rady OSN o situácii v Izraeli neboli prijaté žiadne opatrenia ani vyhlásenia, uviedla CNN.

“Nechcem sa púšťať do toho, o čom sa na zasadnutí vlastne diskutovalo, ale je tu veľký počet krajín, ktoré odsúdili útoky Hamasu,” povedal Robert Wood, zástupca predsedu OSN. – Je však zrejmé, že nie všetky krajiny útoky odsúdili.”

Na prijatie akéhokoľvek vyhlásenia, ktoré je výsledkom zasadnutia Bezpečnostnej rady, je potrebné jednomyseľné hlasovanie všetkých 15 členov Bezpečnostnej rady – piatich stálych členov (Čína, USA, Francúzsko, Británia a Rusko) a 10 nestálych členov.

“Situácia zostáva premenlivá a veľmi nebezpečná,” povedal Wood a dodal, že USA sa usilujú zabrániť rozšíreniu konfliktu na celý región.

“O spoločnom vyhlásení sme nediskutovali, ale nikto nenavrhol žiadny text,” komentovala dnešné zasadnutie Vanessa Frezierová, stála predstaviteľka Malty pri OSN.

 

Reklama

07:25 – Hamas tvrdí, že odpálil rakety na letisko Ben-Gurion v Izraeli.

Útoky na letisko zatiaľ nie sú potvrdené.

 

07:20 – Hamas tvrdil, že pri útoku na Izrael zajal 100 Izraelčanov.

Islamský džihád tvrdí, že zajatých je viac ako 30 ľudí.

Podľa týchto údajov je teda v zajatí viac ako 130 Izraelčanov.

 

07:15 – Do Izraela priletelo prvé lietadlo amerického letectva s vojenskou pomocou.

Podľa denníka Washington Post izraelské orgány predložili Washingtonu takéto žiadosti:

  • Iron Dome (“Železná kupola”), systémy protiraketovej obrany,
  • riadené bomby SDB,
  • munícia do guľometov,
  • rozšírená spolupráca v oblasti spravodajských služieb.

 

07:10 – Pentagón uviedol, že o vojenskej pomoci USA Izraelu pri bojoch nemôže byť ani reči. Informuje o tom televízna stanica MSNBC s odvolaním sa na armádu na americkom ministerstve obrany.

Zdroje z Pentagónu tvrdia, že plánujú presunúť vojenské jednotky bližšie k Izraelu – ale len námorníctvo a niektoré letecké jednotky.

“Bol by to prejav podpory Izraelu. Takže nehovoríme o tom, že by sa americká armáda zapojila do tohto konfliktu na mieste, ale hovoríme o veciach, ako sú lode amerického námorníctva, ktoré budú na mori, možno nejaké lietadlá,” uvádza sa v článku.

 

07:05 – Bezpečnostná rada OSN po uzavretom zasadnutí neprijala žiadne vyhlásenie k situácii v oblasti palestínsko-izraelského konfliktu. Ruský stály predstaviteľ Nebenza novinárom povedal, že v Bezpečnostnej rade vyzval na prímerie a prechod k vecným rokovaniam.

Stála predstaviteľka Malty Vanessa Fraserová zasa uviedla, že žiadna z krajín nenavrhla návrh vyhlásenia. Upozornila tiež, že všetci členovia Bezpečnostnej rady odsúdili útok Hamasu na Izrael.

 

06:55 – Stály predstaviteľ Izraela pri OSN Gilad Erdan vyhlásil, že Izrael nebude rokovať o mieri s Hamasom.

“Je čas zničiť teroristickú infraštruktúru Hamasu, úplne ju zlikvidovať, aby sa takéto hrôzy už neopakovali,” povedal.

 

06:45 – Situácia v Izraeli do večera 8. októbra 2023

  • Izraelská armáda pokračuje v nasadzovaní jednotiek, ale 48-hodinové meškanie umožnilo Hamasu postupovať ďalej na východ a severovýchod krajiny.
  • Pravdepodobne sa očakáva, že armádna jednotka IDF sa cez noc rozmiestni v oblasti Aškelon – Berehja – Mašen, 12 km severovýchodne od pásma Gazy. V súčasnosti sa v meste nenachádzajú žiadne väčšie formácie bezpečnostných síl.
  • Hamas dočasne nevykonáva rozsiahle ostreľovanie izraelského územia v dôsledku izraelských leteckých útokov na pásmo Gazy. Palestínčania zároveň oznamujú rotáciu hlavných síl na severovýchode, východe a juhovýchode vojnového pásma.
  • Údajne počas dňa po prvýkrát zasiahli vojenské ciele izraelskej armády útočné drony Hamasu. Izraelská armáda v súčasnosti nemá plnohodnotnú obranu proti dronom v podobe REB alebo protivzdušnej obrany.
  • Neznámy je aj plán izraelskej armády vstúpiť do pásma Gazy. Situácia v pohraničných oblastiach, vrátane južnej časti palestínskej enklávy a severnej časti, ako aj na hranici s Libanonom, je slabo predvídateľná a nie je plne pod kontrolou IDF, čo komplikuje plánovanie bojových operácií.
  • IDF a ostatné bezpečnostné sily boli uvedené do pohotovosti v celej krajine vrátane odľahlých oblastí Eilatu a Ein Yahavu.-
  • V jadrových výskumných centrách v meste Sorek, Negev a Dimona bol zavedený osobitný bezpečnostný režim a bola posilnená ochrana týchto zariadení.
  • Počas dňa Hamas použil na zasiahnutie izraelského územia nielen rakety Kassam krátkeho doletu, ale aj neidentifikované rakety s doletom až 45 kilometrov.
  • Izraelské útočné vrtuľníky sa proti Hamasu prakticky nepoužívajú, pretože sa obávajú paľby MANPADS.
útok Izrael
Smery útoku na izraelské územie

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

13:38

Prezidentka SR Zuzana Čaputová podpísala zákon, ktorým sa menia a dopĺňajú niektoré zákony v súvislosti so zlepšovaním podnikateľského prostredia a znižovaním administratívnej záťaže.

Väčšina zmien spočíva podľa Ministerstva hospodárstva v úprave takých povinností podnikateľov, ktoré zakladajú neúmerné administratívne či nepriame finančné náklady. Tiež v elektronizácii procesov, ktoré prispievajú k vyššej flexibilite a efektívnosti riešenia situácií, s ktorými sa podnikateľské subjekty stretávajú.

13:32

Prezidentka SR Zuzana Čaputová podpísala novelu zákona o cenných papieroch a investičných službách. Regulácia finančných nástrojov na Slovensku sa tak rozšíri aj na finančné nástroje založené na technológii distribuovanej databázy transakcií (DLT). 

DLT je technológia, ktorá umožňuje evidenciu a zdieľanie záznamov o vlastníckych právach v decentralizovanej počítačovej sieti. Jedným z typov tejto technológie je blockchain, na ktorom sú založené rôzne kryptomeny vrátane bitcoinu. 

13:23

Budúca pracovná agenda inštitúcií EÚ, ktoré vzniknú po júnových voľbách do Európskeho parlamentu, bude vychádzať z priorít súčasnej Európskej komisie. V rozhovore pre TASR to povedal zástupca riaditeľa Inštitútu pre európsku politiku Europeum a vedúci bruselskej kancelárie inštitútu Žiga Faktor.

12:57

Pri stredajších útokoch ruských síl na Ukrajinu boli vážne poškodené dve vodné elektrárne a sú mimo prevádzky. Podľa agentúry Reuters to vo štvrtok uviedla štátna energetická spoločnosť Ukrhydroenerho, nekonkretizovala však, o ktoré elektrárne ide.

12:50

Popredný japonský výrobca ocele, Nippon Steel, sa drží svojho plánu uzavrieť do konca roka dohodu o kúpe U.S. Steel, napriek odporu voči transakcii v USA. Oznámila to vo štvrtok japonská oceliareň.

12:37

Ministerstvo investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie (MIRRI) ohlásilo novú výzvu za takmer 200 miliónov eur, ktorá pomôže školám vo všetkých regiónoch Slovenska stať sa modernejšími inštitúciami. Informoval o tom na brífingu minister investícií Richard Raši (Hlas-SD).

12:23

Desiatky centristických, zelených a ľavicových poslancov Európskeho parlamentu (EP) z viacerých členských krajín vyzvali lídrov inštitúcií EÚ, aby zvolali mimoriadny summit EÚ kvôli izraelskej vojenskej kampani v Rafahu a uvalili sankcie EÚ voči Izraelu. Na základe správy týždenníka Politico o tom informuje bruselský spravodajca TASR.

11:59

Ozbrojenci vtrhli v štvrtok skoro ráno do domu, ktorý sa nachádza v blízkosti prístavu v pakistanskom meste Gwádar, a zastrelili sedem spiacich robotníkov, uviedla tamojšia polícia.

11:41

Japonská automobilka Nissan vo štvrtok oznámila, že v uplynulom finančnom roku 2023/2024 takmer zdvojnásobila svoj čistý zisk, ale jej prevádzkový zisk za 4. štvrťrok zaostal za odhadmi analytikov. V súčasnom roku predpovedá pokles čistého zisku vzhľadom na tvrdú konkurenciu a pokračujúce problémy s vysokou infláciou.

11:23

Ukrajinský parlament vo štvrtok odvolal z funkcie ministra poľnohospodárstva Mykolu Solského podozrivého z nezákonného nadobudnutia štátnej pôdy v rokoch 2017 až 2021. Na sociálnej sieti Telegram to oznámil poslanec Jaroslav Železňak.

11:14

Maloobchodné tržby v Českej republike v marci 2024 vzrástli, už štvrtý mesiac po sebe a viac ako v predchádzajúcom mesiaci, aj ako očakávali ekonómovia.

10:54

Polícia v gruzínskej metropole Tbilisi zadržala šesť ľudí, ktorí sa 8. a 9. mája zúčastnili na protestných zhromaždeniach proti zákonu o zahraničných agentoch v blízkosti sídla parlamentu. Gruzínske úrady uviedli, že osoby boli zadržané za “napadnutie polície a ničenie cudzieho majetku”.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke motýľ zebra dlhokrídlová (Heliconius charithonia) sa kŕmi na kvete v parku Lithia Springs Conservation v Lithii na predmestí Tampy na Floride

Autor: TASR/AP-Chris O\'Meara

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali